Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nekuřácký zákon

11. 08. 2005
21
9
9280
Autor
Vaud

Prolog mi dodala Smeesheck: rozdělit restauraci na kuřáckou a nekuřáckou část je jako rozdělit bazén na část, ve které se smí čůrat a kde ne.

Co se stane s lékařem, který úspěšně vyléčí úplně všechny své pacienty? Umře hladem! Tedy, pokud by taková situace čistě hypoteticky nastala. Naštěstí (pro zdravotníky) jsou zde pomocníci, kteří dělají co můžou, aby se lékař uživil. Určitě mezi ně patří výrobci alkoholu, motocyklů, ultralehkých letadel a cirkulárek. Pak tu jsou prodejci dobře odleželých vlašských salátů, skateboardů a domácí pyrotechniky. Z pohledu lékaře se nejedná o škodnou, ale o takzvané symbionty. Symbionty? Jistě! Symbionti, si navzájem pomáhají a jejich existence je tomu druhému prospěšná. Vezměme si třeba takový tabákový průmysl. Ten vyrábí nové pacienty, které zdravotnictví po léčbě vrací zpět do formy, aby mohli dále vesele utrácet za kuřivo. Dokonalá souhra. Alespoň tak to vypadalo v novém „Protikuřáckém zákoně“, kdy právo kuřáků na poškozování zdraví vlastního i cizího obhajovali i poslanci-lékaři. Zřejmě klesá spotřeba vlašáku, a tak je třeba udržovat rovnováhu a více kouřit, aby bylo zdravotnictví v plusu.

Skoro by stálo zato vydat Nekuřácký zákon:

Paragraf 1) Pokud si v hospodě nezapálíš cigaretu, tak budeš pokutován! Co to je vůbec za člověka, co leze do hospody a nekouří. Určitě sprostej nealkohlik!

Paragraf 2) Nekuřáci by neměli omezovat kuřáky svým čuměním. Nekouřící člověk by se měl vzdálit od zapálené cigarety na 20m. Nejenže ruší, ale navíc vyvolává v kuřácích pocit viny. Nikotinový závislák upadá do deprese a kouří víc. Díky nekuřákovi si kuřák kazí zdraví a je tedy jasné, že by měl nekuřák přispívat na jeho zdravotní pojištění.

Paragraf 3) Daně z cigaret jsou jedním z významných příjmů státního rozpočtu. Proto by měli mít kuřáci přidáno, aby mohli utrácet více za kouření.

Paragraf 4) Dejme tomu, že kuřák vykouří za pracovní dobu 10 cigaret a průměrně mu trvá 6 minut, než vyjde z budovy, zapálí si, vyšlukuje a zase se vrátí. Ztratí tak hodinu času z pracovní doby. Proto je zákaz kouření na pracovišti nesmyslný a s okamžitou platností se ruší. Zaměstnavatelům se pak přikazuje poskytovat kuřákům neomezeně kuřácké přestávky. Přispívá to k jejich většímu výkonu a zvyšuje to spotřebu cigaret.

Paragraf 5) Pasivní kouření škodí některým jedincům více než aktivní. Z toho důvodu se přikazuje všem kouřit aktivně! Do škol je třeba zavést nový předmět – Výchovu ke kouření.

Napadá vás další paragraf?


9 názorů

Robinia
10. 09. 2009
Dát tip
No a taky by kuřáci mohli mít nárok na nadstandardní péči, že...

Vaud
12. 03. 2009
Dát tip
a ja bych se nebal mlatit kuraky i priloznikem :-))

Vaud
12. 03. 2009
Dát tip
tady se pul oddeleni zvedne kazdou hodinu a skupina miri pred budovu na praska ja, jak nekourim, tak jsem socialne mimo musim pit vic kafe, abych se dostal mezi lidi :-))

Vaud
31. 12. 2008
Dát tip
dělaj jen krátký doutníčky a balej to Andořanky jen na jednom stehně

V Andoře se dělají doutníky? Slyšel jsem, že je to tak malá země, že se v ní nedá ani rozpažit.

Vaud
31. 12. 2008
Dát tip
cestou jsem nakoupil doutníky v Andoře, ale už jsem je skoro všechny stihnul rozdat kamarádům :-)) jen dýmka vod ní mi odpočívá na polici

Jsem nekuřákem teprve krátce, tak jsem si ještě docela dobře pamatuju jak to funguje. Co ale nechápu, jak v té vodní dýmce zapaluješ tu vodu?

Montrealer
05. 02. 2006
Dát tip
23.09.2005 Petr_Pan [Redaktor] [Výběr] dneska jsem čekal ve žďáře na zastávce kolem třetí, kdy mládežníci valej ze škol a .. každej třetí až pátej ( když počítám i důchodce ) měl cígo v puse .. to se pak docela těžko dejchá .. To máš těžký, když počítáš důchodce mezi mládežníky...

salome_sisi
26. 12. 2005
Dát tip
dejme tomu. tvrdší styl humoru, jsem nekuřák, nesnáším kuřáky, ale klidně si zapalte, je to Vaše zdraví :-)

Pisces
04. 12. 2005
Dát tip
:) Výborné, jako vždy :) T

leenai
23. 09. 2005
Dát tip
best best best tipppp

Vaud
23. 09. 2005
Dát tip
P_P, Leenai - díky moc za návštěvu. Škoda, že to s tím zákonem tak špatně dopadlo!

leenai
23. 09. 2005
Dát tip
fšechno je to na... hodně málo chjo, nesnášim to, taková bezmoc a blbost, co vládne v tomhle státě...

Petr_Pan
23. 09. 2005
Dát tip
dneska jsem čekal ve žďáře na zastávce kolem třetí, kdy mládežníci valej ze škol a .. každej třetí až pátej ( když počítám i důchodce ) měl cígo v puse .. to se pak docela těžko dejchá ..

Petr_Pan
20. 09. 2005
Dát tip
húú .. ;-)) TIPanec + klub

Vaud
11. 09. 2005
Dát tip
;-)

Kovi
10. 09. 2005
Dát tip
kuř a bude ti kouřeno :-)

Vaud
04. 09. 2005
Dát tip
Jednou za uhersky rok si dam dymku miru (nejlepe vodni). M

poliana
02. 09. 2005
Dát tip
Vaude, jsi kuřák?

paragraf 6) Ke čtyřem maturitním otázkám přibude ještě pravá zkouška dospělosti. Natáhnout z cigarety a zplna hrdla vyfouknout všechen kouř nejnenáviděnějšímu profesorovi vaší střední školy přímo do obličeje. Kouření nemám rád. pit

Dobře, ještě ten pit...

pacajda
27. 08. 2005
Dát tip
Jako vždy - T

Petrusch
25. 08. 2005
Dát tip
Sice jsem militantní kuřák, který rozsévá zkázu, kde může, ale tohle se mi moc líbilo! *

zelva
25. 08. 2005
Dát tip
Kouření nesnáším ale více mi vadí výroba svítících fosforových tyčinek, které se prodávají dětem a děti, protože chtějí být světluškami tak si tu tyčinku roztrhnou a púotírají si tím celé těle a občas se jim to dostane aj do očí a to pak hodlám aj vraždit!!!

FRYDA
24. 08. 2005
Dát tip
teda vaude, to je ale blbý téma, jak tě mám ráda a svý kuřáctví nerada stejně jsou zákony v "bezprávním státě" dobrý jen k buzeraci slabých "neumímsesprávněubránittrestu", protože prostě všechno jde když se chce koukáte někdy po 14 až 16-ti letých, vždycky mě omejvaj jak v nich vidím svoje závislé následovníky ona je to pár měsíců děsná sranda, jenže pak máš na to do smrti chuť ať jsi kuřák nebo odnaučenej nebo zrovna nekouřící, do kuřáků se teď docela dost veřejně šije a těch děcek snad hulí o to víc, nějaká revolta nebo co, schválně je zkuste pozorovat jo a tohle není sebelítost, každej svýho štěstí strůjce, jsi-li blb tak zaplať

gemina
21. 08. 2005
Dát tip
haha *

dva_karlove
19. 08. 2005
Dát tip
Povedená pitomost...:)

Gonsales
19. 08. 2005
Dát tip
:D

ruka
18. 08. 2005
Dát tip
chjo.... utopie

Markel
16. 08. 2005
Dát tip
Moc fajn. Chtěla jsem kdysi napsat povídku v tomto duchu, moc líbí, nikdy jsem si nemyslela , že budu takovej rasista, kuřáky bytostně nesnáším, tedy ve chvílích, kdy mi ničí moje zdraví, jsou to bezohlední závisláci, všem bych nacpala do pusy tolik cigaret, jako na tom obrázku, zapálila a ..., pak by to po sobě museli uklídit, za debatu a legraci - T


Vaud
14. 08. 2005
Dát tip
Beezer, basnikalex - to je dobrý ashest - myslel jsem, že bych to někdy dopsal a upravil o nápady vzešlé z diskuse Crae - ;-)) Norové mají tabák, kterému říkají snooz a strká se to mezi tvář a dáseň. Taky to dělá rakovinu, ale jen tomu, co to užívá. Tam v restauracích nikdo nekouří, protože mají všichni snooz. Zkoušel jsem to nedávno a skoro to se mnou švihlo ;-)), ale u nás asi není nebo je to zakázaný.

Vaud
13. 08. 2005
Dát tip
pozorovateli - díky moc za skvělou fotodokumentaci!

Beezer
13. 08. 2005
Dát tip
No naprosto skvělý :))) Ještě by to chtělo něco jako povinnost připálit občanovi v nouzi. Onehdá sem si zapoměl sirky a... :) Pozorovatel - úplně tu Bílou vidím jak ukazuje krabku do kamery :)))))

ashest
13. 08. 2005
Dát tip
a dál?

basnikalex
13. 08. 2005
Dát tip
Odpadky po kuřácích navíc někdo musí uklízet, takže kuřáci vytvářejí nová pracovní místa v technických službách. TiP

Craerassy
13. 08. 2005
Dát tip
ježíííš...mě nenapadá vůbec nic.-)))

Eg_Ar_11
12. 08. 2005
Dát tip
och ano, mluvíš mi z duše! a ještě snad: Kdo nekouří, ten nežije pro vlast a její rozpočet! *

podezdívka
12. 08. 2005
Dát tip
Návštěvníci zakouřených restaurací zvyšují spotřebu pracích prášků na odstranění zápachu ze svého oblečení.Dávají tím pádem víc vydělat společnostem, které je vyrábí.Ty by měli na oplátku částečně přispívat na výrobu cigaret, čímž by klesla i jejich maloobchodní cena a samozřejmě vzrostla jejich spotřeba. *t

Diana
12. 08. 2005
Dát tip
Ty vaude jeden, ošklivý vtipálku!!! Marjánka je přítekyně Maureska - něco si od ní přečti!

pozorovatel
12. 08. 2005
Dát tip

pozorovatel
12. 08. 2005
Dát tip
Které části těla mají "užitek" z kouření ? je toho moc...

pozorovatel
11. 08. 2005
Dát tip
"zakoupením tabákového výrobku přispějete na české zdravotnictvý, pomozte" a říkala by to třeba lucie bílá v tv reklamě:)) (a dej si bacha, ať ti to zase někdo neukradne:)*

Sargon
11. 08. 2005
Dát tip
to mi tak trochu pripomenulo protiabstinentske liecenie od lasicu a satinskeho s hlaskou nie je kumst pit chuti ale ked nechuti btedy treba prekonat ten odpor viete a nenapada vidim ze si sa tej problematike venoval dlhe roky

vesuvanka
11. 08. 2005
Dát tip
další paragraf mě nenapadá, myslím, že těchto pět nemá chybu :-))) velmi vtipně zpracované....i pojem "symbianti" je trefný.... TIP

Diana
11. 08. 2005
Dát tip
Jako nekuřačka se cítím diskriminovaná ustanovením § 2 - můžu si čumět jak chci a kde chci! a navíc jej nelze dodržet. Často totiž neexistuje možnost vzdálit se 20 m od kuřáků - jsou všude. Proto podám protest k Ústavnímu soudu, pokud bude zákon přijat - a já se obávám, že bude. :-))) T

Vaud
11. 08. 2005
Dát tip
pozorovatel - to je dobrý (a navíc nejspíš pravda). Pacient je z tohohle pohledu vlastně surovina, která se musí opracovat (vyléčit). Tabákové závody jsou subdodavatel. Sargon - k překonávání nechuti bude sloužit Výuka ke kouření. Pokud to bude stejně záživné jako Výuka k rodičovství, tak určitě kuřáků rapidně poklesne. Vesuvanko - poprvé jsem byl rád, že máme Senát, který vrátil zákon zpátky. Diana - Kuř, posílíš mír!

Diana
11. 08. 2005
Dát tip
Kde se mohu přihlásit na tu Výuku ke kouření?

Vaud
11. 08. 2005
Dát tip
Všiml jsem si ve Tvých dílech Akrostichu pro marjánku, takže spíš někam do mírně pokročilých ;-)

Kytiii
11. 08. 2005
Dát tip
Paraadaa... A nejlepší by bylo začít vychovávat již od kolébky, ba co od kolébky - přímo od prenatálního stadia... ať si potomek zvyká na dehet v plicích... možno různá poškození léčit již v dětství... další plus... Možná reklama - Dívka s chlapcem - oba s cigaretou, šťastné výrazy - v pozadí západ slunce - chlapec jednou rukou objímá kolem beder dívku a druhou rukou (ta s cigaretou) hladí její vypouklé břicho... a oba jsou tak šťastní... to by mohlo zabrat, ne? tip... ač s ironií - je to skoro k pláči...

Spurok
11. 08. 2005
Dát tip
Ano dávám svůj plný souhlas, tak mě napadlo zda lékaři nejsou i tajnými sponzory, bylo by to logické. Navíc kuřáci jsou v tomto státě určitě vítání, umirájí předčasně, takže svým způsobem plní kasu 2x, daněma a starobním důchodem - teda pokad jsou prajující. Z těchto prostých důvodů výše uvedené zakony musí být schváleny.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru