Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

OBRAZY DOMOVA

Výběr: Print
05. 07. 2005
30
0
10741
Autor
vesuvanka

andromedo, ta je pro Tebe, díky za inspiraci

OBRAZY DOMOVA

Cestou zmožený motýl
usedl na květ
a já na jeho křídlech
spatřila obrazy domova

Indigo moře vyhrává
italské capriccio
Teskně šumí pinie
ve svazích hory
skryté do oblaku

Kamení červenavé
laskavé, květy poseté
vypravuje příběh
Země

Slyším píseň
co zazářila
zlatem slunečnice
a rozechvěla
srdce dítěte

Zvadla a nikdo
ji nevrátí
ani nezazpívá
Touha po domově
neumírá

V obraze ukryta
na motýlích křídlech
vrátím se do rodné
Neapole




vesuvanka
08. 09. 2005
Dát tip
Snoopík děkuji za milé zastavení, krásná, hřejivá slova i tip. Moc mě potěšilo Tvé ohodnocení. Mám radost, že jsi našla místo svého domova. Pro mě má Vesuv a Neapol zvláštní kouzlo již od dětství - napřed to byla jen stará černobílá pohlednice Neapolského zálivu s Vesuvem mezi mnoha dalšími z celé Evropy, které jsem si prohlížela.... a právě tato mi učarovala z nich nejvíc, ožívala v mé fantazii, ve škole jsem do ní cestovala pohledem na mapu (a kolikrát nedávala ani pozor na výklad). Patrně tady byl základ mého zájmu i o další sopky a o geologii. Všechno co s touto oblastí souvisí - včetně hudby - je mi tak blízké - stačí vyslovit jména Vesuv, Neapol, Sorrento, Pompeje a další z této oblasti a pocítím něco krásného, hřejivého.... stejně tak tóny některé z neapolských písní, či jiných melodií hudebních skladatelů Neapolské školy....

Ri_ko
27. 08. 2005
Dát tip
Jsem rád že jsem si opět mohl přečíst něco tak jemného, jako to ty dokážeš. Stačí jen zavřít oči a letět...... T*

vesuvanka
27. 08. 2005
Dát tip
Ri_ko - Tvoje krásná slova mě moc potěšila, díky za milé zastavení i tip

synáček
14. 08. 2005
Dát tip
Je moc krásná... T****

vesuvanka
14. 08. 2005
Dát tip
synáček Petře, děkuji moc za vše....mám velikou radost, slunečnice patří k mým nejmilejším květinám...

připomnělo mit o slova jedné opravdu strašně straé ukolébavky... ...tv

vesuvanka
25. 07. 2005
Dát tip
sklenář dodatečně děkuji za návštěvu a tip, moc se omlouvám, že jsem Tě přehlédla

sklenář
25. 07. 2005
Dát tip
neva - já se tu teď taky nemoh najít :-)

vesuvanka
25. 07. 2005
Dát tip
Zlý_wětry_vod_řeky - díky za návštěvu, tip i výběr.... stará ukolébavka, to mě zaujalo, nevíš náhodou kdo ji napsal nebo jak se k ní dostat?

Alojs
20. 07. 2005
Dát tip
nejlepší, co jsem od tebe dneska četl. Takže tenhle tip chápej jako největší, ju? :) nic dalšího asi není třeba dodávat... uff... tu je komentářů... já chci taky :-) !

Rowenna
12. 07. 2005
Dát tip
Vesuvanko, jsi jeden z nejlaskavějších lidí tady na Písmáku, a domnívala jsem se, že i jeden z nejtolerantnějších, takže mě trochu překvapila tvá reakce na dream. Ty víš, že já tvá dílka navštěvuji velice zřídka, a ještě míň je tipuji. Ale chápu kohokoliv, kdo ti dá dárek jako tip právě proto, že jsi taková, jaká jsi, bez ohledu na to, jak se mu to dílko líbí. Mi se většinou nelíbí, ale každopádně se mi líbí tvá zaujatost a posedlost tou krajinou a sopkami... Proč by tě takový postoj měl zahanbovat a pobuřovat? A - proč si myslíš, ty i tví přívrženci - že se to musí líbit všem? Jsem ráda, že jste si to nakonec s dream nějak vyjasnily. Přeji krásný den. :-))

Markel
12. 07. 2005
Dát tip
Líbilo - T

vesuvanka
12. 07. 2005
Dát tip
Rowenna díky za návštěvu, vím, že jsem reagovala trochu zbrkle a pak mě to mrzelo, také jsem ráda, že jsme si to vysvětlily I Tobě krásné dny :-)))

vesuvanka
11. 07. 2005
Dát tip
Arienalia - děkuji za milé zastavení i tip Anien děkuji za návštěvu a moc milá slovíčka, která mě potěšila - nejen kritika, ale to, že jsi dostala tak nádhernou pohlednici.... já jsem jako šestileté dítě viděla starou, černobílou pohlednici Neapolského zálivu s mírně kouřícím Vesuvem (do své poslední erupce v roce 1944 kouřil) a tehdy mi Vesuv učaroval.... díky i za tip

penelope
11. 07. 2005
Dát tip
Pěkné

vesuvanka
11. 07. 2005
Dát tip
penelope - děkuji za milé zastavení

KayTee
11. 07. 2005
Dát tip
krásné *

vesuvanka
11. 07. 2005
Dát tip
KayTee - díky za milé zastavení, tip i klub

Siral
11. 07. 2005
Dát tip
Jo!*

vesuvanka
11. 07. 2005
Dát tip
Síral - díky za návštěvu i tip

Arienalia
10. 07. 2005
Dát tip
Slyším píseň co zazářila zlatem slunečnice a rozechvěla srdce dítěte Zvadla a nikdo ji nevrátí ani nezazpívá Touha po domově neumírá Nemám slov... *!!!!!!!!!!!!!!

Zbora
09. 07. 2005
Dát tip
To je pravda, ale nemyslím, že by byla chyba v Itálii (je pořád stějně špinavá a uřvaná, ale zároveň krásná a magická)...spíš jsme se změnili my. Tak jako Slunečnice každým dnem obrací se za sluncem... :o)

vesuvanka
09. 07. 2005
Dát tip
Zbora díky.... myslím, že je to přesně tak - není chyba v Itálii, ale změnili jsme se my, bohužel.... ale je určitá naděje - čas od času se vrací něco ze starých dob a možná, že se vrátí i Slunečnice :-)))

a2a2a
08. 07. 2005
Dát tip
Janičko, chováš se jako opravdová dáma a jak znám dream, zachová se obdobně.

vesuvanka
08. 07. 2005
Dát tip
a2a2a - Jirko, děkuji Ti moc.... uvědomuji si, že jsem byla unáhlená a trochu jsem to přehnala.... i já doufám, že bude vše vpořádku

Zbora
08. 07. 2005
Dát tip
Tesklivá.t.

vesuvanka
08. 07. 2005
Dát tip
Zbora máš pravdu, je tesklivá.... vzpomínám nejen na píseň Slunečnice, ale i na jihoitalské písně, kdysi tak populární a stejně i na celkovou popularitu Itálie u nás.... řada umělců žila určitou dobu v Itálii, tvořila tam a přinášela k nám tento hřejivý prvek, teď je tato země zcela opomíjena a řekla bych, že dokonce i po stránce cestování našich lidí. Pokud tam někdo jede, žádným nadšením z této země neoplývá, zatímco kdysi byla opěvována.... děkuji za návštěvu i tip dream Evo, děkuji moc, ráda si báseň přečtu :-)))

andromeda
07. 07. 2005
Dát tip
Janicko, posílám obrázek pinie

andromeda
07. 07. 2005
Dát tip
cetla jsem slova od dream..... vesuvance chci jenom podekovat za její milá dílka, která me vzdycky pohladí, kazdému se líbit nemusí, ale Janicko, vzdycky tady budes mít své verné ctenáre, tím jsem si jista.....a na nejakých tipech a vyberech vubec nezálezí.....tak se tím netrap...

vesuvanka
07. 07. 2005
Dát tip
andromeda - Helo, děkuji Ti moc za vlídná a povzbudivá slova, máš pravdu.... dream nechápu kam tím míříš... jestli myslíš, že tipuji a dávám výběry na oplátku, tak to se mýlíš.... tipuji a občas dávám výběry autorům, kteří má díla nečtou.... mě jenom zarazila Tvoje neupřímnost nebo dokonce záludnost - teď, co jsi mi odepsala, mám dojem, že jsi mi ty kladné kritiky psala se záměrem mi časem ublížit a právě od Tebe, moc jsem si Tě vážila, bych to vůbec nečekala - proto takové rozčarování a bouřlivá reakce z mé strany.... Budu jen opakovat - to že se Ti má dílka nelíbila již od začátku, jsi mi mohla napsat hned, dovedu to pochopit a nezlobila bych se, ale tohle byla rána pod pás.... ale už toho nechám, myslím, že by nemělo cenu dál se v tom pitvat a jitřit si vzájemně city. Nechci Ti působit nepříjemnosti a kazit atmoslféru....rozejděme se v pohodě a míru a tím se s Tebou loučím

takovejhlech věcí je všude jak malejch myší a toulavejch psů dohromady. Provedený slušně, atmoška tam ňáká je. Výsledek: slova do počtu.

hrozinka30
07. 07. 2005
Dát tip
TIP ,,krása,,,

vesuvanka
07. 07. 2005
Dát tip
dream - píšeš, že jsem Ti rozcupovala básničku a nepoznala jsem Tě.... už vím - Catie, která tu báseň smazala. Měla jsem ale stejnou připomínku jako předešlí čtenáři - bylo toho moc najednou - mě se líbily jednotlivé části básně jako samostatné celky, kterým bych dala tip... obzvláště ten Modrý lev, kritiku jsem napsala skutečně v dobrém úmyslu, chtěla jsem autorce Catie pomoci, aby dílko bylo čtivější. Stejnou kritiku bych napsala k tomuto dílu, i kdyby bylo pod Tvým nickem.... Tohle by mě tedy vůbec nenapadlo....teď teprve chápu celou souvislost i Tvoji reakci pod mým dílkem a jestli jsem Ti ublížila, tak se omlouvám Luk_Malér_8 - děkuji za milé zastavení a kritiku, potěšila hrozinka30 díky za milou návštěvu a tip, jsem ráda, že se Ti báseň líbí andromeda - děkuji Ti dodatečně za krásnou pinii

Eg_Ar_11
06. 07. 2005
Dát tip
vesuvanko, tys kouzelnice s obrázky i s náladami *

Eg_Ar_11
06. 07. 2005
Dát tip
já zapomněla odkliknout tip

vesuvanka
06. 07. 2005
Dát tip
dream - díky za přečtení, věřím, že každému se moje díla líbit nemusí, kritiku snáším dobře, ale z nějakého soucitu a lidskosti jsi si nemusela dělat násilí a u mých dílek se zastavovat - možná, že by bylo férovější to napsat hned při prvním dílku, které Tě nezaujalo, že se Ti tento druh poezie nelíbí - a nebyla bys první - toto, že jsi se u mne zastavovala z čistého pocitu spolupatričnosti a lidskosti (a z tohoto důvodu mi možná - nerada bych Ti křivdila, dříve dávala tipy) mě dost na Tebe mrzí. Podle toho co jsi teď napsala, šlo tedy o neupřímnou chválu, za kterou už Ti neděkuji. Nepotřebuji něčí soucit, to se mi hodně dotklo.... takže se raději u mých dílek ani nezastavuj - jsi první, komu toto píši, kritik si vážím, ale tímhle jsi mi ublížila .... přestože, Tvoje dílka se mi líbí, nebudu je číst.... doufám, že to pochopíš a promineš mi tuto reakci - bude lépe, když si vzájemně nebudeme vzájemně křížit cesty.

vesuvanka
06. 07. 2005
Dát tip
Eg_Ar_11 - děkuji Ti za milé zastavení, slovíčka i tip

a2a2a
06. 07. 2005
Dát tip
cítil bych se nedobře, kdybych tvou hezkou básničku vnechal. Tip

vesuvanka
06. 07. 2005
Dát tip
a2a2a - mám radost, že jsi se zastavil, díky moc... i za tip

a2a2a
06. 07. 2005
Dát tip
není zač. Jsou zde autoři, kteří píši ve skvělých obrazech, tak skvělých, že v tom zlatě se ztrácí duše, jsou jiní, kteří za svá nenávistná dílka bez mrknutí oka sbírají tipy, jsou tu autoři, kteří moc tipů nedostávají, protože ještě neumí zaujmout, ale touží po nich, mají z nich radost a já jim rozumím a jsi zde ty, Janičko, která jsi povzbuzením pro každého, jednou z nejpozornějších čtenářek a lidí, kteří svým chováním přetahují Písmáka na dobrou stranu.

vesuvanka
06. 07. 2005
Dát tip
a2a2a Jirko, děkuji Ti za milá a hřejivá slova, kterých si moc vážím a jsou pro mě právě v těchto chvílích velikým povzbuzením, moc jsi mi pomohl, ještě jednou díky

vesuvanka
05. 07. 2005
Dát tip
avi

Joe_Black
05. 07. 2005
Dát tip
* dík za avízo, našel jsem dřív;-)

vesuvanka
05. 07. 2005
Dát tip
Joe_Black - díky za návštěvu a tip :-)))

sklenář
05. 07. 2005
Dát tip
*

andromeda
05. 07. 2005
Dát tip
jé Janicko, to jsi me potesila, ta je tak nádherná, ze nemám slov...posílám tip az z Neapole....

Loco_Paco
05. 07. 2005
Dát tip
Kde domov můj ?.....T

Loco_Paco
05. 07. 2005
Dát tip
Kde domov můj ?.....T

blaschke
05. 07. 2005
Dát tip
milá básnička, jen co je pravda :-)

vesuvanka
05. 07. 2005
Dát tip
andromeda - Helo, děkuji moc především já Tobě.... a díky i za tip Loco_Paco - ano, kde domov můj :-))) díky za návštěvu i tip

vesuvanka
05. 07. 2005
Dát tip
blaschke - díky za zastavení a milá slovíčka :-)))

andromeda
05. 07. 2005
Dát tip
tip je jenom na "papíre"...ale dílko uvízne hluboko v Tobe.....a je krásné....

DRAHT
05. 07. 2005
Dát tip
Nádherná. škoda, že lze udělit pouze jeden TIP

DRAHT
05. 07. 2005
Dát tip

zvedavec
05. 07. 2005
Dát tip
Draht - fascinuje ma Tvoj obrázok, slnečnica je jeden z mojich obľúbených kvetov, ktorými je svet krásne vyzdobený, obrázok už je skopírovaný... Vesuvanka : :)

zvedavec
05. 07. 2005
Dát tip
a už aj pozadím na obrazovke :)

andromeda
05. 07. 2005
Dát tip
Janicko, vzdyt já ten obrázek ted drzím v ruce!!! mám ho doma, od Tebe....moc dekujiii je u neho napsáno Vesuvio 1. 6. 2004 krásný den plný slunícka

andromeda
05. 07. 2005
Dát tip
motýlek pro Tebe

dadíková
05. 07. 2005
Dát tip
vesu a máš už to přepsaný v rodným listě?...:)) t

Zuzulinka
05. 07. 2005
Dát tip
I ode mě jeden motýlek....pro radost*

Darkness
05. 07. 2005
Dát tip
vazne jet o mile...davam TIP**

Ty máš moc ráda Neapol, viď;o) Je to příjemně hezký:-)

vesuvanka
05. 07. 2005
Dát tip
poulett - mám radost, že jsi se zastavila a díky za milá slovíčka i tip DRAHT Tvopje milá návštěva mě vždy potěší, mám radost, že se Ti dílko líbí - děkuji za krásná, hřejivá slovíčka a za nádherný obrázek babočky paví oko na zlatém květu slunečnice, udělal jsi mi velikou radost zvedavec díky za milé zastavení.... mám také slunečnice - symbol žhavého léta moc ráda andromeda děkuji za Tvoje další milé zastavení a za nádherného motýla, který mě fascinuje barvou... vidím ho poprvé, je to exota a zde mám dojem, že sedí na lávě.... ve čtvrtek jdu do knihovny, snad tam budou mít podrobnější atlas motýlů než mám já a podaří se mi zjistit co je to za druh a odkud je. Mně svojí kresbou připomněl na první pohled perleťovce, ale ti mají kresbu na rezavém až rezavě hnědém podkladu. Při podrobnějším prostudování kresby - očka na spodních křídlech a náznaky ostruh - motýl připomíná druh otakárka.... existují otakárci, jejichž podklad je dokonce téměř černý a kresba světlá..... Pokud jde o obrázek "Vesuvio" z 1. 6. 2004 - rozdávala jsem ho vloni na vernisáži své výstavy "Vesuv - perla Neapolského zálivu" - malovala jsem ho podle fotky na internetu, barvami, které mám moc ráda, jsem se snažila vtisknout obrázku duši dadíková díky za milou návštěvu. Zatím jsem to přepsat nezkoušela, i když mám někdy trhání vyplnit v nějakém formuláři místo narození - Neapol, případně jiné město v této oblasti..... ale za to bych mohla jít bručet do basy..... Hrbol díky za milé zastavení... přímo v Benátkách jsem nebyla, znám je hlavně z cestopisných filmů a fotografií, jsou opravdu krásné... jenom je škoda, že východní pobřeží Apeninského poloostrova se postupně ponořuje do moře.... Zuzulínka děkuji Ti za milou návštěvu a krásného motýlka na chrastavci. Udělalal jsi mi radost. Zřejmě je to druh okáče (patrně zední) - ono je jich více druhů a někteří jsou barevně dost proměnliví Darkness - díky za návštěvu, milou kritiku i tip

dadíková
05. 07. 2005
Dát tip
ne vesu, bručet nechoď...:))

Craerassy
05. 07. 2005
Dát tip
není důležité, co je ve formulářích...máš své místo, kam patříš a odkud pocházíš v srdci, vesuvanko, děvčátko z Neapole... *

vesuvanka
05. 07. 2005
Dát tip
ElessarElanesse děkuji za milé zastavení i tip... miluji Neapol a Vesuv a vůbec tento kout Itálie - Kampánii, která má pro mě zvláštní kouzlo, Vesuv mi učaroval už jako dítě a Neapol má nejen krásnou geografickou polohu s mořem a Vesuvem, ale je pro mě symbolem umění, především hudby.... dadíková neboj, bručet nepůjdu, tam bych nemohla malovat ani psát :-))) Craerassy díky za zastavení, milá a hřejivá slovíčka, která mě potěšila i za tip... máš pravdu, formulář je jenom papír, ale srdce je srdce a tomu se poručit nedá, stejně jako větru a dešti :-)))

Nemi
05. 07. 2005
Dát tip
pěkná..taková jemná:o)*

Není zač, ale jednu věc si se spletla: Tip jsem ti já nedal;o) Já jen aby mi nebylo děkováno za něco co jsem neudělal:-)

vesuvanka
05. 07. 2005
Dát tip
Nemi - jsem moc ráda, že jsi se zastavila, díky za milou kritiku i tip :-))) ElessarElanesse ale to mi nevadí, jsem ráda, že jsi přečetl mé dílko a napsal kritiku :-)))

Robinia
05. 07. 2005
Dát tip
Touha po domove neumira... to je pravda, Vesuvanko, taky se rada vracim domu, a za svuj domov povazuji hned nekolik mist a vsechna mam zapsana v srdci... tip

vesuvanka
05. 07. 2005
Dát tip
Robinia - děkuji za milé zastavení , slovíčka věnovaná dílku i tip.... já má také domovů několik v naší krásné zemi, ale ten domov na kilometry nejvzdálenější mě přitahuje jako magnet už od dětství.... doslova s nábožnou úctou jsem poslouchala (a vždycky naplno pustila rádio) Slunečnici od Inky Zemánkové - nejen pro krásnou melodii, ale především pro pro slova Vesuv a Neapol, na která jsem vždy čekala se zvláštním rozechvěním.....

Pokusák
05. 07. 2005
Dát tip
!!! *T

vesuvanka
05. 07. 2005
Dát tip
Pokusák - děkuji moc i za tip

Ta je nádherná... Jak to děláš??? :o))) tip

vesuvanka
05. 07. 2005
Dát tip
nechápu děkuji za milé zastavení i tip. Tvoje slova mě moc zaujala - ten obraz krajiny pod Vesuvem bych moc ráda viděla, stejně tak bych ráda poznala jeho autorku.... zvláštní inspirace - předvečer otcovy smrti, který zemřel na vysoký krevní tlak.... připomněla jsi mi jedny moje narozeniny v roce 1994, pociťovala jsem delší dobu úzkost, která zrovna ten den kulminovala.... zavřela jsem se v pokoji a namalovala krajinu s obrovskou erupcí sopky (bez jakékoliv předlohy ) - představovala jsem si krajinu na Novém Zélandu. Sopka chrlila oheň a spoustu popelu, krajina kolem neosídlená, zarostlá, ale z vegetace vyčnívala temně šedá láva z předchozích výbuchů. Malovala jsem obrázek barevnými suchými křídami a moc mi to pomohlo uvolnit vnitřní napětí, ale navíc... když jsem ho ukazovala jedné známé, která hodně cestovala a byla na Novém Zélandu, řekla, že jsem tamější krajinu dost dobře vystihla, což mě překvapilo... a o dva roky později se probudila novozélandská sopka Ruapehu a chrlila spoustu popelu....

vesuvanka
05. 07. 2005
Dát tip
Čokoládová těší mě, že se Ti líbí, děkuji moc za milé zastavení i tip. Tato báseň byla inspirována krásnými obrázky, které mi dala andromeda na moji autorskou stránku

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru