Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Šeď

Výběr: sidonia, mad_orgasm, jenyk, Rabb, Print
15. 09. 2005
21
0
5827
Autor
Empty

   Seděl na panelákovém balkóně a pokuřoval cigaretu. Bylo další ze šedivých sídlištních ran. Lidé pod ním se hemžili jako stádo mravenců a spěchali do svých zaměstnání. Jako cvičené opičky, každé ráno ve stejnou hodinu, stejnou minutu, setkávali se na zastávkách hromadné dopravy, mlčeli, četli noviny nebo klábosili se známými a kolegy. Skoro to vypadalo jako jediný den, opakující se neustále dokola, jenom s přibývajícími vráskami a ubývající silou.

   Všichni tihle lidé, aniž by si to uvědomili, zešíleli monotónností svých životů. Po práci usedali do svých křesel, usínali u zapnutých televizorů a možná jedině ve snech odvažovali se žít tak, jako chtěli kdysi – v době, kterou si již příliš nevybavovali, ale přesto na ni stále a stále nostalgicky vzpomínali. A teď nadávají, jsou nespokojení. Všechny touhy a cíle zmizely v mlžném oparu minulosti. Nezbylo nic jiného, než přijmout monotónnost za svůj životní úděl a postoj. A postupem času tihle lidé zdegenerovali natolik, že se ta monotónnost stala zvykem, jakousi jistotou a při jejím narušení začali paradoxně propadat panice.

   Takhle je aspoň viděl on. Horší však bylo, že se  takto začal také cítit. Cítil, jak jím prostupuje stereotyp. Pomalu a kradmo plížil se všude okolo, připraven zamořit celé jeho okolí a pomalu ho udusit. Snažil se všemožně vybočit. Často měnil zaměstnání, bydliště, snažil se hodně cestovat, ale jakoby před tím vším nebylo úniku. Lidé byli všude stejní. Armády slepých robotů obklopovaly ho doslova na každém kroku.

   Za řeč nestálo ani žádné jeho zaměstnání. Jedno bylo jako druhé a vůbec nezáleželo na tom, čím se dotyčná firma zabývala. Vždy to byla jen spousta mizerné práce za mizerné peníze. A nad ním jen spousta pitomců, kteří vždy věděli nejlépe, co a jak se má dělat, kteří mohli kdykoliv vyhodit kohokoliv za každou maličkost a náležitě si tuto vládu nad těmi loutkami užívali. Zakrývali tak ale jenom svoji ubohost a malost a ve skutečnosti na tom nebyli o moc lépe, než jejich pracující hračky.

   Spousta z nich hledala pomoc u Boha. Potřebovali věřit, že je po jejich ubohém životě čeká něco víc, že to všechno má přece jen nějaký hlubší smysl. Čekali, že jim ve složitých životních situacích tenhle superchlapík pomůže. Většinou na ně ovšem kašlal a oni i přesto snažili se věřit slepě dál.

   Vždy si říkal, že existuje-li nějaký Bůh, jsme jeho nejbizarnějším dílem, nejohavnější podívanou. Dost chytří na to, abychom vymysleli stovky způsobů, jak se zničit a moc hloupí na to, abychom to neudělali.

   Pak tu byla rodina. Věc, která člověku přece jen měla přinést štěstí, která měla naplnit jeho život. Ale ani ta mu nebyla po chuti. Představoval si, jak vychovává svoje dítě, obrušuje si ho jako ozubené kolečko, aby dobře zapadlo do toho velkého stroje a bylo mu na zvracení. Sledovat, jak roste, jak se z nevinné naivní bytosti stává oběť,  jak degeneruje a pokud by bylo minimálně stejně tak citlivé, jako byl on, pokud by se bránilo a nechtělo se nechat chytit, byl by jeho život stejným znechucením, jakým byl pro něho.

   Nevěřil na lásku. Považoval to vždy jen za dočasné poblouznění. Pokud tedy láska existovala, byl to cit chabý a krátkodobý. Přesto žil s ženou, ke které po celou dobu soužití choval velmi intenzivní a trvanlivý cit. Nenáviděl jí každým kousíčkem své bytosti. Ale v jeho světě citové prázdnoty to znamenalo mnoho. Bylo to vykročení z prázdnoty. Naplňovalo ho, že je schopen cítit aspoň nenávist.

   Jeho žena byla nepříliš pohledná, vyloženě hloupá žena. Byla to ta nejtuctovější a nejnezajímavější osoba, kterou kdy potkal. Již od prvního pohledu ho nesnesitelně iritovala. Když jí stačil poznat, jeho pohrdání a znechucení se ještě několikrát zvýšilo. Zároveň však byla i objektem jeho sexuálního zájmu. Z nepochopitelného důvodu ho přitahovaly ženy ošklivé, honosící se prazvláštními tvary.

   Netrvalo dlouho a začali se spolu pravidelně scházet. Nebyl to až takový problém. On byl v té době sympatický chlap a ona spoustě mužů nestála ani za pohled. Její chování mu vadilo stále víc a byl šťastný. Byla to první žena, ke které něco cítil a tento cit se neustále stupňoval. K zbláznění jí nesnášel.

   Krátce po začátku jejich zvláštního vztahu okusil její tělo poprvé v posteli a v tu chvíli pochopil, že je mu souzená. Nikde se neholila. Všude byla divoce zarostlá chomáči chlupů. V posteli pak chovala se stejně živočišně, jako vypadala. Nestydatě roztáhla své chlupaté nohy, přitáhla ho ke svému tak podivně vzrušivě páchnoucímu tělu a hladově pohltila. Řvala při tom jako smyslů zbavená a on se mohl zbláznit rozkoší. Připadal si jako samec, kopulující s nespoutaným a divokým zvířetem. Nikdy nezažil nic lepšího.

   Po sexu se však opět změnila v tu nudnou ukecanou nevzdělanou husu, co v jednom kuse sledovala trapné romantické seriály, luštila při tom křížovky a plácala o nepodstatných a nezajímavých pitomostech.

   Chtěl s ní však zůstat, a tak se přetvařoval, jak jen to šlo, vyznával jí s krajním odporem lásku, občas koupil nějakou cetku a připadal si docela spokojený. Vždyť láska má k nenávisti tak blízko, že vlastně ani příliš nelhal, když jí tahle slova šeptal do ucha.

   Brzy naplánovali svatbu. To měl být jeho triumf a pravděpodobně i konec, který by stál za to. Chtěl se jí před oltářem vysmát a říct své jednoznačné „ne“. Chtěl jí vidět poníženou, plačící a nechápající. Intenzivně toužil se na ní v tu chvíli dívat. Z tohoto důvodu snažil se přípravu svatby co nejvíce urychlit, což ona samozřejmě považovala za projev intenzivní lásky a touhy po společném soužití.

   Když ale došlo na věc, nedokázal to. Viděl, jak moc je šťastná, jak moc touží vzít si člověka, kterého vůbec nezná a najednou neměl chuť jí vidět poníženou a bezradnou. Napadlo ho, že by už nemusel nikdy spatřit její zvířecí tělo a poslouchat její orgasmické skřeky. A to ho jakýmsi perverzním způsobem stále intenzivněji přitahovalo. Vzrušovalo ho, jen na to pomyslel. Nakonec tedy řekl „ano“ a sňatek byl uzavřen.

   Po nějaké době společného soužití však musel zákonitě přijít konec. Takhle to prostě fungovat nemohlo. To věděl moc dobře. A konec si vybavoval stále poměrně přesně.

   Seděl na balkóně, stejně jako dnes, když k němu přistoupila.

   „Krásné ráno, miláčku,“ spustila vesele.

   „Ahoj, vyspala ses?“ zeptal se s předstíraným zájmem.

   „Dobře, děkuji. Ale trvalo mi, než jsem včera usnula. Dost jsem přemýšlela a myslím, že jsme spolu už dost dlouho.“

   Tušil, kam tím míří, dobře věděl, že to jednou přijde a ten okamžik byl tady. Přesto se zatvářil hloupě a snažil se působit nechápavým dojmem.

   „Ano, to jsme, co má být?“

   „Chtěla bych už miminko.“

   „No jasně, třeba budem mít jednou tolik dětí, že je nestačíme uživit a budeme je muset všechny utopit, aby nepochcípaly hlady,“ překvapil sám sebe neobvykle drsným sarkasmem.

   „Co to povídáš? Chci jenom jedno miminko, jedno miminko uživíme.“

   „A přemýšlela si o tom, co bude, až vyroste? Nebude oblíbený ve škole, chytne se nějaký podělaný party, začne fetovat a až nebude mít na svou dávku, oba nás bez milosti zabije a okrade. Nebo ho srazí na přechodu náklaďák a zbyde z něho jen hromada polámanejch kostí, obalená krvavym masem. Zrovna včera psali v novinách, že někdo přejel dítě. Nebo vypukne nějaká další z těch debilních válek a v ní ho zabijou. A co když se narodí postižený? Budem se celej život starat o slintajícího mrzáka, utrácet hromadu peněz za doktory a léky, aby nám pak chcípl pod rukama? To chceš? Takhle si zkurvit život? Tahle doba neni dobrá pro nový děti, blíží se zkáza a ty nemůžeš trestat nikoho tím, že mu daruješ život a necháš ho v těchhle sračkách žít a pojít, nemůžeš!“

   „Co to povídáš? Naše dítě bude zdravý, šťastný a spokojený, stejně jako já.“

   „Tvoje štěstí pramení z hlouposti a naivity!“

   „To nechceš následovníka? Někoho, kdo tu po tobě všechno převezme?“

   „Co převezme?! Tenhle hnusnej šedivej byt? Starou rezavou škodovku? Špatně placenou otrokářskou práci?“

   „Copak ty nejsi šťastný?“

   „Šťastný? Proč proboha?! Že se ze mě stává jedna z těch neúnavných loutek, ovládaných stereotypem, abych nepošel hladem a nepřišel o bydlení? Že jedinej cit, kterej jsem schopnej cítit, je nenávist? To je nějaký štěstí?“

   „Copak ty mě nemiluješ? To jsi mě nikdy ani na okamžik nemiloval?“

   „Párkrát jsem něco podobného cítil několik dnů k ženám, které jsem poznal před tebou, ale vždy se to změnilo v totální lhostejnost a nezájem. Tebe jsem ale nemiloval ani okamžik. Od začátku jsem tě nesnášel, jenže tenhle cit aspoň přetrval, proto jsem teď s tebou.“

 V té chvíli začala plakat. Vůbec nic nepochopila, tak moc byla pitomá, ale to přece věděl. Ani ho to nepřekvapilo. Už po několikáté pocítil chuť jí uhodit, ale neučinil tak. Koukal na tu husu, jak leží zkroucená na zemi a pláče a najednou se to stalo. Necítil vůbec nic, všechna averze k této osobě vyprchala. Lhostejně tam postával a sledoval jí se stejným zájmem, jako když sledujete dodělávající mouchu.

   „Mám odejít?“ zeptala se.

   „Je mi to jedno,“ řekl popravdě.

   Sledoval, jak odchází a doufal, že to v něm vyvolá aspoň nějaký pocit. Nic se nestalo. Prostě odešla a jemu život nepřipadal ani bohatší ani chudší, než kdykoliv předtím.

  


kassiope
27. 10. 2005
Dát tip
Husté, takhle bych žít rozhodně nechtěla....holt, každý svého štěstí....*

ssalpy
19. 10. 2005
Dát tip
Tak to je ale opravdu odporný, stejně ti musím dát tipa

Finch
23. 09. 2005
Dát tip
Dobry, po tomhle se clovek alespon trochu zamysli. tip

Rabb
22. 09. 2005
Dát tip
Co ti mám napsat??? Vše, co jsem ti chtěl říct už řečeno bylo... TělocVik...

Matylda
20. 09. 2005
Dát tip
Naprosto skvělý !!! Četla jsem i mezi řádky. Málokdo to tak dokáže vystihnout. ***

Je to zvláštní. Začátek mi přišel jako strašná sračka, pak se to začalo přiostřovat ;o) Sou tam zajímavý myšlenky, se kterýma můžu i souhlasit, konec je dobrej, všechno to vystihuje. Jenom mi zase trochu nesedí ta forma, mohlo by to být jakože "já" a v přítomnosti, ne popis něčího "příběhu", ale to je jiná věc. Dám ti tip.

G_B_Show
18. 09. 2005
Dát tip
Vracim se už poněkolikátý a vůbec nevim co napsat... zkusim to ještě jindy, zatim jen tip*

sidonia
17. 09. 2005
Dát tip
slo.. ja nechci ani miminko ani avi, dekuji

slonovina25
16. 09. 2005
Dát tip
„Chtěla bych už miminko.“

Empty
16. 09. 2005
Dát tip
slon: Předpokládám, že je to jediná část textu, kterou si přečetl

slonovina25
16. 09. 2005
Dát tip
Zároveň však byla i objektem jeho sexuálního zájmu.

slonovina2
16. 09. 2005
Dát tip
Za řeč nestálo ani žádné jeho zaměstnání.

Je to strašný, ale taky strašně pěkně napsaný. Dávám Tip.

Vaud
16. 09. 2005
Dát tip
Ve většině Tvých povídek hraje jednu z hlavních rolí bezvýchodnost. Něco zvenku co přesně určuje, jak se budou postavy chovat. Ty nemají možnost vzepřít se vlastnímu osudu. Přesto v nich nacházím hodně ironie a nadhledu. *

Micro
16. 09. 2005
Dát tip
Jo, tohle se mi líbí, napsané je to takřka bezchybně (dvakrát třikrát bych možná prohodil pořádek slov ve větě). Co se týče myšlenky, myslím, že jsi tak nějak přesně napsal, co asi většina z nás cítí a vidí kolem sebe. Nebo mně to tak tedy přišlo. Možná v tom ta myšlenka mohla být trochu více schovaná, ale i tak rozhodně tip.

MeTB
16. 09. 2005
Dát tip
Začalo to hodně zeširoka a tak nějak omšele; hudrání nad lhostejností a šedí světa z pozice supermana, který přestává být supermanem. Dialog s paní manželkou je kostrbatý. Podle mě by hlavní hrdina mohl být zajímavý, kdybys´ tenhle text rozšířil a nějak víc vysvětlil proč je takový, jaký je. A když říkám "vysvětlil", mám na mysli "ukázal na nějakých momentech jeho života". Když ho tam takhle rovnou hodíš hotového, vypadá jako cvok - zkrátka ne, že by byl v nepořádku okolní svět, ale on sám. A povídka, kde je hrdina cvok bez vysvětlení, je divná.

Empty
16. 09. 2005
Dát tip
Dialog je přirozený podle mě. Tohle není o tom člověku, ale o tom, kam společnost spěje, on je zástupcem něčeho, co nás může jednou potkat a důvod je právě civilizace, což sem se v textu snažil nastínit. Je to cvok. Je to jen o tom, jakýž může být život bez citů a důvody nejsou podstatné

Beezer
16. 09. 2005
Dát tip
začátek textu by šel určitě vyjádřit jinak... je to moc utahaný a to co popisuješ je sice pravdivý ale dá se opravdu reprodukovat daleko líp, zvučněji, hlouběji, tvrději.Od půlky začalo bejt zajímavější. Dokonce mě přivedlo k zamyšlení což je určitě plus. Ale nic zvláštního hlubšího. Závěr o fous lepší. Jako celek ale bohužel nic pro mě. Promiň.

MeTB
16. 09. 2005
Dát tip
Ta potíž (alespoň pro mě) tkví v tom, že když příběh roztotočíš takhle výrazně okolo osoby hlavního hrdiny, už nepopisuješ svět, ale jeho. Takže to ve výsledku je o tom člověku. Svět nemusí mít důvody, ale člověk by je mít měl, aby se s ním čtenář mohl ztotožnit.

Spirit
15. 09. 2005
Dát tip
!! tak tohle je drsný Empty, zajimavy, moc zajimavy a myslim si dokonce že některý myšlenky jsou docela pravdivý smutný dost.. a nevim..

LuFi
15. 09. 2005
Dát tip
Ano ano, vždycky je tu někdo, kdo si myslí, že je jiný....a lepší..... Jakožto pohled na svět bych to hodnotil jako odstrašující..... literárně to však není vůbec špatné....

Alojs
15. 09. 2005
Dát tip
Po stránce textové, nikoliv myšlenkové a náplňové, asi tvá nejlépe napsaná povídka. Nepostřehl jsem jedinou chybu (pravda, četl jsem taky rychle). Dobře napsané, občas trefné, dobrá myšlenka v závěru, ale... ale tak nějak mi přišel ten hrdina strašně moc, strašně moc odporný, až jsem se s ním nemohl vůbec ztotožnit. Tipnu si. Abych přilákal další čtenáře. Je to tak trošku jiný tip. Budou mě zajímat názory jiných.

fungus2
15. 09. 2005
Dát tip
Zdařilé.**

Petr_Pan
15. 09. 2005
Dát tip
mno - první půlku jsem se musel do čtení nutit - dost všeobecný/dneska už mnohokrát řečený/napsaný řeči když se pak začne projevovat, přijde mi to psaný dost se smypatií pro něj, což je podle mě nepříliš dobře, protože to čtenáře spíš rozesmívá, než že by ho to vedlo k nějakému hlubšímu dojmu. ostatně - nenašel jsem tam jedinou myšlenku, kterou bych už někde jinde nečet, což mě docela zamrzelo, protože takovej dlouhej text a ono hovno .. mno nic - tak jen že jsem to přečet + že nelíbí

Friday
15. 09. 2005
Dát tip
to byl ale debil

sidonia
15. 09. 2005
Dát tip
naprosto úžasný!!!! chtěla sem bejt 1., co dá výběr, ale kdo pozdě chodí že áno... tak teď *tv + nej + tisk

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru