Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nerozluštitelná záhada užívání si

30. 08. 2005
6
0
4734
Autor
Fehu

     Bylo to v létě, myslím někdy kolem šestnáctého. Bylo docela teplo, sem tam zafoukal větřík a pohrál si s mými vlasy. Ono bylo vlastně docela dost teplo, já se potil a stejně jsem měl na sobě zimní kabát, mou oblíbenou šálu a plavky. No…, plavky sem měl jen kvůli tomu, že jsem často chodil nedaleko koupaliště a když sem náhodou procházel kolem bandy cigánů, hodily mě z dvoumetrové výšky a ještě k tomu bezdůvodně do vody, alespoň sem si potom připadal, že když mám ty plavky, je mě to všechno jedno. Ale ono nebylo, já si chtěl užít ten novej kabát, co sem si tak přál a prej do zimy umřu, tak sem ho musel užít v létě. A on se mě tak zalíbil, že sem si k němu přikoupil mou oblíbenou šálu a nosil ho každej den.

     Měl sem si prej užívat, když je to moje poslední léto, ale já nevěděl jak. Nikdy sem to nedělal a ani nezkoušel, no a teď, když sem si měl užívat naposled, bylo to vlastně poprvé. Co chcete dělat v létě? Já sem na to za celej život nepřišel a nějak mě docházelo, že asi ani nepřijdu. Je vedro a v kabátě ještě větší. Je všude nikdo, já tomu sám říkám, protože si každej někde užívá, ale toho sem si všimnul až teď v poslední době, protože nikdy předtím sem to nijak neřešil. A já se procházel v kabátě, kterej sem uviděl za výlohou nějakého obchodu, bylo tam napsáno vyprodej a tenhle kabát se vyprodával. Mě se zalíbil hlavně proto, že měl šedesáti procentní slevu a jen tak mimochodem sem to řekl nahlas, „jakože se mě docela líbí“ a už sem ho měl koupenej. Jak říkám, zas tolik se mě nelíbil, ale když už mě ho koupily, bylo mě líto ho nevynosit no a když už sem si měl užívat a tohle bylo moje poslední léto, nezbylo než ho začít nosit za tepla. Myslím, že podobný to bylo i stou šálou, jen ta se mě nějak zalíbila hned a stejně rychle se stala mojí oblíbenou.

     Když už sem se teda procházel po těch ulicích a snažil se rozluštit tu záhadu stím užíváním, stopoval jsem hloučky kluků, kteří se až podezřele smály a vypadaly jakože jsou v tom užíváním si mistři. Bavili se mezi sebou, mě si samozřejmě nevšímaly, i když zas tak přehlídnutelnej sem nebyl a já šel za nima. Někdy několik hodin, než si mě všimly, potom sem se nějak, aniž bych to pochopil, stál právě já zdrojem toho jejich užívání si, jenže bohužel opačně to nefungovalo. Smály se mým směrem, něco na mě pokřikovali, ale vypadali očividně jako v zápalu toho záhadného užívaní si. Bohužel já nic takového nepociťoval a ptal se jich „Jak to, že si dokážou tak lehko užívat, že jim to nedělá sebemenší problémy“, ale nikdy sem se od nich nic nedozvěděl. Nakonec mě většinou povalili na zem, nebo po mě něco hodili, ale záhadu né a né rozluštit.

     Rozhodl jsem se jít po jejich vzoru a začal házel po lidech kameny, pokoušel sem se tomu i smát, sem tam sem po nich vykřikl odposlouchaná slova jako: patolízale, kreténe, demente..., ale nic to se mnou nedělalo. Nakonec sem je povalil na zem, ale seběhli se nějací přihlížející, chytli mě za ruce a nohy, taky mne svalili, potom si jeden z nich pohotově sundal pásek z kalhot a přepásal mě jím. Asi nejsem moc dobrej učitel, protože ani oni nevypadali, že si nějak moc užívají a já si taky moc dobře neužíval. Přišli nějací policisté, kteří mě zatknuli,… prej.

     Potom sem se dozvěděl, že sem udělal nějakou věc, která se dělat nemá. Doufám, že to nebylo právě to užívání si, protože to sem právě neudělal, ale asi ne. Že prej ten člověk, kterýho sem urazil je někdo váženej, a že se mu to moc nelíbilo. To sem zase na druhou stranu pochopil, protože mě se taky nelíbilo, když mě ti kluci povalili na zem, ale to za nima policisté nepřišli. Je možný, že asi nejsem zas tak moc váženej člověk, asi. Každopádně sem tam stál, jen v tom mým kabátě a v plavkách, šálu sem si musel sundat, protože „prej“ je to neslušný. Všechno tohle sem poslouchal a moc sem si teda neužíval.

     Zavřeli mě do bílé místnosti, kabát mě nechali, ale dostal jsem bílé kalhoty, které hezky ladily s tamním okolím. Bylo tam všude plno lidí, někteří se dívali jen tak z okna, jiní se dívali jen tak do zdi, nebo jen tak na televizi i když vypnutou, ale většina z nich se vesele usmívala. Někteří se až za břicho popadali a já jsem se taky začal radovat, protože sem si myslel, že sem se konečně dostal tam, kde si lidi užívají, do jejich centra, k jádru, prostě, že už nato konečně kápnu. Všichni kolem mě vypadali přesně tak, …užívali si.   

     Jenže problém byl v tom, že si se mnou nikdo nechtěl povídat, no a já nevěděl jak se mám naučit užívání si jako oni. Rozhodl jsem se, i když v minulém případě, když jsem zkoušel metody jiných se to moc nepodařilo, že se taky zadívám z okna, ale nic to se mnou nedělalo. Na oknech byly mříže a já se nedokázal soustředit na souvislý pohled z okna, zkoumal jsem jednotlivá rozčlenění, což sem doma dělal taky a to prej není užívání. Od nikoho sem se nic nedozvěděl, a jediné co mě těšilo, že sem tady jediný, kdo má kabát. To bylo všechno čeho sem si užíval, ale nebylo to asi dost. Už mě nebylo ani tak moc horko, venku už taky nebylo moc letně, spíš začaly ze stromů padat listy a byl podzim. Nějak sem dostal strach, že to už asi nestihnu, protože sem se neměl dožít zimy a ta nadchází ihned po podzimu, což už moc času nebylo. Někdy si zima pospíší a přijde, když to nikdo nečeká a to mě děsilo. Připadal sem si zase jiný, byl sem tam já kdo si neužíval, i když sem byl očividně na správném místě. Pořád jsem měl pocit, že jsem tady jediný kdo na to má nejmíň času, jediný, kdo si stím neví rady a stejně to nikoho nezajímalo.

     Řekl jsem si, že se nedá nic dělat a musím zkusit onu metodu, která se mi minule nepovedla. Řekl jsem si, že si tentokrát dám záležet, že budu dělat vše s největší pečlivostí a když přišla naše všemi oblíbená sestra, začal jsem po ní plivat, házet různé předměty, co se mě dostali do ruky, taky jsem ji nazýval patolízalem a dementem a nakonec jsem se rozběhl a svalil jí na zem. Musím, přiznat, že ve chvíli, kdy si toho všichni ostatní všimli a začali mě všemožnými skřeky a posunky povzbuzovat cítil jsem se docela dobře. Nevím jestli to bylo to správné užívání si, jelikož jsem to nikdy nepocítil, ale bylo mě docela fajn. Když jsem se setrou doletěl až ke zdi, já pln dojmů sem jí ještě narazil hlavu na topení, které bylo ihned při ruce. Sestřička vydala podivný zvuk, což asi taky nemělo s užíváním si nic společného, to sem jí zrovna namáčkl hlavu na ten radiátor. Potom se svezla na zem a byla celá od krve. Asi jsem věděl, co teď prožívá, protože, se mě taky párkrát stalo, že jsem se narazil do dna bazénu, když mě do něj hodily a taky se mě to nelíbilo. Sice jsem nevydal žádnej zvuk, ale tentokrát sem měl stejně jako ti smějící se cigáni právo se cítit dobře, protože jsem byl v jiné pozici a byl jsem na sebe hrdej.

     Asi to tak je, když si někdo užívá, vždycky je někdo, komu se to nelíbí a já mám to štěstí, že sem si zkusil oboje. Jenže, ani v druhé pozici sem nezažíval to co sem zažívat měl a tak sem si z toho vyvodil dvě vysvětlení. Buď to dělám všechno špatně, anebo sem nějakej divnej. Než sem se, ale stačil pořádně zamyslet, hluk povykujících spoluobyvatelů téhle místnosti přivolal další sestry, které začali ječet zděšením, já bych se jim snažil pomoct, ale nedali mě moc příležitostí. Přiběhl jeden takovej velkej chlap z ochranky a odtáhl mě pryč. Potom sem byl chvíli v bezvědomí, spal jsem a spal, když jsem se probudil dostal jsem další prášky a spal jsem zase dal. Byl jsem v místnosti bez oken, bez čehokoli. Byl jsem tam jen já a kdykoli sem se probudil, nevěděl jsem kde to sem a než si to uvědomil, dostal jsem další injekci a potom zase spal. Zvláštní bylo, že když jsem toho tolik naspal, ani jednou se mě nezdál žádnej sen, viděl jsem jen tmu a nic víc, nebo si nic víc nepamatuju.

     Když jsem se z té místnosti vrátil mezi ostatní, s hrůzou jsem zjistil, že už je venku sníh. To znamenalo, že už je zima a já tedy budu asi mrtvej. Nevěděl jsem jestli se mě to náhodou nezdá, ale když jsem se zozhlídl kolem, vypadalo to, že si mě nikdo nevšímá, že ani nikdo neví, že tady sem a tak nějak sem tomu uvěřil. Venku bylo stejně bílo jako tady v místnosti, připadal jsem si takový nějaký volný a měl docela dobrou náladu. A potom jsem si něčeho všiml v zrcadle. Byl jsem to já sám, ale co mě udivilo, bylo, že se usmívám. Na tváři jsem měl rozzářenej výraz a když jsem přistoupil blíž k zrcadlu, doopravdy jsem v tom poznal úsměv. Koukal jsem na sebe a smál se a chtělo se mě smát ještě víc a to hlavně proto, že se směju. Tělem mě projel zvláštní pocit, kterej jsem nikdy předtím nepocítil. Sice jsem už na sobě neměl ten svůj kabát, ale tak nějak jsem cítil, že si konečně užívám. Rozběhl jsem se po pokoji a vyskočil z okna, všechno jsem nechal za sebou. Pomalu jsem se vznášel nad bílou krajinou, zasněženými lesy a uvědomoval si, jak je to nádherný si doopravdy užívat. Byl jsem asi mrtvý a byl jsem šťastný. A co je hlavní: užil jsem si to.

 


Fehu
04. 05. 2006
Dát tip
jo 40% tak je, ale to je docelam malo, ne... poslu ti to, ale ted jeste ne... jeste to nemam cely pohromade... ale vezmu to sebou...

Vitex
04. 05. 2006
Dát tip
...když tak mi to pošli na vitexvitex@seznam.cz (fakt si ale nedokážu představit míň vnitřního monologu než tak 40% filmu - to s oblibou používal Bresson)

Fehu
04. 05. 2006
Dát tip
ne ne čerobile ne, mlhave, barevne nerealne, ale ne cernobile, vnitrni monolog jsem temer vyskrtal, vymyslel jsem paralelni pribeh, trosku lasky a dvoji smysl celeho pribehu, jsem stim nadmiru spokojen... vsak ti to dam precit pokud budes chit... myslim ze se konecne pustim to projetku, ktery bude mit smysl...:)

Vitex
04. 05. 2006
Dát tip
Jo... to by šlo asi DOST zajímavě zfilmovat. Pořád mě u toho napadá Juráček (znáš?) - nějak podobně by to snad šlo. Asi by se ale nedalo vyhnout vnitřnímu monologu (ten já moc neuznávám - zato ale paradoxně hojně používám deníky, básničky a tak :) ). Na to bych se i s chutí podíval. Černobílá ?

Fehu
20. 11. 2005
Dát tip
diky, konecne na pistu doslo... jsem rad, ze se ti povidka libila...

reka
17. 11. 2005
Dát tip
libil se mi pribeh, pointa, i to, jak byl cely dej zachycen. povidka je napsana takovym detskym stylem, ale tak to ma byt, je to vypraveni ditete. takze se sem tenhle styl naramne hodi. libi se mi napad, ze chodi v kabate, aby si ho uzil, ale zaroven ma plavky. a ze mluvi o uzivani si. je to opravdu dobra povidka. kritiky od Pisty_Hufnagla jsou hodne divne. myslim, ze ti chlapec hlavne potreboval rict, ze ovlada shodu podmetu s prisudkem, a musel ti to dat nalezite najevo (viz jeho snobske-Vůbec nemůžu hodnotit příběh - protože jsem se k němu přes tu horu hrubek a jiných pitomostí nedostal.). tuhle poznamku jsem si teda nedokazal odpustit, pac jsem se sem dolu prokousal pres vsechny kritiky, a v tomhle pripade mi jeho reakce prisly docela hnusny...

Fehu
29. 10. 2005
Dát tip
muze prave o to jde... on ani nemuze teireticky litat, ale prot lita...

JeanJoche
29. 10. 2005
Dát tip
Lítat sice nemůže, ale když padáš, tak jakoby jsi lítal...Ovšem bez pádu si ani nemůže představit, že lítá;)

JeanJoche
28. 10. 2005
Dát tip
Teda...tak krásně jednoduché až to působí dokonale. Kabát, šála, plavky - geniální... Možná ten konec v té léčebně...přece jenom jak může skákat ze zamřížovaného okna:) *

Alojs
02. 10. 2005
Dát tip
příběh je dobrý, ale celkový zážitek mě dost kazily ty hrubky (záměna i/y) a občas moc dlouhá souvětí. Ale to už tady psali ostatní. jsem z toho trošku rozpačitý. kdyby byl polotip, tak bych ho asi urval, takhle si počkám na další dílko.

Fehu
02. 10. 2005
Dát tip
asi je toto dilko jen pro lidi, kteri se dokazou prenest pres ty hrubky... pro ty komuz se toto dilo nelibi je to dobra kritická a zaroven ne moc shazujici kritika... :) podle meho je tohle moje nejlepsi dilo:)

Alojs
02. 10. 2005
Dát tip
u mě to může být dagradace "povoláním". Dělám korektora v jednom internetovým magazínu. ale to víš... taky mám mezery a nárok na to se splést. kór v rychlosti.

mě se skoro zvedá žaludek...když čtu ty kritkiky. Je to jedna z hodně mála věci na písmaku co se mi líběj a oni ji tak strhaj. obvykle se považuju za pedanta na gramatiku (aspoň mezi kámošema :) ale tady mi nic nevadilo. Tim neříkam že tam chyby nejsou. Styl je pěknej. a obsah ještě lepší. jinak obsah mi připomíná jednu větu (možná čísi citát) "Chcte být štastni? Buďte." s tim užíváním to možná bude podobný. Ale tak jednoduchý to asi neni.

Fehu
20. 09. 2005
Dát tip
diky... zrovna jsem slezl ze sloticky a odmotal provaz z krku... zachranil jsi pro literarni svet jednoho ambiciónzního autora:)

o Jenykovi mi už jedna (moc milá) slečna říkala že se chová jako hovado...asi měla pravdu.

Fehu
20. 09. 2005
Dát tip
asi jo

Aweril
19. 09. 2005
Dát tip
fajn

Vitex
10. 09. 2005
Dát tip
Tak to je asi zatím nejlepší tvoje věc – možná proto, že osciluje na hranici reality a absurdna a ne jen v absurdnu – a to já můžu (a sám neumím) (nebo umím ?) *

Vitex
10. 09. 2005
Dát tip
PS : Doufám, že časem nesklourneš k "normální srancovní písmácké povídce" - což se stává, když ti "renomovaní" autoři pořád píšou, jak píšeš strašně. Oni totiž většinou píšou "překrásně literárně" a bez chyb, ale děj pak dostává docela na prdel nemluvě už o pointě či smyslu. Mimoto se mi tvůj styl líbí - aspoň se nemusím pořád vracet a minutu přemýšlet nad každou větou. Oni si totiž všichni myslí, že čím je to složitěji podané, tím je dílo lepší - a to je právě blbost.

Fehu
10. 09. 2005
Dát tip
díky za podporu, už sem se bál, že se mě tahle povídka vážně nepovedla:)

Vitex
10. 09. 2005
Dát tip
: )

Kovi
05. 09. 2005
Dát tip
no myslím, že kritické ohlasy jsou přespříliš... mně se to líbí... poslední dobou mě na písmáku moc věcí nezaujme, tys mě zaujal - tak se nenech zastrašit... člověk píše hlavně pro to, aby uspokojil sám sebe - to je nejhlavnější...

Empty
02. 09. 2005
Dát tip
Opět musim napsat to samý a ve srovnání s příběhy, který sem četl před tímhle je to o něcom slabší a ještě hůř napsané. ale talent máš, tak zamakej, taky sem ze začátku psal podobnym stylem

Paulita
01. 09. 2005
Dát tip
no akosi sa mi to nepodarilo docitat do konca..nudilo moc

Fehu
01. 09. 2005
Dát tip
Pišta_Hufnágl: seš fakt vtipnej a nebo si děláš srandu... ja fakt nevim

Pilar
01. 09. 2005
Dát tip
Opravdu to není dobré.Já si sice nevšímám pravopisných i gramatických chyb, protože je taky dělám, ale když už jsem si jich tady všimla i já, tak to už je co říct.opravdu kazí už tak dost nepříjemý dojem ze čtení.Další věc je, že tvé vyjadřování je velmi nepříjemné, alespoň pro mě.je jednoduché a nezajímavé.časté opakovaní slov, spojek a částic a všeho, co ti zřejmě usnadňuje vyjadřování, ale pro čtenáře tím dílo nemá hodnotu a přitažlivost.celkově nic neříkající slátanina,

LuFi
01. 09. 2005
Dát tip
Tak abyste věděli, já jsem to teda přečetl celý:-) Nebudu už opakovat, co bylo řečeno, ale všimnul jsem si, že třeba nejdřív si koupím šálu, a ta se pak teprve stane mojí oblíbenou, ne obráceně, a taky třeba že když je na okně mříž, asi těžko se z něj dá o pár odstavců níž vyskočit... Ale to hlavní je, že je to v podstatě asi geniální, já osobně bych nic takovýho nedokázal napsat ani náhodou, takhle se prostě s postavou nedovedu nikdy ztotožnit.......:) Nicméně, tragédní styl a interpunkce a katastrofální čeština z tohohle dílka dělají skutečně jen to, co už vyřkly předchozí soudy.... Stojí ovšem za zamyšlení, jaké by bylo hodnocení, kdyby autor byl se slohem a českým jazykem zadobře........

Aneb - kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde. Jsou "krásná" ta dokonale češtinářská díla - ovšem dobrý nápad na perfektní znalosti jazyka jaksi nezávisí.

A ještě jedna věc mě napadla - vždyť ten celý příběh je vlastně vyprávěním někoho, kdo zase tolik té inteligence nepobral, takže proč nepřivřít oko nad spisovnou češtinou a neudělat z toho přednost? :-))

LuFi
01. 09. 2005
Dát tip
Na tom je sice možná něco pravdy, ale pořád to přeci musí být ke čtení....:-))

Fehu
01. 09. 2005
Dát tip
tobě se nikdy nestalo, že sis něco oblíbil až po chvíli??? a to stěma mřížema... opravdu není myšleno, že o těch pár odstavců níž vyskočí z okna, ani to že lítá... tak nějak spousta věcí je tam umýslně, ikdyž je to asi chyba, ale tím se nechci vymlouvat je to samozřejmě moje chyba, když to nevyznívá tak jak jsem to myslel... ale to stou genialitou mě to těší:)

Fehu
31. 08. 2005
Dát tip
ale má to i výhody, nemám problém si něco přečíst s chybama, můžu klidně sledovat děj...

Fehu
31. 08. 2005
Dát tip
jojo teď to vidím... ti cigáni, takže bude: hodili...

Fehu
31. 08. 2005
Dát tip
proč se tady bavíte jakože o mě ale jakože o tom nevim??? ty mě chceš taky poučovat o filmařské praxi, takže seš taky roztomilej...

Fehu, hele, kvíz ti vyšel na jedničku, tak si to zkus větu po větě přečíst znova, prosím. Jo, a "nahlas" píšeme dohromady... :) P.S. A jestli ti můžu radit, s tímhle pánem se zrovna o filmařině, resp. vizuálním uměním moc nehádej, nebo si uřízneš pekelnou ostudu...:) Janek: O.K. Vyberu lepší..:)

*umění*

Fehu
31. 08. 2005
Dát tip
achjo chlapci, už jste tady na písmáku nebo kde, moc dlouho... a taky dost nafoukaný... jestli to není sám Miloš tak mě nasahá ani po pás...:)

Ach tak... No, v tom případě není co řešit. Hodně štěstí.

Fehu
31. 08. 2005
Dát tip
jakto že ty tady můžeš házet vtípky a potom nikdo nesmí nic takovýho použít tvým směrem??? ty tady říkáš jak píšu strašně, jak si radeji vyberete lepší povídku, nebo jak se popichujete tím, že někomu dáváš za ukol si přečist to co sem napsal a potom když hodím vtípek, tak ze sebe uděláš dobrodince, kretej se jen snažil pomoct a ten dobyčnej toho není hoden. Můžeš mě říct čim si mě tak strašně momohl, když už teda není co řešit??

Vtípky, jo?... Končím, sorry.

Fehu
31. 08. 2005
Dát tip
mě je to jedno, to stím Milošm byl vtip, ale nemyslel jsem že to budu muset vysvětlovat... podle mě ste se docela ztrapnili, " od tohodle raději už nic..." nebo "píše stejně hrozně jako ty" nebo " Ok vyberu lepší..." ach jo nakonec ze sebe uděláte chudáčky, kteří to mysleli dobře... radeji už vážně nic... jo a není náhodou janek z Brna??? nebo ty??? to se ptám z úplně jinýho důvodu...

Hele, dostal jsi pár podnětů, co zlepšit. Zachoval ses, jak ses zachoval. To je tvoje věc. Já tě ale jako autora již budu raději opomíjet. To je zase moje věc. Nejsme z Brna, mimochodem.

Když jsem to dočetla, tak jsem polohlasem pronesla: "To je strašné!" Nemyslela jsem ale povídku, to jen děj mě natolik zaujal. *

Fehu
31. 08. 2005
Dát tip
dekuju, už jsem se bál, že to nikdo ani nepřečte...:)

Gramatika ti moc nejde... :)

Fehu
31. 08. 2005
Dát tip
jestli to je jediná výtka tak to je dobrý, ne?

Dobrý??? To si děláš srandu? Je pekař dobrej, když neví, jak míchat ingredience??? Ajá se zatím dostal jen k prvnímu odstavci...:))) Takže vydrž. S tou češtinou bys měl fofrem něco udělat.

Tak ne. Dostal jsem se do půlky, ale tohle se vážně nedá číst. Vůbec nemůžu hodnotit příběh - protože jsem se k němu přes tu horu hrubek a jiných pitomostí nedostal. Nerad bych ujel jako onehdá, kdy jsem sepsul jednoho autora, píšícího podobně příšerně jako ty - a ono vyšlo najevo, že je to maďar, co se učí česky teprve dva roky... Ale jestli jsi čech, tak tvůj učitel češtiny (měl-li jsi kdy jakého) by zasloužil na místě zastřelit :( Nebudu to číst, dokud to neopravíš.

Fehu
31. 08. 2005
Dát tip
to je v háji, já to ale nedokážu opravit, ale fakt ne... pochybuju že zas tak toužíš si to přečíst... hlavně když píšu příšerně...

Jaktože to nedokážeš opravit?

Fehu
31. 08. 2005
Dát tip
ale můžeš mě to opravit, byl bych rád, protože já to vážně nedokážu a strašně mě zajímá kde mám ty chyby, protože já je nevidím... sem v háji

Janek: To je něco jako poděkování za tu PHunkci... :)

Fehu
31. 08. 2005
Dát tip
mám problém, nebo někdo to nazývá nemoc, ale prostě to nedokážu, já je nevidim... ale odjakživa to tak nebylo...

Tak si dáme kvíz, ju? Co je tady špatně? : "...procházel kolem bandy cigánů, hodily mě z dvoumetrové..."

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru