Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

je zmámená

03. 08. 2005
5
4
2176
Autor
mánemá

 

 

 

občas se bouří celé dny, na vsi a slovo úvodem

bývá poslední zakokrhání kohouta — v páře z vody létá peří

za zimou. vyhlazení krajiny,

kdy cípy pláten volají na každého z nebe, sotva

mračna odtáhnou, nikdo si nestýská na dusno

—zároveň mě neubývá, co jiného čekat. strýc má nakoupeno do večera

a teta ho hostí svým tělem

pohled mimo vysušený lom do morku kamene

upadá na tenký led a kolem bříz vysedávají dívky, kotníky

                mají natočené k slunci

usmívají se brožovaně, aby se jim nadpisy nesmazaly z očí

páření do zastaveného větru vhazuje tajemství o očekávání,

kdo může,

naslouchá

někdy nás jsou davy a to se pak o dědinách snadno lže

že máme suché meze /zkropily je matky a otcové se jen dívají, jak

jim ta tráva nějak moc rychle roste

pak žárlí, když odchází z domu; ověšena celým lomem a tichem, jak poznává

 

                nakolik je těsný svět

 


4 názory

archie
25. 04. 2008
Dát tip
není zač a ty díky patří tobě za pěkný ráno, chvíli jsem byl jinde, to bylo hezký

mánemá
25. 04. 2008
Dát tip
ahoj archie, už si tvou zprávu čtu tak potřetí, abych ti na ní odpověděla nějak inteligentně, ale je mi blbě, víš a tys to napsal moc hezky, tak já to nechám beze slov, ale s velkým díky

archie
25. 04. 2008
Dát tip
přišel jsem ráno do práce a prokousával se avizy a takovou tou administrativou nezbytnou /vtipkuju, všímáš si/ a už i chtěl odejít, ale že jsem měl ještě chvíli času než si půjdu něco koupit na svačinu, přečetl jsem si zmámenou a rázem ta únava byla všechna pryč a jak jsem četl, byl jsem zpátky u babičky /ne nutně přímo tam/ na vsi a měl pocit že to dění prožívám, ale zároveň s odstupem sleduju a měl příjemný pocit že nejsem na nějaké konkrétní vsi, ale jako by tahle ves byla jedna za všechny, jako nějaký předobraz vsi, no dobře trochu se mi jazyk plete ale jakbyne, u zmámené?? za ten konec o suchých mezích by ti dal čtyři výběry, aby to muselo viset ve zlatém a lidi si to, chca necha, museli číst, ale že nemohu, posílám ti típek aspoň, ty výběry za to kolik je v něm touhy ale i marnosti, je to pro mě nabité významy, skvělý mánemá, ahoj

Eg_Ar_11
13. 08. 2005
Dát tip
Páni, velmi zásadní atmosféra vesnice. A to vím o čem mluvím – v jedné jsem vyrostla a do druhé se přesunula. Kdysi, v anarchistickém mládí, jsem chtěla jít bydlet do města. D nes vím, že šťastná bych tam nebyla a z vesnice(pokud mi bude přáno) mě nic nedostane.

Honza_Princ
13. 08. 2005
Dát tip
táhneš mě za sebou na provaze se zavázanýma očima a blikáš mi do xichtu baterkou s barevnými skly. Tady tu. Tuhle si dám mezi nejoblíbenější a dám jí tip a rychle pryč z bludiště nebo se zblázníš blázne.

mánemá
13. 08. 2005
Dát tip
Eg_Ar_11: já se zatím peru; chtěla bych do města - už ho mám vyhlídnuté, někde na kraji a pak - až budu starší - to bych chtěla mít třeba ... třeba hájovnu, pro naivní holku tak akorát :) Hm, prostě bych se chtěla nakonec dobrat k tomu, co píšeš v poslední větě. Honzo_Princi, díky za prolustrování mého nicku, bylo mi to příjemné.

mánemá
12. 08. 2005
Dát tip
Máš pravdu. Jen póza, stylizace do něčeho, někoho jiného je tady v každém textu. Nejsem to "já". Je to mé krátkodobé vidění. Například: když jsem u babičky, prala bych se za tenhle obraz. Za tuhle pravdu. Jindy je to prostě naivní, starý výhled, hloupé, nevím - takdál. To samé s báfněmi v cyklu nebo jak to je - mluví tebou žena. Právě v báfni, kde se povídá /přes ženu jenom tiše/ - chápu, jak někdo ze čtenářů nad tím musí dlouho přemýšlet a nebo mít jakousi náladu, stejné naladění, protože i já bych jindy (v jiný čas) tvrdila, že ne každá dívka (prostě femina) touží po tom tichu, po ohledu. Někdy! je třeba souboj a když si muž říká /přeženu se přes ženu/ - mimochodem, už si to nepamtuju přesně, měla by se také za svůj status, za své postavení ohradit. Čelit bouřce. Ale v tom je moralizování. Tím vším mimo mísu jsem chtěla říct, že jsem si té pózy vědoma. Že chápu, když čtenář tohle vidí, protože nemá zřejmě chuť hrát poblázněnou hru. Brát to jako skutečnost. Skutečnost jiné skutečnosti. Myslím, že teď už kecám. :) Jde o to, jestli čtenář na to přistoupí a nebo ne. Díky moc.

mánemá
03. 08. 2005
Dát tip
trochu jsem pozměnila grafiku, čtenáři dobrou noc

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru