Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

vigilie

09. 01. 2001
5
0
2549
Autor
Vyjan

noc mazlavá tichem ty mi spíš lásko pod zachmurlým mlčením svrasklých kaktů na cestách hádků pod pískem krve vyschlých hádek pod kouzelným mumlem čarodějky s očima vrostlýma do kůže netečného času pod ostřím větru pod tíhou zubu mastodonta pod klenbou z rostlin časožravek pod dechem hodin vykundávajících duet kukačky a žáby spíš mi má lásko tvůj dech obrůstá střepy mé samoty
Ribi
18. 10. 2001
Dát tip
spíš mi má lásko tvůj dech obrůstá střepy mé samoty to ostatné ...je balast...na rane

Javert
15. 01. 2001
Dát tip
Je to podivně nemazlavé.

Vyjan
15. 01. 2001
Dát tip
Já se s tím nemažu.

Mamona
13. 01. 2001
Dát tip
tak snadno se odhaliti identitu vyzraditi nebaví mě už dál žíti všechno je to prostě v řiti :-) teď bude Vyjan asi nerad čekal zřejmě něco lepšího no nedá se už nic dělat mohlo to být i horšího...

Vyjan
12. 01. 2001
Dát tip
Mamona: V kině?

hermit
11. 01. 2001
Dát tip
Inventor: proč by "pod pískem krve vyschlých hádek" měla být násilná metafora? Třeba do tebe jenom nepronikla..., třeba jsi do ní nepronikl... Nemyslím, si, že básně, které lze vysvětlit, jsou ty nejlepší básně. O metaforách to platí stejně tak. Metafora je pro mně právě tehdy dobrá, když jí rozumem zcela vysvětlit nelze. Působí šokem, vyhodí mozek ze sedla... Vyjan: **!!

Vyjan
11. 01. 2001
Dát tip
Inventor:lascívně násilné? Ne - lascívně surové, zvrácené. Nemodernost? Vida, že by už i na mě šla postmoderna? Vysvětlování či obhajování metafor - to jsme nikdy nedělal a nedělám, já metafory prostě vypouštím. Noc, mazlavá tichem - víš, že jsem to chtěl původně škrtnout? Jenže pak tam bylo na začátku moc prázdno.

Ananas
11. 01. 2001
Dát tip
Fuj, jak se někomu může něco takového líbit? Máš pravdu, Vyjane, ty jsi vážně zvrhlík. Je to hnus.

inventor
11. 01. 2001
Dát tip
velevážený Vyjane, to si opravdu myslíš, že bezvědomá asociace, kterou nelze vysvětlit, použít v životě, má vůbec nějaký smysl?? tady právě je platforma k diskusi, zda si lze za metaforami stát nebo je libidovolně vypouštět; žádná vnitřní náročnost, pokleslost a povadlost, to ještě chybělo zmínit. jsme přeci v Aréně..

Ananas
11. 01. 2001
Dát tip
Jsem pro libidovolné vypouštění. Pokud dokážu metaforu vysvětlit jinak, a přesto ji použiju, pak nejsem básník, ale hádankář! Nebo šifrovač (Existuje takové slovo vůbec?). K tvému seznamu ještě přidám: impotence, narcismus, rozměklost, chorobná blábolivost.

Vyjan
11. 01. 2001
Dát tip
Ananas: Ty mě překvapuješ, takový názor bych po přečtení tvého díla nečekal. Děkuji. Inventor: odpověděl za mne Ananas.

inventor
11. 01. 2001
Dát tip
velevážený Ananasi, tak libidovolné vypouštění, mhm, myslím, že můžeme poezii zabalit, podle tvé definice se nejlepšími básníky stali programátoři, tam je všechno jednoznačné (až na chyba :-)); bohužel si v rozporu s tebou myslím, že vědomá mnohoznačnost metafor je jádrem básnictví, šifra má také svůj smysl pokud ji vyrábí básník a ne Enigma; hádanka jako prvek básně je okrajová věc, ale v dobré básni být musí, zřejmě jsi estét, který by nejraději v Louvru zapálil ten záhadně usmívající se obraz od da Vinciho; k tvému seznamu mohu přidat jen pochopení, které ti schází.

Mamona
11. 01. 2001
Dát tip
Nechápu, kde se ta lascivní surovost a zvrácenost bere v člověku s tak lascivně andělskýma očima, jaké si pamatuju ze školních lavic (a na které tak ráda vzpomínám). Ale asi právě proto, že je znám, tak se mi to tolik líbí. By the way: dneska jsem je měla možnost po dlouhé době zase vidět :-)

Print
10. 01. 2001
Dát tip
Soudci, obžalovaní, viníci, básničky, metafory, rozsudky, milosti, amnestie...veršíky... Násilí, lascivnost, vysvětlení, obhájení, modernost... To je... (mhm) Ach, básničko - tobě *!

Vojtek
10. 01. 2001
Dát tip
Print: * Vyjan: *

rire
10. 01. 2001
Dát tip
spolu s vojtkem :) * *

Miroslawek
10. 01. 2001
Dát tip
Vyjan: docela šílená obrazy, krásné, ale tak šílené, že jsou mi cizí, na srdce nedosáhnou. Poslední sloka, to je o něčem jiném. inventor: nejsi ty přestrojený Thulsa Soudce?

inventor
09. 01. 2001
Dát tip
lascivně násilné, nemodernost prozrazují "obrůstající dechy" apod. "pod pískem krve vyschlých hádek" je nejnásilnější metafora, kterou nejde ani vysvětlit, ani obhájit ovšem "noc mazlavá tichem" to je (mhm)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru