Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Rozhovory s SNB

07. 09. 2005
1
0
2698

Děkujeme autorovi ****** za následující otázky, které nám položil. /kurzívou/. Snad ho nepohorší, když zveřejníme své odpovědi. /tučně/. Snad nás naše troufalost nepřivede na Pankrác.

 

> > > ahojky, jaký osud podle vás Zemi čeká?  Kam svět směřuje?  K nadvládě USA nad vším živým?  K velikému konfliktu?

 

 

 

Jaký osud podle nás Zemi čeká? 

 Určitě podobný tomu z Wellsova Stroje času. Až jednou Slunce dohoří, zhasne i život na Zemi.

 

 

 

Kam svět směřuje?
Těžká otázka.  To neví přesně ani počítače ani žádný z existujících filosofů. Fukuyama je podle nás vedle jak ta jedle a píše na objednávku. Huntington je povrchní pisálek. Nostradamus už nežije a jeho šifry těžko kdy kdo přesně rozluští, jde-li to vůbec, o čemž pochybujeme.
Snad Zygmunt Bauman a Chomsky nestřílejí od boku, Keller z toho vychází, ale trochu po česku to moc ekologicky extremizuje. Benjamin Kuras má zajímavý fakta z Anglie, kde je tohle celé o krapet dál, ale aby své spisky prodal, tak přidává humor přijatelný pro českého člobrda, což občas výsledek poněkud bagatelizuje.

Nejzvláštnější čtivo, které si vlastně ani žádné kdovíjaké ambice nečiní, jsou cestopisy a úvahy pana Kaplana, který cestuje po světě a jinak žije a píše v Anglii. Vřele doporučujeme. Předpovídá v nich brzké boje a určuje tři potencionální ohniska:

1) přehrada na území bývalého Kurdistánu - teď nevíme jestli je to na Eufratu nebo Tigridu, ale v každém případě ta přehrada je schopna pozdržet vodu celé Mezopotámii. Podle Kaplana je to i ten hlavní důvod, proč byli Kurdové rozprášeni. O přehradě se ale nikde v médiích nemluví.

2) Kavkaz - no comment

3) jižní pobřeží západní Afriky, kde mají státy uměle vytvořené hranice ve směru sever-jih, ačkoli ve skutečnosti se všichni tlačí u pobřeží a cestují především ve směru východ-západ, což umožňuje korupci na hraničních přechodech takových rozměrů, že je situace podle Kaplana dlouhodobě neudržitelná. Navíc se tam směrem na jih rozšiřuje každým rokem Sahara a lidé migrují na jih v takovém množství, že za chvíli nebudou mít kde složit hlavu.



K nadvládě USA nad vším živým?

:-)  ... no nevíme, jestli je to zrovna USA, kdo za spoustou věcí stojí.  Jisté je pouze jedno: ten, kdo za věcmi stojí, je v zákulisí, a musí být jeden. Jeden stát nebo jeden člověk nebo jeden klan nebo jedna společnost. Jinak by tady už dávno zuřilo Peklo na Zemi.  /tedy ono zuří, ale my se v našich odpovědích držíme pohledového úhlu Evropanů/


 

K velikému konfliktu?

 

... Možná ano, možná ne. Jde o to, jestli ten jeden stát/člověk/klan/společnost chce nějaký konflikt vůbec vyvolat. Možná že ani ne. Možná že zatím ne. Možná se bojí, aby chaos vyvolaný konfliktem vůbec ustál. V každém případě se snaží zbavit Zemi přílišného počtu lidí nebo alespoň pozastavit nárůst počtu obyvatel. 

 

Pokud však on sám má možnost se uchýlit do bezpečí, pak by byl hloupý, kdyby konflikt zbytečně oddaloval, z toho logicky vyplývá, že si ho zatím dovolit nemůže. Nebo na tom oddalování chce ještě nějakou dobu vydělávat. Pak by veliký konflikt přišel v okamžiku, kdy se mu další čekání přestane rentovat.

 

Dost možná, že však neví jak přesně na to, vše je se vším provázané...

 

... a tak možná prozatím volí cestu nejmenšího odporu. Podporuje lokální konflikty, aby zmenšil nárůst obyvatelstva. Postupně a hlavně P O M A L U , aby na to nikdo z jeho odpůrců nepřišel. /Nebo pokud by přišel, aby byl prohlášen za extrémistu, náboženského fanatika, psychotika či rovnou teroristu/. Ale zároveň se snaží postupovat natolik rychle, aby celosvětově nedošlo k populační explozi.

 

Postupně zvyšuje kontrolovanost obyvatelstva.

/bezhotovostní platební styk, čipy se zdravotní diagnózou, databáze, internet, bezpečnostní kamerový systém, geneticky modifikované zemědělské plodiny, jejichž semena již znovu nevzklíčí, rozluštění a výměnu částí genových konstruktů  -  u geneticky modifikovaných lidí již nyní vede k neplodnosti, usiluje o sterilizace, opatrně a kontrolovaně šíří nemoci - AIDS, BSE, ptačí chřipku atd./ toto vše uskutečňuje pomocí provázané ekonomiky nadnárodních korporací, takže výsledek může zcela jednoduše maskovat chtivostí těchto právnických subjektů, na které pak padá celosvětová vina a hněv veškerých aktivistů...

Rozdmychává a sponzoruje terorismus, aby vzápětí řešil bezpečnostní opatření, což je velmi dobrej byznys. A investuje především do sítí mobilních operátorů, které jsou de facto tou nejlepší a nejspolehlivější kontrolou obyvatelstva. Navíc za to sami lidi platí a ne zrovna málo. On paradoxně vydělává na tom, že se lidstvo nechá kontrolovat. K tomu přispívají chamtivá média takovými pořady, jaké dnes vídáme nejen v komerčních televizích, ale už i v těch veřejnoprávních. Je zkrátka perfektním Earth-ministrem propagandy.

 

A možná že i my jsme vedle jak ta jedle. A už nám hrabe ze špatnejch zkušeností.

 

Víš, co se proto chystáme udělat, až budeme mít čas? Vzít starej komoušskej atlas a srovnat tehdejší počet obyvatel s dnešním stavem. Nebude nás ale zajímat celkovej počet lidí, ale procentuální přírůstek u jednotlivých států. Změny v pěstování zemědělských plodin a tak....

 

:-)   Vezmi si tedy i ty svých pět švestek, tedy, pardon, atlasů, a napiš nám do příště, na co zajímavého jsi přišel ty sám. Dej však pozor abys protivníkem na švestkách nachytán nebyl...   :-)

 

 

 

Však nesuď předem onoho krutovládce, vždyť se dost možná snaží zachránit Zemi jako takovou? Před globálním oteplením, před řežbou na život a na smrt. Možná je pouze P Ř Í S N Ý.  Možná on sám nemá jinou možnost volby...  Kdo ví.

Důležité je pouze to, abys věděl, na co se máš připravit...

 

 

tak se měj ...

 

 

 

FNB 



P.S.   A možná se blíží Thovt a ten nás všechny zachrání.  Hermes Trismegistos.


hele Lukáši, ten text sem vložila já (r13) - ne Matěj. Chudák to nějak schytal místo mě - proč ti to připadá jednorozměrný? Já se naopak snažila, aby to jednorozměrný nebylo, což potvrzuje i celkem rozrůzněnost kritik /Petula, CheGuevara, Teichman, Semeno, pozorovatel/ já nevim jak to celý je, nastínila jsem různý možnosti - chápu, že to někomu může připadat paranoidní - ale jak je vidět, paranoidní to připadá mladším, kteří jsou ještě plni ideálů, mnohdy naivních. Já už těch ideálů ohledně světa jako celku moc nemám, zůstaly mi spíš ideály týkající se konkrétních lidí nebo věcí. A názor Petuly, která toho z nás prožila asi nejvíc, hovoří za vše. Zrovna její poznámka mne velmi překvapila, protože nemohla vědět, že jsem tohle psala já a přistupovala k tomu textu jistě objektivněji.

pozorovatel
07. 12. 2005
Dát tip
já už si to nepamatuju:)) tak nevim.. jen si tak řikám, jestli kritiku petuly vůbec brát v potaz... stejně jako "na všem je kus pravdy" je asi až moc jednoduchý, diplomatický občas na zkušenostech a stáří nezáleží, ale na úhlu pohledu a způsobu myšlení jediný, co si tu pamatuju, je, že jsem to bral jako srandu...takže ani ne tak moc vážně

pozorovatel
05. 11. 2005
Dát tip
ale je to zajímavě zjednodušeně řečený:) to se mi líbí... je to sice jen letmo nahozený, ale tak nějak selskym rozumem napsaný i když variant se dá vymyslet spousty a spousty no, ono se z toho dělá dobrá sranda, to jo:)) a já to vidim na prosté účtování má dáti - dal:) je to koloběh a všechno se vrátí ve stejný energii, jen hmota bude pozměněna, hehe něco jako jsme loutky vlastní doby a musíme se snažit jimi nebýt, protože tak se už loutky chovají:) tak zdar a věřte, že konec světa bude barevný, originální a nápaditý, takže radši nevěřte...ale těšte se já se těšim a moc:))

Vojcek
23. 10. 2005
Dát tip
To mi připomíná, když jsem dirigoval Janáčkovu Glagolskou mši.

Semeno
14. 10. 2005
Dát tip
Krutovládce. Až na tu drobnost že není hmotný a nepřemýšlí. KOuzelná hra se slovy, snad s vůlí veselý den

Petula
03. 10. 2005
Dát tip
A možná hrabe nám všem z toho, že to může být i takto, protože na každém šprochu…
|||-_-|||

kde se dá koupit levná trubka použitá víte někdo?

no matěji, pěkně ses rozjel.sou to ale jednorozměrný kecy, o tom si ještě popovídáme. lukpuk

a největší blbost je to o jednom krutovládci. to sem se vážně zasmál.luk

:-)

CheGuevara
08. 09. 2005
Dát tip
A hle, taky nekdo paranoidni :-) ... uz se tesim na ty kritiky... Na druhou stranu se mi to misty zda az moc iracionalne optimisticky. Ja mam obavu, ze se nikdo nechce starat o globalni problemy. Vetsinou se spis vsichni staraj jenom o uzemi, kde by z toho mohli neco mit... Nehlede na to, ze konflikt se uz asi rozjel - ne nadarmo se nejakou dobu uz skoro nepretrzite valci... Nevim co pod to napsat...spis sem zvedavej na ostatni reakce :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru