Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Povídka s touhou po pádu

Výběr: Empty
06. 09. 2005
5
0
1803
Autor
Fehu

 

 Jmenoval se Petr a přežil tři pády z okna. Myslil si ten Petr, že přežije i čtvrtý, stál na okenní římse, koukal se po okolní krajině, foukal svěží vzduch a on se těšil na ten pád. Byl vysoko tak, že i ptáci ho zdravili, kroužili kolem něj, a on si připadal jako něco víc než ostatní.

     Byl v patnáctém patře a když z něj spadl po prvé, přísahal, že už nikdy nebude z okna padat. Svůj první pád si vůbec nevychutnal, měl strach ze smrti, když si v poslední vteřině uvědomil, že padá už tři předchozí. Možnost smrti se mu prokousala pod kůži a on sebou praštil na asfaltovou zem. Spadl na záda a když se koukal na nebe, pomalu mu docházelo, že není na oným světě, že svůj pád přežil a že má hlad.

     Nyní když stál na okenní římse lehounce se přidržujíc světélkujících žaluzií, neměl ani ponětí, že tento jeho pád je poslední. Dýchal život plnými doušky, z nozder mu sálala dychtivost. „Blázen“, kde kdo pomyslel by si, blázen je to, když tak hazarduje se svým životem, ale nikdo ještě nepřežil pád z takové výšky  a nikdo neví, jaké to je.

     Je to jako droga po které, ihned po pozření, toužíte znovu. S přeráženými kostmi se plazíte po schodech vzhůru a jediné na co myslíte je, proč se dělají tak malé baráky.

     Petr se díval po krajině, mával ptákům, usmíval se na svět, byl šťastný když viděl onu hlubokou propast pod sebou. Srdce mu tlouklo a on zvažoval jestli nemá vylézt na střechu a pád si tak o pár metrů prodloužit.

     Ale v tom ho někdo strčil ze zadu do zad, Petr se otočil a viděl jen zahalenou postavu a míhající patra patnáctipatrového domu. Zastavil se na prádelních šňůrách asi pět metrů nad zemí. Byl zmatenej a jedna ze silonových šňůr mu pomalinku přeřezávala krční tepnu a odkrajovala hlavu od těla. Kdyby byl skočil sám, bez větších problémů by se šňůrám vyhnul.

       Náš příběh končí dopadnutím hlavy bez těla na asfaltový chodník, hlavy Petra se zasněným výrazem, koukající se s vytřeštěnýma očima na asfaltovou zem. A závistivec, který ho celou dobu sledoval, ten se teď jen směje, je šťastný, že už není tady mezi námi nikdo, kdo by si mohl skákat jak se mu zachce a z jaké výšky se mu zlíbí.


kassiope
08. 03. 2006
Dát tip
Je to drsný. Přemýšlela jsem, jestli je to opravdu v praxi možné, aby prádelní šňůra užízla hlavu - vlastně o tom docela pochybuji, ale to není to důležité. "proč se dělají tak malé baráky" tohle mě fakt dostalo :o) a jinak? vcelku dobré, dobrý i námět, ale něco mi v tom chybí...

pekylau
21. 09. 2005
Dát tip
Tu ´´co jsem taky nemohl´´ byla lépe zpracovaná, ale myšlenkově nemá ´´touha po pádu´´ chybu. Kde jsou všechny ´´ti´´ tipy? T.

Fehu
21. 09. 2005
Dát tip
je zvlástni jak se na tom stylu neshodujete... to je dobre...! :)

Hm, vždycky se najde nějaký závistivec, který nás "strčí" ... tip

Empty
07. 09. 2005
Dát tip
Tohle je krááááásnej mazec!!! Máš nápady, který ti moc závidim chlape!!!!! I po stylistické stránce se lepšíš, i když tady máš ještě rezervy, dostalo mě to, klobouk dolu:-)*

:))) to je sranda:) a ma to pointu...*

Alojs
06. 09. 2005
Dát tip
je to pěkně absurdní. Tož... dám to do klubu. Formu bych ale ještě vybrousil. Ale to přijde časem a povídkama.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru