Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Čtvrtek - a bude hůř

04. 08. 2005
1
0
2117
Autor
REDH0T

Dobře sledujme, co bude důsledkem policejního zásahu při freetekno akci CzechTek


Velká Británie: Zákon o zločinném bezpráví

Ve Velké Británii přijala konzervativní vláda protitechnařský zákon v roce 1994. Zákon o trestním soudnictví a veřejném pořádku (Criminal Justice and Public Order Act) je koncipován chytře – tak, aby ostře zasáhl techno-akce (definované zákonem jako shromáždění 100 nebo více lidí, kteří si pouští hlasitou hudbu s „opakujícími se sledy beatových úderů“), ale zároveň i různé protestní aktivity, omezil právo na shromažďování a zvýšil pravomoci policie. Zákon, který vedle organizátorů techno-parties významně postihuje především sabotéry honů na lišky (historie), squattery, ale i fotbalové fanoušky, zvýšil tresty za ilegální shromažďování na 3 měsíce vězení nebo 2500 liber pokuty. Rozšířil také pravomoci policie shromažďovat vzorky DNA i – pachatelů, navrhuji 2. pád na pachatele méně závažné trestné činnosti (krádež v obchodě, protivení se zatčení atd.). Zákon byl jedním z kamínků v mozaice snah konzervativců vdechnout život postupně odumřelým „tradičním hodnotám“ – časově se shodoval např. s novou legislativou o sociálních podporách, která umožňovala odmítnout sociální podporu každému, kdo „má v nepořádku vlasy a oděv“ nebo „vypadá jako přívrženec alternativního způsobu života“.
Tento zákon ovšem neprošel bez protestů. Konzervativcům se proti sobě podařilo poštvat mnohé – i ti, kdo třeba nebyli zcela bezprostředně ohroženi zákonem, cítili, že tak silné omezení práva na shromažďování a posílení pravomocí policie může potenciálně ohrozit i je – a že vytváří velmi nezdravou atmosféru ve společnosti. Odpůrcům se podařilo vytvořit mnoho lokálních kampaní a jejich síť, nazvanou Freedom Network (Svobodná síť). Zákon v kampani – byl kampaní překřtěn překřtili na Criminal Injustice Bill (tedy něco jako „Zákon o zločinném bezpráví“). Na demonstracích se setkávaly řádově desítky tisíc lidí – od squatterů, anarchistů a radikálních ekologů, přes trockisty až po odboráře či labouristy. Zákonu ovšem nezabránili – a po vítězství ve volbách jej po konzervativcích vesele přejala nová vládnoucí levicová Labour Party.

Francie: Ultrapravičák proti technu

Ve Francii byl Zákon o veřejné bezpečnosti (že by nám to v České republice něco připomínalo?) přijat roku 2001. Navrhl jej Thierry Mariani, poslanec parlamentu zvolený za Národní frontu (Front National), tedy za fašizující stranu Jeana Marie Le Pena (viz např. A-kontra 5/99 nebo 5/02). „Demokratičtí“ zákonodárci mu ovšem návrh zákona ještě „vylepšili“ směrem k větším represím. A tak zákon mimo jiné umožňuje zabavit aparaturu použitou na party, a to i na akci, která se koná na soukromém pozemku. Organizátor nelegální free-party může být postižen pokutou až do výše 7500 euro nebo vězením až na šest měsíců.
Francie už brzy po přijetí tohoto zákona zakusila policejní zvůli s rozpouštěním techno parties – často velmi drsným způsobem. Např. freeparty poblíž Broceliande na jihu Francie 4. – 6. dubna 2001 ukončila speciální policejní brigáda z Paříže tvrdým zákrokem, u něhož asistovala i helikoptéra. Při zásahu došlo na střílení z plynových pušek a zatýkání lidí i na násilí proti pobíhajícím psům účastníků a účastnic. Francouzští technaři a technařky se snažili zákonu bránit, odpor proti němu se ale příliš nerozšířil mimo jejich řady.

zdroj ČAF
evalota47
10. 08. 2005
Dát tip
Možná jsem stará a blbá a taky je to vlastně proti mně,protože mám ještě děti,které se takových technopárty někdy v budoucnu můžou zůčastňovat,ale rozhodně nemůžu souhlasit s takovými zákony proti lidem.Ale jak vidno zřejmě nám to bude prd platné a stejně nás dostanou jako ty sedláky u Chlumce.

Induan
10. 08. 2005
Dát tip
Jen mi řekněte, jak tomu zabránit, když na ty demonstrace chodí tak málo lidí. Normální lidé by konečně potřebovali normální stranu, která by vytváření takových zákonů u nás zabránila.

REDH0T
04. 08. 2005
Dát tip

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru