Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

STŘEDOHORSKÉ CAPRICCIO

19. 07. 2005
16
0
7580
Autor
vesuvanka

V sobotu 16. července 2005

STŘEDOHORSKÉ CAPRICCIO

Červenec se přehoupl do své druhé poloviny. Dnešní den vypadá slibně, modrá obloha a sluníčko od rána. Z vlaku pozoruji krajinu tak důvěrně známou a přece vždy jinou... Její barvy se mění před očima, stejně tak květena podél trati. Odkvetly vlčí máky, modré hadince, zato rozkvetly divizny podél trati, bodláky a chrastavce a kakosty. Tu a tam prolétne bělásek.

Zatímco stromy mají ještě sytě zelené koruny, veselé louky hrající všemi barvami květů, jakoby trochu posmutněly, to se do svěží zeleně nenápadně vkrádá okr. Sluneční paprsky svým žárem změnily definitivně do zlatých a okrových barev obilí. Rozkvétají slunečnice, královny léta a já nemohu nevzpomenout na Vincenta van Gogha. Podřipská krajina změnila svoji tvář.

V Roudnici vyhlížím Milešovku na obzoru za mostem, ale marně. Přestože je jasno, středohorské kopečky se halí do podivně šedého závoje. Že by nám připravilo nějaké překvapení?

Vstupujeme do lesa mezi Březinou a Milešovkou. Jestli bylo v Praze i Lovosicích vedro, tady je chladněji, docela studený vítr. Jsme také téměř 600 m nad mořem. Obdivujeme statný dub vlevo u cesty, možná stopadesátiletý. Naproti z vysoké trávy vykukuje tmavě růžový květ lilie zlatohlávek. Kolem nás poletují bělásci a zahlédneme i hnědého okáče. Kdesi v koruně stromu se ozývá budníček. Protože cesta je místy blátivá, odbočíme vpravo a stoupáme lesem směrem k Milešovce, která se vynořuje v průhledu mezi smrky.

Posdíme se na kládu. Lituji, že jsem si nevzala ani skicák. Pod Milešovkou krouží pár černých čápů. Chvíli je pozorujeme než nám zmizí z dohledu. Zamířili někam k Ostrému, prý tam hnízdí. Nad Milešovkou jsou moc hezké, malebné mraky.
Začíná se zatahovat a během necelých deseti minut začíná pršet. Napřed jen mírně , ale pak zableskne, zahřmí a rázem se rozprší tak silně, že se nestačíme divit. Lovíme v batozích pláštěnky, ale naše boty jsou jen plátěnky. Milešovku vidíme jen jako nejasnou siluetu. Hladina dešťoměrů na observatoři se zvedá. Blesk prosvětlí na okamžik potemnělý les a rachot hromu se rozléhá v kopcích. Jasně, to Milešovka přitáhla bouřku. Pak už jen a jen prší asi půl hodiny.

Celí promáčení se vracíme k autu s tím, že další putování vzdáme. Během cesty se úplně vjasní. Uvažujeme, kde bychom se alespoň trochu usušili, a tak místo na nádraží skončíme na jedné moc hezké loučce poblíž zahrádek mezi Lukavcem a Lovosicemi, kde slunce pěkně praží. A je co sušit - i batohy máme promáčené. - ještě, že jsem ten skicák neměla...

A nakonec ještě malá procházka po cestě z obou stran hustě zarostlé keři , mezi nimiž je tu a tam třešeň. Zřejmě tu býval kdysi sad. Začíná kvést řepík lékařský a zaujme nás sírově žlutě kvetoucí starček přímětník. Desítky bělásků a jeden modrásek, modrá obloha, pohled na středohorské kopečky bez závoje a dobrá nálada.






vesuvanka
24. 07. 2005
Dát tip
Arienalia - díky za zastavení i za tip :-))) Snoopík děkuji za návštěvu, hřejivá slovíčka a nádherného modráska - to byl na konci výletu "zlatý nebo spíše modrý hřeb" našeho pozorování, díky i za tip

Markel
22. 07. 2005
Dát tip
Také jsem si to Tvé putování opět pěkně užila - T

vesuvanka
22. 07. 2005
Dát tip
Augustin_Šípek - díky za návštěvu i tip :-))) Markel - děkuji za návštěvu i tip :-)))

Craerassy
22. 07. 2005
Dát tip
krásné léto, ves...i když sluníčko chybí...:-) *

vesuvanka
22. 07. 2005
Dát tip
Craerassy - díky za návštěvu, milé přání i tip :-)))) I Tobě krásné léto

Arienalia
22. 07. 2005
Dát tip
:) *

Hessulim
21. 07. 2005
Dát tip
díváš se srdíčkem - TIP

vesuvanka
21. 07. 2005
Dát tip
Hessulim - děkuji za návštěvu, hřejivá slovíčka, která mě potěšila, i za tip

díky za výlet :o) t.

vesuvanka
20. 07. 2005
Dát tip
andromeda Helo, díky za návštěvu, milá slovíčka, tip a krásný obrázek budníčka, je to tak nenápadný ptáček, ale hlásek má výrazný... moc jsi mě potěšila DRAHT díky za milé zastavení, přán, tipí a kouzelný obrázek Milešovky se svatozáří... udělal jsi mi velikou radost Poliana díky za návštěvu, milou odezvu i tip. Je nás víc - říkáme si Poutníci Českého středohoří - obvykle se scházíme čtyři, někdy méně, ale někdy je nás i sedm .... no já se spíše zaměřuji na zážitky z přírody Poulett - potěšila jsi mě milými slovíčky... díky za návštěvu i tip Pacer - díky za milé zastavení :-)))

Eg_Ar_11
20. 07. 2005
Dát tip
ty mne uondáš, by mne zajímalo, co by jsi vykrásnila po návštěvě naší vesničky v lesním a polním tichu *

Zuzulinka
20. 07. 2005
Dát tip
krajina po bouřce nádherně voní...ráda chodím v dešti...někdy dokážou ty zběsilé kapky uklidnit mysl...posílám obrázek, sice je odjinud, ale je krásný:-))***

Nádherné, t

vesuvanka
20. 07. 2005
Dát tip
Eg_Ar_11 díky za návštěvu i zájem, určitě nějaké kouzlo ve vesničce nebo jejím okolí by se našlo :-))) Zuzulínka děkuji moc za vše :-))) To je nádherný obrázek i s duhou. Krajina mě natolik zaujala, že se snažím tipovat, odkud by to mohlo být.... řekla bych, že ze Skotska, případně ze Skandinávie, ale doubek vpopředí nasvědčuje tomu, že v krajině nejsou kruté zimy.... zaoblené tvary hor vypovídají, že se na jejich modelování podílel i ledovec..... Díky i za tip Čokoládová - díky moc... i za tip

Zuzulinka
20. 07. 2005
Dát tip
to místo nevím, kde je..nepíšou to tam, jinak bych to ráda věděla taky..

Alojs
20. 07. 2005
Dát tip
tak a dneska už nemusím chodit ven, kdy jsi mě tak "(ne)přímo" uspokojila tím popisem :-) tipanec od Lojzíka

vesuvanka
20. 07. 2005
Dát tip
Alois Lojzíku, děkuji za návštěvu a milou kritiku, která mě moc potěšila a dík i za tip

KayTee
20. 07. 2005
Dát tip
příjemné počteníčko jako vždycky :-))) *k

Robinia
20. 07. 2005
Dát tip
Tip a přeju sluníčko na další výlety.

vesuvanka
20. 07. 2005
Dát tip
Zuzulínka - díky KayTee - díky za milé zastavení, tip a klub Robinia - díky za milé zastavení, krásné přání a obrázek, připomínající naše výstupy a radost, že cíl je na dosah.... chodíváme většinou z Bílky nebo Milešova

andromeda
19. 07. 2005
Dát tip
príjemné ctení, krásný výlet, i kdyz trochu destivý...posílám budnícka - a jsem tu první!!!

poliana
19. 07. 2005
Dát tip
moc příjemný, jako bych tam byla.Jen tam, kde píšeš, že celí promáčení se vracíte k autu, tak jsem čekala, že prozradíš s kým jsi tam byla, alespoň mě by to moc zajímalo.

poliana
19. 07. 2005
Dát tip
jak jsi to stihla?!!!

andromeda
19. 07. 2005
Dát tip
já se omlouvám, ono se to nenacetlo...zkusím to znovu

DRAHT
19. 07. 2005
Dát tip
Deštivý výlet - to se někdy stává. Kéž by všechny ty kapky, které Tě promáčely, pro Tebe znamenaly štěstí. TIP

Pacer
19. 07. 2005
Dát tip
:)))) jo

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru