Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Buď a nebo

09. 09. 2005
9
38
7118
Autor
Lakrov

Další z těch malých špinavostí

 

 

 

 

Oči zabloudily do pootevřené tašky a z obyčejné zvědavosti vyrostla rozpolcenost. Vzít či nevzít. Třeba je to jen kus mosazi za pár korun. Prý se to pozná podle váhy. Jenže jak, když nikdy žádné zlato v ruce nedržela. Nervózně se rozhlédla. Klíče ve dveřích, takže cesta ven volná. Spal jak zabitý. Pár skleniček a cizinec... Nevěděla přesně odkud. Řeč, kterou spolu večer mluvili, nebyla ani jednomu z nich mateřštinou. Křestní jméno. Z něj a z toho, jak ho porazily tři sklenky vína usoudila, že je odněkud, kde se to asi moc neprodává. Nic mu do toho nepřimíchala. Fakt. Zato on jí určitě. Hrozně ji bolela hlava, když se před chvílí vzbudila. Včera to přitom nebylo nic velkého. A ta bolest teď tak divně odcházela a vracela se...

Znovu se po něm ohlédla. Ležel jak dřevo. Aby se mu tak... Ne, dýchá pravidelně, uklidnila se. Co vlastně bylo potom, co ji sem dovedl? Nemohla si na nic vzpomenout, a tak se znovu zadívala na pootevřenou tašku. Táhlo ji do ní hledání mezer v paměti? Ne. To ten šperk. Teď si vzpoměla. Neříkal snad, že jí ho dá? A ona, husa, už ho držela v ruce a pak odmítla. Jak by si připadala. Jako nějaká - na jednu noc. Dokonce se snad urazila. Jenže proč? Copak čeká, že ho ještě někdy potká?

Znovu se ohlédla, jestli se neprobouzí a opatrně sáhla pro ten poklad. Ještě než se ho dotkla ji něco zašimralo na hřbetě ruky. Ucukla a jak přitom tašku víc otevřela, zahlédla hadí ocásek. Je to past! Had v tašce! Blbost. Strašidla z chlastu a kdo ví jakého svinstva. Asi ty bonbony. Furt jí je cpal. Ale sám je taky jedl. Chutnaly jí a pak už si nic nepamatuje. Vlastně něco jo. Hráli nějakou hru. Vždycky musela počítat... Do kolika to bylo? Pak bonbon. A příště o jednu víc. Aby dostala další bonbon? Z ruky. Že se mu na ně nevyprdla, žralo ji teď.

Marně se snažila vybavit si to hlavní. A je to vůbec to hlavní? vzdala to po chvíli. Že je trochu nahá, to ještě nic neznamená. A on spí oblečený. Bylo to všechno takové divné; promítla si vduchu záblesky filmu. Plno polštářů - ostatně tu pořád jsou. Ležela mezi nimi a on stál? Frajersky, s rukou v kapse - tam asi měl ty bonbony. A druhou napřaženou, jak kdyby ji chtěl... To by si snad nenechala líbit. Ne, neubližoval jí. Nebo si to aspoň nepamatuje. A nic ji nebolí. Jen hlava trochu. A v puse pořád chuť těch bonbónů. Nezbyl tu nějaký?

Pohledala očima scházející oblečení. Těch peněz, co stálo. Tiše se po něm natáhla. Jeden knoflíček, druhý... Žádné násilí, žádné defekty, oddechla si při oblékání. Je jí tak horko z toho, že oblékla krátkou sukni? Buď, a nebo jak se znovu podívala na tašku. Strach z hadů? Nebo ten šperk. Ten by ji ze strachu vyléčil. Protilék... Neříkal něco takového? Přetočit film ještě kousek zpátky. Něco ji v noci kouslo. Nebo dokonce víckrát. Nehoda? Až pak to zlato v dlani, nebo už předtím? Nebo se jí to všechno jen zdálo? Smět ten film ještě jednou opakovat... Musí ten šperk potěžkat, rozhodla se s konečnou platností. A dál? Až ho bude znovu držet v ruce; vrátit? Byla by kráva. Ale v noci, to jí hrdost nedovolila. Připadat si jako děvka. Nebo raději teď jako zlodějka? Buď a nebo. Děvka nebo zlodějka. Říkal taky něco o trestu?

Žádní hadi nebyli, nejsou a nebudou, ujišťovala se vduchu. Pomalu sunula ruku do tašky a ještě pomaleji zpět. Něco drsného jí ovinulo zápěstí. Buď a nebo. Nepustit, ale necuknout. Nevykřiknout. Uvolnit svaly. A nepotit se, nedráždit pachem strachu. To jí všechno říkal? Dokáže se znovu ovládnout?

Neškodný tmavý copánek, zakončený rozeklaným jazýčkem. Kde už ho jen viděla. Ještě o snímek zpět? Zasvištění, upuštěný šperk a bolest, burcující tělo.


38 názorů

Lakrov
09. 05. 2018
Dát tip

Pohledala je záměrné (ale přípouštím, že to zní trochu nečesky, slovensky). Zcházející už je opraveno. Ještě jednou děkuji.


Gora
09. 05. 2018
Dát tip

V debatě ti to někdo již vytknul, ale já si nejsem jista, zda nejde o úmyslné Z: a zda by nemělo být místo pohledala pRohledala:-)

Pohledala očima zcházející oblečení.


Lakrov
09. 05. 2018
Dát tip

Pro Gora: Děkuji za upozornění. S opravami občas otálím, neboť se bojím, že se při nich úplně rozhází grafická podoba textu. Tady už je porušená, tak není co uchovávat.

...vnoci... opraveno na ...v noci...

Ale nevím, které ...z...


Gora
08. 05. 2018
Dát tip

Taky jsem se zatoulala, to z není ani po letech opraveno, a v noci /vnoci/ jakbysmet?

bavilo mne nakouknout do začátků...


Lakrov
25. 01. 2017
Dát tip

Tak dík za toulání, neboť zatoulání jsou vítána :-)


někdy se člověk jen tak zatoulá, hezký den


Lakrov
24. 01. 2017
Dát tip

Celkem mě překvapuje, že si někdo po létech přečetl tenhle starý poklesek.  Díky za návštěvu a ocenění.


zajímavé, jednoduché s napětím, T*


Lakrov
14. 04. 2015
Dát tip

Pro Athares: Děkuji za návštěvu, čtení a zanechání komentáře u jedné z mých (zdejších) "úderných" prvotin.


Athares
13. 04. 2015
Dát tip

Vzhledem k "datu vydání" asi můj komentář nebude mít žádnou váhu, ale přesto stručně napíšu. Krátké úderné věty působí akčně a fungují, ale všeho moc škodí. Zbytek neurazí, ani se nevryje do paměti. Těšim se ale až se dostane k jedné z tvých povídek, které potenciál nepromarnily...


Lakrov
12. 12. 2014
Dát tip

Pro upupa: Díky za ocenění. Tahle minipovídka byla napsaná tak dávno, že musím nahlédnout do textu, o čem že to vlastně je :-)


upupa
12. 12. 2014
Dát tip

Vždy ma zaujme psychologická štúdia "páchateľa" niečoho mimo normu. Väčšinou sa tomu venujú mladší autori, tí starší, teda my, hlbame nad strateným životom.

Tu platí: Dobré čítanie nehľadaj v kníhkupectvách, ale na webe.


Lakrov
19. 05. 2011
Dát tip
Pro Laurent: Když si teď tenhle text čtu s odstupem téměř šesti let, taky myslím, že by se v něm mělo něco změnit. Otázkou je, jestli za to stojí; byl to jeden z mých prvních umístěných na Písmák a měl sloužit snad jako určitá upoutávka na jiné, delší povídky, které byly předmětem "vyšších záměrů". Každopádně děkuji za návštěvu a rozbor; zkušim si to vytisknout, "propoznámkovat" a uvidím, co z toho zbyde :-)

Laurent
18. 05. 2011
Dát tip
Zravím, jen trošku pár poznámek. Zarazily mě - místo – a výpustky (...), které mi nepřišli (ale samozřejmě věc názoru) vždy na místě, ale je to věcí pocitů a vkusu. trošku na mě některá slova posůbila významově rušivě (ale jak říkám, každý to cítí jinak) například "Pomalu sunula ruku do tašky," spíše bych volil jiné slovo, mi přijde poněkud jiné významově ... třeba vklouzávala. Jinak text v počátcích na mě působil jako hravá klokotající bystřina, ale ty krátké věty v druhé části spíše už měly negativní efekt, prostě mi tam scházela, změna - pestrost. Osobně bych spíše přivítal střídání krátkých a dlouhých vět, mě postupně ta "strohost uspávala," ale u takto dlouhého textu, bych si s tím hlavu nelámal:-)) Hezký den přeji!

Edvin1
12. 02. 2009
Dát tip
Takže se shodneme. Ten Třetí klobouk jsem neměl na mysli. To bylo všeobecně o postupu. Počet hlasů neznamená nic. Vůbec nic. Písmák, žel, dosud není reprezentativní. Ti směrodatní čtou dosud většinou knihy. Internet je atraktivní pro autory, ale čtenáře neláká. Obrazovka nemá to kouzlo,vůni, hladkost v dlani, bolí z ní oči, nedá se vzít s sebou do tramvaje...

Lakrov
12. 02. 2009
Dát tip
> ...dobrý nápad... > ...A tak provedeš "remake"... Občas nevím, jak posoudit, který nápad je dobrý; věřit 'volbě z národa' v podobě počtu zdejších hlasů? Spíš ne. Já myslím, že tohle (a Třetí klobou taky) za "remake' nestojí. Byly to 'poutače'. A některé mé povídky už určitou 'renesanci' (korekturu) prodělaly.

Edvin1
12. 02. 2009
Dát tip
Jednoho dne zjistíš, že jsi sice kdysi měla dobrý nápad, ale neuměla jsi to sepsat. A tak provedeš "remake". A jelikož úpravu provedeš sama, dílu prospěje. Nechat dobrý nápad v původním, školácky napsaném stavu, je mrhání. Až tak mnoho těch dobrých témat nikdo nesežene, aby si to mohl dovolit. BTW, nedávno jsem zase jednou pročítal těch slavných 49 povídek E. Hemingwaye. A došel jsem k závěru, že kdyby tolik nechlastal a neodstřelil se tak včas, možná by došel ke stejnému závěru a některé by pozměnil. Některé jsou totiž vedle těch ostatních mizerné.

Lakrov
12. 02. 2009
Dát tip
Pro Edvin2: Ten odhad se dost blíží skutečnosti. Je to starý 'spis'. Asi starší, než mé členství na těchhle webových stránkách (ale to je víc mých děl). Neuklízím po sobě; snad z nostalgie. Nebo si namlouvám, že se není za co stydět... Asi je :-)

Edvin1
12. 02. 2009
Dát tip
Mně to připadá jako takové slohové cvičení nadaného, ale nevypsaného budoucího literáta. Jelikož píšeme rok 2009, a autorka taky píše docela jinak, myslím, že jsem to posoudil správně. Věta v komentáři: "Děkuji za upozornění na chybu (opravím), za schovívavost a (snad i) za další přízeň. mne pobavila." Vzhůru k dalším dílům!!! :-)))

Lakrov
12. 08. 2008
Dát tip
Pro mylenka: Já už teď takhle krátké (a hororové) výkřiky nepíšu. Tehdy to bylo něco jako upoutávka; na mou existenci :-) Děkuji za upozornění na chybu (opravím), za schovívavost a (snad i) za další přízeň.

Marcela.K.
12. 08. 2008
Dát tip
Nemá být scházející oblečení? Mám noční :-) Mám ráda příběhy, kterým rozumím :-)

Lakrov
31. 05. 2008
Dát tip
Pro Tragicus: Dle měho názoru je tenhle text příliš krátký na to, aby mohl být povídkou. Byl napsán účelově; Jako jakýsi test rakce čtenářů před zveřejněním jedně z mých promyšlnějších povídek. Třeba si ji přečteš. Ale je dlouhá, tak se do nočeho nenuť :-) Za zaslání názoru na tihle každopádně dík. Snad oplatím.

Tragicus
31. 05. 2008
Dát tip
Povidka je dobra, stylisticky nemam snad ani moc co vytknout, a obsah neni natolik "ze zivota", aby mne nudil. Skoda toho remcani tady dole.

Lakrov
14. 05. 2008
Dát tip
Pro Siegfried Johannes: Kdepak k nejlepším. To se zdá jen (nám) laikům bez uměleckého cítění. Všimni si, co obdivují kritikové a jejich přizvukovači. Já kolikrát ani nevím, proč to někdo napsal, a přitom to musí byť tak úžasné, když to ti, kteří dělají Písmáka písmákem tvrdí. Jaképak psaní příběhů, to už dnes není v móďě. Nadhledem kritiků se musíš řidit, aneb: Co není o hovně je o hovně.

Lakrov
14. 05. 2008
Dát tip
Pro Siegfried Johannes: Chápavá jako že uchopí. A vtáhnou do děje (a přitahnou zpátky ke psaní, protože bez čtenářů mi to občas začíná připadat jako zbytečnost a trstuhodné mrhání časem).

Lakrov
14. 05. 2008
Dát tip
Pro Siegfried Johannes: Děkuji za návštěvu a chápavá slova

Lakrov
06. 05. 2008
Dát tip
Pro Laura Eleonora > ...připomíná devadesátá léta... Nebude to tím, že tehdy se otevřely hranice? (se všemi důsledky z toho plynoucími)

Lakrov
06. 05. 2008
Dát tip
> ...by mne zajímala doba, kdy tohle vznikalo... Asi půl jedenácté večer :-) (2005, myslím. Kouknu se do poznámek)

Lakrov
06. 05. 2008
Dát tip
Pro Laura Eleonora: Vzalas ty mé literární poklesky pěkně od začátku, takže nebýt mi skoro padesát, málem se začnu červenat. Ty začátky nebyly ani tak mými prvními pokusy něco naps at, jako spíš způsobem, jak na sebe upozornit.

petr(angel)
01. 10. 2006
Dát tip
spíše nalézám zlaté autory(ky)...:-)

Lakrov
15. 09. 2006
Dát tip
Děkuji za milé překvapeni. Nestává se příliš často, že by se zde někdo vracel k rok starým dílům. Mám se nechat opájet dojmem, že se má tvorba začíná blížit k 'trvalým hodnotám'? :-) U jiných mých povídek snad, ale u téhle by mě takové označení dost překvapilo. Asi to bude něčím jiným.

petr(angel)
13. 09. 2006
Dát tip
Najít to na jiném serveru, čekal bych pokračovaní, ale tady asi autor nechtěl kazit čtenáře-děti:-)

Čumák
23. 04. 2006
Dát tip
dobry psycho :o) ty ses teda CVOK!

jolbah
09. 09. 2005
Dát tip

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru