Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dopis

03. 08. 2005
2
0
3700
Autor
tibbaR_etihW

inspirováno skutečnou událostí v Sydney 1960 - nikdy nevyřešeno - podobný dopis nechal manžel vytisknout do všech novin. tibbaR_etihW

Tady by měl být asi pozdrav,

ale proč? Proč bych ti mněl psát ahoj, nebo nazdar, když tě vlastně ani neznám.Dlouho celých sedm let jsem myslel na to, jak tento dopis formulovat, abys v něm nebyly slzy - ale jsou tu schovaný a čekaj na tebe. Vím, jak se jmenuješ – jsi Jimmy Treawer, vím kde bydlíš – Makepeace Street 38/14, Phoenix – Arizona.

            Vím, ty vůbec netušíš, kdo jsem já. Dovol abych ti osvěžil paměť:

            ,,Dne 7. února 1998, mladý muž – ty – přepadl benzínovou pumpu na Lake Powell Street. Byl tam jeden prodavač – vystrašený stařík v důchodu, co si chtěl jen přivydělat, dva muži v péřových bundách a jedna žena.

            Tys tam vběhl s bouchačkou, mával si s ní tomu staříkovi u nosu. Všichni se chtěli někam schovat, ale ta žena, když se schovávala shodila několik plechovek s pivem, jedna začala pěnit.

            Zpanikařil si, nejprve si střelil toho dědu do ramene, pak ti to v hlavě zašrotovalo - ,,Svědci, svědci!“ A tak si otočil zbraň i na ty zbývající tři, vystřelil si do každého dvě kulky. A pak, pak si tam odtud utekl, jak malej kluk. Ani ty prachy sis nevzal.“

            Už si vzpomínáš? Víš já jsem právě manžel té ženy a byl bych rád, abys věděl že ta žena nosila naše dítě. Sice ne dlouho, ale ano počali jsme potomka a tys mi vzal oboje.

            A tak na tebe mám několik otázek:

 

1. Proč jsi musel jít vykrádat pumpu, když tvůj otec má výborné místo na radnici a tvá matka vlastní několik polí s bavlnou?

 

2. Jak jsi přišel na tu pumpu, bydlíte přeci v Nedonský čtvrti pro bohaté – to je přes celé město?

 

3. Kde jsi vzal tu bouchačku, myslím tím od koho a za kolik? Walter PPK/S sedm pět a šedesát se těžko shání i legálně.

 

4. Jaké to je, zmáčknout kohoutek?

 

5. A proč si to vlastně vůbec udělal? Proč si vystřelil, vždyť kdybys utekl, myslím že by to možná nahlásili, ale nikdo by to neřešil.

 

6. Jaké to je, vědět že si nezabil čtyři, ale pět lidí?

 

7. Když usínáš, zdá se ti o tom?

 

8. Vlastně, ještě – víš, že jsem se ti koukal do očí, když tě odváděli od soudu?

 

9. A co kluci, kolikrát ti už upadlo mýdlo?

 

10. Bolí to, když ti protahujou zadel?

 

11. Myslíš, že to bolí víc, než ztráta rodiny?

 

12. Ty už nemáš nikoho, matka se zhroutila a otec tě zavrhnul. Jaké to je?

 

13. Zajímalo by mne, tady u poslední otázky, bojíš se až vyjdeš ven? Měl bys, protože já už nemám co ztratit a rozhodl jsem se že tě budu sledovat. Schovávej se, jak dlouho chceš, ale já si počkám – jednou uděláš chybu.

 

Jsi jen o tři roky starší než já, tudíž se dá předpokládat, že se dožiješ vlastního soudného dne.

Tady by měl být pozdrav, ale ty si ho nezasloužíš.

                                                                                              John Francis


Heleďte nechtěli by jste si to vyříkat ve zprávách - toto není diskuzní kroužek - chtěl jsem kritiku ne hádku o tom jestli Bůch je nebo je to jenom Bů. Vlezte mi s timhle do ucha a nechte tady toho!

kopírka
15. 08. 2005
Dát tip
já sobě přeju asi to, aby se ke mně každej choval tak jak já k němu.(a pokud udělám nějakou blbost, tak už v té chvíli přijímám důsledky) a možná ještě trošku delší život(průměrnej věk by mi stačil) a normální výplatu, abych se s ní mohl ukázat doma(tak deset jedenáct čistýho) jinak dobrodinec jsem, ale proč mám "nastavovat druhou tvář" někomu, kdo po mně hodí kladivem a sekyrou, když se otočím zády? případně mu říkat, jak za to nemůže a že to je chyba nevšímavosti rodičů nebo čehokoliv jinýho(tím ho jen utvrdím v přesvědčení, že dělá správně a bude v tom pokračovat)

kopírka
12. 08. 2005
Dát tip
Tady někdo viděl film Dvojí obvinění (LevDL;), jasně, proč ne. Myslím, že pisateli určitě nešlo o to, že ho pak zabije, ale aby s tím žil. S tím pocitem nevyhnutnosti a osudovosti. A strachu. Aby si taky něco zkusil. I když o vězení se říká, že jeden rok tam je totéž co tři na svobodě(na psychiku). Rozhodně se mi to líbilo, i když to taky na mě bylo trochu moc bez emocí. Ale zase ten člověk neukázal svou slabost a dal mu to pěkně sežrat. LevDL: Jo a já klidně budu odsouzen, ale tyhle zmetky poslat do plynu i bez soudu. A já jsem přející osoba. Já každýmu přeju, co si zaslouží. A nezávidím mu to.

nic takového jsem neviděl - já jen sajnz fikšn

kopírka
12. 08. 2005
Dát tip
Já nemyslel tebe, králíčku, ale toho o dvojím odsouzení(LevDL) za jeden čin.(ten film je o tom, jak je ženská odsouzená za vraždu manžela a odsedí si to, ale on je naživu,a protože si to už odseděla, nemůžou ji odsoudit znovu, když ho zabije)

avízo + prosba o kritiku od každddého čtenáře

fungus2
03. 08. 2005
Dát tip
Hm. Zajímavé.*

Manon2
03. 08. 2005
Dát tip
Tak tohle mě nenadchlo ... celý ten dopis, dalo se to napsat mnohem lépe ... a přišlo mi to hrozně neemotivní ... kdyby mně zabil někdo rodinu, tak bych asi nejednala takhle klidně ...

obluda
03. 08. 2005
Dát tip
Naozaj Zaujimave, no Manon2 ma pravdu, spracovanie mohlo byt lepsie... Trochu viac prace si s tym dat...

přečtěte si to ještě jednou. myslím že v prvním odstavci je to vysvětlené

Manon2
03. 08. 2005
Dát tip
Dobrá, ale já myslela i nenávist, ta se snad jenom stupňovala,ne? I když tam je pár nenávistných poznámek, stejně mi to tak nezní .

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru