Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

[v_koupelně]

Výběr: So_what, jan(ek), Rabb, Sunmoon, empathetic_embryo
31. 08. 2005
20
2
6158
Autor
Abyss

 

V koupelně jsme dnes udusili další žínku. Byla tak bledá, že se zdála celá vyloupnutá z bílé omítky. V předsíni celou dobu zvonil telefon. Naše ruce modře fosforeskovaly, její krev byla asi modrá, od zrcadla. Ve vaně je teď spousta kousků z jejích šatů a kůže, odpad je ucpaný jejími slaměnými vlasy. Z venku poblikávala lampa svým jedovatě žlutým světlem, nahlížela nám přes rameno a občas hrůzou přivírala žárovkovité oko.

Usnuli jsme na neustlané posteli, byla nám trochu mořem, nořili jsme se do ní pod tíhou noční můry, která nám sedala na rameno. Pokaždé, když jsme se vzájemně probudili, jsme chodili přivírat skleněné dveře od koupelny. Seděli jsme na okně, na kuchyňském stole, na dřezu, strkali hlavu do skříní s cukřenkama, pak se zoufale objímali dlouhýma rukama a křičeli z okna.

Ráno se vykoupeme v kašně na náměstí, zrána, kdy tam chodí lidé do práce nebo domů z cizích bytů. Oči mají ještě zalepené sny, měkké polštáře vytlačené na tvářích a na čele čárku od nočního čepce. Nedívají se kolem sebe, drží se vydrolených drážek v chodníku, tudy, tudy. Jednou jsme ve fontánce našli kluka s rybičkou, které vyhodili z domova. Od té doby jsme se nesmáli. Nesmíme je zašlápnout.

Možná, že se jednou vzájemně zastřelíme. Zkouším si to představit, ale je to těžké. Někdy si pokládáme dlaně na hlavu, je to tak divný pocit.

Dnes jsme udusili žínku, bránila se ze všech sil, měla fialové rty, trošku jako špinavé od borůvek. Někdy trochu koušou, mají zuby ostré jako žiletky, prokousnou celou paži. Jiné mají ruce nad sebe vzpřímené, chytají pavoučí mlhu mezi prsty a dívají se nepřítomně.

Zkoušíme kašlat pod vodou.

 


2 názory

Abyss
13. 09. 2009
Dát tip
tahle básnička byla o lásce

Abyss
03. 10. 2005
Dát tip
co je Hypoxické? to nejsou sny :)

Lakrov
03. 10. 2005
Dát tip
Topil ses někdy? Ke konci je to docela příjemné. Skoro se nechce zpátky. (Možná se tomu má říkat jinak, ale je to jako sen.)

Abyss
03. 10. 2005
Dát tip
ähaa noo netopila ale snedl me dinosaurus ono je to z jinoskutecnosti podle pravdy mooc smutny (skutecnosti) dik

Milly
02. 10. 2005
Dát tip
na mně moc tragický a já nevím, přijde mi to, jako že zoufalý lidi dělaj jen další zlo

Lakrov
29. 09. 2005
Dát tip
Hypoxické sny? :-) (Znám to.) Tohle je jedna z nejlepších povídek, jaká mě kdy postihla. Přečtu si ji znovu pokaždé, když budu chtít přijít na jiné myšlenky. Dík a Tip.

jolbah
27. 09. 2005
Dát tip
Tip. Mimi jiné za kašlání pod vodou.

Mvek
13. 09. 2005
Dát tip
báseň v próze... to se asi běžným čtenářům nezalíbí a já asi taky nejsem nakloněn tak hlubokým věcem. Z Kafkových povídek jsem absorboval třeba jen několik, totéž z Baudelairových Malých básní v próze.

Abyss
13. 09. 2005
Dát tip
Mvek_ nema to moc normální děj no.. tak dík! i kdyz nevim co je bezny ctenar :) preci to neni tak tezky na predstaveni? nebo jo? nebo jako ze je to privlastkovani nebavi? Pablo_ profici nevim, ale "začínající básníci do věku 22 let" možná :))), a dekuju za ty vyhrady! mas pravdu je to tam porad! hruza! proc me to nikdo nerek driv! tak dik

Mvek
13. 09. 2005
Dát tip
Myslím, že pro běžnějšího člověka, který si rád něco přečte, případně se i trochu zamyslí (tzn., že mu nejde jen o zábavu nebo zabití času), ale třeba není milovníkem básní (právě třeba i z následujícího důvodu) jsou to moc složité obrazy, metafory apod... Takže tvé dílo má třeba větší šanci se zalíbit kritikům než masám:-)

Smetiprach
12. 09. 2005
Dát tip
Velice hutnej text. **

...................tv*

Zbora
05. 09. 2005
Dát tip
Velmi emotivní text...a solidní nápady, myslím. Líbilo se.

když Tě čtu, hrnou se mi slzy do očí... takové obrazy, jaké ty máš ve svých dlaních, takové jsou jen ve snech.

Pablo_honey
04. 09. 2005
Dát tip
tak takhle nějak píšou profíci:o)

Sunmoon
03. 09. 2005
Dát tip
ách jo...t+v...

pozorovatel
02. 09. 2005
Dát tip
podvodnice

K_Anče
01. 09. 2005
Dát tip
forma i obsah... podle mě výborné*

Rabb
01. 09. 2005
Dát tip
Ano Androide, závidím... T+V

moc líbilo...i když to asi není to správný slovo...spíš nás to docela pěkně mrazilo...:o) TIP!!!

líbivé

So_what
31. 08. 2005
Dát tip
není nejvíc nejlepšího! nnn nóóó

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru