Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Styk bezhotovostní

Výběr: vesuvanka
13. 09. 2005
27
8
5499
Autor
Vaud

Platíte hotově? Když máte práci hotovou, přijde vám za ní hotovost? Nebo dostáváte výplatu v nedodělcích? Vždyť opakem hotového je nedodělaný! Možná taky  nehotový, ale ne bezhotovostní, faktura nebo snad VISA karta. Přiznejme si to - pro peníze (zlaťáky, stříbrňáky a papíráky s Božkou) nemáme pořádné slovo. Pro mě je slovo hotovost odkaz na směnný obchod, kdy se vyměňovalo hotové zboží. Hotové za hotové. Bezhotovostní nemělo šanci. V lékárně jsou vždycky dvě fronty. Jedna je  „na recepty“ a  druhá „za hotové“.  Mě osobně to mate.  Vždyť u přepážky „za hotové“ se dá často platit i kartou. Co to jsou vůbec ty hotové? Nějaký eufemismus pro peníze?  Křičí snad lupič při bankovní loupeži: „Naval hotovost“? Vždycky chce prachy! Takže máme hezké české slovo „prachy“. Možná by se mohl zavést místo bezhotovostního styk bezprachatý  a v lékárnách fronty „za prachy“. Každému by to bylo jasné.

 

         Dovedu si představit co se asi honí hlavou padělateli peněz platícímu falešnými bankovkam při otázce „Budete platit hotovýma?

Určitě to je něco jako: „Ty krávo, přece ti nedám, ty nedodělaný co mi ještě schnou ve sklepě!“

 

         Je dnes vůbec cool platit hotově? Pozor, tato otázka má svou lingvistickou rovinu! To v případě, že bychom odvozovali slovo hotově od anglického hot – horký nebo žhavý. Pak by  třeba platba kartou byla  jasně cool – chladná a skvělá. A faktura v některých firmách určitě i frozen – zmrzlá.  Slovní spojení „být hotový“ by mohlo znamenat, „být při penězích“, ale také být hot! Přitom v mnohem tolerantnější angličtině je vhodné být střídavě cool a občas i hot. V konzervativní češtině se doporučuje mít hotovost.

 

                  Už jsem slyšel  o bezhotovostním styku. Ale co styk hotovostní? O tom se z nějakého důvodu mlčí. Přitom jste ho měli se zmrzlinářem, prodavačem párků i hajzlbábou.  Jakoby hotovost smrděla!  Zkuste si ale přijít do hospody bezhotovostně. Jak praví české pořekadlo: „Bez peněz do hospody nelez“. A já dodávám: „Bez hotovosti, potkáme se tak leda na Pohotovosti“.


8 názorů

Diana
27. 03. 2009
Dát tip
Jo,dobré zamyšlení. Stejné mlžení jako hotovost jsou i "prostředky" - tedy finanční prostředky - a zase jde jen o prachy! :-)*

tip za toho padělatele... ;-)

Hotovost je podle mne všeobecný směnný ekvivalent metalického a celulózového charakteru s uměleckou povrchovou úpravou. Bezhotovostní styk je jako sex po telefonu.

Vaud
08. 10. 2008
Dát tip
sparkie - to je pravda!! jak ty fejetony starnou!!

kgirl
23. 12. 2005
Dát tip
Teda, seš nesmírně poHotový.Ale nikdy sem nepřemýšlela nad cool a hot takle hluboce, někdo mi řekne že sem cool, fajn sem teda v pohodě.Ale opak k cool je hot a to znamená +/- to samý, i když je to spíš o atraktivitě,....Teda:-)

plzeňský
28. 11. 2005
Dát tip
Fejetony ti opravdu jdou.

:o) t.

Dřepim v práci na brigádě, docela se nudim, tak otevřu jedno dílko, které jsem celkem dlouhou dobu odkládal a... je to jako s filmovým klenotem, který vám leží v zásuvce jenom proto, že vás nezaujal jeho obal nebo jste na něj prostě zapomněli. Jsi skvělý lingvista a ještě lepší komik, z čehož dostávám jednoduchou matematickou rovnicí dvacet kopců srandy pro čtenáře, tedy i pro mě. Jedno z tvých nej děl! *

Klubík samozřejmostí...

Augustus
04. 10. 2005
Dát tip
Už mne zde pomalu nudí rozepisovat se s ódami na úroveň Tvých fejetonů. Proto dám rovnou TIP*! a suše konstatuji: Kdo umí, ten umí!

Elyn
01. 10. 2005
Dát tip
:)) *

Kytiii
24. 09. 2005
Dát tip
parádní hra se slovíčky... přesně taková, jakou ji dovedeš stvořit jen Ty... tip

Vaud
21. 09. 2005
Dát tip
díky moc všem za návštěvu i kritiky ;-)) pozor ať vás o zbytky hotovosti nepřipraví policie v pohotovosti

podezdívka
21. 09. 2005
Dát tip
Skvělé! Když byla řeč o hajzlbábách, u nich je vlastně bezhotovostní platba vždy, protože vybírají peníze předem, tedy když wc klient není ještě hotov. *T

Zbyhoň
21. 09. 2005
Dát tip
Fronta v lékárně "za prachy" je moc pěknej nápad, ale celkově je to trošku ždímané... Máš holt lepší a já mám jen jednu úroveň tipu. Ale taky to znám - takovej fejeton pro udržení kontaktu... a sám už jsem nic nenapsal dlouho až hanba, tož nebudu držkovat :o)

Rumco
20. 09. 2005
Dát tip
jako vzdy nemas Vaude chybu...Tip ...jinak to u tebe snad ani nejde...

basnikalex
19. 09. 2005
Dát tip
super:) TiP

Craerassy
18. 09. 2005
Dát tip
taak a to mámee jeden den hotovostní styk to abys bábu na hajzlíku nepřefik:-)))

pacajda
17. 09. 2005
Dát tip
Mám dojem, že i pan Karek Čapek by ocenil, cos z námětu vytěžil! T

Delahaye
16. 09. 2005
Dát tip
je to překombinované - na tak krátký text moc se točíš na jednom slovu a pro mě je to dost bez života (ale to Ti říkám jen proto, že jsem Tvůj věrný fanoušek, nemysli .. :-) ) Měj se

vesuvanka
14. 09. 2005
Dát tip
skvělé :-))) .... TIP a V

DRAHT
14. 09. 2005
Dát tip
Povedené. Líbí. TIP

Skvělá hra se slovy :-) TIP

pozorovatel
14. 09. 2005
Dát tip
Vella: prodává to firma Vella za 1, 50,- :))

Markel
14. 09. 2005
Dát tip
pěkná zamyšlenka - hračičková - T

poliana
14. 09. 2005
Dát tip
Moc prima, zasmála jsem se.

zelva
14. 09. 2005
Dát tip
Sice obsah Tvého fejetonu jde tak trochu mimo mě, protože já a peníze atd to moc nejde dohromady,ale jinak se mi to líbí¨...za tu poslední větu...TIP

pozorovatel
13. 09. 2005
Dát tip
upřesnění kategorie: mast urbanizace? hotový styk je opakem bezhotovostního styku, který znamená styk bez vrcholného závěru... podle mě to slovo vymyslely přehýčkané češky

Vaud
13. 09. 2005
Dát tip
upřesnění kategorie mi nějak nejde změnit ;-) ale s výkladem bezhotovostního styku máš pravdu!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru