Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

drak

17. 07. 2005
6
1
3155
Autor
zvedavec

drak

 

 

 

Budím sa. Vonku spev vtákov.  Je nedeľa.

A cítim sa stiesnene.

Vo mne obrazy povinností v sprievode pocitov zlyhania.

 

Včera sme zavarili marhule, kopec marhúľ, naplnené poháre ma vítajú, len nie sú dôvodom pre uspokojenie, pre radosť... zase nie je vyprané, chýba tu poriadok, hroby na cintoríne prerastajú  burinou a ...

 

Včera som závidela svojmu psovi, ktorý, kým sme na dvore čistili marhule, ležal pri nás a driemal. Očividne bez výčitiek svedomia.

 

A mačky pokojne sedeli, občas prešli do kruhu, a opäť - plné mieru a múdrosti si posadali a upreli na nás tajomný a vyrovnaný pohľad egyptských mačiek, uctievaných kedysi ako bohyne...

 

Pracovné úlohy zo zamestnania som si spísala.

Pomaly likvidujem body zoznamu – a ako drakovi mu namiesto jednej zoťatej hlavy narastú hneď dve - tri nové... a plocha zoznamu zaberá stále viac miesta.

 

A čo kopec povinností, ktoré pod hrozbou pokuty žiada plniť štát a monopolní dodávatelia dnes už životne dôležitých služieb a tovarov? Stojím v radoch, platím zloženky, vypĺňam daňové priznania a predtým študujem, ako ich vyplniť, hľadám neustále sa premiestňujúce úrady, míňam zvyšky času, aby som obstála. Jedno, kde je chyba, ak niečo nesedí, ja som opäť povinná nájsť si čas.

 

Ľudské vzťahy, čo sú jedine podstatné: nestíham, nestíham.  Ba neplním očakávania.

 

...

 

To dni sú prikrátke. Povinností priveľa. Večer padám do postele na smrť unavená, ešte predtým mi únavou vypadávajú predmety z rúk...

 

Podať výkon...inak ma zatratia, inak sa zatratím.

 

...

 

Rozmýšľam, čo je dôležité, čo podstatné. A čo je moja úloha.

 

A čo je správne.


1 názor

zvedavec
20. 07. 2005
Dát tip
som rada, že rád čítaš, čo napíšem, Ty si sa však odmlčal, škoda. Zaujímavé, že mnohí z tých, ktorí včase, keď som uverejňovať začala bohato tvorili, nedávajú sem svoje príspevky - prečo? viem, asi mi nedáš odpoveď na to prečo iní. Prečo Ty nie? :) Myslíš, že z tohoto oleja hrozí nebezpečenstvo? Ktovie? Aj ja ho kupujem. Ale myslím si, že ak už tie geneticky modifikované rastliny existujú na našej zemeguli, potom aj keď si kúpim drahší výrobok z geneticky VRAJ nemodifikovaných rastlín, tak aj tak budem jesť skôr či neskôr geneticky modifikované potraviny - neviem si predstaviť, že by sa genetická informácia nejakým peľom nedostala ďalej, ako do rastliny, ktorá JE OZNAČENÁ ako geneticky modifikovaná. Myslím si, že potom sa to nakoniec tak či tak PREMIEŠA.

beda
20. 07. 2005
Dát tip
zvedavec: myslím, že potenciální nebezpečí z geneticky modifikovaných potravin zde skutečně je a osobně, pokud bych byl na místě, kde se rozhoduje, byl bych velmi opatrný a mezi lidi bych to nepustil. Mikrovlná trouba také mění vlastnosti potravin a víš, že je podezřelá, že způsobuje leukemii. No jenže prokázané u lidí to neni a tlak průmyslu je velký .... jenže ty myši dopadly ... . Víš, že zvířata ve velkochovech dostávají antibiotika "pro jistotu", aby nebyla nemocná. Pak je to v mase a myslím si, že to ovlivňuje i člověka. A taky růstové a stresové hormony ... . Už se taky podařilo vytvořit slepice bez peří, aby se nemusely škubat, jenže byly pořád nemocné. Atd... . Lidstvo se prostě chce zničit ... . Já opravdu nepíši a to ani nikde jinde. Neni slina, neni čas a jsem poslední dobou hodně unavený. Hodně dlouho jsi byla jediný důvod, proč jsem vůbec psal. Mě opravdu stačí psát pro jednoho člověka. Vím, že nepíši světoborně, ale do mnohých dílek jsem ze sebe ždímal opravdu hodně (ne do slov ale mezi ně :-))) ) a říkal jsem si, že tohle musí s vnímavým čtenářem vyloženě zamávat a pak jen sledoval studené nepochopení. Tím více jsem byl vděčný za tvoje milé reakce. I tohle mne ale dost odrazuje psát. Měj se hezky a všichni též. :-)

Liso
19. 07. 2005
Dát tip
:)

beda
19. 07. 2005
Dát tip
zvedavec: tyto tvoje úvahy mám velmi rád, protože mám velmi podobný pohled na věc. Osobně se neženu nikam, ale jsem nechutně hnán (složenkami, nutností jíst, nadřízenými ...) a to ještě mnohem více než v haněných dobách minulých. Máme prý svobodu a přece se na to vše vysrat nemohu. :-) Svazuje mne pocit odpovědnosti, odpovědnosti za jiné ... nemohu je přeci v tom kompostu nechat osamoceně. :-))) Lidstvo ztratilo svoji přirozenou (a zdůrazňuji přirozenou a ne umělou kostelní) spiritualitu, ve které by našlo skutečnou radost a životní moudrost. Místo toho se žene jako dobytek (jak píše Komenský hovado) za ještě větší a šťavnatější "křupavější" trávou a když již narazí na strop obvyklých možností, začne si tu větší a největší trávu geneticky tvořit .... . To mi něco připomnělo a tak se trochu rozepíši. Snad nevadí ... . Byl jsem v obchodě a jedna starší pani stála před regály s pečivem a ohmatávala snad vše, na co se dalo dosáhnout. Ta pani byla starší a tak zažila ještě občanskou výchovu kde se učilo jak se máme hezky chovat a režim, ve kterém se na to dbalo i když občas i násilím, ale o to teď nejde ... . A stačilo pár let a z pani je dokonalý dobytek, který vidí jen sebe a hrabe v chlebech aby měl ten nejkřupavější a nejměkčí a nejvypečenější a nej.... chléb pro sebe a bez ohledu na ostatní (ti ať to klidně mají omačkaný atd.). Ta pani přesně vystihuje tuto dobu (vím, že mnozí nebudou chtít souhlasit ...). Ale pojďme dál ... . Stál jsem za pani a pozoroval ji. Po dlouhém přemýšlení a ochmatávání přeci jen cosi upustila do obrovského koše na kolečkách (opět megalomanství ve smysle nej... této doby, koš jako kdyby člověk chtěl nakupovat pro 100 lidí .. ač občas to skutečně vidím jak to mají lidská prasátka i se stříškou) a vyhledala prodavače a rozčilovala se na něj, kde mají ten levný (nejvýhodnější nabídka, no zase to nej...) olej z letáku, protože mezi ostatními oleji v obrovském regálu nebyl. Prodavač ukázal na velkou hromadu olejů na platech ověšených reklamou. Ze zvědavosti jsem se šel také podívat a jal se číst složení. Bylo tam napsáno, že je vyroben z geneticky modifikovaných surovin a začal jsem něco brblat a prože vedle mne stálo moji zvědavé dítko a chtělo vědět co že to říkám a protože vzhledem k jeho věku nebylo možné moc vysvětlovat, utrousil jsem nahlas a před zmiňovanou pani, že po tom oleji by člověk zdechl. Pani vzala ... . Ta cena ! A já jen začal dostávat strach, že jak se budou lidé chovat, až jim energie z těchto potravin začne přemformátovávat jejich vlastní morfogenetické pole. zvedavec: tvé úvahy na toto téma mám rád, tvůj hlas má velkou cenu a jsem moc rád, že je pořád slyšet. Měj se hezky a všichni též. :-)

DRAHT
17. 07. 2005
Dát tip
Pomaly likvidujem body zoznamu – a ako drakovi mu namiesto jednej zoťatej hlavy narastú hneď dve - tri nové... To mě moc oslovilo, protože mi to připomnělo můj nekonečný souboj s úkoly ... Rozmýšľam, čo je dôležité, čo podstatné. A čo je moja úloha. Já taky. Moc hezká úvaha. Posílám veliký TIP s přáním krásného dne.

Zuzulinka
17. 07. 2005
Dát tip
strašný smutek z toho cítím....a pravdu, upřímnost...Důležitá jsi Ty:-)))*

vesuvanka
17. 07. 2005
Dát tip
Přesně tak, drak, který pohlcuje čas a energii člověka... přiznám se, že některé vymoženosti, které člověku v dnešní době pomáhají a usnadňují život, raději oželím, než bych chodila po úřadech, žádala o povolení, stála ve frontách se složenkami na poště atd.. zrovna tak, to neustálé tempo - nechápu proč to je? Kam se ženeme, neustálá konkurence, snaha obstát - Již Komenský řekl, "že všeliké kvaltování toliko pro hovada dobré jest" - a že se v té době žilo mnohem pomaleji než dnes .... pěkně napsaná úvaha - zaujal mě závěr... TIP

zvedavec
17. 07. 2005
Dát tip
ďakujem :) sú to hlavne pocity a necítim len smútok, ale zažívam aj veľa pekného a radosti. A potom aj niečo, čo som tu popísala.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru