Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zabitá dovolenka

16. 08. 2005
9
3
3101
Autor
Yossarian

PODLE SKUTEČNÉ UDÁLOSTI :-)

I stalo se, že nám na Východním Slovensku přes noc očesali kola- blikačky a tachometry ráno už naše stroje nezdobily. Měli jsme podezření na skupinku místní mládeže, která se večer kolem boudy s koly motala, ale dokázat jsme jim samozřejmě nemohli nic.

Takže jsme zavolali místní policisty...



Z khaki Land Roveru vyskákali rovnou čtyři. Dva se šli do motorestu, kde jsme bydleli, najíst, zbylí dva začali vyšetřovat.
„Ty bicykle budete po jednom nosiť sem k nám,“ rozkázal ten starší.
Šel jsem první, ráno jsem totiž tu „loupež“ objevil.
„Otočte bicykel, ať si môžem napísať výrobné číslo, tak a teraz zpeť,“ dirigoval mě policajt.
„Čo je poškodené?“ ptal se pořád.
Vysvětloval jsem mu, že nič, že len chýba zadná blikačka.
„A kde to je, dajte mi tam ruku, ať to môžem vyfotografovať,“ pokračoval nemilosrdně.
Pak si napsal meno a priezvisko a zavolal si dalšího.
„Budete k nám po obede po jednom chodiť na stanicu, sepíšeme tam protokol, bude to na celý den,“ zkoušel nás ještě odradit.
Nám to ale nevadilo, protože stejně od rána pršelo a tak na bikování nebylo ani pomyšlení.

Po obědě jsem jako první vyrazil na Policii.
„Á, to jste vy, poďte dál,“ vítal mě můj starý známý policista. V místnosti s ním byl ještě jeden mladší kolega, kterého jsem ale dopoledne neviděl.
Nechal mě stát u stolu.
„Tak začneme,“ řekl a vypnul televizi.
V tom přišel další příslušník, zřejmě jejich nadřízený. „Můj“ policajt mu v rychlosti vylíčil, proč, že jsem tady.
„Sepíšem protokol sám,“ rozhodl ten nově příchozí a sedl si za počítač.
Spustil soubor ve Wordu. Byl to protokol nějaké Anny Molnárové, která podávala obvinění proti jakémusi Vlado Duĺejovi. Proč, to jsem se nestihl dočíst.
„Občanský preukaz,“ vyžádal si policista. Předložil jsem.
„Vaše meno,“ žádal nelogicky. „A ktorý byl ten váš bicykel?“
Přiskočil nejmladší policista a ukázal na papír na stole před námi, který sepsali dopoledne při vyšetřování u nás. „Tu to máte všetko napísané, pán poručík,“ řekl a strkal mu papír před oči.
Pán poručík si přesto ode mne nechal iniciály nadiktovat, zrovna tak dátum narodenie. Psal jedním prstem a dost dlouho každé písmenko na klávesnici hledal. Napsal 23.2. místo 22.3., rok se mu ale povedl dobře.
„Aký bicykel to bol,“ pokračoval ve výslechu. Vyhláskoval jsem mu Superior a pro jistotu dodal, že se jedná o slovenský výrobek. To ho ale nechalo zcela chladným.
„Čo je poškodené?“ chtěl vědět. Znovu jsem zopakoval, že jen chybí zadní blikačka.
„Len zadné osvetlenie? Dobre,“ přikývl a vrhl se na psaní.
No na psaní. Nešlo mu napsat moje jméno, protože je v něm ů s kroužkem, a to oni na klávesnici neměli. Napsal ho tedy s čárkou. Řekl jsem mu, že to datum je blbě, a že to je obráceně. Opravil teda měsíc a den nechal špatně. Znovu jsem se ozval, že to nie je dobre. Začal teda opravovat i den.
Nešlo to ale tak rychle, protože pán poručík zřejmě držel myš poprvé v životě, a tak né a né se kurzorem trefit na správné místo. Navíc v každém druhém slově udělal překlep a tak se musel stále vracet. Měl zajímavou metodu na opravování. Klepl pravým tlačítkem myši za slovo, automatické opravy mu ve vyskočeném okně nabídly správný tvar slova. To ale on nechápal, a tak pro jistotu klikl ještě levým tlačítkem, aby pop-up okno zase zmizelo. Pak vepsal správné písmeno a „dilítem“ vymazal to staré. Teda pokud se tou myší předtím před něj trefil, v opačném případě přepisoval dál, dokud to nevyšlo. I tak mu ale na monitoru svítilo dost slov podtržených červenou vlnovkou. Nejčastěji když psal o mém kole.
Pak se náhle zvedl, že musí někam jít, a předal práci tomu, co jsem ho už znal z dopoledne.

Ten na monitor chvíli koukal, a pak se mě zeptal, jestli nevím, jak se píše bicykel, jestli bicykel nebo bycikel?
Mám sice za sebou z prvního semestru předmět Současný český jazyk - vybrané kapitoly pro žurnalisty, v kterém byly jinačí perličky než nějaké bicykely, ale chtěl jsem ho nechal pořádně vydusit a tak jsem řekl, že nevím, protože my Češi bicyklu říkáme kolo. Doufal jsem, že na to skočí a začne raději psát kolo, protože je to kratší. Psal totiž stejnou „rychlostí“ jako jeho nadřízený (kdyby psal rychleji, byl by asi nadřízeným on).
„Potom to už pôjde rychleji s vašimi priatelmi, keď budeme tu vašu výpoveď len mierně opravovať,“ řekl mi omluvně.
Čas letěl a výslech zdaleka nekončil.
Pokládal mi (podle něj) záludné otázky, patrně ve snaze co nejrychleji se dopátrat jádra pudla.

Nechápal jsem, k čemu mu je, když se dozví, jakým vlakem jsme na Slovensko přijali a že jsme vysedali ve Stakčíně. Věci byly ukradeny v noci z neděle na pondělí, ale on trval na tom, že mu musím vylíčit, jak jsme v sobotu večer dojeli do motorestu a zamkli si kola ve skladu odpadu.
Prý, kdo si říkal o klíče a kdo kola zamykal, a kolik bylo zrovna hodin.
V každé větě používal výrazy „hospodárska budova“ (= sklad, kde byla kola) a s mojmi priatelmi (jako o mě a o klukách). Psal ale zoufale pomalu a dělal ještě víc překlepů než před ním pán poručík. Občas se rozhodl něco zkopírovat, to když slovo byl delší a nechtělo se mu psát ho znovu. Klávesové zkratky ale neznal a tak používal ikonky na horní liště, které jako správný skeetař trefoval myší. Navíc označení slova myší se často nepovedlo a tak ho stejně musel psát znovu.
Snažil jsem se to zjednodušit, a tak jsem klíče od recepční bral já a kola taky zamykal já.
V každém větě opakoval stejné fráze a pořád nevěděl, jak se píše bicykel, tak pro jistotu psal jednou s i y a podruhé s y i. Začalo mi ho být líto, a tak jsem mu poradil, že podržené je to špatně. Zaradoval se a dalších pět minut to celé opravoval.
Pak se vrátil poručík a převzal psaní protokolu. Postupovali jsme dál, už byla neděle ráno a my si brali kola ze skladu. Ještě pořád jsem mu nedokázal vysvětlit, že je zbytečné vzpomínat, v kolik hodin jsme na Kriveniec odjížděli, když krádež byla až tu další noc. Konečně dopsal protokol a domazal případ Anny Molnárové, který používal jako vzor a jehož věty se mu při psaní mého neustále pletly.
Súhlasíte-li s tým, môžeme to vytlačiť,“ ptal se. Nesouhlasil jsem. Z druhého semestru mám absolvovaný předmět Tiskový mluvčí, přesto se mi ale nepodařilo mu ujasnit, že věci z kol zmizely až v neděli. Když jsem to vysvětloval asi potřetí, konečně mu došlo, že bylo zbytečné vypisovat tu sobotu. K mé velké úlevě konečně poopravil konec protokolu a vytiskl ho.
Kluci už mezitím byli na chodbě všichni, přestože jsme měli na stanici chodit po jednom, protože nečekali, že se „vyšetřování“ se mnou tak povleče.
Protáhl jsem se policajtovi za zády na chodbu a šeptem si zavolal lelkující kamarády. „Volové, jestli neřeknete, že jsem kola zamykal a odemykal pokaždý já, a že jsem měl klíč pořád u sebe, tak počítejte s tím, že tu dneska budete spát,“ řekl jsem jim výhružně.
A vrátil jsem se podepsat svou výpověď.
„To je škoda tak za dve stovky, že,“ řekl mi na rozloučenou policista a dodal: „kvôli vám sme prišli o deń dovolenky“.

Což mi bylo jedno.
Aspoň totiž díky nám mohli potrénovat psaní na klávesnici a základy gramatiky.
Aby bylo vidět, že nekecám, fotka z mého výslechu je tady (díky Robertovi).

3 názory

Fairiella
13. 09. 2007
Dát tip
:-) *

Matylda
20. 08. 2007
Dát tip
Ciao Yossariane, vidím, že už na písmáka moc nepíšeš, ale jen čteš (podle data posledního přihlášení). Taky sem moc nepíšu, ale začala jsem kratochvilně psát na blog idnes. Je tam víc zuřivějších čtenářů :-). Jsem pod svým prvním jménem a při troše snahy mě tam odhalíš podle zkrácené první povídky, kterou jsem kdysi napsala sem a nyní je velice aktuální. Pěkné dny přeje Matylda

colchicum
18. 02. 2007
Dát tip
*** pred pol rokom mi ukradli bycikel... a zvysok pribehu si napisal ty. (ok, predsa len musim na ten ucel POUZIT TVOJU VYPOVED iba AKO VZOR... :-)

Yossarian
19. 09. 2005
Dát tip
uniformy mám, ale nikoliv policejní .-)

Yossarian
20. 08. 2005
Dát tip
to jsem já u toho výslechu, já nikdy nelžu :-)

... ale vždyť já vím, že máš všechny uniformy, i spodní prádlo v prádelně... ;D

Kytiii
19. 08. 2005
Dát tip
hezky jsem se pobavila... ač já bych to nechala plavat :o) tip P.S. Z Chorvatska máme mezi 18-19 hod smsky zadarmo... tak Ti určitě napíšu... :o) papa

Velice příjemně se to četlo, pěkně jsem se u toho zasmála - nejvíc "kdyby psal rychleji, byl by asi nadřízeným on", tak toto se ti fakt povedlo. A mimochodem - myslím, že nejen ti policajti měli zkažený den dovolené, že - ale alespoň jste s klukama získali další nezapomenutelný zážitek na celý život, který se vám bude jednou jistě hodit pro vnoučata. Ale především pro sebe - budeš v 70 sedět v houpacím křesle, na sobě bačkory, pléd, jediným zubem budeš kousat dušenou mrkev a rohlíky v mléce, v jedné ruce tři zlaté Jánského plakety, v druhé ten protokol z výslechu, a vzpomínat budeš na staré zlaté časy z mládí... ;))))) Určitě tipák ;D

Yossarian
19. 08. 2005
Dát tip
děkuju všem

Yossarian
19. 08. 2005
Dát tip
ještě avi na fotku :-)

Já ti věřím, ale ta fotka může být přece z libovolného výslechu libovolného občana ČR i SR... ;D

kris...vid.znak sr... ...jedine ze by ste nam ho prebrali... ...a clovece...na tvojom mieste by som uz na vychod nepachol...tam su drsnaci...

Aššurbalilit: Ech - zřejmě si asi sedím na vedení - co žes mi to chtěl vlastně sdělit?

..asi sedis... ...ze pochybujem ze ceski policajti by nosili capicu so slovenskym znakom... ...ja len tak trepem... ...som dostal avizo... ...tak som citil neoddolatelnu potrebu nieco napisat...vies...

Jo aha - no já sem jen chtěla zase vyjádřit, že to může být klidně fotka z kteréhokoliv výslechu, takže klidně i z výslechu na Slovensku - ale prostě kteréhokoliv, nicméně nevidím důvod, proč by si Yossarian vymýšlel, a zrovna tohle. Zní to pravděpodobně a i ta fotka - spíš sem si dělala legraci... ;D

...ja som pochopil....ze si si delala legraci....

Vaud
17. 08. 2005
Dát tip
policajti jsou vděčný téma všude na světě - mě se u výslechu ptali, proč mi zloděj ukradl jen jednu SPZ z auta ;-)*

...no jo vole... ...to s tou obciankou mi pripomenulo jak som bol na vojenskej sprave...a spytali sa ma..co studujete...dejepis-nemcina...som povedal...a hned dalsia otazka bola...ze ci ovladam nejaky cuzdi jazyk... ....no k dielu... ...ako...napisane gut... ...chvilami som ma sice pocit ze citam nejaky sloh.. ...ale nevadilo mi to...aspon sa to fajn citalo...co ocenujem... ...no a tvoja slovencina...je asi taka ako ked sa cech snazi po slovensky.../...s usmevom povedane.../... ...skratka prijemne osviezenie...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru