Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Poslední let na Zem

12. 07. 2005
26
1
5866

Tuhle povídku jsem napsala už před několika lety, a dnes jsem konečně dokončila úpravy na ní. Je to moje první, takže vás moc prosím, abyste se nenechali odradit délkou a napsali mi svůj názor. Silvi, komu jinému ji mohu věnovat?

Na bohatě zdobených dveřích s elegantní klikou se nasvěcelo a zase zhasínalo zelené světýlko. Sálem se linula příjemná hudba symfonického orchestru a nad měkkým kobercem, který připomínal nadýchanou vatu, se vznášely průsvitné beztvaré obláčky. Duše lidí, kteří zemřeli. Přilétávaly odněkud zleva, přede dveřmi se postupně zastavovaly a po signálu zeleného světýlka odpluly kamsi doprava. O kus dál, naproti dveřím, seděl na trůně on, spokojeně bafal z dýmky a broukal si melodii společně s orchestrem. Na stolku vedle něj stála sklenice s Vodou, ze které co chvíli usrkl. A tak to šlo dál, pořád stejně pokojně, dokud najednou na dveřích nezablikala červená žárovka, nejprve slabě, jako by si nebyla jistá, a poté se nasvítila naplno a ozvalo se hlasité zapípání. On sebou trhl, loktem vrazil do stolku, sklenice se převrhla a Voda se vsákla do bílého koberce (na Zemi začalo pršet). Hudba zaraženě ztichla a bylo slyšet jen vrznutí dveří. Otevřely se a za nimi stála asi dvacetiletá dívka. On se pohodlně opřel a pozorně se zadíval na dívčinu.
"Hmm... Zuzana Králová," zamumlal si pod vousy. Dívka pod jeho drobnohledem znervózněla a přešlápla z levé nohy na pravou.
"Pojď dovnitř," přikázal jí On. Dívka vešla a nejistě se okolo sebe rozhlížela.
"Takže... Víš, proč jsi tady?" zeptal se.
"No to teda fakt ne! To byste snad měl vědět vy?!" vyjela na něj Zuzana. Stále netušila, proč zrovna jí se nasvítilo "špatné" světýlko. Byla si jistá, že její duše bude moci jít dál pro své nové tělo, ale tímto její sen skončil. Červená žárovka vyslala k její duši vír, který ji vtáhl a znovu vložil do starého těla, které stálo za dveřmi. A teď tu stála, před Nejvyšším, a nevěděla, co má říkat.
On se zadíval do dáli, a probíral se obrovskou kartotékou ve své hlavě. "Nelíbil se ti tvůj život," oznámil a hleděl Zuzaně přímo do očí.
"To... je pravda," připustila.
"Vůbec se ti nelíbil tvůj život," upřesnil s důrazem na prvním slově.
Zuzana lehce přikývla.
"Proč? Proč se ti nelíbil?"
Zírala na něj a oči se jí zaplnily slzami. "Protože... protože...,"zajíkla se, "Nikdo mi nerozuměl, byla jsem na světě přebytečná, všem bylo jedno, jak se cítím, jestli nepotřebuju pomoc. Rodiče mě nesnášeli, kamarády jsem neměla, nikdo se se mnou nikdy nebavil, a teď mě určitě nikdo nepostrádá, jsou rádi, že se mě zba-zbavili?" Zuzana se rozplakala. "Na mém m-místě byste udělal to samé, n-ne-nedalo se to vy-vydržet?" Stála před Ním, obličej v dlaních a celá se třásla.
"Takže... neměla jsi ráda lidi okolo sebe," zašeptal. Do jejích vzlyků jej skoro nebylo slyšet. Nejraději by ji instinktivně objal, ale musel si zachovat chladnou tvář. Na několik chvil se zamyslel.
"Hmm... Co bys říkala tomu, že by sis vyzkoušela žít po jeden rok na jiném místě, kde nejsou žádní lidé?" Zuzana zpozorněla. "Kdyby se ti tam nelíbilo, mohla by ses na konci každého měsíce vrátit sem, a začít žít úplně nový život. A pokud bys tam byla spokojená, směla bys tam zůstat. Navždy. Ale už by ses nemohla vrátit."
"To... to by bylo skvělé," pronesla, otřela rukávem slzy a celá se rozzářila, "Chtěla bych tam odjet..."
"Dobrá. Ale nezapomeň, dvanáctkrát tam bude pro tebe přichystané speciální letadlo. Jen dvanáctkrát. Pak už tam budeš muset zůstat. Dobře si to rozmysli."
Zuzana přikývla a napjatě čekala. On jen před sebou nadvakrát mávl rukou a Zuzana se ocitla na slíbeném místě.
 




1. měsíc
Vypadá to tu stejně jako na Zemi. Stejné město, jako v kterém jsem žila. Ale má obrovskou přednost. Jsem tu sama. Sama samotinká, bez jediného otravného člověka. Mám tu tolik prostoru jen pro sebe, nikdo mi neříká, co mám dělat, nikdo mi celý den nenadává... A ten božský klid! Žádný řev sousedů z druhého patra, hluk z ulice, nic. Jen já. Já a ulice. A parky. A domy. A květiny a stromy. Miluju tohle místo! Nemusím se bát, že mě někdo pomluví, že celé dni tančím po náměstí, že objímám stromy a lebedím si v trávě. Na Zemi bych to ani ze strachu neudělala! Je to tu prostě úžasné. Musela bych použít všechna pochvalná přídavná jména, abych popsala krásu tohoto místa. Pojmenovala jsem si to tu opravdu krásně - "Můj ráj". Dnes odletělo první letadlo na Zem. Ani mě nenapadlo přiblížit se k němu! Jsem rozhodnuta strávit tu věčnost, protože Mému ráji se nic nevyrovná!

4. měsíc
Jak už jsem říkala, krása Mého ráje nezná mezí. Jen... někdy bych byla ráda, aby tu se mnou byla i Klea, moje kočka. Líbilo by se jí tu, určitě. Celé dny bych se jí věnovala, hrála bych si s ní a radovaly bychom se spolu z Mého ráje. Z Našeho ráje. Trochu se mi po ní stýská. Kdoví, jak se jí daří? Jestli na mě vzpomíná? Jsem tu sama.. Sama samotinká, bez mé milované kočičky. Ale ani mě nenapadne odletět pro ni! Nemusela bych se vrátit, to by byla hrůza! Brr, raděj nemyslet!

9. měsíc
Někdy bych si s někým ráda popovídala... Mluvím na květinky, na mé drahé kopretinky, drobné sedmikrásky, vysoké slunečnice i jedovaté pryskyřníky. Ale ty... neodpovídají. Chtěla bych alespoň slyšet cizí hlas, celé dny slyším jen sama sebe... Jsem tu sama. Sama samotinká, bez jediného hlásku...

12.měsíc
Dneska odjede poslední letadlo na Zem. Nepojedu. Jsem pevně rozhodnutá. Kleu mi sem stejně nic nepřičaruje, a že mi chybí hlasy? Už ne. Vymyslela jsem si vlastního člověka, malou holčičku, která mě má ráda, a celé dny si s ní povídám. Pojmenovala jsem ji Silva, to jméno je strašně krásné. Dříve jsem se dost zajímala o jména a jejich původ. V latině znamená slovo Silva les. Moje Silva má moc ráda přírodu. A já jsem moc ráda, že mám ji.
Ale... přesto bych se mohla podívat trochu blíž k letadlu... Ještě jsem ho neviděla. Ale nastoupit do něj nehodlám!
 




Z reproduktoru se ozve hlas: "Žádám všechny cestující, aby nastoupili do letadla, které je připraveno. Opakuji. Žádám všechny cestující, aby nastoupili do letadla, které je připraveno."
Se Silvou došla až k letadlu. Pořádně si ho prohlédla?
"Co kdybych nakonec jela??" ozval se v ní slabý hlásek.
"Ne! Máš Silvu, chceš ji snad ztratit?" zakřičel její druhý hlas.
"Samozřejmě že ne! Ale? být tu sama samotinká, bez jediného človíčka, celé věky? To.. to by přece bylo hrozné..."
"Kdepak! Měla by ses tu skvěle, jako doteď! Chceš snad, aby tě na Zemi zase všichni nenáviděli? Jseš fakt asi už úplně blbá!!!"
"Ale... třeba mě někdo měl rád?"
"Sama víš dobře, že ne! Byla jsi jim na obtíž! "
"Ne..." Zuzana se rozběhla pryč. Po tvářích jí stékaly slzy. A ona utíkala. Pryč, daleko pryč od toho protivného hlásku. Pak ji napadlo: "Ale tady ten hlásek budu slyšet ve své hlavě pořád. Tady mu neuteču. A... sama dobře vím, že na Zemi to není tak hrozné. Navíc... začnu úplně nový život, v novém těle a třeba se mi bude dařit líp..." Kousla se do rtu. Na patě se otočila a přímo letěla zpět.
Už byla skoro u cíle, když tu se ozvalo hlášení: "Právě odlétá poslední let na Zem. Opakuji. Právě odlétá poslední let na Zem."
Zuzana se zastavila, padla na kolena a rozeštkala se. A slzy solily zem. Bohužel ne tu, na kterou teď tak chtěla.




Za měsíc pro ni přijelo třinácté letadlo.


1 názor

Nickyx
06. 02. 2006
Dát tip
úplně mě zamrazilo, než jsem si všim poslední věty... nemám k tomu už co dodat, paráda...*

Radža
27. 12. 2005
Dát tip
Já bych ty další měsíce navíc taky klidně snesl:-))) Kouknul jsem se na obě ty povídky(od Čokoládové i od Brosqičky) a obě moc líbí a.....dalšího komentáře se raději pozdržím, protože jsem tady na Písmákovi ještě neochmýřené holátko - v letech, kdy jsi tohle napsala, jsem já psával většinou jenom tak školní úkol ,,Hodnocení divadelního představení" :o))) *

Brosqička
25. 11. 2005
Dát tip
nepodceňuj se :o) Nemáš proč :) Právě mě překvapilo, že v tom almanachu byly i věci, které mě osobně přišly nic moc (například Pampeliška :o))) - dělám si srandu, to nemůžu posoudit...), ale..no, asi je to hodně subjektivní. No tak doufám, že se tam příští rok zase sejdem, ty Čokoládko :-) A pogratulujem si k prvním místům.. :-))) zatím

Děkuju véélice :) Na tvojí povídku se schválně kouknu :) Velectěné porotě :) se to docela líbilo, oceňovali nápad, akorát se jim zdál konec krapet odbytej, ale zase že to dopadlo dobře, tak to bylo plus.. a prej bylo dobrý to oživení dialogy... No a taky řikali, že je škoda, že do mojí kategorie přišlo tak málo prací... Tak že nemám přestávat a že doufaj, že jim tam něco pošlu i příští rok (což beztak asi pověděli všem :)) ) A ta.. (vzpomínám na jméno :) ) Březková se mi o tom docela rozpovídala, o tý myšlence a tak... Teda, abych pravdu řekla, čekala jsem, že o tom budou mluvit hůř :)) Příjemný překvapení :)

Brosqička
23. 11. 2005
Dát tip
..líbilo se mi to. V něčem mi to dost připomnělo mou (taky první :-) ) povídku Nejkrásnější místo na Zemi. Co se týče obsahu, taky bych to asi víc rozepsala, takovýhle nápad by se neměl jen tak odbýt :o). *t*

Brosqička
23. 11. 2005
Dát tip
..ještě by mě zajímalo, co Ti na to řekla velectěná porota? :o) Tohle dílko je rozhodně zajímavější, než jiné příspěvky v almanachu..

assez
10. 11. 2005
Dát tip
moc moooc hezké :-)

Amalthea24
04. 11. 2005
Dát tip
taky se přidám s tipem, protože.. fakt hezký* Myšlenak, zpracování, dostatek dialogů...***

h_a_r_r_y
17. 09. 2005
Dát tip
To je heský.. Ale prijde mi ze bUh by nemel mi osobnost, tudis by nemel mit chut nekoho obejmout..ale to je asi na kazdym jak si to prebere. Kazdopadne. tip..

Pěkná povídka. Člověk si občas uvědomí, že měl něco udělat, když už je pozdě. Jsem ráda, že tady byla na konci ještě třináctá šance. tip

poliana
08. 09. 2005
Dát tip
Je to bomba a skvělej nápad!!!TIP

Děkuju moc :o)

pacajda
04. 09. 2005
Dát tip
Dobrý nápad! T

Palačinka
26. 08. 2005
Dát tip
Děkuji za happyend i příjemné počtní. Moc pěkné! :-)

Já děkuji tobě za kritiku :o)

Děkuju za kritiku :o)

charlied
22. 08. 2005
Dát tip
Nepáči sa mi, že sa v úvode ospravedlňuješ za to, že poviedka je dlhá. Napíšeš toľko viet a slov, koľko potrebuješ, predsa, a nebudeš sa niekoho pýtať na akú plochu to môžeš umiestniť. :-) Ak by sem umiestnil svoje diela Tolkien, NIKDY by sa nenatočil Pán prsteňov, a nikto by o ňom ani nevedel. Napíš, čo musíš. Téma ma nejako neoslovila, ale zpracovanie bolo skvelé. Záverečný dialóg oboch hlasov - bol najlepším nápadom.

wahuahua
15. 08. 2005
Dát tip
mrzí mě, že když je povídka dobrá, záhy skončí. Tvoje povídka se mi líbila, svou myšlenkou - styl hodnotit nebudu, jen si troufám říct, že pokud budeš psát povídky i za deset let, rád si je přečtu. Byl bych rád, kdyby jsi těch dvanáct měsíců rozepsala podrobněji, Zuzana se ten rok určitě jen tak neproflákala a Ty máš jistě o čem psát. A co dělala ten první měsíc druhého roku než přilétlo letadlo? btw také mě uhodilo do oka nasvěcení, ale ne tolik, jako když letadlo odjelo. letadla létají. díky za příjemně strávených pár minut :o) w

Moc děkuju za kritiku. To odjelo hned opravím, vůbec jsem si nevšimla, že jsem napsala takovou blbost :o))) Ještě jednou díky.

Kytiii
22. 07. 2005
Dát tip
Moc pěkná povídka... ačkoli jsem si nějak nevšimla, že by byla nějaká dlouhá :o) Rozhodně je dost osamocená v té své celé úsměvné kráse a naději... když kolem jsou samé útrpné srceryvné nářky... Jsem všema deseti pro tip

Děkuji :o) Ta délka - jako tvoje Katka dlouhá vážně není :o))

Kytiii
22. 07. 2005
Dát tip
no to fakt ne :o)

Malá_Holka
21. 07. 2005
Dát tip
Za měsíc pro ni přijelo třinácté letadlo. Páááááni tak tímhle jste mě uzemnila Slečno padám na kolena a klobouk s proužkama zahazuju do písku zvednu ho až vstanu vstanu až se Vám dostatečně pokloním Bože kdy to bude? Lidi jsou úžasný bytosti *t

Jezus, děkuju :o)

Malá_Holka
21. 07. 2005
Dát tip
Áaa a nemáte za co

Zeptej se jí :o))) Spolykala prášky, to teda říkala mně :o)

balsiker
19. 07. 2005
Dát tip
To je sice moc hezký,že se ti nasvěcelo líbilo víc,ale naneštěstí znamená něco úplně jinýho.No, a s tím koncem je to tak nějak jinak.Ne,že by se mi nelíbil happyend, ale tak trochu jsem našel pár společných bodů, se kterými se můžu ztotožnit, ale ten konec k nim nepatří. A já už radši mlčím.

To nasvěcelo jsem tam dala schválně, protože se mi to líbí víc než rozsvěcelo :o))) Ten konec - jsem radši, když povídka skončí hezky :o) Jinak děkuji za kritiku :o)

Saxea
18. 07. 2005
Dát tip
bylo to moc hezký, k zamyšlení, ale asi bych tam tu chuderu taky nechala plakat na věky - i když napsat to třinácté letadlo až po dvou řádkách to dost upravilo, a díky za přečtení mojí povídky.

Jejda, tady mají snad všichni radši bad endy :o)))) Díky

Saxea
18. 07. 2005
Dát tip
ale houbec, právě jsem tam koppla novou pohádku s bad endem, ale já sama radši happy, k tomuhle by se ale fakt ten smutnej příběh, hnusnej konec hodil víc - mimochodem, jak se ta holka vlastně zabila?

balsiker
17. 07. 2005
Dát tip
No, je to moc hezký. Pro mě ještě víc. No, to je jedno. Jenom mě rušilo to, že místo rozsvěcelo tam bylo nasvěcelo. Ale jinak opravdu nemám slov.Na druhou stranu nemůžu sdílet ten optimistický konec. Už radši mlčím.

Silvita
15. 07. 2005
Dát tip
Vymyslela jsem si vlastního člověka, malou holčičku, která mě má ráda, a celé dny si s ní povídám... doufám, že Ti tohle jednou splním ... jsi křehká a tak nadaná..... * A díky, ... za to všechno.

Já děkuji tobě :o))) Křehká čokoláda :o)))

Musím si dát pozor, aby mi nosánek nevyletěl nahoru :o))) Děkuju.

DRAHT
13. 07. 2005
Dát tip
Líbí se mi. TIP

hanys
13. 07. 2005
Dát tip
Je to nápadité, milé, přemýšlivé, pěkné slovní obraty - stačí ti tato kritika?

Všem moc děkuju :o)

Tedy... mládí vpřed. Opravdu dobré, určitě se vypíšeš v dobrou spisovatelku. Ani na moment jsem se nenudil. Ale abys nezpychla - piš, piš a piš! Bezpochyby Tip

vesuvanka
12. 07. 2005
Dát tip
Přiznám se, že nečtu delší povídky, ale uposlechla jsem prolog. Přečetla jsem si napřed závěrečný odstavec (tohle dělám běžně u knih) a zaujal mě natolik, že jsem si povídku pozorně přečetla celou od začátku a udělala jsem dobře. Pěkně a nápaditě zpracované, líbí se mně myšlenka, čtivé.... TIP

Vesuvanko, moc ti děkuju. U knih také čtu většinou konec :o)

fungus2
12. 07. 2005
Dát tip
Povedené**

Děkuji :o))

PuNKO
12. 07. 2005
Dát tip
ouuu....tohle opravdu stálo za přečtení..je to úžasné...jednu dobu jsme vůbec nemluvil s lidmi. neměl jsem je rád a neměl jsem rád sebe, ale nevadilo mi to.....moc se ti tohle povedlo...napiš k tomu pokračovaní..zajímalo by mě jak to dopadne....*

Nad pokračováním jsem ještě neuvažovala :o))) Nevím... možná :o) Díky za kritiku i tip :o)

chicoria
12. 07. 2005
Dát tip
Pěkné, líbilo, tip.

DTon
12. 07. 2005
Dát tip
Překvapivě...*

Děkuji moc :o)

Alojs
12. 07. 2005
Dát tip
kdeže překvapivě, ale zaslouženě * omluv mou nezvyklou strohost :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru