Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nenávist

16. 08. 2005
1
5
2395
Autor
Jerry_Shit

Nenávist

 

Nenávist je vlastnost ubohá,

u člověka jako u Boha.

 

I když člověk tvor je myslící,

místo hlavy myslí palicí.

 

Nenávist je daní za rozum,

proti lásce vydá za osum.

 

(např.:)

Jedné sklouzneš rukou na hýždě,

ona hned přemýšlí o vraždě.


5 názorů

neroušek
12. 11. 2008
Dát tip
*

Jerry_Shit
02. 05. 2007
Dát tip
Taky si myslím, že to raději nechám.

Jerry_Shit
02. 05. 2007
Dát tip
To asi jo, ale to bych se musel nejdřív asi hodně naštvat. :)

Jerry_Shit
18. 08. 2005
Dát tip
Nejdříve Ti chci poděkovat za vyčerpávající kritiku. Výraz palice je samozřejmě lidový, jenže v přeneseném významu je to slovo hanlivé. Taky máš pravdu v tom, že Bůh by neměl být nenávistný, ale tady zase není Bůh jako Bůh. Například řečtí Bohové se často rozzuří, až z nich nenávist sálá (viz Staré řecké báje a pověsti). Třetí verš se Ti pokusím vysvětlit: "Nenávist je daní za rozum" asi chápeš (člověk tím, že dostal rozum, začal nenávidět; zvířata nenávist neznají), "proti lásce vydá za osum" = nenávist je osmkrát silnější než láska (kolik je kolem nás lásky a kolik nenávisti !?). Možná Tě zmátlo, že jsem místo "osm" napsal "osum" - to aby to vypadalo rýmovatější na pohled. Ale jsem rád, že aspoň ta poslední sloka se Ti líbila.:-) Ještě jednou díky za zastavení.

Presbyter
17. 08. 2005
Dát tip
Jerry, tohle se ti vážně nepovedlo (hlava lidově rovná se palice, tedy ne že místo hlavy myslíme palicí, ubohý a nenávistný Bůh nemůže theologicky být Bohem, rým rozum/osum nechápu). Dojem zachraňuješ poslední slokou, zde se ti zdařila lapidárnost hodná lidového přísloví. Celkově ale pokulhává za tvým dobrým standardem.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru