Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Za katedrou

Výběr: jenyk
21. 07. 2005
27
26
7753
Autor
Alojs

Domnívám se, že se nenajde snad jediná školní instituce, která by nezaměstnávala tak trochu „prdlé“ učitele. Na té naší se jich vyskytlo více než dost, a kdybych tady měl zmínit každého a něco praštěného o něm prozradit, zřejmě byste se dobrali konce článku až někdy zítra. I proto se pokusím vsadit na vlastní instinkt a vybrat pouze ty nejvzácnější druhy, jejichž existence byla prokázána pouze na naší střední škole.

***

Jak už to tak chodí, žáci zpravidla přilnou k těm učitelům, kteří mají minimální potuchy o obsahu školního řádu. V našem případě nebyla o oblibu kantorů nouze – na konvenční typy jsme naštěstí neměli štěstí. Jeden z nejsvébytnějších a nejpřirozenějších učitelů nám zkřížil cestu hned v prvním ročníku - v rámci předmětu Deskriptivní geometrie. Jako jediné třídě nám byl totiž přidělen tzv. nouzový plán, který vyplynul z nedostatku kvalifikovaných pracovníků. Deskriptivní geometrii nás tak neučil nikdo, kdo by tento předmět dlouhá léta studoval, ale naopak někdo, jehož hlavní náplní práce bylo vedení školní praxe na stavbě. Na základě této skutečnosti nás tak minulo cokoliv, co by se podobalo klasické výuce (což líní studenti jako my přivítali)…

Nejzajímavější zážitky z tohoto předmětu se vždy zrodily během písemek, když se třídou rozléhalo ticho a kdy se náš učitel tzv. nudil. Během prověřovacích testů se však jen ztěží dalo soustředit na správné vyřešení příkladů, neboť naše bránice byla zasahována průpovídkama typu: „To je kurva horko“, „Džony, nemáš tu nějaké džorno?“ (reakce na výše zmíněnou učitelovu nudu) anebo „Tak co, holky? Šukáte, šukáte?“ (spolužačky se marně snažily nalézt pracně uschovaný tahák).

Mírně dvojsmyslný a dosti vulgární učitel (zřejmě degradovaný stavební praxí) si nás ovšem získal svou přirozeností a upřímností. Během hodin trojrozměrného rýsování jsme se sice nic nenaučili, ale za to nám neuniklo, kdo je našemu učiteli nejvíce „sympatický“ (slečna na vrátnici), kohopak by nejraději zabil (takto se doslova vyjádřil o svém kolegovi z praxe) a jak ho učení deskriptivy strašně „baví“ („Děcka, to je hnus. Jak to využijete?“).

Nejúsměvnější historka se ovšem datuje ke konci prvního ročníku. To nám pan učitel rozdal čisté papíry a na tabuli nakreslil nějaký šílený obrazec. Nikdo v tu chvíli nevěděl, co má vlastně dělat, a jediné, co jsme během nadcházejících pěti minut stihli, bylo naškrábání jména do pravého horního rohu listu. Drama hodné filmového zvěčnění ale nemělo dlouhého trvání a po oněch pěti šedesátisekundovkách jej utnul sám učitel následující hláškou: „Koukám, že nevíte, co s tím… hmmmm… Tak to jsme v prdeli, protože to dneska máme probrat a já to taky nechápu…

***

Podivínští kantoři tvořili nedílnou součást vyučovacích hodin. Jedním z takových byl i náš šedesátiletý učitel na Statické posuzování nosných konstrukcí (tehdy nám došlo, že ne každý kantor tohoto věku musí být nutně příjemný jako nášlapná mina). Na rozdíl od minulého případu se jednalo o osobu kvalifikovanou, a tak jsme se během jeho hodin i něco málo naučili. Moc času jsme na to ale neměli… původně plánované dvouhodinové lekce se častokrát smrskly do pouhé půlhodinky a někdy ani do ní.

„Děti, já si teď půjdu zakouřit, takže tady v klidu seďte a nedělejte rámus,“ říkal nám vždycky s úsměvem, užuž se vidě na balkóně, jak bafá ze své protáhlé tabákové slasti.

Jen jednou se z pokouření vrátil zpátky do třídy…

…to když si tam zapomněl sako.

***

Velmi příjemnou osobu - a to v tom nejlepší smyslu slova - jsme vyfasovali na poslední ročník Pozemního stavitelství. Učitel, který nás nějakým záhadným způsobem připravil na maturitu, se proslavil produkcí četných výmyslů a také obdivováním Mela Gibsona. Jeho hodiny vyžadovaly naprostou koncentrovanost, a to nejenom z hlediska nahuštěného harmonogramu, ale i z pohledu samotných zápisků. Přibližně padesátiletý kantor totiž spoléhal na to, že nám předchozí tři roky něco daly a že si dokážeme leccos sami odvodit, a tak své odborné výklady prokládal naprostými bláboly a do nebe volajícími nesmysly. Snaha přimět žáky logicky uvažovat se však minula dobrým úmyslem, a když se pak psaly shrnující písemky, nebylo nikterak podivné, že se v nich objevovaly věty typu: Profilovaný betonový panel svírající tepelnou izolaci se připevní k nosné betonové konstrukci pomocí kancelářského lepidla.

Ten samý učitel pak nabulíkoval jedné naší spolužačce, že se disketa formátuje pomocí špendlíku, kterým se sjíždí cesty černé datové fólie. Naštěstí… ještě než tak dotyčná stačila učinit, samotný šířitel jí v tomto zabránil a celé „nedorozumění“ uvedl na pravou míru.

Z té samé dívky si ztropil srandu ještě jednou. Přihodilo se tak, když do třídy přinesl nový zasedací pořádek a zcestně o něm prohlásil, že se jedná o výkonnostní žebříček studentů s ohledem na blížící se maturitu. Ani si nedokážete představit, jakou ránu inkasuje člověk, který se čtyři roky svědomitě učí, a pak zjistí, že je na seznamu poslední…

…protože měří 180 cm a není přes něj vidět.

***

Nicméně... abych tady nemaloval pouze růžovou barvou, i na téhle škole se vyskytlo několik individuí, z nichž sálal respekt ještě před vstupem do třídy. Jedním z takových nemilosrdných stvoření byla právě učitelka z Ekonomiky. Kdybych tady měl napsat alespoň zlomek z toho, co všechno nám tato „milá paní“ způsobila, musel bych se vracet do minulosti a následně běžet na záchod, abych se tam vyzvracel.

Na co ale zajisté nezapomenu do své smrti, to je způsob, jakým se nám představila v úvodní hodině: „Dobrý den! Jmenuji se Renáta Pochroumaná a před pěti lety mi přejeli manžela…“

Už tehdy bylo zřejmé, že na povrch zemský vystoupal Satan…

***

A na konec si nemohu odpustit historku s bývalou matikářkou, která se uskutečnila mimo školní prostory a vlastně i mimo pracovní dobu. Stalo se tak během pozdního večera a jednu z ústředních rolí si v ní zahrála má spolužačka Lucie, která se rozhodla, že svému milému pošle tzv. rajcovní esemesku. … Kdo ví, nakolik zmámená tehdy byla (onou intimní představou), avšak šťavnatě komponovaný text se jí poštěstilo odeslat někomu jinému, a aby toho nebylo málo, rovnou naší matikářce (a shodou okolností i matce jejího přítele).

Esemeska ve formě „Ahoj milacku, prave lezim v posteli, mam sundanou podprsenku a ruka mi pomalu sklouzava do kalhotek“ však naši přísnou kantorku nerozhodila a naopak - zřejmě si uvědomujíc, jak to mezi mladými chodí - obratem odepsala:

           „Lucko, promin, ale me tohle vazne nebere.“


26 názorů

Marcela.K.
18. 08. 2010
Dát tip
Zeptej se za čtyři roky :-) máme za sebou první rok na finančním managmentu :-) budeš-li potřebovat poradkyni ...až budeš v balíku :-))

Alojs
18. 08. 2010
Dát tip
to ne. to není o tom. psaní mě uspokojuje stejně jako navrhování. obojí je tvůrčí. pakliže se dosáhne takového výsledku, že se to líbí lidem, pak jsem spokojený. ale pravda, vydávat knihy nehodlám, takže perspektivnější je... ... a co nového u vás, mylenko?

Marcela.K.
18. 08. 2010
Dát tip
ó :-) pak gratuluji a už se nedivím, máš vyšší ambice

Alojs
18. 08. 2010
Dát tip
to máš pravdu... jako čerstvý architekt jej kdyžtak zase postavím :)

Marcela.K.
18. 08. 2010
Dát tip
to zase příjde...jednou. A když ne, svět se nezboří :-)

Alojs
18. 08. 2010
Dát tip
já ti nevím... já už se na psaní nějak necítím... se vším jsem sekl před rokem a něco a od té doby... se jen procházím a přemýšlím, jaké by to bylo, kdyby mi to šlo. své tehdejší pseudoúspěchy rovněž nechápu. vážně. bez sedinky.

Marcela.K.
18. 08. 2010
Dát tip
:-) aha, teprve teď jsem koukla na datum... jistě bys to teď dokázal zpracovat lépe.

Alojs
18. 08. 2010
Dát tip
je to vyprávění... nevím, jestli tady tu kategorii už zavedli, ale tehdy jsem to nechtěl práskat do povídek, nebo volného verše. jsem protekční spratek, proto tolik tipů a výběrů.

Marcela.K.
18. 08. 2010
Dát tip
:-) nejsem zhnusená, jen nechápu ten výběr a tolik tipů, protože to opravdu není fejeton.

Alojs
18. 08. 2010
Dát tip
to mě mrzí, leč podobně zhnuseně nahlížím ke všem svým dílům starším jak... rok. takže v pohodě

Marcela.K.
18. 08. 2010
Dát tip
dobrý vyprávění, ale čekala jsem víc

Augustus
17. 09. 2009
Dát tip
Já vím, sděloval jsi mi to, ale zmiňoval jsem se Ti o tom publikačním zpoždění (nezpůsobeném mnou. Já urgoval Zombia o ta čísla docela dlouho) i o tvé znatelně vyšší aktivitě na Písmáku.

Alojs
17. 09. 2009
Dát tip
auguste, já už nepíšu... z bazooky jsem odešel před půl rokem :)

Augustus
17. 09. 2009
Dát tip
Já vím, tak naštěstí jsme tady my se Splatem, abyste úpně nepsali do šuplíku. Třeba včera od tebe vyšla recenze.

Alojs
17. 09. 2009
Dát tip
bazooka je na tom špatně... hlavně na netu...

Augustus
17. 09. 2009
Dát tip
Díky. Naopak Tě tu v poslední době vidím čím dál častěji, přidal jsi sem dvě nové věci a kvůli komatóznímu stavu Bazooky Tvé poslední články v rámci výměny začínají na Splatu vycházet až nyní. Takže se svým způsobem možná dožiješ slávy post mortem, tedy pokud se nechystáš vstát z hrobu:-D

Alojs
17. 09. 2009
Dát tip
psal jsem to tady asi x-krát, ale kategorie vyprávění mi tady chyběla... teďkom ani nevím, jestli už tady náhodou není. nejsem s tímto textem sice 2x spokojený, ale klidně jej publikuj... vypadá to, že neumírám ani po mé kariérní smrti :) a jinak díkes

Augustus
17. 09. 2009
Dát tip
Klasika, která pohladí, a není to teleshopping.:) Nemohu nedat tip. Jen škoda, že to není fejeton.

Patcheesa
09. 10. 2008
Dát tip
úsměv na rtech jsi mi vykouzlil už dřív... jsi kouzelník, zdá se :).

Alojs
08. 10. 2008
Dát tip
já tenhle text nemám moc rád (s odstupem času), každopádně jsem rád, že jsem ti vykouzlil úsměv na rtech alespoň v závěru :)

Patcheesa
08. 10. 2008
Dát tip
:)* ty historky jsem už slyšela, ale je fajn si je přečíst takhle sesumírované... Poslední příhoda mě velmi pobavila :).

Alojs
07. 08. 2008
Dát tip
stavebku :) zlaté to roky. hned bych šel zpět. aspoň na jeden týden :) ... napiš, napiš, tohle je vděčné téma. já to pak sjedu zrakem :)

Pan Bukkake
04. 06. 2007
Dát tip
Je pravda, že tohle by mohl napsat každý... vlastně znám spoustu lidí, kteří normálně vůbec nepíšou, ale na tohle se prostě zmohli... a i jako tohle, je to většinou docela zábavný... dovolím si takový malý výtažek z práce jednoho mého kamaráda, který mi zamlouvá: "Dostáváme se čím dál tím hlouběji, k učitelům, jež se nesnažili vyniknout svoji krutostí, ošklivostí či hloupostí, ale stali se součástí našeho nudného života." :-)

Lucass
10. 04. 2007
Dát tip
Taakže- fejeton to není ani náhodou, spíšetakové krátké příhody. Některé tvoje přirovnání s emi vůbec nelíbí, popisování situací by mohlo být také detailnější. Dávám TIP, ne za styl psaní (to ani náhodou), ale za ty příhody. Ptž si mě inspiroval a asi něco takového taky stvořím:-)

Julian
25. 01. 2006
Dát tip
Musim tipovat konecne sa smejem

Zly
19. 11. 2005
Dát tip
u tohohle jsem se bavil. dobré. tip*

Alojs
19. 11. 2005
Dát tip
díky za náštěvu. ono je to spíše vyprávění, nežli fejeton. A ta kategorie mi tu chybí :/

Alojs
30. 09. 2005
Dát tip
víš co? radši na to kašli...

Alojs
27. 09. 2005
Dát tip
dobroš... že tys zase zapomněl? :)

Alojs
26. 09. 2005
Dát tip
to už je lepší, protože podobné kritiky, jakou jsi napsal prvně, opravdu nemám moc rád. nejde o hloubku kritiky... jde o to, že se o dílo ani neotírá :)

Alojs
25. 09. 2005
Dát tip
no díky za kritiku... i když ona to ani tak kritika není :)

....tv

Alojs
19. 09. 2005
Dát tip
jenyku, díky. Děkuju za obsáhlou kritiku. Souhlasím, že to není fejeton. Asi bych měl zkusit apelovat na správce serveru, aby tady zavedl kategorii "Vyprávění". Na fejetony nejsem :-) Ale zařadil jsem to tam, protože tam historky člení i populární Vaud

Alojs
15. 09. 2005
Dát tip
děkuju Jeanne, pacajdo, BG

Alojs
15. 09. 2005
Dát tip
děkuju Jeanne, pacajdo, BG

Jeanne
30. 08. 2005
Dát tip
deskriptivní geometrie mi byla a je na houby, ale měla jsme z ní vždy kopřivku.Nejhorší předmět v mém životě. Dal jsi mé noční můře veselejší hábit :) učitelka ekonomiky mě pobavila, to se mi směje, když u toho nejsem :) tip a dovoluji si zařadit do našeho klubíku

pacajda
21. 08. 2005
Dát tip
Když se tak teď stýkám s těmi kantory mimo školní škamna, také z nich padají ddobré historky. *

Díky za ty záchvaty smíchu :o))) tip

Ze střední je nejvíc zážitků. Taky jsme tam měli "typy" do knih. Pěkně napsaný. Tip

Vaud
21. 07. 2005
Dát tip
Hezký! Škoda, že si toho už tak málo pamatuju. A to mám historky z obou stran barikády, protože se střídavě vyskytuju jako student a střídavě jsem kantor. Největší soda byla, že jsem mohl učit Angličtinu našeho zástupce ředitele už rok po gymplu. To jsem si pak mohl vychutnat věty typu: Pavle, ty lajdáku, zase jsi nevypracoval domácí úkol! TIP

pozorovatel
21. 07. 2005
Dát tip
:)) já zas poslal esemesku zástupci ředitele namísto kamarádce..napsal jsem mu, ať se neloudá a radši rychle nakluše, jo a ať sebou vezme ještě nějakou kamarádku, jo a ještě mi milí kamarádi řekli, ať se podepíšu.. a já se podepsal hele, tohle je ale na pokračování, že jo?.)) takových historek je mraky..*

Alojs
21. 07. 2005
Dát tip
Vaud, pozorovatel: je toho více a já se snažil opravdu vybrat to "nejlepší" (snad jsem nepřebral). Mám ještě v záloze i ony historky z druhé strany barikády (to, co jsme provedli jakožto študáci). Nicméně Michalovi závidím ten "dvojí pohled" (to bych si chtěl někdy vychutnat :)). díky za návštěvu, zavítám také

pozorovatel
21. 07. 2005
Dát tip
já michalovi moc nezávidim.. jednou jsem si to tak trochu zkusil a musim říct, že studenti či ještě hůř žáci, jsou pěkný hajzlíci!!! i když je teda fakt, že respektu jsem moc nedosáhl.. to např. jeden můj učitel si vydobil respekt už jen svojí úvodní větou "víte děti, někdo na pohřbech pláče, ale já... JÁ SE, MILÉ DĚTI, SMĚJU!!!" ale byl to asi náš nejlepší učitel.. na testy nosil černý brejle, aby mu nebylo vidět do očí.. :)) a tak dál a tak dál...

vesuvanka
21. 07. 2005
Dát tip
moc pěkné čtení, pobavila jsem se.... TIP a připomněla jsem si na naše kantory, hlavně fyzikáře, jehož průpovídky, někdy i drsnější, jsme si zapisovali, vznikl z toho celý sešítek. Zde je malá ukázka: 31. 5. 1962: Tahle si načeše třičtvrtěmetrovou palici, támhleta píše spektrum s "c" a tohle já tady mám vzdělávat a udělat z toho ingeligentní lidi... To je referát? Na tom cáru máš jen blbiny. Takovouhle přednášku můžem slyšet každej den u Fleků...... Tak si vem za téma pohádku o Rýbrcoulovi a nech si ty žvejkaniny..... To není fyzika, to je krafání......

vesuvanka
21. 07. 2005
Dát tip
Teď čtu, že máš ještě v záloze další historky z druhé strany barikády, určitě je zařaď :-)))

Jagup
21. 07. 2005
Dát tip
Je to výborný, jasnej tip! No ten první kantor byl nejlepší...napiš pokračování.

Beketamon
21. 07. 2005
Dát tip
Ten prvni mesel bejt nejlepsi.... t

andileknika
21. 07. 2005
Dát tip
:-)))))))))))))))))))))))))))))))*

andileknika
21. 07. 2005
Dát tip
sakra:-)

Alojs
21. 07. 2005
Dát tip
teď jsem tam přidal ještě jednu historku (je předposlední) - trošku si mě naved ty s tou zmínkou "Na pohřbu lidi pláčou..." takže díky :-)

pozorovatel
21. 07. 2005
Dát tip
hehe, pochroumaná:))

Zuzulinka
21. 07. 2005
Dát tip
skvělé Lojzíku, pobavil jsi jako vždy, taky jsme na průmce měli pár magorů..do smrti nzapomenu na matikáře, který nás nutil používat barevné rozlišovače, domácí ukoly byly modrou, černou psaní ve škole, červené velké nadpisy a zelené malé nadpisy...a běda jaks to přehodil...To byl rozervanej sešit a týden přepisování... No našly by se i jiné perličky, ale to by bylo na pokračování té Tvé povídky....:-))***

Alojs
21. 07. 2005
Dát tip
nicméně... ten váš "barevný" učitel... to se opravdu jen tak nevidí... to bych asi nedostudoval školu :-/

Zuzulinka
21. 07. 2005
Dát tip
no magor, co Ti budu povídat...jo a ještě jsem zapomněla--vše v sešitě bylo přes šablonu..technickým písmem!.... jo a ten tip zaškrtávám, překontroluj si to:-)))

Alojs
21. 07. 2005
Dát tip
už to vytesávám do své destičky! Tak, tak... pořádek musí být. Hlavně v tipech. Běda, jestli ještě někdo zapomene! :-)

Zuzulinka
21. 07. 2005
Dát tip
slyším rachot až sem, jak tesáš..mohl bys tišeji?

Manon2
21. 07. 2005
Dát tip
Ta konečná příhoda byla dokonalá :o), dávám tip a chválím za pěknou ironii, která se tam chvílemi vyskytovala.

Alojs
21. 07. 2005
Dát tip
vesuvanka: koukám, že takovéto dílko by mohl napsat každý a potom bychom jen umírali smíchy :-) s tím pokračováním uvidíme. Min. tři týdny si dám pauzu, než tu něco nahodím :-) děkuji za návštěvu

vesuvanka
21. 07. 2005
Dát tip
Už tehdy bylo zřejmé, že na povrch zemský vystoupal Satan :-))) to by zasloužilo samostatný TIP

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru