Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Sin City

05. 08. 2005
0
0
4058
Autor
Induan

Město hříchu nebo nudy?

Přepisy komiksů do filmové podoby jsou tak trochu problematické. Ne vždy je to, co je zajímavé v komiksu při běžném zpracování stejně zajímavé i na plátně a tak se autoři často pokoušejí o netradiční postupy, které se vydaří někdy méně, někdy více.

U komiksu celkový dojem vytváří víceméně hlavně výrazná grafika, nadlidští hrdinové a jejich silácké hlášky. To ale u filmu nemusí tak úplně fungovat, zvláště pokud se to vezme doslovně. Pojďme se tedy podívat, čím je film netradiční a nakolik to na diváka funguje.

To, že je film černobílý a natáčený přes polarizační filtr, s jen občas obarvenými detaily a pozadím kompletně vytvořeným počítačem mu sice dodává jisté kouzlo, ale není to nic převratného. Je to rozhodně visuálně zajímavé, ale to je asi tak všechno. To, že je ve filmu hodně násilí a krev stříká jako na jatkách, to mu sice dodává chmurnou atmosféru, ale není to již nic šokujícího. Spíš se člověk prostě jen cítí znechucen. Že herci přehrávají a vedou se sebou monology, aby se dojem původního komiksu prohloubil je sice chvályhodné, ale není na tom celkem nic zajímavého a působilo to na mě spíš legračně. A to, že se film skládá z jednotlivých povídek mu na zajímavosti ve skutečnosti také nepřidá. Spíše pak podle mě chybí prostor k rozehrání nějaké opravdu zajímavé větší zápletky. Jednoduše řečeno, tento film se v dnešní době, plné nemotorně vykonstruovaných příběhů, násilí a počítačových triků, na mě již prostě minul účinkem. Přesto jako celek působí kompozice zajímavě a nelze jí upřít jisté kouzlo, i když v omezeném rozsahu. Docela se například povedla postava jménem Marv, ztvárněná Micky Rourkem, kterého v masce připomínající jakéhosi křížence mezi Hulkem a Frankensteinem prakticky nemáte šanci poznat. Jeho myšlenkové pochody mají zvláštní "hloubku" a dávají povídce další rozměr. Zato žlutej parchant mě příliš nenadchnul. To už spíš Kevin, i když jsem jaksi nepochopil, co byl vlastně zač. Ale to je problém s téměř všemi postavami v Sin City. Ony jsou tak trochu jako Colombo. Neznáte jejich zázemí jinak než z monologů a rozhovorů s ostatními postavami a tak by mohli působit tajemně a zajímavě. Jenže tak prostě nepůsobí. Vlastně vás ani příliš nezajímají. Jen čekáte, jestli se konečně stane něco opravdu nepředvídatelného nebo to bude zase jen další trapné rozuzlení ve stylu: „Ona nevolala je to hajzl, ale je to fízl“. Celkově je můj dojem z filmu asi takový: Zajímavá podívaná, některé nápady neotřelé, zpracování profesionální, dialogy odpovídající tématu, herecké výkony dobré, triky na úrovni. Tak co je vlastně špatně? Co se týče přepisů komiksů, na rozdíl třeba od nového zpracování Batmana (Batman začíná) necítím potřebu vidět tenhle film někdy znovu a nic výrazného z něj ve mě prostě neutkvělo. Město hříchu je opravdu nezvykle zpracovaný film a zřejmě se časem zařadí mezi filmy takříkajíc kultovní a ještě před pár lety mohl na plátnech hodně vyniknout. Podle mého názoru však na dnešní dobu už tolik revoluční není. Bodově bych to viděl asi tak na 6, maximálně 7 z deseti, čili mírně nadprůměrný film a když budu chtít vidět nějaký dobrý kultovní krvák (i když netvrdím, že Sin City je jen o tom), podívám se asi raději na Kill Billa, Pulp Fiction nebo něco podobného.

 

Režie: Robert Rodriguez (Desperado, Spy Kids) s Frankem Millerem (autor komiksu)

 

Hrají: Bruce Willis, Mickey Rourke, Clive Owen, Elijah Wood, Josh Hartnett,

Benicio Del Toro, Michael Madsen, Jessica Alba (a Frank Miller v menší roličce kněze)

 


Srovnáváš nesrovnatelné, když v recenzi mluvíš o Sin City a poměřuješ ho s Pulp Fiction. Právě Sin city je kultovním dílem mezi komiksy pro dospělé a jako takový si zasloužil přepsání předlohy - jestli tohle nechápeš, tak promiň, ale příště si vyber žánr filmu, kterému rozumíš. Grafické zpracování je pak fenomenální a podle mě je hodno nějakého toho oskara. Prostě přesně takhle si představuji spracování komiksové předlohy a jen doufám, že bude podobných filmů přibívat.

Induan
15. 08. 2005
Dát tip
ok, ale jak jsem psal, chápu, že Sin City není jen o násilí...

dva_karlove
15. 08. 2005
Dát tip
Trošku bych nesouhlasil s Proklíkem, protože Millerův fanda jsem, za kompletní řadu Sin City jsem utratil téměř 4 tisíce - a právě proto jsem měl z filmu myslím si menší požitek, než ten, kdo komiks viděl max. na návštěvě v knihkupectví. Taky je nevyslovitelně pitomé pustit tenhle film s titulky. Buď se jděte podívat na originál - to je ta lepší varianta, nebo na dabovanou verzi. Vizuální stránka je totiž tak dokonalá, že nějaký mizerný písmenka do obrazu či pod něj vám seberou 20% působivosti. Vcelku vzato, Sin City je výtvarně okouzlující počin, srovnatelný třeba s Dead Manem Jima Jarmusche, jen bohužel podcenil nutnost pevnější linie a nosného příběhu. Ale i rozdrobený je stále ještě vysoko nad průměrem současné filmové produkce... Doufejme, že druhý díl (ano, již je v přípravě) již Rodriguez podrobí pevnějšímu režijnímu vedení. Osobně se tedy tetelím nedočkavostí. P.S. Nico - ono taky záleží, kde a jak se to sleduje, že...:)

Prokletí
12. 08. 2005
Dát tip
óká ;o) m.

Induan
11. 08. 2005
Dát tip
To DondedoG: Ok, pokusím se zodpovědět. Anglickou verzi jsem přitom čtení titulků samozřejmě sledoval, ale do recenze jsem zvolil verzi z titulků, protože to anglické rozuzlení mě taky moc neuspokojilo a zbytečně bych lidi mátl. Tenhle komiks detailně neznám, ale umím si jej představit a chápu, že je to jeho přesný přepis včetně atmosféry atd. No a to je právě podle mě ta chyba a to je zároveň to, co se mi líbilo na novém Batman začíná, že se komiksu nedrží a používá z něj jen témata. No ale každý z těch dvou filmů je samozřejmě o něčem jiném a zpracování Sin City má jiný účel, takže těžko srovnávat. Tak asi tak.

Prokletí
11. 08. 2005
Dát tip
Dle mýho má u diváka šanci Sin City uspět pokud: 1. Zná a hltá komiksovou předlohu. 2. Je zdravě vizuálně úchylný. (Osobně připouštím obé ;o)) Sin City dokonale strávilo a původní komiks, skoro se tu nedá mluvit o filmu, spíš o pohyblivém komiksu, jakkoli je to spojení blbé. Spolupráce s tvůrcem kreslené předlohy - žádoucí a vyplatila se. Neviděl jsem lepší filmové přepracování jakéhokoli kresláče (umíte si představit hraný Kačery z Kačerova? ;o))))). Pokud se Ti, Induane líbí komiksy superhrdinového žánru, chápu, že bahnovou gangsterku typu SC třeba nespolkneš. Mi osobně to příšlo hodně k zbaštění. Dík za názor, ještě mě napadá, že by bylo fajn uvést originální název filmu, režiséra, délku, prokující společnost... bývá to u recenzí zvykem ;o) Mějte se fajn m.

Nicollette
11. 08. 2005
Dát tip
Prokíí :-) ty dva body sou přesný :-))) mě to pohltilo, a dík, žes to napsal nějak... kultivovaněji než já :-))

Induan
11. 08. 2005
Dát tip
to prokletí: No vidíš, na ty informace o autorech jsem tentokrát úplně zapomněl. Dík. Doplním

Nicollette
10. 08. 2005
Dát tip
uff.... já už sem tu asi kritiku psala ale nepamatuju si co to že je film černobílej a bla bla..... proboha, dyk to je estetická dokonalost.... když si ženská zapálí cigáro a zezelenaj jí oči.... E. Wood výborná role... ta scéna kdy mu řeže části těla..... to neni dobrý herecký výkon, to je kurva dobrý herecký výkon :o))) myslim, že seš vůči tomu filmu trošku zbytečně apatický, podle mě je to skvost, estetická lahůdka bez jediné chybky... sin city mě dostalo

Induan
10. 08. 2005
Dát tip
Možná máš pravdu. Ale byl jsem na tom ještě jednou, dokonce s manželkou, snažil jsem se si to vychutnat, najít si v tom něco a nepovedlo se mi to. Mám komiksy rád, mám rád i Pulp Fiction nebo Kill Billa. Mám rád i různý efekty jako je ten popsanej, ale já si nemůžu pomoct, mě pořádně nechytili ty příběhy a to zpracování už to prostě pak nezachránilo. Ale nutno říct, že já nejsem na detektivky a podobně a neoslovují mě příliš hrdinové tipu drsnej detektiv nebo velkej bouchač, což může být jeden z těch důvodů, proč pro ten film nejsem dobrej kritik :( Mám radši komiksový hrdiny typu Batman, Spiderman atd.

Nicollette
10. 08. 2005
Dát tip
jasný.... já tohle zase nesleduju vůbec takže je možný že když sem si to po čase dopřála tak mě to hodně chytlo... asi... každej sme přece rozlišnej jasný... proto je mi divný psát tyhle recenze...

DondedoG
10. 08. 2005
Dát tip
Prve bych se chtěl zeptat? Znáš komiks? Ten komiks podle kterého to je? EHm? NO? A potom připouštíš, že to bude kultovní ale podle tebe je to slabí nadprůměr?? A nakonek, kdybys jen nešmakoval ty titulky ale občas i poslouchal pak by jsi přišle nato že to bylo: \"Neříkal stůj, říkala polda( stůj-stop, polda-cop)... A na konec když tak obhajujš batmane co přesně se ti na něm tak líbilo?? By mě zajímalo... A nakonec by to chtělo vypracovat trošku lépe...mě nestačí že napíšeš "černobílé-to už tu bylo" atd....

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru