Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

DŮVOD K NENÁVISTI - 12.

17. 08. 2005
4
0
1923

Říká se ráno moudřejší večera, ale jestliže večer byly mé myšlenky neuspořádané, ráno to už byl úplný chaos. V noci mě pronásledovaly příšerné sny. Minulost se náhodně prolínala s přítomností a přitom mě odevšad pozorovalo tisíce očí. Ne tváří nebo lidí. Jen oči. Vyjadřovaly neskutečné pohrdání a odpor vůči mé osobě. Nemohla jsem před nimi nikam utéct... Ještě po probuzení jsem cítila ty pohledy.

Celé dopoledne jsem měla špatnou náladu. Neuvěřitelné. Jak jeden hloupý sen může zapůsobit na lidskou psychiku. Pro nějakou hloupost jsem dokonce začala křičet na Michálka. Když začal vzlykat, měla jsem strašnou chuť jej uhodit. Ať má proč brečet a nefňuká tady jen tak bezdůvodně, rozmazlenec jeden. Co si vlastně myslí? Že my se tady kvůli jeho nevinným očím budeme moct přetrhnout a vlastní matka si bude jezdit po světě, budovat kariéru...

Za chvíli jsem se uklidnila. Michálek se mi raději vyhýbal. Nechtělo se mi vůbec nic dělat. Usadila jsem se v obývacím pokoji, pustila si televizi a přepínala programy. Nevím, co dávali. Moc mě to nezajímalo. Uklidňovaly mě ty pohyblivé obrázky a neosobní hlasy. Televizní obrazovku jsem opustila jen v poledne, abych se naobědvala. U oběda se nemluvilo. Mamka jen na mne po očku pokukovala. Lezla mi tím na nervy. Připomínala mi ty hnusné oči z dnešní noci. Naštvaně jsem odsunula nedojedené jídlo a vrátila se k televizi. Slyšela jsem z kuchyně mamčin ustaraný hlas. Co zatěžuje děcko svými starostmi? Pak jsem nad tím mávla rukou. Co je mi po tom. Ať si dělá, co chce.

Někdy kolem páté za mnou přišel Michálek.

„Aninko, pojď s námi ven.“

„Jděte sami, nevidíš, dívám se na film.“

„Ale teta říkala...“

„Ať mi vleze na záda!“

Teta však v tu chvíli už stála ve dveřích.

„Hanko, nezdá se ti, že to vážně přeháníš?“

„Co přeháním? Já chci jen mít klid. Tak si laskavě běžte na procházku a neobtěžujte mě.“

„My..., my tě obtěžujeme?“

„Jo, obtěžujete. A ještě k tomu v mém vlastním domě!“

„Ty si děláš snad legraci?“

„Nechej mě být, jděte pryč a neotravuj mě!“

Už jsem pěnila. Zuřivost kapala z každého slova jako jed. Mamce ztuhly rysy. Michálek se celý přikrčil za ni.

„Tak to teda ne! Takhle se svou matkou mluvit nebudeš!“

Vylítla jsem z křesla. „Ne? Tak tedy ne.“

„Haničko, já tě vůbec nepoznávám...“

Nebrala jsem na vědomí její roztřesený hlas ani Michálkovo pofňukávání. Z kamennou tváří jsem prošla kolem nich, v předsíni vklouzla do bot a hlasitě za sebou práskla dveřmi. Ani jsem se nerozmýšlela a zamířila rovnou k Jarkovu domu. Zazvonila jsem. Jarek se objevil téměř vzápětí. Na okamžik jsem spatřila na jeho tváři údiv. Hned mě ale pozval dál.

Po formální kávě, kterou mi nabídnul, jsem se mu svěřila s tím, jak na mě doma všechno padá. Omlouvala jsem se za tuhle přepadovku, ale měla jsem prostě pocit, že by mi třeba jeho společnost mohla pomoci. Příliš jsem nevěnovala pozornost jeho samolibému úsměvu.

„A co kdybychom si někam vyrazili?“

Chvilku jsem váhala.

„Jen sami dva. Potřebovala bys zase jednou vypnout. Jsi ještě příliš mladá na to, abys žila zavřená mezi čtyřmi stěnami.“

„Já nevím. A kam bys chtěl jít?“

„Co takhle nějaká dobrá večeře v útulném prostředí. Pro začátek.“

Ta nabídka se mi zdála mimořádně lákavá. Takže jsem souhlasila. Když jsme nasedali do auta, měla jsem nepříjemný pocit, že nás mamka sleduje z okna, schovaná za nařasenou záclonou.

Příjemné intimní prostředí orientální restaurace mě úplně okouzlilo. Názvy jídel uvedené v jídelním lístku mi nic neříkaly. Jarek tedy nakonec objednal za nás oba. Během večeře jsem se uvolnila. Nepříjemné napětí se kamsi vytratilo. Po jídle a nezbytné kávě jsme restauraci opustili. Myslela jsem, že ještě třeba někam zajdeme, do kina nebo tak, ale Jarek zamířil směrem domů. Zřejmě mu neuniklo mé rozčarování, protože mě hned se smíchem ujišťoval, že dnešní večer ještě nekončí. Když jsme v naší ulici vystoupili z auta, jemně mi ovinul ruku kolem ramen a vedl si mě ke dveřím svého domu. Vůbec mě to nevyvedlo z míry. Usadil mě pak v obývacím pokoji a na chvíli zmizel. Za okamžik byl zpět s vychlazeným šampaňským v ruce. Myslím, že jsem se jen přihlouple usmívala. Kdesi hodně hluboko v mysli bojovala o moji přízeň myšlenka opatrnosti, ale zbytečně. Nezvítězila ani ona a dokonce ani žádná ze vzpomínek na Milana. Sklenička za skleničkou smývala i ty nejmenší náznaky obezřetnosti. Rty se vstřícně usmívaly a nechaly skrze sebe proudit hlasité trylky smíchu. Nechala jsem se cele ovinout závojem blažené nevědomosti, vdechujíc to omamné prchavé štěstí. Tělo v zajetí hadích rukou toužilo už jen po jablku. Nos nasával jeho vůni a ústa se k němu lačně přisála v očekávání svěží sladkosti. Ta se jen rozplývala na jazyku. Sousto však zhořklo vzápětí. Jablko naráz zčervivělo.

Zničehonic  jsem byla vržena zpět do absolutní reality. Nechtěla jsem nic víc, než se odtud dostat pryč. Jarek se mě snažil utěšit, zaskočený takovou reakcí. Cítila jsem takovou hanbu. Odpor k sobě samé. Utekla jsem před jeho slovy z místnosti, z domu, z ulice. Utíkala jsem před sebou. Zastavila jsem se až o dva bloky dál. Vyčerpaně jsem se opřela o nejbližší automobil. Vůz nad tím však k mému zděšení projevil hlasitě svou nelibost a já hleděla zmizet z toho místa dřív, než se odněkud vynoří majitel vozu, aby zjistil důvod spuštění alarmu.

Chůzí nočními ulicemi jsem ze sebe setřásla část těch nejhorších pocitů. Domů jsem se vrátila dvě hodiny po půlnoci. Potichu jsem otáčela klíčem v zámku, opatrně jsem našlapovala potmě až do kuchyně, kde jsem rozsvítila malé světýlko. Světlo odhalilo mamku sedící strnule na židli. Oči měla opuchlé od pláče. V ruce žmoulala kapesník. Bez hlesu jsem si sedla naproti. Nemohla jsem snést její výmluvný pohled, musela jsem sklopit oči. Nervózně jsem si pohrávala s ubrusem a neodvažovala se promluvit jako první. Jenže ani ona s konverzací nijak nepospíchala. Tak jsme tam tak seděly a čekaly, až promluví ta druhá. Dlužila jsem jí omluvu za své dnešní chování.

„Mami“, pohlédla jsem jí do ustarané tváře, „odpusť...“

Přes stůl mi podala ruku a zlehka se usmála. Pevně jsem ji sevřela do svých dlaní. Nenutila mne k žádnému vysvětlování. Chtěla jsem jí to povědět. Všechno. Nebýt pocitu trapnosti. Trapnosti ze situace, která se mi jednoznačně vymkla z rukou. Vymkla z rukou? Vždyť to bylo celé tak směšné. Já a Jarek! Milostné vzplanutí? To těžko. Neuvěřitelné. Ano neuvěřitelné. Jediný vhodný výraz. Pojmenování už jsem tedy našla. Ale co dál?

Maminku jsem poslala spát. Sama jsem ještě zůstala sedět u stolu s potřebou utřídit si myšlenky. Ty se zmateně rozbíhaly, aniž by tušily, kde je jejich místo. Hlava mi jejich blouděním ztěžkla. Složila jsem celou tu tíhu do dlaní. Když jsem pak hlavu po několika dlouhých minutách opět pozvedla, věděla jsem všechno a celou mne  obestíral přízračný klid. Chtěla jsem poděkovat tomu hlasu... Hlasu? Vlastně nevím, jestli jsem nějaký slyšela. V tomhle směru jsem dvakrát jasno neměla, ale podstatné bylo to, co mi zůstalo nadále zřejmé. Věděla jsem, že nyní můžu jít klidně spát a rovněž jsem věděla, že to bude poslední klidná noc. Ale budiž! Co se má stát se stane. Hlavní osnova je dána. Detaily určujeme my.

Uléhala jsem do postele příjemně unavená. Usnula jsem takřka okamžitě. Zpět z krásného světa snů mě vrátila až maminka, která mě ráno přišla vzbudit. Tou dobou už celý pokoj zalévalo slunce a slibovalo krásný den.

„Hanko, vstávej!“

Rozespale jsem se rozhlížela kolem sebe. Michálkova postel byla prázdná. Při letmém pohledu na budík jsem zjistila čas 8:30. Michálek již bude s největší pravděpodobností po snídani. A já si klidně vyspávám. No, není divu, když jsem šla spát tak pozdě...

Vědomí se konečně probralo. Vyskočila jsem z postele.

„Tak co se stalo?“  povzbudivě jsem se na mamku usmála.

„Jak víš, že se něco stalo?“

„Přece mě nikdy budit nechodíš. A taky podle toho jak se tváříš.“ Přehnaně jsem se snažila napodobit její napjatý výraz.

Vůbec jí to nepřipadlo směšné. Jen se trochu zamračila.

„Nedělej si legraci! Asi bude zase nějaká revoluce.“

„Zase?“ povytáhla jsem obočí.

„Nebuď ironická! Chci jen říct, že to vypadá vážně.“

A já že jsem ironická? Vážně to s tímhle světem vypadá už několik desítek let. Pravda je, že poslední tři, čtyři roky je to ještě o něco vážnější. Nevšimla jsem si však početných davů, které by celosvětová situace nějak výrazně trápila. Lidé žijí dál ve svém soukromém světě. Společné mají jedno. Nezájem. Co se jich přímo nedotýká, není podstatné. Znečištěné ovzduší? To není pouhým okem patrné. Alarmující stav zdrojů pitné vody? V obchodech jsou jí plné regály.

Během několika příštích dnů se v televizi objevilo několik reportáží o skupinkách nových aktivistů, které se objevily nejen na území našeho státu, ale téměř po celém světě. Především Ameriku zasáhla tato nová módní vlna s nebývalou razancí. Nazvali to „módní vlna“ a mylně se domnívali, že mají co do činění s novými ekologickými či jim podobnými aktivisty. Kupodivu si nikdo nepoložil základní otázku. Totiž o co jim skutečně jde. Takže si úplně vystačili s heslem: „Za novou tvář světa!“ A ačkoliv je to neuvěřitelné, lidé tuto novou módní vlnu přijali stejně rychle jako kteroukoliv jinou. Ale jaké má nová tvář světa oči, to si nevšimli.

Klid, který jsem okusila oné noci, kdy jsem začala vědět, mi bohužel dlouho nevydržel, neboť vědět příliš mnoho je více zavazující než osvobozující. Navíc znát přesný cíl ještě neznamená znát cestu k němu. Nutné se zdálo být i vyřešení vztahu mezi mnou a Jarkem. Nevěděla jsem jak na to. A po pravdě řečeno, se mi do toho vůbec nechtělo. Rozhodla jsem se vyčkat na dílo náhody. Beztak se dříve či později potkáme. Pak se uvidí.A vidělo se. Jarek vyčíhal okamžik, kdy odešla mamka s Michálkem  na procházku a dostavil se s obrovskou kyticí  bílých růží, protože právě ony vystihují čistotu jeho úmyslů. Sypal si popel na hlavu od doby, kdy přišel až do chvíle odchodu. Nezdržel se déle, než na jeden šálek nabízené kávy. Ke slovu mě pro jistotu nepustil. Jakékoli zavinění z mé strany absolutně ignoroval. I když, jaképak zavinění. Příhoda, která se nám stala, nebyla nijak neobvyklá. Dnešní vztahy mezi mužem a ženou vznikají mnohem rychleji, častěji a na kratší dobu než kdy dříve. Ani několik zainteresovaných partnerů zároveň není ničím mimořádným. Proč tedy to celé kolem?

pekylau
07. 01. 2006
Dát tip
... ten ´´náladový´´ den je v pořádku. Důvody k němu je tenhle příběh doslova natlakován. t ...ztratil jsem se trochu v té ´´revoluční´´ části.

*

pacajda
26. 08. 2005
Dát tip
*

reka
19. 08. 2005
Dát tip
zacatek je fakt divnej. neni to napsany tak, aby se tomu dalo uverit. a pak me zmatl i konec. proc ji matka vzbudila? kdyz se ty zpravy o nove vlne objevily az behem pristich dnu? jsou tam nejak divne casove preskoky. nejdriv ji matka vzbudi, pak je vyhled do budoucna, pak skok zase zpatky k panu Jarkovi. ne ze by to bylo nesledovatelne, ale je to proste zmateny a vadilo mi to.

cvokator
18. 08. 2005
Dát tip
Ten začátek... Kdyby byla po flámu, chyběla jí dávka koksu nebo jí bylo patnáct a 'maminka jí nerozumněla', je to pochopitelné. Takhle asi každého napadne, že měla své dny a hysterčila. Chyběl prostě důvod, impuls.

Leclajr
18. 08. 2005
Dát tip
jo jo, ten začátek, ten nesmyslný výbuch.. mno, příčina by mohla být jasnější.. nějak se ale příčím představě budoucích kapitol, kdy půjde o nějakou revoluci, jen ať se tak nestane..*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru