Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Smutná žena

25. 08. 2005
11
30
5999
Autor
Vitex

Žena otevřela dveře a vešla do kuchyně, ve svátečních šatech, na lokti malou kabelku, v druhé ruce kytici orchidejí. Položila květy a kabelku na stůl a z vázy vytáhla už trochu povadlé gerbery a hodila je do koše. Napustila do vázy čistou vodu, postavila ji na stůl a dala do ní orchideje. Pak vzala kabelku a šla nahoru do ložnice. Převlékla se ze svátečních šatů do šatovky, trochu špinavé, pak šla zase dolů a začala chystat věci k vaření. Pak šla do zahrady zalévat květiny.

 

Seděla u stolu a četla si leták ze supermarketu, oběd začínal vonět. Syn, ještě trochu ospalý, si mazal tavený sír na krajíc chleba.

„Za chvíli bude oběd… Necpi se, nebudeš pak jíst…“

„Jenom jeden krajíc… Mám hlad.“

Syn si sedl ke stolu naproti matky a zakousl se do krajíce. Žvýkal a prohlížel si kytici orchidejí. Matka ho sledovala, pak si zase četla v letáku, pak se zase podívala na syna – pořád hleděl na kyticí.

„Petře…“

„Co je…?“

Jakoby nevěděla, jestli to opravdu chce říct : „Řekni mu… ať mi ty květiny nedává…“

„To jsou od Mirka…? Myslel jsem, že jsou ze zahrady… Tys ho potkala ?“

„Když jsem šla ráno z kostela kolem květinářství, dal mi je… Řekni mu, ať mi je už nedává…“

„Proč ne ?“

 „Nechci je…“

Syn dál přežvykoval, matka držela stále v ruce leták, ale hleděla do stolu. Polévka bublala a jemně a docela pravidelně nadzvedávala pokličku. Syn vstal, vzal minerálku, nalil si do sklenice a opřel se o stěnu u sporáku.

„Tak nechoď kolem květinářství… Můžeš chodit zadem, kolem fary…“

Matka si zase začala číst v letáku, ale syn poznal, že jenom nechce nijak odpovědět na jeho nápad. Syn chvíli hleděl do země, pak se napil, položil sklenici na dřez a šel se ke dveřím.

„Už jsem mu to říkal… minule. Řeknu mu to ještě jednou...“

Syn potichu zavřel dveře, matka vstala a šla zamíchat polévku.

 

- -

 

Mexické koření provonělo celý byt, Mirek v obývacím pokoji rozsvítil světlo a položil na stůl příbory a dva talířky. Petr z kuchyně přinesl hrnec s jídlem a položil ho na noviny mezi oba talíře.

„Nevím, jestli to bude dobrý… je to maminčin recept… ale tak jako ona to neumím…“ řekl a mezitím Mirkovi nabral.

„Chceš pivo ?“

„Jo…“

Mirek odběhl do kuchyně. Petr si taky nabral a začal jíst. Mirek se vrátil s dvěma lahváčema, po cestě je otevřel o futra. Sedl si a taky začal jíst.

„Je to docela dobrý…“

„Hmm… Ale tak, jak to umí maminka, to není… no…“

„Tak mě někdy musíš pozvat k vám na oběd… ať vím, jak to má správně chutnat…“

Petr neodpověděl. Mirek se na něho podíval – jakoby snad řekl něco špatně. Petr zapil sousto pivem.

„Dneska mi říkala… že už jí nemáš dávat ty květiny.“

„Proč ne ?“

Petr si dal do úst další kousek masa : „Asi jí to vadí… Nedělej to. Asi se cítí blbě. Já ji chápu… Ona není jako vaši… Ještě se s tím asi… nějak nevyrovnala.“

Mirek se napil piva : „Jak chceš…“ Pak trochu jakoby zklamaně : „Myslel jsem, že jí to dělá radost…“

Pak dlouho mlčeli, jedli. Kolem lampy poletovaly dvě můry, z ulice bylo slyšel štěkat psy. Potom Mirek Petrovi říkal o tom, že by měli v květinářství jedno místo volné, že by tam mohl pracovat s ním. Mirek pak umyl nádobí, Petr ho utřel. Pak si sedli na gauč, pustili si kazetu z videopůjčovny, Mirek se k Petrovi přitulil a hladil ho něžně po hrudi. Když film skončil, šli spát.

 

- -

 

Matka vstala, svého muže nechala ještě spát. Šla dolů, nachystala snídani a pak se půl hodiny modlila pod křížkem nade dveřmi.

 

Muž přišel do kuchyně, žena seděla u stolu a četla si nějaký časopis.

„Dobrý ráno…“

Žena se otočila s téměř nezřetelným úsměvem : „Dobrý…“

Na talířku na stole leželi dva krajíce chleba s máslem, salámem a sýrem. Muž si jeden vzal a zakousl se do něho. Díval se chvíli z okna na zahradu, pak se otočil a sedl si ke stolu vedle ženy.

„Kde je Petr…?“

Žena neodpověděla. Muž dojedl první a vzal si druhý krajíc.

„Řekni potom Petrovi, ať nachystá tu vlečku… pojedeme odpoledne pro to dřevo.“

„Hmm…“

Když muž dojedl druhý krajíc, vstal, dal ženě polibek na tvář, vzal si svačinu, kterou mu nachystala a šel do práce. Žena si ještě chvíli četla, pak šla do zahrady zalévat květiny. Pak se vrátila a dala do vázy kytici narcisů místo už trochu povadlých orchidejí. Potom šla nahoru, převlekla se do svátečních šatů a šla do kostela.

 


30 názorů

Vitex
08. 01. 2021
Dát tip

Dnes zemřela žena, která byla předobrazem Smutné ženy.

+


-Mirek se k Petrovi přitulil a hladil ho něžně po hrudi.- U této věty jsem si nadšením poposedla. Homosexuálové jsou tak krásně milý... Krása***

S.J.
28. 08. 2007
Dát tip
je to zajímavé...líbí se mi ten civilní styl psaní, ale potřebovala bych výraznější pointu nebo aspoň na ten konec víc připravit, měla jsem pocit, jako by to končilo předčasně...můj nejoblíbenější moment:„Tak nechoď kolem květinářství… Můžeš chodit zadem, kolem fary…“

jarouch
30. 06. 2007
Dát tip
Aha... to je podle povídky... fakt dobry :) náladu smutnou navodila (navodily obě věci), jestli chceš vědět... nostalgickou.

Bebs
06. 06. 2007
Dát tip
Prave som si cumla tvoj filmik a sa citim cisto jak taka sliepka romanticka ale fakt sa mi slzy spustili, ona mi ta pani velmi pripomina moju mam.( to sa mi od "Tance v temnotach" nepodarilo)Inak to je styl co mi najviac sedi, ziadne priblble genitivne metafory, ktorym sa sama neviem vyvarovat ale tak to cele dycha normalom.Len ta chvilka vo filme ked je cisto zaber na nu jak premysla je uz po case kus staticka, inak huste.

Najmladšia
03. 05. 2007
Dát tip
dakujem..film pozrety...sakra a tie buchty..no nic idem sa najest...

Vitex
03. 05. 2007
Dát tip
Tak tak - konec chýba. Ale můžeš se podívat na filměček, jestli chceš - tam to vyzní trochu jinak. http://www.youtube.com/watch?v=SWSnwk56kJI

Najmladšia
03. 05. 2007
Dát tip
takže..len či som to spravne...o dvoch homosexualoch,jeden z nich sa snazi vtret do priazne matky svojho druha...no ale koniec mi tam chyba...tym nechcem povedat ze ja mam vo vsetkom koniec..:-)

Vitex
25. 01. 2007
Dát tip
Doufám, že se do té doby nestratíš... :-)

JeanJoche
25. 01. 2007
Dát tip
Jistě...velí mi to Hippokratova přísaha pomoci Vám, samozřejmě nejlepší je tzv.rumíček lékařský...nejlépe 0,5cl každou půlhodinu do každé nohy......;)....Ale jasně, jestli tady ještě budu, tak pomožu

Vitex
24. 01. 2007
Dát tip
Planujeme s Romalem zfilmovat Povidku (tu moji prozu na pokracovani) - tak trochu pocitam s tvou hereckou i jinou pomoci... Co ?

JeanJoche
24. 01. 2007
Dát tip
:(((Věčná škoda... Na čem budeš dělat teď?

Vitex
24. 01. 2007
Dát tip
Ten film už je nenávratně schluss.

JeanJoche
24. 01. 2007
Dát tip
O lásku? Ach, Ty vtipálku;))))) A budeš na něm ještě někdy dělat nebo nadobro Schluss? Protože mě zaujal...samozřejmě...

Vitex
24. 01. 2007
Dát tip
Jde o lásku přece ! :-) Ten film skončil nedokončený - stihli jsme tak třetinu, což je asi 14 scén, což je asi 25 minut.

JeanJoche
23. 01. 2007
Dát tip
A o co jde?Morálku?!?M-patie...to je nějaká choroba,ne?Mě je třeba bližší apatie;) Ovšem máti je úžasná... Jeden z ěch scénářů jsem určitě četl, protože je mi to nějaké povědomé...a ten filmeček je už hotový nebo skončil na dlouhou dobu rozpracovaný?

Vitex
21. 01. 2007
Dát tip
Co bych ti na to řekl, Zvonku... Především nejde o to pobavit. Dlouhé záběry jsou tam právě proto, že to není hodinový film. Člověk si to užije jenom pokud má schopnost empatie a dokáže se aspoň trochu vcítit do hlavní hrdinky. To druhé - to tmavé s těma dvěma holkama (a právě to, že je to tmavé se mi líbí) - to není podle žádné povídky, ale z toho filmu, co jsem točil v červnu v Hradišti - několik verzí scénáře bylo i na Písmáku.

JeanJoche
21. 01. 2007
Dát tip
Tu Scénu 28B...asi 2:46...o té těhotné...myslím,že tu ta někde povídka je...pěkné pěkné...

JeanJoche
21. 01. 2007
Dát tip
Merde...já to neodeslal... Přeci o Vartexově filmech na UTube...

JeanJoche
21. 01. 2007
Dát tip
Já se poslední dobou moc nebavím...ale to je asi moje chyba...;) Já nevím,jak ty čísla šla po sobě...nebo kolik to vlastně bylo...

JeanJoche
21. 01. 2007
Dát tip
Tak já Ti nevím,Vartexku...nevím nevím...Kdybych se měl dívat na takový hodinový film,tak asi umřu...některý ty záběry jsou až přespřílis dlouhé...ale ku*evsky...I přesto jsem se nachlámal jak nikdy... A Scéna 28B vypadá poměrně zajímavěji...ačkoliv je nehorázně tmavá a nevyniknou dívčí přednosti Lusije a té druhé;)

Vitex
18. 01. 2007
Dát tip
Rozumím. Je spíš asi tím, že mám jakousi averzi proti filmové hudbě - z různých důvodů. Ale to je jedno...

StvN
18. 01. 2007
Dát tip
Je pravda, že dneska se hudba cpe úplně všude. Měl jsem na mysli právě takové ty meziscény, ty méně důležité, kde by hudba nevadila a možná by se posléze i ten přechod do ticha projevil patřičným efektem. Ale to jenom hádám.

Vitex
18. 01. 2007
Dát tip
Stalker je jeden z mých nejoblíbenějších filmů. K té hudbě : moc filmové hudbě nevěřím - myslím, že atmosféru spíš kazí, pokud teda zrovna není zcela geniální jako třeba od Moriconaho nabo tak - představ si, že by ve Stalkerovi ve finální scéně před místností hrála hudba...

StvN
18. 01. 2007
Dát tip
Mám rozkoukanýho Stalkera, tak mi ty dlouhé záběry připomínají Tarkovského. Je to celkem fajn, ale napadlo mě, proč jsi nepoužil do pozadí nějakou hudbu. A dík za odkaz, kdybys toho měl víc, rád se podívám.

Vitex
18. 01. 2007
Dát tip
Tuhle povídku jsme na podzim 2006 zfilmovali. Spíše jenom tak pro zajímavost sem dávám odkaz. Od původní předlohy se to ovšem hodně liší. Omluvte technickou kvalitu. Pokud by se vám k tomu dokonce zachtělo napsat nějaký komentář, budu jedině velice rád. http://www.youtube.com/watch?v=SWSnwk56kJI

rudko
23. 11. 2006
Dát tip
natocene by to vyznelo asi lepsie... chyba tomu trochu rychlost akoby to stalo na mieste... pointa myslim ze som chytil cosik... inak nie zly napad...

Vitex
12. 07. 2006
Dát tip
:-)

Tramtarka
11. 07. 2006
Dát tip
pocit?já nevim jak bych to popsala..za a/pointu to rozhodně má..a dál-představovala sem si to jako natočený,nevim proč-vyvolává to ve mně obrazy-pohled do cizí rodiny...všechno je tak smutný a zároveň normální problém..dostalo mě to do podivně divné nálady..máš pravdu,budu to číst až doma***

romale
04. 12. 2005
Dát tip
Jo, povídka je nejlepší Tvůj text, teď to můžu znovu v plné míře potvrdit!!!

Vitex
05. 11. 2005
Dát tip
dík (a pokud tě zajímá "syrový" způsob, zkus (pokud máš odvahu) ve sbírkách Povídku I - XIV prý je to moje nejlepší věc (a není to tak dlouhé, jak to vypadá)

pekylau
05. 11. 2005
Dát tip
Četl jsem ještě jako odvážný, nepřihlášený ´´nepísmák´´- takže dodatečně. Měl jsem při čtení pocit, jako mívám při pohledu na hada. Na jednu stranu mám husinu až kdesi, ale na druhou se od nějnemohu odtrhnout. Velmi čtivě napsané, možná mi tam ta ´´syrovost´´přišla trochu přirozenější, než u Smutné ženy [možná to byl tvůj záměr].

pekylau
04. 11. 2005
Dát tip
Zaujal mě především ten ´´syrový´´ [ne sírový] způsob, dotažený až do úplného konce. Za to tip. [´´emočnější´´ verzi bych asi netipnul]

uBruss
28. 10. 2005
Dát tip
Vykuř!!!

StvN
27. 09. 2005
Dát tip
Nemám, co bych řekl. Sorry. Nechytlo mě.

Vitex
26. 09. 2005
Dát tip
notak estévene, vyjádři se trošku...

StvN
21. 09. 2005
Dát tip
Veselá. Svým způsobem.

Fehu
20. 09. 2005
Dát tip
no ja sem porad cekal nejakej zaver a kdyz jsem si pred koncem uvedomil ze tam asi zadnej nebude ani me to nijak nevadilo. Nevim jestli je to tim, ze je venku podzime, ale nejak na me z te tve povidky dycha podzimni sychravost...? ja styl nemuzu posuzovat, jelikoz ten muj prej je hruzostrasnej, ale i tak muzu rict ze s me to hezky cestlo. Ja treba nedokazu psat jen tak o "obycejnych" vecech a nedat jim nejakou neexistujici nebo nadprirozenou nebo absurdni podobu( asi proto ze by to potom bylo o nicem), ale ty to dokazes a to se me libi... jako ze to dokazes, aniz by to potom bylo o nicem, ta poznamka se tykala mne samotneho, tak nejak jsem si sam do sebe rypnul a najednou jsem si uvedomil, ze bys to mohl pochopit jako utok na tebe coz by ses pletl... no nic dam ti tip

Matylda
20. 09. 2005
Dát tip
Je to na mě moc popisné a v jedné plynoucí rovině. Mám rád vlny.

Vitex
11. 09. 2005
Dát tip
ale to není dřevorubec... (klidně by mohl asi být, ale není - ale jestli chceš, tak je...) (a díky)

JeanJoche
11. 09. 2005
Dát tip
Já vím...ale ta představa, že by mohl, je pro mne přespříliš lákavá...

JeanJoche
10. 09. 2005
Dát tip
Kytkou_vypíchnutý_voko:Nemyslím si, že je to bez pointy;) Vartexíku jeto dobré...jako experiment se mi to líbí 100%...pro mne je prioritní ten "závěr" druhé části...trochu jsem to čekal, ale přesto mě zamrazilo...A zjištění, že je to dřevorubec:) geniální...* Ačkoliv "call-girl" mi k Tobě vyloženě seděla...

celer
28. 08. 2005
Dát tip
..Odrachmelku, odrachmelku....Je to tak, naprosto umpřímný nenucený výraz..Je už jen otázkou, zda-li styl kterým to píšeš: věta střídá větu, v návaznosti, či nikoliv..je to zvláštní skladba, nebo to tam prostě mrskneš spontáně a jak to cítíš?Je umělý a sřídmý... Ale jinak se těch tvých povídeček nabažit nemůžu..*** (Do Hradiště jedu již v pondělí..) (Fialowa ti vzkazuje, že hrubky, které občas utrousíš jsou pozoruhodné..:Co to přesně znamená, netuším.) Měj se fajn a nezapomeň víno, koláčky a jádra..

Vitex
28. 08. 2005
Dát tip
sklenku vypiju, jádra dovezu...

adri_anna
27. 08. 2005
Dát tip
Docela fajn, taky se mi líbí to obyčejné popisování obyčejných věcí... Jenom poznámka.. tavený sÝr.-)

romale
27. 08. 2005
Dát tip
Já mám rád ty obyčejné věci, které plynou z reálu... toto na mě trochu působí jako takový sek, prostě tam - tam... a co se vleze mezi to... no, to třeba není špatný nápad... a asi myslím, že tam ta pointa bude, že asi bude všude... ta fabulační nijak neodbíhá od reality, což oceňuju... ale věc která se mi líbí nejvíc a to asi ve většině Tvojich textů je nenucenost za sebou poskládaných slov, jestli to chceš udělat znova a emočně to nějak vyhrotit, tak si dej pozor ať to neuděláš příliš uměle, což se může stát pokud chceš do nějaké běžné situace směrovat nějaký určující prvek... Jo ... zemiačky... ... A jinak zdravím, měj se hezky a někdy se musíme potkat a třeba vypít sklenku... kofoly...

Vitex
26. 08. 2005
Dát tip
Především : Nikdy mě nenapadlo psát pro obecenstvo... : ) Chci jenom po této "sterilní" verzi napsat jednu "emočnější" nebo pochopitelnější... a sledovat rozdílné reakce... a jinak : moc moc dík za rozšířenou kritiku - to jsem právě potřeboval - dík...

Vitex
25. 08. 2005
Dát tip
Je to takový experiment... Byl bych strašně rád, kdyby každý, kdo si to přečte napsal aspoň čtyřmi pěti slovy, co ho na tom zaujalo (a nezaujalo) nebo jakou emoci mu to navodilo... Plánuju totiž druhou verzi, uzpůsobenou podle vašich kritik...

Ale ale, chceš psát pro obecenstvo? Měl bys psát jak to cítíš a za tím si stát, ne podlézavě cpát čitateli co chce vidět, ne? Líbí... jak je z toho cítit pocit rezignace matky... Její smutek a tak... K tomu taková lhostejnost ale taková ta skrytá jakoby samozřejmá mateřská láska syna, taková ta co si myslí že se nemusí vyjadřovat, protože to tak je, ale matka po projevech touží... asi tak nějak Prostě tvůj popis pohledu ve světě a v citech ztraceného člověka To prostě umíš...

taková povídka bez pionty... Až na to že to nemá pointu je to docela dobrý, líbí se mi ta jakoby bězná popisnost. Prostě popisnost běžných věcí. A taky ta "vnořenost" druhé části. Neni nejhorší, ale máš i lepší :o)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru