Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

[albínka_ve_sněhu]

Výběr: Empty, empathetic_embryo, balsiker, , oleandr, Milly
08. 07. 2005
28
6
7251
Autor
Abyss

 

 

Albínka ležela tři hodiny ve sněhu. Potřetí vyhozená z domova. Byla ještě docela maličká a myslela si, že život je pocit.

-          Vidím tmu.

Mezi stromy svítilo horké žluté světlo, okno jí mávalo záclonami a pod ním na bílé podlaze se procházely podlouhlé tajemné stíny. V dálce zaštěkal pes. Klepala se zimou, ale místo toho, aby se stočila do klubíčka a snažila se zahřát slabě tepající srdce, natahovala se k nebi, s dychtivými rozšířenými zorničkami hltala chladné hvězdy a rozpůlený měsíc.

-          Někdo rozťal slunce vpůli a ono zhaslo.

Útroby se jí stáhly pod ostrým poryvem ledového větru, krev v tepnách zmrzla a do žil ji bodaly studené rampouchy. V břiše jí vyrostla obrovská černá díra, pohlcovala ji do sebe, seškrtala všechny zítřky a prodloužila život do jedné dlouhé noci. Kdyby uměla plakat, vyplakala by ze sebe barevné korálky, všechno co zbylo z modrobílého dne upleteného z tepla lidských rukou.

-          Narodila jsem se někomu cizímu, než mamince.

Přestávala jí být zima. Po těle se jí rozprostřel zrnitý pocit světla.

Na okamžik usnula. Zdál se jí sen o bílých tygrech, kteří zabíjejí bílé sovy. Po polštářích stékala krev.

Probudila se do tmy. Nemohla se pohnout, zírala před sebe na jehličnaté větve. Nehýbaly se. V hlavě jí šuměla krev, na očích se jí utvořila jinovatka. Uvědomila si intenzivní tepavé ticho. Vycházelo z velké černé díry v jejím břiše a bylo to její srdce.

Albínka utichla.

 

Polední slunce se roztančilo po třpytivém sněhu, roztálo sníh na bílém Albínčině těle a to začalo ronit studené slzy.

 

 


6 názorů

Abyss
13. 11. 2007
Dát tip
nejsem vegetarianka, a mas pravdu, ze tyhle zvirata by proste pro me nebyli me bavi, kdyz se nechaj ochocit a tak... potkan dava pusinku, pejsek dava pusinku, ale ten tvuj varan by me spis radsi sned! :) a proc jsi je teda mel, ty varany? ze jsou hezký?

Vihar
12. 11. 2007
Dát tip
No, kdyby ta zelenina byla v bříšku nějakého tučného býložravce, tak jo.. Nejhorší je, když si lidé zvířata polidšťují a snaží se jim vštípit lidské/savčí city, chování a způsoby. Třeba těžko si povyprávíš s želvou či s většinou ještěrek o rodičovské lásce - oni je totiž nikdy z principu jejich rozmnožování nepoznali.. masožravku učit na mrkev :oD nejsi náhodou skalní věřící vegetariánka?

Abyss
07. 11. 2007
Dát tip
to je důvod, proč nemůžu mít žádné živomasožravce, i když bych chtěla teda měla jsem masožravou kytku, lovila mravence, ale učila jsem jí na mrkev (chcípla mě) myš byla skvělá, i když nemocná, byla strašně vděčná, chodili sme spolu ven, slyšela na meno, koukala na labutě, ale zoo se už nedožila no a tady je o ní ještě: http://www.pismak.cz/index.php?data=read&id=165423 ale byla to moje první zvíře, kerý sem měla, řikala sem si nebude vadit když umře, kdybych se o ní nepostarala tak by stejně umřela, a ono to nakonec vadilo, a tak sem si pořídila psa a potkana a mám za ně pocit zodpovědnosti myslíš, že by varani přežili i na zelenině jenom?

Vihar
05. 11. 2007
Dát tip
vidíš, to mě nenapadlo. Tenkrát jsem myslel, že píšeš o nějaké (typické) písmačce, a příliš (dokonce i na zdejší poměry) se exhiboušsky rochníš v patologických písmáčích citech. Tak jsem trošku mravokárně vypěnil, promiň. Neříkám, že píšeš zle, naopak, rukopis písmáčího profíka, jenže zavrtávat se dokola v nekonečném kruhu do výlevů sebezničujících, patologických pocitů nepovažuji za rozumné navíc je to proti životu jak sebevraždění, které bývá zoufalým řevem a úpěnlivým vydírajícím škemráním o cizí city, jichž se nedostává bílíma myšma jsem kdysi krmíval varany když byli ještě malí, občas jsem myš albínku musel zaživa v jeho tlamě na poslední chvíli přestříhnout nůžkama v pase, aby jí pozřeli a neudávili se při tom takový malý Stalingrad ve vaně bílé..

Abyss
05. 11. 2007
Dát tip
možná to byl kluk je to totiž o myši, jak jí vyhodili na mráz, ale u myší se to pohlaví tak těžko poznává

Milly
01. 11. 2007
Dát tip
Krásný..... -t- -V-

Vihar
14. 09. 2005
Dát tip
Miluju tyhle exhibicionisticky narcisistické obrázky citově potrhaných děvčátek, co mají kolem sebe pokaždé kupu nadržených obdivovačů. Co takhle napsat něco o Albíňákovi? .... Ne, to by přineslo jen a jen příval opovržení od obojího pohlaví. Kluci nesmějí veřejně klopýtnout, natožpak padnout do bahna. To by se jich hned všichni štítili, a rejpali do nich škodolibě klacky, a štítivě ohrnovaly rty protáhlým "tfůj, vidíš ho?!"...

Abyss
14. 09. 2005
Dát tip
ale kdepák

oleandr
26. 08. 2005
Dát tip
velmi povedené....T a V

gemina
26. 08. 2005
Dát tip
jezis tohle je drsny t

Svicevusich
20. 08. 2005
Dát tip
od toho chladu se az taji dech...! pusobive...*

tlesktklesk*

Kytiii
03. 08. 2005
Dát tip
jak se nechali slyšet tři černí mravenci... maluješ krásný obrázky... jen jsem tak slepá, že jsou pro mě tak zmatené, až je nechápu... :o(

andileknika
31. 07. 2005
Dát tip
*

Dirty
24. 07. 2005
Dát tip
tak fatální

Abyss
24. 07. 2005
Dát tip
co to je fatalni?

Robinia
11. 07. 2005
Dát tip
Zase tak smutný... tip

balsiker
10. 07. 2005
Dát tip
To jsem si dal, že jsem si přečetl zrovna teď zrovna tohle. Ale je to napsaný tak dokonale, ať už v tom vidí kdo chce co chce. Nádhera.

DRAHT
09. 07. 2005
Dát tip
TIP

Eileen
09. 07. 2005
Dát tip
budu brečet..

Kdyby uměla plakat, vyplakala by ze sebe barevné korálky, všechno co zbylo z modrobílého dne upleteného z tepla lidských rukou. - Narodila jsem se někomu cizímu, než mamince. Abyss, prijdes mi jako z jineho sveta.. i to, co se ti narodi pod rukama..

to je celý takový děsně zvláštní a taky smutný...asi jsme to úplně nepochopili, ale ty obrazy jsou fakt nádherný... haf haf

Sargon
09. 07. 2005
Dát tip
mne sa celkom paci

cherubinka
08. 07. 2005
Dát tip
zaujalo.*

pozorovatel
08. 07. 2005
Dát tip
předojemný když já vim, kdo je Albínka a je škoda, že to nebudou vědět ostatní ta první věta je skvělá a že už nejsem hodnej, nic ti nedám asi se lepšíš, nevim

fungus2
08. 07. 2005
Dát tip
Povedené**

Sunmoon
08. 07. 2005
Dát tip
no...a pak že já jsem smutná...tohle je smutný a na t*

Zuzulinka
08. 07. 2005
Dát tip
hodně zvláštní a jímavé***

Empty
08. 07. 2005
Dát tip
Ten poetickej nádech tam je skvělej, opravdu originální a zaručeně tvý*

hastrman
08. 07. 2005
Dát tip
místy na hraně - jakoby chtěla sklouznout do prvoplánovité dojemnosti a hry na city... ale udržela se tip, dokud to tak cítím a honem pryč :-)

mad_orgasm
08. 07. 2005
Dát tip
píšeš krásně

Nicollette
08. 07. 2005
Dát tip
příjemná, symbolická *

wedle_vazy
08. 07. 2005
Dát tip
t*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru