Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Postmoderní antimanifest literárního anarchismu

11. 07. 2005
1
0
3426
Autor
Nečech

 

Jsem král nezaměstnaných, jménem Gerhard, ale přátelé mi říkají markýz Géro; vylašuji osvobození jazyků pracujícího lidu v celé Evropě, přichází doba Nového člověka, který bude pomocí mechanických přístrojů a nástrojů na nejvyšší úrovni humanitních a přírodních věd schopen porozumět VŠEMU, co kdy v životě uslyší nebo přečte. Snažím se proto zachovat, snad by bylo lépe říci zachránit, prastarou tradici jazykové nesrozumitelnosti, chaotičnosti, jazykového zmatku, zkrátka: vrozený lidský anarchismus.

Stvořil jsem první novodobý český anapést (uveřejněno poprve 5.6.2005, 22:37:11, www.nyx.cz), poté co Miroslav Červenka, korunní princ slavného Jana Mukařovského, prohlásil, že „anapest (s dvěma slabými pozicemi, které předcházejí pozici silnou) není v češtině možný vůbec“ (M. Červenka: Dějiny českého volného verše, Brno 2001, s.238), zde ukázka:

 

Komenský kdysi dávno české vlasti své časomíru chtěl dáti.

Však poézi české se jen smáli zdejší takzvaní literáti.

 

Jsem umělec, ale nejsem básník; básník oproti mně píše cílevědomě, snaží se třeba pobavit klub svých přátel, ochočit si ženu, pást se na krásné řeči, atd., to já v přítomném čase nepotřebuji; jsem autonomní, neodkázaný na úspěch svojí tvorby, tvořím: k čistému prospěchu svého egoistického, narcisticky prožitkového já; žiju ve světě, v duševní konstrukci, kterou si vědomě vytvářím sám. Pozornost, kterou mi věnuješ anebo nevěnuješ, je mi v první řadě lhostejná, ve druhé řadě přispívá k celkovému prožitku.

Netvořím však jen ze zábavy, je to mé povolání, dar, který se v mojí rodině předává z jedné generace na druhou, a zároveň prokletí – kvůli velké zodpovědnosti; nejen, že je mi souzeno vysušit mělčiny všudypřítomného Velkého nedorozumění mezi středoevropskými státy a národy, také se cítím být zavázán zachovávat odkazy mistrů anarchie ve slovní tvorbě, jako I. Krasko, P. Bezruč, F. Gellner, S.K. Neumann, de Sade, M. Houellebeqc, M. Foucault, F. Dürrenmatt, Ch. Morgenstern a G. Wallraff.

Probíhá mechanizace lidského světa, zanedlouho ptačí zpěv nám bude připomínat zvonění telefonu, chodníky budou běžící pásy rozmanitých geometrických tvarů, veškeré zboží bude lze objednávat vzdušnou cestou, veškerou práci budou provádět vysokofrekventní roboti, zkrátka: nebude už vůbec žádný důvod opouštět velkoměstská obydlí. Tehdy lidé věru budou mít času víc než dost a někteří, badatelé daleké, dokonalé budoucnosti, budou číst: a přečtou VŠE, co vůbec kdy bylo napsáno od doby vzniku elektronického textu, a budou se – z nudy pravděpodobně – zabývat i mnou, hle: tu jsem.

 


Ať žije Morgenstern,největší persona poezie bez záruky v naší nové době.Je nejen osamocen vbe své integrační sféře-realita plus ideje plus dobrodiní,ale také je velmi eminentní v jedné věci -v bytí tvorbě jakožto usínajícího medvěda

Nečech
17. 07. 2005
Dát tip
Albireo: Vers je postaven na zaklade vokalni casomiry. Za dlouhe slabiky se pocitaji jen ty, ktere obsahuji dlouhou samohlasku nebo diftong. Takze: jako nepresnost muzes pocitat jedine slovo "zdejší", kdyz pocitas "j" jako samohlasku.

Albireo
14. 07. 2005
Dát tip
Anapest ta ukázka podle mne opravdu je, ovšem časoměrný. A ne dokonalý, protože tam jsou navíc doby dlouhé pozicí.

Nečech
14. 07. 2005
Dát tip
LevDL: Anarchismus je (podle meho nazoru) psychologicky ekvivalent entropie. Dik za tip.

papouch
12. 07. 2005
Dát tip
já znám jenom Budapest

oleandr
12. 07. 2005
Dát tip
to se mi docela zamlouvá, občas se mi zdá, že některé pocity, časy současnými slovy nelze dost dobře vystihnout a pod blamáží dalších tisíce významů se pocit ztratí, nelze jich očistit a proto nová slova jsou svou barvou čistá a neposkvrněná a někdy když řeknu některé slovo vícekrát dokola, tak obsah nebo předmět slova zmizí vdáli....mějte se ...

Přečtou Vysokou školu ekonomickou??

papouch
11. 07. 2005
Dát tip
klovatina je pro ptáky

Feanor
11. 07. 2005
Dát tip
HLÁSÁM VÁM TILDU (~), HVĚZDIČKA PRO TIP JE COSI, CO MÁ BÝTI PŘEKONÁNO. CO JSTE UDĚLALI, ABY BYLA PŘEKONÁNA?

Miroslawek
11. 07. 2005
Dát tip
Bohužel to, co jsi stvořil není anapest, milý amfibrachu, což, jak předpokládám, tě v tvrzeních nijak neomezuje ;o)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru