Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

VÝSADEK-28

18. 06. 2007
0
0
2316
Autor
fungus2

ČÁST DVACÁTÁ OSMÁ

Jean Anyz pozvolna přicházel k vědomí, přičemž cítil na svých zádech velkou tíhu. Chvíli mžoural do naprosté tmy, načež opatrně pohnul pravou rukou a zároveň se snažil druhou ruku vyprostit z pod spadlé hlíny. To se mu podařilo a poté se pokusil pohnout. Šlo mu to těžce, ale napnul všechny své svaly a za okamžik se vysunul z pod hromady hlíny i velkého dřeva.
„Pane majore! Jste tady?“ řekl nahlas do tmy, ale žádné odpovědi se mu nedostalo. Znovu hlasitě zavolal, přičemž dlaněmi hmatal kolem sebe. Opět však nedostal žádnou odpověď, což ho znervóznilo, a tak začal ve tmě lézt po čtyřech. Prohmatával postupně prostor kolem sebe a po dlouhých minutách se jeho prsty dotkly podrážky boty. Poté také nahmatal i nohu a hned dolezl co nejblíže. Pak se mu podařilo tělo majora Marcela Degaila vytáhnout z pod spadlého trámu. Okamžitě se prsty pravé ruky snažil nahmatat puls, který nahmatal a zároveň u levé ruky majora nalezl i baterku. Pohnul tlačítkem na ní a k jeho radosti se rozsvítila. Potom lehce poplácával Degaila po tvářích a ten vzápětí pootevřel oči.
„Pane majore! Bolí vás něco?“ zeptal se ho hned.
„Jen hlava,“ vysoukal ze sebe.
„Měli jsme z pekla štěstí, že nás to úplně nezavalilo.“
„Je nějaká šance, že se vodsaď dostaneme?“
„Já nevím. Před náma i za náma je zával. Nevím, kterým směrem vede chodba k tý zřícenině.“
„Tak každej se bude snažit prohrabat jedním závalem,“ řekl major a dolezl k jednomu závalu, načež pro oba nastala úmorná dřina.
„U mě je to úplně zavalený až bůh ví kam,“ zkonstatoval vyčerpaně major v lehu s lopatkou na závalu.
„Mám pocit, že jsem se někam prohrabal! Hoďte mi pane majore baterku!“ vyhrkl Anyz a Degail z druhého závalu mu hodil rozsvícenou baterku. Tu Anyz chytl a poté jí vsunul otvorem, co prohrabal na vrchu závalu.
„Je tam volnej prostor. Snad to vede k zřícenině a ne k tomu zatracenýmu zámku!“ pronesl a lopatkou se snažil zvětšit díru. Za chvíli k němu dolezl i major, načež se jim společným úsilím podařilo odhrabat další zeminu.
„To by mohlo stačit. Tímhle už prolezeme,“ mínil Degail a s baterkou v ruce začal lézt otvorem. Zdárně se jím protáhl a pak po břiše pomalu slezl na opačné straně závalu. Přitom svítil baterkou do prostoru před závalem a v jejím světle uviděl chodbu, která se táhla do dálky.
„Vypadá to nadějně!“ mínil a oba zanedlouho pozvolna šli chodbou. Zdárně přelezli několik menších závalů a naprosto vyčerpaní vylezli ve sklepení zříceniny.
„Já už neujdu ani kilometr,“ pronesl v leže Anyz, který si omýval hlavu v malém potůčku.
„Pořádně si vodpočineme. A pak vyrazíme k hájovně. Snad Němci nemají stále tušení o našem úkrytu,“ řekl major opírající se v sedě o kmen stromu.
„Ten co vodvedl ty dva vědce věděl vo hájovně?“ zeptal se Anyz.
„O tom, kde se ukrýváme věděli snad jen tři odbojáři. A ti všichni jsou po smrti.“
„Ještě mít úplnou jistotu, že nikdo už vo tý hájovně neví. Němčouři budou mít z toho, co se stalo v zámku pěkně zamotanou hlavu.“
„To určitě. Než zjistěj, jak se to stalo, tak uplyne nějaký čas. Třeba ani tu chodbu nevobjevěj.“
„Hlavně, aby nevobjevili nás,“ řekl Anyz a zadíval se do porostu nad sebou, kterým prosvítaly sluneční paprsky.
KONEC DVACÁTÉ OSMÉ ČÁSTI
 

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru