Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

DIVADLO ŽIVOTA

30. 08. 2005
5
0
3491

Za sebou dlouhou cestu do neznáma

Na začátku dívka, teď už dáma

Iluze na hranici dospělosti odevzdala

První lásku jako všichni oplakala

Do dalších vztahů s odstupem vstupuje

Druhá velká láska a zase chybuje

Všechna dobrá předsevzetí se vypařila

Co nadělá, příroda citem ji obdařila

Zbytečně chcete jí cennou radu dát

Svůj život musí sama si odehrát

Život, ta velká divadelní scéna!

Dál svou roli hraje, k smrti unavena

Děj dostává stále rychlejší spád

Chtěla by brečet, ale musí se smát

Diváci čekají na každé malé zaváhání

Jako hladová zvěř, co nezná slitování


Jeanne
03. 09. 2005
Dát tip
souhlas ze Zlý větry od řeky, "to se fakt vypíše". Znám jednu,co rýmovala tímhle stylem a za ři roky vyhrála, samozřejmě, až se vypsala Literární Parnas.( mimochdem celostátní soutěž) Kritizovat umí bando každej, ale co tak autorce poradit. Možná to nevíte, ale berete lidem chuť psát. Myšlenka tam je a to ostatní je Lucko dřina, ale vyplatí se. Drížím palečky :) Musíš si jen najít formu, která Ti bude slušet..

Jeanne
03. 09. 2005
Dát tip
avi co myslíš a2a2a, ono to půde, ne?

a2a2a
03. 09. 2005
Dát tip
Styxian má pravdu, když hodnotil báseň. Nevyjadřoval se k perspektivě autorky. A další jeho výrok na adresu Větříčka už nelze objektivně změřit. Zly_wětry_vod_řeky vyslovil stejně objektivně nezměřitelnou pravdu. Nicméně je jeho výrok o tom, že se to vypíše, sympatický a tato laskavost by vedle konkrétních výtek měla být součástí kritiky každého autora, pokud se v jeho snahách objevuje cokoliv vědomě pozitivního. Pokud jsem si stačil všimnout, Lucka zpracovává témata, která mohou svědčit o její vnitřní citlivosti a lidské spoluúčasti. Zpracovává je tak, jak jí to dovoluje zatímní zkušenost, řekněme "literárnětechnická", určitě nadání a zejména zkušenost lidská. Je to sympatická snaha, rozhodně sympatičtější, něž když jiní, možná stejně mladí autoři,zde bouří nebo spatřují svou spásu v nenaplněné lásce, apod. I když ani proti tomu nic. Jaká bude Lucka po čase autorka, těžko tvrdit. Skutečností však je, že i já znám autory, kteří za rok, pouhý rok, udělali zřetelný, výrazný posun ve své tvorbě kupředu. Styxian vázaný verš umí, je oprávněně sebevědomý a jeho byť jen povrchní kritika Lucce pomůže, protože chtě nechtě se třeba podívá právě na Styxiana, nebo na Yezziiinku, nebo na Fée, ty dvě poslední zmíňované autorky se také dotýkají vážných věcí a píší vázaným veršem, a bude hledat dál svůj výraz. Srdíčko na to má a osobně zaplať Pánbůh za tyto lidi.

a2a2a
03. 09. 2005
Dát tip
Ještě jsem si všiml Lucčiny repliky pod básní, že se nevrací, neopravuje, apod. Myslím si, že je to chyba.Neznám jediného dobrého autora, který by zveřejňoval spontánně první verzi, vždy, nežji zde dá, ji ještě zvažuje a poopravuje. Už jen jediný den odstupu i jen několik hodin, když se na báseň podívám znovu, vidím její rezervy.

liska
03. 09. 2005
Dát tip
No, to je ono. Taky si myslím, že by bylo dobré verše kontrolovat a ne nechat je tak, jak nás napadnou. Myslím si, že tohle asi žádný básník nedělá. Ale i přesto, že mi někdy nějaký verš nesedí (mám pocit, že by mohl být napsán jinak), cítím z Lucčiných básní výraz hluboké moudrosti, dnes už tak málo běžné a opomíjené. Možná, kdyby se Lucie vracela a přepisovala, ztratila by původní myšlenka svou cenu. Možná ta spontánnost je právě to, co se mi na jejím díle líbí.

Všem děkuji za jejich kritiky. Rozhodně mám o čem přemýšlet. :-)

Lilian
02. 09. 2005
Dát tip
la_coccinella: a proč by nemohla zpověď,či výkřik,být spracovaný do básničky? ASi se opakuji,ale *

Fehu
31. 08. 2005
Dát tip
5z5 líbí, moc

chrün... chrochty

liska
30. 08. 2005
Dát tip
Je to dobré. Nezklamalas mě Lucie. Je to fakt jedna báseň .. :))

Děkuji :-)

Skřivan
30. 08. 2005
Dát tip
...se považuji za slitovného diváka, ale kdo ví...

komedie
30. 08. 2005
Dát tip
tjádydádydá.... a žena směle do života vykročila.. promiˇm,ale teda tohleto je spíš nedílko než dílko...

Styxian
30. 08. 2005
Dát tip
Čouhá z toho upocená snaha. Chybí tomu lehkost, vtip, jiskra. Je to ukecané, nápad dobrý, forma ucházející, ale - chtělo by to ještě brousit ba cizelovat, než to dáme na odiv. Uvidíme příště?

Upocená snaha? možná všechno ostatní, ale upocenou snahu zapotřebí jaksi nemám. Když se na psaní necítím, tak nepíšu a když se cítím... ano - vypustím myšlenky z duše na papír. Nezahazuji popsané papíry, nemažu, neškrtám - nevracím se... Vše je na první pokus :-)

komedie
30. 08. 2005
Dát tip
z duše...? :-)

Ano, z duše...

komedie
30. 08. 2005
Dát tip
duši bych věřila,ovšem těm veršům nevěřim ani slovo...

Styxian
30. 08. 2005
Dát tip
Lucko, možná jsem opravdu měl užít mírnější sousloví, ale prosím, uvědom si, že zde dáváš svou tvorbu k veřejnému posouzení mnoha chutí a nálad. Co pro tebe opravdu není "upocená snaha" neznamená, že subjektivně - třeba v mém případě - neexistuje.

to se vypíše,slečno...to se vypíše...:)

Styxian
30. 08. 2005
Dát tip
Lucko, a toho si važ - zlý wětry od řeky se taky už nějaký ten pátek vypisují, ale pořád nic :-)

no to je pravda..Lucko, jak píše tady Styx je to na hovno, ztráta času..i když: všechno je na hovno, jen včely jjsou na med a ten je taky na hovno... a styxi: dík za podporu a uznání....;))

Styxian
30. 08. 2005
Dát tip
Styx nepíše, že je to na hovno uznávám jen kvalitu, wjetříčku

to wětříček chápe a ctí a vzhledem k tomu že už si na Písmáku splnil co chtěl píše pro zábavu a né pro to aby se mu dostalo známky "kvalita" jíž uděluje výhradně pan Styxian..

Styxian
30. 08. 2005
Dát tip
peace přítelko

přítelko? nikdy..už jen proto že si kvůli tobě pohlaví měnit nenechám.. peace? já neválčím..

Styxian
30. 08. 2005
Dát tip
Wětře, teď opravdu pokorná omluva. Peace příteli mi napsal jinej nick, zrovna dneska, tak se mi to smotalo a srolovalo. A ještě - měl jsem tě zafixovanou jako snaživou básniffku, pardon. Stane se.

básnířka? aby někdo dosáhl tohohle titulu musí umět psát aspoň víc než nic,ne? pak Tvá logika nedává rozum..já píšu nic,ale měls mě zafixovaného jako snaživou básnířku..? nuchápu.. už to nebudem řešit....hezký den..

Styxian
30. 08. 2005
Dát tip
bá-sniff-sniff-ka, víš? Jak se píše to "ř", kruci? Taky hezký den.

jojoo, myšlenkám rozumím, jdou z duše i mně .... ale promiň, jako básnička to fakt není nejzdařilejší ... je to spíš zpověď, či výkřik, či tak něco...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru