Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Sin City

Výběr:
27. 07. 2005
3
0
4228
Autor
ulita

Tenhle textík je na vyžádání, vnímejte ho prosím spíše jen jako snůšku osobních dojmů, navíc infikovaných tím, co se dělo PO filmu :)

Sin City 

 

Vzhledem k nedávné premiéře snímku je v současné době dostupné velké množství informací, proto jen stručně: Sin City je filmem natočeným podle kultovního stejnojmenného komiksu Franka Millera kultovním režisérem Robertem Rodriguezem (trilogie o Desperadovi, Od soumraku do úsvitu, Spy Kids) s přizváním stejně kultovního režiséra Quentina Tarrantina jako speciálního hosta (Pulp Fiction, Jackie Brown, Kill Bill).

Na jeden film je těch kultů trochu moc, ale tenhle „biják“ si je může klidně dovolit.

 

Sin City je především vyznáním lásky – ke komiksům, k noir-filmům ze 40. a 50. let,  k béčkovým akčním produkcím a k formalismu. Komiksovou předlohu obtahuje tak věrně, že tvůrci údajně ani nepoužívali storyboardy, ale jednotlivé záběry komponovali přímo podle jednotlivých obrázků.

Důsledná černobílá stylizace (skutečně černobílá, žádná světlá černá, tmavá bílá nebo dokonce šedá) občas řízne strategicky umístěnými kousky barvy: průzračně modré duhovky, zlaté vlasy, rudé šaty. Což byl zřejmě jediný způsob, jak divkům říct, že skutečně sledují film a nikoliv dokumentární záběry z jatek, protože o stříkající krev, poletující části těl a amputované hlavy jako důkaz není nouze.

Noir atmosféra chvílemi připomíná Blade Runnera: neustálý nervní neklid v podobě padajícího deště nebo sněhu či vlasů ve větru střídaný okamžiky mrtvého čekání a strnulosti.

 

Film tvoří čtyři povídky - Zákazník má vždycky pravdy, Drsný sbohem, Velká tučná zabijačka, Ten žlutej parchant – a i když na lineární vyprávění můžete zapomenout, pozornost bez problému udržíte (pravda, v poslední třetině možná trochu hůř). Děj jednotlivých příběhů se odehrává zcela v intencích komiksového žánru: vyřizování účtů mezi drsnými chlapíky, válka gangů a policajtů, pomsta za mrtvou lásku, vyšinuté sexuální praktiky, kanibalismus, korupce na těch nejvyšších (skutečně nejvyšších) místech. A poslední poctivý policajt, pochopitelně. To všechno v podání polonahých lesbických kurátorek, sympatických zabijáků, lidožrouta s límečkem, který miluje dobře udělanou pedikůru, gangu šlapek které paradoxně dokáží ve své čtvrti udržet klid a pořádek a dalších figurek.

 

Stejně rajcovní jako výtvarná stylizace je herecké obsazení: Willisovi coby jedinému férovému chlapíkovi ve městě, policajtovi Johnu Hartiganovi, to pořád sluší, i když jeho drsný výraz znáte zpaměti z předchozích filmů. Elijah Wood roli hodného zlého hocha potřeboval jako sůl, a i za brýlemi má oči, kterým uvěříte cokoliv. Mého oblíbeného Michaela Madsena jsem bohužel přehlédla, Clive Owen si v roli soukromého očka Dwighta napravil reputaci pochroumanou Králem Artušem a role mu sedla. Fenomenální Benicio Del Toro mě zkraje trochu zklamal ale pak mi došlo, že smolařského policajta Jackieho s pološílenýma očima a následně užvaněnou mrtvolu s opravdu černým smyslem pro humor by nikdo líp nezahrál. Z mužských postav ale celému snímku jednoznačně kraluje Mickey Rourke v roli zjizvené gorily Marva, který mstí mrtvého anděla, zobe léky a dokáže vtipkovat i na elektrické křesle.

Dámy v tomto případě spíš vnadně sekundují, všimnete si asi hlavně Rosario Dawson coby šéfky prostitutek a Alexis Bledel, kurvičky s pohledem, který řízne.

 

 

Suma sumárum jsou Sin City stylisticky vybroušené omlovánky pro dospělé, na kterých je sympatické hlavně to, že je vidět jak moc to někoho bavilo. A že ten vyhazov z americké asociace režisérů za to Rodriguezovi stál.

 

Ale pokud se bude zdát snímek někomu příliš drsný, publicistický pořad na ČT 1 minulý týden mě zmrazil víc. Evidentně chytrý a normálně vypadající osmnáctiletý mladík v něm na kameru vyprávěl, jak se dvěma kamarády zabil svou bývalou stejně starou přítelkyni. Jen tak, aby věděli jaké to je.


Skřivan
27. 08. 2005
Dát tip
Tak berem z šuplíku nože a jdeme na to?

drfaust
13. 08. 2005
Dát tip
četl jsem

ulita
12. 08. 2005
Dát tip
nedá mi to - pokud někoho zajímají události, o kterých se zmiňuji na konce textu, informace najde v dnešních Lidových novinách, strana 9, titulek "Vždyť vraždit je tak zábavné!" ul.

Jules_Floyd
02. 08. 2005
Dát tip
Ulita:na zacatku(kdyz se rozhodnul, ze ji pomsti-tak to nevedel)rekla mu to az jeji sestra Wendy ;) (potom ta pasaz:"ALE TO NA TOM NIC NEMĚNÍ)

ulita
02. 08. 2005
Dát tip
Jules: aha... uniklo mi. tak na druhý skouknutí... napadlo mě vzít na to otce :))))

Tynic
01. 08. 2005
Dát tip
Noir atmosféru miluju. Přeba taková gameska Max Payne, je nádherný kýč. Vždycky rád rezignuju na vysoké umění a nechám se obejmout atmosférou. Na tohle si zajdu.

ulita
01. 08. 2005
Dát tip
Jules: on nevěděl, že Goldie byla kurva? dyk se to nedalo přehlídnout...:) Tynic: atmosférou se nechávám objímat úplně nejradši...

Nicollette
31. 07. 2005
Dát tip
nádhernej film hezky napsaný

ano zapalovač se kterým si člověk zapalí ve 120 kilometrech za hodin v otveřeném kabrioletu, opravdu stojí za to....

chaImin
30. 07. 2005
Dát tip
díky (stylový text potěšil spokojeného diváka 8^)

Éee... Jak člověk nedělá smajly, hned je to podezřelý. Tož, já sem si nemyslelo, že bys proti němu něco měl. Hlas holt tu chyběl, prepáčte. Co se Miho týče - když ony "nezávislé a temperamentní s arzenálem chladnejch" jsou už stejně nudnej typ jako romantický naivky (hezký by možná bylo, kdyby se vyskytovaly současně - tak mě teď napadlo, že se tomu blíží Zrůda)... A stejně nepostradatelnej v jim daných kategoriích. Ad nechronologičnost - no ja, ale nějak mi nepřijde, že bych to nikde jinde neviděla... Tak proto:) Pěknýho week-endu též!

hastrman
29. 07. 2005
Dát tip
no já to zatím neviděl... na dně batohu se mi válí cédéčko, který jsem ještě nebyl schopen zkouknout (do kina bych na to asi nešel...) ale text se mi líbil, zapomněl jsem při jeho čtení, že jsem na písmáku, dalo by se tomu uvěřit i v tištěné podobě :-) možná se ozvu, až budu víc vědět o filmu, zatím *

ulita
29. 07. 2005
Dát tip
hastrman: díky, mimochodem tohle se doporučuje vidět v kině nejen kvůli té stylizaci, ale kvůli dialogům a monologům, který díky komiksový předloze potřebujou bejt přesný, a který nějakej ten we_23_jay asi z poslechu (nebo z polský předlohy) nepobere...

hastrman
29. 07. 2005
Dát tip
však budu poslouchat originál, ne? :-)

ulita
29. 07. 2005
Dát tip
no jak myslíš :)

drfaust
29. 07. 2005
Dát tip
děcka já bych to tak neprožíval, ten film si určitě svoje dívaky najde... snad bych jen upozornil, že moje poznámka končí kurzívou, což zvýrazňuje to pro mne, to přeci jasně znamená, že chci zdůraznit subjektivní ráz mé poznámky... romantické hrdinky typu Julie Roberts mě neberou... když jsme u toho, tak mě asi nejvíc berou hrdinky typu Boringerové ve filmu Mina Tannenbaum nebo hrdinyk v Kieslowského.... a třeba některý role Meryl Streep PS: Slyšel jsem o objektivní kritice, zatím mě ale ještě nikdo nepřesvědčil, že vskutku existuje. Hermeneutici zavedly termín intersubjektivní, tomu věřím, ale objektivní? Po mém soudu přelud, nedosažitelná limita.

Jules_Floyd
29. 07. 2005
Dát tip
Proč mám nejraději Marva?(Po Nancy samozřejmě) Marv kouří..Stejně jako já. Je to silnej a dobrej chlap. Umí se prát. Má sakra dobrej zapalovač. Miloval Goldie. Umí perfektně rozvazovat lana.. Má stejné problémy s ksichtem jako já. Bil se za kurvy.(no vlastně za Goldie...nevěděl, že byla kurva, ale na tom to nic nemění) Myslel na ni až do poslední sekundy na el. Křesle-sympaťák .o) Má dobrý zapalovač-chci ho. Má dobré svaly... Kurva a Hrál ho Mickey

Zlý wětry: Sorry, ale proč by to neměla být objektivní kritika? Faust se ovšem nemusí vyznat ve specifickým žánru tohohle filmu, ale stejně jako on, když jsem to vidělo - líbilo se mi to vizuálně, líbilo se mi to zahraný, ale souhrnně to není můj kapoftý - vcelku mě to nebavilo. Jako člověk, který se ve filmu nevyzná, upozorňuji, nevyzná - režii hlas dávám, hereckejm výkonům taky, ale děj je mi slabej (což je - opět souhlas s faustem - daný "přepsáním komixu" - na jedný straně to umožňuje pěkný vychytávky obrazový /a ty byly/, na druhý straně to ten film limituje). Totiž: v rámci žánru pro mě 9-10. V rámci celý filmový tvorby, kterou jsem shlídla, jsou filmy, který chytnou víc. Co je na tom, proboha, neobjektivního??? A proč bych (neb jsem pořád na stejný lodi s faustem), probůh, kvůli tomu měla chodit na romantický filmy s Julií Robertsovou?

Obludo...;)) má poznámka s J.Robertsovou se týkala Faustovy poznámky s Miho, pokud ho nudí nezávislé a temmpramentní ženy s arzenálem chladných měl jít na romantický film...tam hvězdice v podobě hákového kříže jistě vzduchem létat nebudou a pan Faust se jistě nebude nudit... jinak proti němu nic nemám, byl to on kdo mi ukázal Portishead... dále mě zajímalo proč nikdo z vás neocenil nechrnologičnost děje který byla ve scénáři dovedena prakticky k dokonalosti, podobně jako v Pulp Fiction.. to já jen tak přeji všem hezký víkend..

drfaust
28. 07. 2005
Dát tip
já nevím. beru-li ten film jako film, pak naprostej blábol. Beru-li to opravdu jako zfilmovaný komix, pak jo, pak mi prostě musí dojít, že ty debilní rysy tam vpravil ten komix a že to je věc, která prostě do komixu patří a není chyba filmu, že se mi tyhle druhy komixů neliběj. Celkem mě ovšem nudila Miho (Miju?, či jak se jmenovala), to už je něco, co z dílny pana Q. působí poněkud ohraně... na druhouo stranu, je-li tam v tom komixu.... co naplat, možná se dalo víc zapracovat na scénaři. herecký výkony mi přišly slušný... a Willisův hals*! Prostě standardní film z H producke... za rok nebude důvod chodit na to znovu... narozdíl od jinejch filmů... třeba Desperada, toho klidně dám dnes aniž bych nad něčím váhal, u Sin City není důvod vidět znovu, alespoň pro mne.

toto není objektivní kritika, člověk který ji napsal se očividně příliš nevyzná v komentovaném tématu..po vizuální stránce je film revoluční, herecké výkony jsou více než velice dobré a ve všech recenzích větších internetových serverů má kolem 9 bodů z deseti.. pokud pána nudila Miho (která je nepostradatelnou součastí Sin City) měl si zajít na romantický film s Julie Roberts..

...bylo to oužasný ten film..jediná chybka ktrá tam byla, byla v místě kde ho John konečně voddělal měl říct nice to meet you...ne I am pleasure...ale t je jedno... *

ulita
27. 07. 2005
Dát tip
avi

miii
27. 07. 2005
Dát tip
já se bavila a to, že téměř královsky

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru