Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kouzelné psaníčko

14. 07. 2005
12
3
5253
Autor
zelva

     Bylo nebylo. Za devatero horami a devatero řekami žila jedna malá holčička jménem Markétka.

     Jednoho večera pozorovala zářící hvězdy na obloze a přemýšlela, co se jí pěkného bude dnešní noci zdát.

     Když pak ležela v posteli a do pokoje jí přes okno svítil měsíc a hvězdy, věděla, že dnešní noc nebude stejná, jako ty předešlé, i když jí jako každý večer přišla dát maminka pusinku na dobrou noc a popřála, ať se jí zdají hezké sny.

     Poté, co Markétka usnula, se začaly dít neuvěřitelné věci. Ve snu se jí zjevila kouzelná babička, která jí řekla, že bude nemocná, ale o své nemoci ještě nebude vědět. Najde červenorůžovou  obálku a v ní kouzelné psaníčko, ve kterém se dozví, co má udělat, aby si zachránila své zdraví. Ještě než jí babička ze snu zmizela, řekla: ,, Až bude čas, já se Ti opět zjevím ve snu a řeknu Ti, že je čas začít hledat tu obálku s kouzelným psaníčkem. Po těchto slovech babička ze snu zmizela.

     Markétka se za pár hodin probudila, ale na sen s tajemnou babičkou a obálkou s psaníčkem zapomenout nemohla.. Svěřila se se svým snem i mamince, avšak ta se jen smála a řekla jí, ať na ten sen už nemyslí, protože je zdravá a žádná ošklivá nemoc jí nehrozí.

     Markétka ale na kouzelnou babičku věřila, a tak se snažila stále hledat obálku s psaníčkem, i když věděla, že ji najde, až se jí babička zase ve snu zjeví a řekne, že je čas hledat obálku a tím odvrátit hrozbu z onemocnění, protože to psaníčko ukryté v obálce má velmi kouzelnou moc, která umí předejít vzniku ošklivé nemoci.

     Od té doby chodila Markétka spát s nadějí, že tu dnešní noc se jí babička ve snu ukáže a řekne jí, že už nadešla chvíle, aby začala hledat červenorůžovou obálku.

     Když se jí babička ani po deseti letech ve snu nezjevila, přestala už Markétka doufat, že babička ze snu byla opravdu skutečná. Za další rok už na babičku úplně zapomněla a žila tak, jako by se jí babička  ve snu nikdy neobjevila. A na žádnou ošklivou nemoc už si vůbec nevzpomenula. Ale jak se říká, některé sny bývají i skutečné a někdy se vyplní.

     Jedné noci, když už byla Markétka velká a na žádné kouzelné babičky nevěřila, se jí zdál sen, kterém se jí opět babička zjevila a řekla:,, Markétko, už je čas hledat obálku s kouzelným psaníčkem.

     Po probuzení Markétka nevěřila, jestli to co se jí zdálo, bylo opravdu to, na co čekala celé ty dlouhé roky, ale obálku s kouzelným psaníčkem začala všude usilovně hledat. Hledala a hledala, ale červenorůžovou obálku stále nikde nenalézala. Až jí napadlo zeptat se maminky, která ví vždy všechno, kde by mohla obálku najít. Maminka jí poradila, že pokud jí má ta obálka s psaníčkem zachránit život, tak by jí měl mít určitě pán v bílém plášti, který jednou za měsíc přijíždí do naší osady a pomáhá lidem, co to potřebují.

     A tak Markétka každý den netrpělivě vyhlížela z okna pána v bílém plášti, až se tu konečně objeví. Za pár dnů ho Markétka skutečně spatřila a hned za ním běžela a z dálky na něj volala:,, Pane v bílém plášti, máte červenorůžovou obálku s kouzelným psaníčkem uvnitř, která mě zachrání před ošklivou nemocí? Pán v bílém plášti ji odpověděl, že takovou obálku u sebe skutečně má a začal jí hledat ve své velké brašně, až ji konečně našel. Když jí Markétka spatřila v jeho rukách, rozzářily se jí její pomněnkově modré oči a ona věděla, že už ošklivou nemoc nikdy nedostane. Obálku si od pána v bílém plášti vzala a pěkně za ni poděkovala a utíkala s ní domů.

     Doma rychle obálku otevřela a psaníčko v ní ukryté si přečetla. Postupovala pak přesně podle slov, která byla v psaníčku napsána, protože věděla, že jinak by kouzlo neúčinkovalo. Na konci psaníčka se ještě dočetla, že jej musí zase vrátit pánovi v bílém plášti, pokud chce, aby se kouzlo opravdu vyplnilo.

     Poté čekala, až zase uvidí pána v bílém plášti a vrátí mů zpět obálku s psaníčkem, aby se kouzlo vyplnilo. Za pár dní pána v bílém plášti uviděla a obálku s psaníčkem mu předala. Ten si obálku od Markétky vzal a otevřel ji. Psaníčko pokapal jí neznámou tekutinou a řekl jí:,,Teď už se nemusíš bát, že bys onemocněla ošklivou nemocí. Po těchto slovech Markétka věděla, že se kouzlo ukryté v psaníčku splnilo, a že jí babička ve snu nelhala.

     Od té doby věřila Markétka na kouzelnou babičku, která se jí když byla malá zjevila ve snu.


3 názory

Arwennn
02. 05. 2007
Dát tip
takový nevinný, no :-)

no, ja sa cítim v podstate dieťaťom a mňa táto rozprávka neuspokojila...si zabudla, aké sú deti zvedavé? tak málo vecí si im dala...by ťa priam zamorili otázkami;) cez to, čo bolo v obálke až po to, kto bola á stará pani;)

Arbiter
15. 05. 2006
Dát tip
Je to pěkné, jako lék proti starostem, jako pohlazení.. děkuju, chvilku jsem snil a bylo to krásné.

zelva
13. 02. 2006
Dát tip
dovolte abych se zasmála mě to totziž už přijde velice směšné...omlouvám se děkuji vám za vaše názory...pokud něco napíšu toš se budu řídit vašimi radami, ale hned tak brzo to nebude...néní čas :-)))

Diana
13. 02. 2006
Dát tip
Tangento, rozumíme si ;-))) Želvičko, prosím, prosím, nehněvej se. Sranda musí být i kdyby na sůl nebylo. :-)))

zelva
12. 02. 2006
Dát tip
no tak tam teda nee, pokud zůstanu doma toš potom ve Zlíně:-)))

StvN
12. 02. 2006
Dát tip
Já ti rozhodně nechi nic cupovat. Pohádka se čte plynule a jediné, co mi vadilo, jsou zdrobněliny, nejhorší asi - "večer přišla dát maminka pusinku... " Pak pán v bílém plášti. Proč neříct rovnou doktor? Samozřejmě souhlasím s a2a2a, který poněkud mírněji, jak je jeho zvykem, říká to samé, co ti napsal Tangent. (vzhledem k tomu, že stojíš o hlubší kritiku) Dílo je nepromyšlené. Důsledek této chyby je, že nevíme, co bylo v psaníčku, nevíme o jakou mělo jít nemoc a neznáme ani pointu. Dílo má strukturu nápadně podobnou struktuře "víry". Tangent zmínil prince. Jde o to, že my ani nevíme, co by se stalo, kdyby neuposlechla. Byla by pak skutečně nemocná? Víš jak je to? Musíš se spálit, abys věřila, že oheň pálí. Ale Markétka se nespálila. Pohádka není o "citlivém" jazyku nebo zdrobnělinách, především musí mít rozum, proto taky pohádky většinou píší starší lidé.

StvN
12. 02. 2006
Dát tip
Ale za experta se nepovažuju.

zelva
12. 02. 2006
Dát tip
neboj nic co by se podobalo pohádce či povídce tady určitě u mě neuvidíš, takže beru tvůj názor...každý sme na něco expert, ale u mě to rozhodně psaní čehokoliv nebude...idu sa mrknůt na tebe...myslím, že sem od tebe eště nikdy nic nečetla nebo si to aspon nepamatuju:-)))

Diana
12. 02. 2006
Dát tip
Tangente, když už jsi mi poslal avi, tak ti musím napsat, že stacionárního dílka bez zápletky, gradace a katarze se dopustil také autor o nic menší, než Jaroslav Hašek. Jde o povídku Zhovadilec ze sbírky povídek Abeceda humoru. Povídka byla geniální, ještě teď se směju. Autor popisuje zázrak. Pan farář jde a vidí kluka sedět na zápraží v pátek a cpát se masem. Hned se začne modlit, aby na toho zhovadilce, co jí v pátek maso spadl dům. Pak si však uvědomí, že kluk je ještě malý a třeba ani neví, že je pátek a začne se ještě horlivěji modlit, aby mu Bůh odpustil a žádný dům na něj neshodil. A stal se zázrak! Ten dům na chlapce opravdu nespadl. Třeba tu povídku znáš a dáš mi za pravdu, že je nezapomenutelná.

StvN
12. 02. 2006
Dát tip
Hašek neni zrovna dobrej vzor.

katugiro
12. 02. 2006
Dát tip
Diana: z čeho soudíš, že je Zhovadilec bez zápletky atd.?

Julian
11. 02. 2006
Dát tip
To je nejaka hadanka mas T *

zelva
11. 02. 2006
Dát tip
ne hádanka určitě nee, ale pokud chceš můžeš hádat o jaké psaníčko se asi tak mohlo jednat:-)))

Rabb
11. 02. 2006
Dát tip
Tangens, všiml jsi si kategorie Pohádky?? Myslím,, že pro malé čtenáře je to napsáno tak, aby tomu porozuměli.. toť můj názor..

Rabb
11. 02. 2006
Dát tip
dobře.. AVI pro StvNa..

zelva
11. 02. 2006
Dát tip
T_A já tvůj názor chápu, klidně ať mi to dílku někdo zorcupuje na kousku, šak přecaj stojím o hlubší kritiku Ano Rabbe toš StvN mi to opravdu rozcupuje to si můžu být jistá, ale bude mít asi pravdu,ale jak už ste si možná všimli tak už na písmáku dávno nejsem proto, abych publikova dílka,ale kvůli lidičkám na kterých mi moc záleží a taky za druhé není co publikovat :-)))

zelva
11. 02. 2006
Dát tip
pokud nemusím tak nic nepíšu a jeliž na výšce se už slohovky nepíšou, toš není důvod...mě to nikdy jen tak něco napsat nikdy nebavilo...tím myslím povídky o básních ne básních je to jinak to mě občas něco napadne, ale veledílo to nikdy není...naposledy sem měla nápad někdy v říjnu, jinak se tady na písmáku věnuju úplně něčemu jinému:-)))

zelva
11. 02. 2006
Dát tip
já ale fakt nemám čas:-))) ale mrknu se na tu sbírku avíza mi nemusíš posílat mě se objeví kritika:-)))

zelva
11. 02. 2006
Dát tip
já stejně většinou píšu enom to co se týká i když enom třeba minimálně mého oboru :-)))

zelva
11. 02. 2006
Dát tip
nee ta je vedlejšák ta se na LF nestuduje:-) mám tam přece anděl s ďáblem v těle toš hádej co bych tak mohla studovat...pokud si četl moje první dílko toš ti to mosí dojít, ale ony sou vlastně dvě možnosti, které z toho vycházejí, psychologii bych nikdy nechtěla studovat to fakt nee!

zelva
11. 02. 2006
Dát tip
rýpat se někomu v hubě toš to teda nikdy navíc mám celkem slušne levé ruky takže by ke mě stejně nikdo nepřišel...neni to magisterský obor ale bakalářský ne¨mám gympl ale zdravku takže sem se na medinu nedostala, ale hlásila sem se na všeobecné ...ted si ale přihlášky podávám znoivu jen tak pokud by to náhodou vyšlo:-)))

zelva
11. 02. 2006
Dát tip
když ne letoš toš už nikdy...pouze sestra s titulem Bc. a možná i Mgr když se zadaří a když toš enom sestra bez titulu což už sem:-)))

Nitram
30. 01. 2006
Dát tip
moc klasne se to cte:)))))*

zelva
30. 01. 2006
Dát tip
a pochopil si o čem je pohádka a co je to za to psaníčko ?:-))))

a2a2a
28. 01. 2006
Dát tip
Želvičko, řekl bych, že ti tento žánr sedí. určitě by se tam našly jen droboučké stylistické vychytávky, ne moc a nijak neruší, ale text má pohádkové obrysy, je napínavý, není zbytečně zdlouhavý, je výběrem výrazů uzpůsoben dětským uším. jediné, co mi tam významěji chybí, je jakési větší rozvinutí toho, co ji snad mohlo či mělo hrozit a případně, jak se s tím potýkala či co ji babička poradila. pak by to mohla být i pěkná dětská osvěta. Na druhou stranu se mi také zdá, že se odrážíš od něčeho skutečného, co ste ty či někdo blízký zažili a pak ten text umím přijat i v této jeho podobě. Ale naznačuješ tady, že by to mohla být tvá parketa, a nejen pohádky, i další prozaické útvary. tip

zelva
28. 01. 2006
Dát tip
to sme měly napsat nějakou pohádku o zdraví na den zdraví ano v té době to bylo celkem aktuální, ale výsledek byl naštestí negativní...zbytek soukromě no co je moje parketa to sem eště nezjištovala, nebyl čas...já píšu jen když musím a když nemusím tak z toho vylézají katasrofální básně!

Rabb
15. 01. 2006
Dát tip
Roztomilé.. je vidět, že poctiví pisatelé poctivých pohádek ještě nevymřeli. Ani jednou jsem se při čtení nezadrhl.. to je velké plus.. T

zelva
15. 01. 2006
Dát tip
rabbe ty kecko :-))) děkuju

zelva
16. 11. 2005
Dát tip
děkujůůůů...

vesuvanka
15. 11. 2005
Dát tip
pěkné.... TIP

_Rebelka11
09. 11. 2005
Dát tip
mně se ještě asi žádný sen nesplnil... nebo si nějak teď nemůžu vzpomenout a říkám si, že zdát se mi něco takového, tak se spíš bojím, ale je dobře, jak to dopadlo :-), t*

zelva
09. 11. 2005
Dát tip
že by šlo přece jen o horor :-)))

_Rebelka11
09. 11. 2005
Dát tip
:-)))

Jazena
03. 11. 2005
Dát tip
Tak jsem se vrátila do dětských let. T

zelva
11. 10. 2005
Dát tip
děkujůůů

Diana
10. 10. 2005
Dát tip
Je to milé čtení. t

zelva
30. 07. 2005
Dát tip
Já myslím, že ty víš co obsahovala ta obálka. To jsem měla napsat nějakou pohádku o zdraví do školy na den zdraví a toš toto mňa napadlo.

sacco
18. 07. 2005
Dát tip
želvi, být zvídavé dítě, asi ti neodpustím m neříci, co vlastně bylo v té obálce napsáno..... ale jako pohádku bych si to poslechl :-) t

autorka
15. 07. 2005
Dát tip
Pekna rozpravka.

Není to špatné. Chtělo by to trochu menších úprav, párkrát si to po sobě ještě přečíst, upravit trochu některé věty a dokážu si představit, že by si to děti rády poslechly.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru