Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

DŮVOD K NENÁVISTI - 2.

17. 08. 2005
7
0
1714

Po týdnu stráveném  mezi prospekty jsem toho měla tak akorát dost. Nutně jsem potřebovala nějaké rozptýlení. Třeba někam vypadnout. Zavolala jsem mamince, jestli si nechce udělat výlet za město. Nadšeně souhlasila a hned začala vyjmenovávat spoustu zbytečností, které si musí připravit s sebou. Ujistila jsem ji, že kromě dokladů, kapesníku a peněženky nebude nic potřebovat a rozjela se hned za ní. Na tramvaj jsem čekala sotva dvě minuty, takže za půl hodiny jsem zvonila u jejích dveří. Otevřela mi rozzářená, mladistvě vypadající žena, ve které jsem sotva poznávala svoji povětšinou vážnou mamku. Nadšení z ní sršelo proudem i cestou k autobusovému nádraží. Pořád dokola mi opakovala, jak je šťastná a proč prý někam nevyrazíme častěji. Vždyť když jsem byla malá a tatínek ještě naživu, chodili jsme na výlety každou neděli. A jaké to byly krásné časy!

            Autobus byl nacpaný k prasknutí. Zřejmě jsme nebyly jediné, koho napadlo si v pěkné sobotní odpoledne vyrazit ven. Březnové zubaté sluníčko s sebou přineslo vůni jara, jíž je těžko odolat. Cestou jsem naslouchala brebentění dětí. S rodiči, ve sportovním oblečení a s batůžky na zádech ve mně vzbudily jakousi neznámou touhu. Tahle rodinná idyla uhodila na bolestnou strunu v mém srdci.

            Vystoupily jsme za první vesnicí u lesa. Měla jsem s sebou mapu s označenými turistickými stezkami  a podle té jsme se vydaly na cestu. Mamčina dobrá nálada ovládla i mne. Zhluboka jsem vdechovala svěží vzduch a cítila, jak s každým douškem mi zároveň proudí do těla nová naděje. Nedokázala bych vysvětlit čeho se ta naděje měla týkat, ale byla jsem jí plná. Vyčítala jsem si, že mě takový výlet nenapadl už dřív. Ten kus lesa nedaleko za městem mi najednou připadal jako nějaký zcela vzdálený svět. Jako by se zároveň s hlukem velkoměsta vytratily i všechny rušivé myšlenky a starosti z mé hlavy.

Domů jsme dorazily až za soumraku. Byly jsme unaveně šťastné. Ten den jsme si byly tolik blízké. Maminka udělala skvělou večeři. Potom vytáhla láhev červeného vína, které dostala k loňským narozeninám a já se cítila tak nezvykle dobře, že jsem tam nakonec zůstala přes noc a dokonce ani druhý den se mi nechtělo do opuštěného domu na předměstí.  Zdržela jsem se nakonec až do pondělka. Ráno jsem opustila dům společně s mamkou, která šla do práce. Chvíli jsem se rozhodovala, jestli nemám jít s ní a zrovna si půjčit u nich v knihovně něco na čtení. Jako dítě jsem chodívala pravidelně o prázdninách do zaměstnání s ní. Bavilo mne chodit mezi regály s knihami a vybrat si ke čtení nebo k prohlížení ty, které mne zaujaly. Občas jsem s něčím  pomohla a cítila se přitom hrozně důležitá. Líbilo se mi, jak stálí návštěvníci mamince vykali a oslovovali ji „paní Kratochvílová“. A kdykoli ji žádali o radu či doporučení, byla jsem na ni opravdu hrdá. Tehdy mě ani nenapadlo, že bych mohla být něčím jiným, než knihovnicí. To předsevzetí mi vydrželo až do šestnácti let. V tom věku mi začala připadat knihovna jako nejnudnější místo na světě. Mamka to kupodivu chápala. Několik let jsem ji v zaměstnání nenavštívila.

            Představila jsem si práci, jež na mě doma trpělivě čeká a zaplašila chuť na nějakou pěknou knížku. Cestou domů jsem si nakoupila nějaké potraviny. Beztak už mi zbylo v ledničce akorát zkysané mléko.

            Doma jsem vyložila nákup a pustila se do probírání došlé pošty. Reklamy jsem automaticky odložila stranou. Jinak mi přišly nějaké složenky, výpis z banky a jeden dopis s adresou psanou ručně propisovací tužkou.

Písmo se mi nezdálo povědomé. Obálka nebyla opatřena zpáteční adresou. Nedočkavě jsem ji roztrhla, vyňala z ní složený dopisní papír a dala se do čtení. Psala mi sestřenice. Obsah dopisu mne přinejmenším překvapil.

 

Milá Hanko,

asi se divíš, že Ti píši, ale mám na Tebe trochu zvláštní prosbu a nezdálo se mi vhodné domlouvat takovou věc po telefonu. Možná bych se nedokázala hned přesně vyjádřit a ty bys mohla odmítnout dříve než se dozvíš vše potřebné. Ani teď nevím, jak nejlépe začít. Útěchou je mi jen to, že dopis pravděpodobně dočteš až do konce a tak tolik nezáleží na pořadí, v jakém se Ti pokusím všechno vysvětlit. Dlouho jsme se sice neviděly, ale jako malé holky jsme si byly velmi blízké. Určitě víš o mém synkovi. Celá rodina mi vyčítá úděl svobodné matky. Mají zastaralé názory a nechápou vztahy v dnešním svobodném světě. Děti přece nejsou důvodem k uzavírání manželství, zvláště, když otec za moc nestojí. To je ale zcela jiná historie. Já stojím před úplně jiným problémem. Mám sice vysokoškolské vzdělání, avšak pracovní uplatnění je v této zemi pro mne minimální. Musela bych změnit svoji specializaci a věnovat se něčemu jinému. Skončila mi mateřská dovolená a je načase, abych začala perspektivně uvažovat do budoucna. Mám naštěstí kontakty, díky kterým se mi naskytla možnost splnit si své sny a získat dostatečné finanční zázemí pro sebe i pro Michálka. Bohužel, právě Michálek je momentálně jediným problémem. Jsou mu tři roky a je moc poslušný. Je to hotové zlatíčko. Mám ho moc ráda, ale za zaměstnáním, které mi bylo nabídnuto, musím odjet nebo lépe řečeno odletět do Kanady. S dítětem to však nepřichází vůbec v úvahu. Můj budoucí zaměstnavatel si klade jako podmínku, abych byla bez závazků. Smlouvu bych podepsala na dva roky. Potom by se vidělo. Určitě bych si však vzala Michálka k sobě natrvalo. S dvouletou praxí bych už neměla se zaměstnáním žádné potíže. Spousta lidí to teď tak dělá. Jeden, dva roky pracují v USA nebo v Kanadě do úmoru. Získají potřebné zkušenosti a po návratu si mohou vybírat, případně založit nějakou vlastní firmu. Myslím, že mám vlastně štěstí. Jen nevím, co zatím na ty dva roky s Michálkem. Jak víš, matka je v invalidním důchodě a starat se o malé dítě prostě nemůže. Tak jsi mi přišla na mysl ty. Vždycky jsi byla taková zodpovědná. Navíc musíš být po té tragédii hrozně osamělá. Tolik jste přece chtěli mít děti. S místem by určitě taky nebyl problém. Ve tvém domě je ho ažaž. Od matky jsem se dozvěděla, že pracuješ už nějakou dobu doma. To je taky báječné. Samozřejmě záleží jen na Tvém vlastním rozhodnutí. Bát se toho však nemusíš. Michálek je klidné dítě a nejsou s ním žádné problémy. Bylo by to jen na ty dva roky. Samozřejmě bych tě po návratu odškodnila nějakou tou finanční částkou. Lakomá jsem nikdy nebyla, to přece víš. Víc už tě přemlouvat nebudu. Nechej si to v klidu projít hlavou a potom mi prosím zavolej.

 

                                                                                                                                                  Dominika  

           

           

            Pro jistotu jsem si dopis přečetla ještě jednou. Nemohla jsem tomu uvěřit. Nika by mi klidně svěřila své dítě a na dva roky  zmizela? Vážně to chce udělat? Asi ano. Nemohla jsem tomu uvěřit.

Přestože jsme se jako děti vídaly dost často, už několik let o ní vlastně nic nevím. Jenom pár drbů, co se povídají po rodině. V tomto směru je slavná. Nika – to děvče roste do krásy. Nika – je z ní paní inženýrka. Nika – ty rezavé vlasy jí nesluší. Nika – je těhotná. Nika – je z ní svobodná matka. Nika – vždyť ta ani neví s kým to má.

            Nejsem natolik pošetilá, abych dělala závěry z jednoho dopisu. Nejlepší bude jí zavolat. K dopisu byl přiložen útržek papíru s telefonním číslem. Ani adresu nenapsala. Jen telefon. Snažila jsem se uhodnout podle čísla, kam vlastně volám. Zaslechla jsem, že se Malíkovi přestěhovali do jiného města. Ale jestli s nimi bydlí Nika, to nevím.

            V duchu jsem si připravovala otázky, jimiž chci Niku zahrnout. Ona nikdy nebyla až tak lehkomyslná, jak by se mohlo dle jejího vystupování snad zdát. Rozhodně nebývala sobecká ani ziskuchtivá. Tenhle kariérismus mi k ní nepasuje. To přece není možné, aby se tak změnila. I když na druhou stranu, kolik v každém z nás toho zůstalo z dětských let? S příchodem dospělosti si většina z nás obleče šat nového člověka. Dětskou naivitu postupně odsouváme do nejzazších koutů mysli, protože její přítomnost v našem životě způsobuje jen samé komplikace. Naivní lidé jsou dobře viditelným terčem pro všechny bezcitné střelce. A těch je kolem nás víc než dost. Takže Nika dítě už nemusí být shodnou osobou s Nikou ženou a matkou.

S povzdechem jsem přistoupila k telefonu a vyťukala číslo uvedené na papírku. Po druhém zazvonění telefon někdo na druhém konci zvedl.

            „Prosím?“ ozval se ze sluchátka ženský hlas.

            „Niko? Tady Hana.“

            „Hanko, Haničko, dostala jsi můj dopis. Tak jak…?“

            Tak jak. Já jsem si vlastně odpověď vůbec nepřipravila. Mozek zabral na plné obrátky, ale v tu chvíli, jako by jej někdo vypnul a podstrčil mi jedinou možnou odpověď. Naplnil mě pocit, který si vynucoval pozornost a určil, že není vhodná doba na otázky. Odpověď musí být jen ta jediná.

            „Ano.“ Odpověděla jsem naprosto samozřejmě.

            „Ty souhlasíš? To mi spadl kámen ze srdce. Takže já přijedu příští týden v úterý. Je potřeba vyřídit všechny formality…“ Nika se do telefonu rozplývala. Všechno už měla předem promyšlené. Zbývalo to jen uskutečnit.

            „Takže v úterý dopoledne. Měj se zatím hezky. Už se na tebe těšíme.“

            „Já se na vás taky moc těším. Ahoj!“ zakončila jsem hovor, při kterém z mé strany nepadla jediná otázka.


pekylau
07. 01. 2006
Dát tip
...a je po klidu. Do lipáčku trochu tuzemáčku...to se nám to pěkně rozbíhá. t

Alojs
07. 09. 2005
Dát tip
chytlavé. dobře napsané. nenudí to. divím se, že mě tohle téma vzalo. ale to je tím podáním. klobouk dolů a tip

Děkuji :-)

Zatím moc dobré :o) *

pacajda
26. 08. 2005
Dát tip
Líbí se i to, budu číst dál! *

Leclajr
17. 08. 2005
Dát tip
No teda, tak tohle jsem fakt nečekal. Že se bude příběh ubírat takovýmhle směrem. Fakt se nemůžu dočkat, jak to s Hankou a malým Michálkem dopadne. Opravdu si ho na dva roky k sobě vezme??

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru