Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Merry Věrozvěsts!

Výběr:
02. 07. 2005
27
7
6308
Autor
Vaud

Hezké svátky“, loučila se s námi v pátek naše šéfová.  Svátky? Máme před sebou několik dní volna díky tomu, že před několika stoletími věrozvěstové Cyril a Metoděj překročili hranici,  a   Jan Hus na ní skončil. Zatímco každoročně rozesílám (byť na poslední chvíli) přání k Vánocům nebo k Velikonocům, ještě jsem nikomu neposlal „Hezké věrozvěsty“ nebo dokonce příjemně prožité „Upálení“. Pravda, na gymplu jsme psali různé pohledy a přáníčka – třeba ke Dni dělostřelectva nebo Libyjské Džamahírie. Taky jsme si rádi přáli po vzoru sovětských pionýrů k Velké říjnové socialistické revoluci (Ja těbja pozdravljáju s prázdnikom Vjelikovo Oktjabrajá – Ura, ura, ura!). Ale co věrozvěstové?

                  

         Klidné věrozvěsty? Hezký příchod? (To zní skoro jako „hezký přechod“!) Děláte si doma slavnostní cyrilometodějskou večeři? Takový Den věrozvěstování s krocanem? Na Vánoce připravují mnohé školy Betlémy. Ale co na Věrozvěsty? Proč mají Cyril s Metodějem pykat za to, že dorazili ze Soluně až po ukončení školního roku? Vždyť šli z Řecka pěšky! Zkoušel někdo ochotnicky ztvárnit  Cyrila a Metoděje, kteří právě dorazili do  celního prostoru Mikulov-Drassenhofen nebo Poštorná-Rainthal?

„Dobrý den. Celní a pasová kontrola. Jste tu na dovolené nebo pracovně? Věro- cóóó? Ty vole Karle pocéém! Čum na to – prý věrozvěstové. Nechci vám radit, ale jestli jste nešli z tý Soluně zbytečně“.

 

         Je zajímavé, že se tohoto svátku nechopil nikdo komerčně. Zatímco vánoční výzdoba je v našich obchodech už někdy od října, teď je tři dny před svátkem a  ještě jsem neviděl  jedinou cyrilometodějskou  nebo husitskou dekoraci. Také by se mohli prodávat malé figurky světců a našeho slavného kazatele. Někdo by  mohl uspořádat  tématický výlet na Moravu s názvem „Každoroční vyhlížení věrozvěstů“.  Případně pochod Thesaloniky – Mikulov po stopách Cyrila a Metoděje.

 

         Existují i nevěrozvěstové? Třeba sousedka, která vám napráskala, co se doma dělo během vaší služební cesty?  Doufám, že nevěrozvěstové se svého svátku nedočkají. Na rozdíl od Dne dělostřelectva, letectva a pozemních vojsk mi jeden svátek chybí.  Uhodli jste, je to Mezinárodní den žen. Pro mě to byla příležitost dát pusu všem holkám ve třídě. Při Valentýnovi riskuji, že zůstanu nepolíben. Při Dni matek lze pod touto záminkou políbit jen některé ženy a navíc už většinou políbené.   A pochybuji, že mě někdo políbí na Výročí upálení Jana Husa nebo na Příchod věrozvěstů. Nějak je těch svátků málo!


Tak vám přeji hezké opálení na Den upálení a samé dobré zvěsti, ať přinesou vám Věrozvěsti!  


7 názorů

Vaud
14. 06. 2009
Dát tip
zrovna jsem se vrátil z Kostnice :-)) spálenej od sluníčka

Augustus
14. 06. 2009
Dát tip
Velmi povedený fejeton, který, přestože v něm to přecházení hranice již neplatí, zůstává stále aktuální. Navíc obsahuje přesně to, co by fejeton dle mého názoru měl mít, tedy nejen humor ale též zamyšlení nad otázkou, která za něj stojí, a krom toho i pohled z úhlu, jež nám obvykle uniká. Dávám TIP!

Vaud
23. 03. 2009
Dát tip
dnes by na to sli asi pres teleshoping :-))

Diana
23. 03. 2009
Dát tip
To jsou nápady! Ty se mohly urodit jen ve tvé hlavě! Ale pochopila jsem jedno: Dnes by si mohli věrozvěsti zkusit přiharcovat! To by byl tanec! Byli by podezřelí ze: špionáže, pašování, obchodu s lidmi,převaděčství, jen to šíření víry by jim nikdo neuvěřil! T****

Velmi dobré a velmi inspirativní. Připíjím k výročí upálení Rýnským popelečním.

Smeesheck
30. 08. 2005
Dát tip
*

Kurt2
01. 08. 2005
Dát tip
skvělej fejeton. příjemnej přechod mě fakt pobavil *

Kytiii
22. 07. 2005
Dát tip
jako vždy - vítečná polívka z humoru a vodičky - umně namíchaná pro vtipchtějící paničky - nebo paličky :o) *

Vaud
22. 07. 2005
Dát tip
Kytiii diky, dík!

Příjemně prožité upálení je hodně slušná bomba! U toho jsem se řezal dlouho předlouho. A poslední věta taky parádní - jsi hračička s jazykem. Obsah "jenom" fajn. Tip

Vaud
14. 07. 2005
Dát tip
R_M_M: díky za fundovanou kritiku ;-)

Markel
12. 07. 2005
Dát tip
Líbilo mooooc - T

Vaud
12. 07. 2005
Dát tip
díkes ;-))

Vaud
11. 07. 2005
Dát tip
DRAHTe - jsem vděčný za každého nového čtenáře! B_G já jsem na svátky taky trochu přichlastával, ale u nás pršelo tak, že jsem nestíhal chodit pro víno ;-) , takže jsem svátky trávil na mlíku. Anien - když jsem napsal prvních 10 fejetonů, tak jsem se bál, že už nemám o čem psát ;-)

DRAHT
10. 07. 2005
Dát tip
Krásná úvaha. Při jejím čtení jsem se pobavil. Moc se mi líbí výraz "nevěrozvěstové". Objevil jsem Tě náhodou, budu si muset přečíst zpětně Tvoje dílka. Posílám TIP s přáním slunce v duši.

cherubinka
09. 07. 2005
Dát tip
Figurky světců a Husa.... dobrý. Už vidim malý chlapečky jak zahazujou Terminátory a běžej do hračkářství: "Jednoho Cyrila, prosím." Tady jsem se fakt dobře pobavila.*

Vaud
09. 07. 2005
Dát tip
Ja teda netuším, jak vypadal Cyril v obličeji, ale na noze měl určitě několik puchýřů ;-) a někde jsem četl, že Jan Hus jezdil na oslovi.

Jo, tohle je bezva :o) *

Vaud
07. 07. 2005
Dát tip
Zdendo díky moc!

Vaud
07. 07. 2005
Dát tip
Přátelé díky! Oba svátky byly letos v režii fototypů I., kteří nesmí vycházet na prudké slunce, což se na většině uzemí skvěle povedlo. Musíme to reklamovat u Slůůůůňa tady na Písmáku ;-)

podezdívka
07. 07. 2005
Dát tip
.....před několika stoletími věrozvěstové Cyril a Metoděj překročili hranici, a Jan Hus na ní skončil - skvěle napsáno!! Celý je to dobrý! *TIP

Vaud
07. 07. 2005
Dát tip
Podezdívko díkes!!

No, no, zase se to svádí na mě, a co takhle povolat k odpovědnosti třeba nick Slllunicko, Sllunicko, slniecko, slniecko111, Slniečko, slniečko1, slniečko111, SLUNC3, Slunce123, slunecni_svit, Slunečná, Slunicko, slunicko85, slunicko_kristinka, slunickoslune, Sluníčko, Sluníčko2, Sluníčková, Sluníčko_L, Sluníško, sluní_čko nebo Nářezový_sluníčko?

Vaud
07. 07. 2005
Dát tip
Já jsem fototyp I-II., tak Nářezový_sluníčko nesmím a troufnu si odhadnout, že nesmím ani slunicko_kristinka. Už je vás tu na Sluneční klub!

pozorovatel
04. 07. 2005
Dát tip
pochod Thesaloniky – Mikulov :))))) je nějaká země (možná Malta), kde maj´ svátky téměř na každý den... tam bych chtěl pracovat..

basnikalex
03. 07. 2005
Dát tip
a co takhle pověrozvěsti? TiP

Craerassy
03. 07. 2005
Dát tip
nesu ti Věro zvěsti že jsem byl ošálen s Boženou místo tebe leh´ jsem pod modrý nebe proto jsem opálen :-))) *

vesuvanka
02. 07. 2005
Dát tip
moc pěkný fejeton, humor nechybí snad v žádné větě.... úvaha o oslavě svátku případně komerčním ztvárnění svátku zvěrozvěstů... pochod Thesalonika-Mikulov - toho by se měla chopit některá cestovka:-))) A nevěrozvěstové? Těm se raději vyhýbat na sto honů...... možná, že ještě nějaký svátek přibude.... TIP

Vaud
02. 07. 2005
Dát tip
díky za čtení této zásadní letní problematiky!

:o))) ...každopádně by přání mělo být psáno cyrilicí...

:) (Jan Hus na skončil) ura ura ura!

zelva
02. 07. 2005
Dát tip
jestli si mohu dovolit, tak Tě zařazuji mezi mého třetího prdlouše, co znám tady na Písmáku...moc jsem se pobavila...tip

Vaud
02. 07. 2005
Dát tip
Slůňo - už mě předběhl jenyk, dítě - opravil jsem díky, zelvi - mrzí mě, že jsem až třetí, gemi ;-) jo. Díky všem!

gemina
02. 07. 2005
Dát tip
treti? Nechapu...:/

zelva
02. 07. 2005
Dát tip
No já myslím, že Tě to zas tak moc mrzet nemusí, protože jste tak nastejno prdlí všichni tři a kdybych Ti napsala kteří dva Tě předběhli, toš to by ses už ani moc nedivil, že jsem je zařadila spolu s Tebou do správné škatulky pěkných prdloušů :-)))

Vaud
02. 07. 2005
Dát tip
gemi - zelva mě zařadila až mezi třetího největšího prdlouše na Písmáku

TIP!!!!

zelva
02. 07. 2005
Dát tip
No a Vaudíček to prostě nemůže přenést přes srdce, že je až třetí, že? :-)))

gemina
02. 07. 2005
Dát tip
zelva: tak si precti Moj Drug Pelis od zde pritomneho Vauda. Uvidis ze je prvni:)

zelva
02. 07. 2005
Dát tip
No sice je moc moc pěkné čtění, které jsem již četla¨, protože od Vauda čtu každé jeho dílo, ale to ještě neznamená, že by musel být první. Toto dílo jen tak koncipované, aby pobavilo čtenáře. ti první dva prdloušové si to vysloužili podle to co píšou pod dílka do kritik a to je zas trošku o něčem jiném, ale jinak jsou na stejné úrovni nikdo není první druhý nebo třetí. Prostě konstatuji že jsou tu tři které jsem takto zaškatulkovala...

poliana
02. 07. 2005
Dát tip
pěkný zamyšlení..Tak hezké svátky!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru