Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Opus Dei

21. 09. 2005
7
1
1748

"Máš vieru?"spýtal sa ma boh, keď som s ním hral karty.

"Že váhaš. A ty. Veríš v seba?"

"Občas aj hej. Keď som na konci so silami. V čo ešte veríš?"

"Že zajtra víde slnko na opačnej strane ako zapadalo. Že sa už neoplatí sedieť v tom tvojom zasranom špinavom svete a modlíkať sa ku kameňu..." a tak som tam sedel a vymenúvaval veci, v ktoré verím.

Po chvíli boh povedal:"Mám ho vari zničiť. Tak ho nenávidíš?"

Pri tej fúre negatývnich vecí, v ktoré som veril, zabudol som na čo sa pýta a povedal som:"A prečo nie?"

boh sa odvrátil, rozohnal oblaky a spustil na svet dážď z jasného neba. Sedal som tam a hľadal v kartách srdcovú postupku. boh sa otočil a po tretíkrát mi položil vážnu otázku:"A čo ja. Nenávidíš aj mňa?"

"Že váhaš. A čo ty. Nenávidíš sa?"

"Za ten svet áno. Za mnohé, premnohé veci sa nenávidím. Žijem s tým deň čo deň. Zaspávam a prebúdzam sa s tým."

"Tak prečo si ho stvoril?"

"Zo špásu." a ja som prehral.

 


1 názor

Sappy
03. 10. 2005
Dát tip
moc pěkný...

hastrman
03. 10. 2005
Dát tip
nápad *

thanks...

Nicollette
30. 09. 2005
Dát tip
je to skvělý tu máš dárek: (V. Holan, Panychida - pasáž o koncentrákách) Je Bůh? A je-li, proč si schází? Proč svoluje, by jenom vrazi zřeli svým okem všude tam, kde chybí jeho neosleplé?... Proč necítil ty ještě teplé postýlky dětí, vzatých... kam? (...) Proč necítil, byť pouze tence, ten provaz z táty - oběšence, na kterém musil vlastní syn sušiti spodky gestapáků?... Proč, když svou věčnost nechal draku, nevstoupil v čas a do hodin? (...) A Bůh by musil, musil zříti kostlivě šelestící bytí mužů přibitých za jazyk k záchodovému víku... Ano a co jich bylo do stok hnáno, kde v lejnech, moči zašel křik! A Bůh by musil vidět v chvění znetvořující ponížení: Mauthausen, Belsen, Osvětim. A hlavy sťaté na obrátku a tváří položené k zadku, zatímco výsměch plival k nim. A Bůh by měl být listů znalý, jež vězni před popravou psali a které poslal kněz či groš. Došlo jich málo z toho reje... Však přec jen došly, třebaže je nosíval slepý listonoš... A Bůh by musil plakat mstivě, kdyby byl zřel, jak doufanlivě zajatec při řevu svých pout vrhal se na mrtvého bratra... Šílený hladem hledal játra a našel se co lidožrout... A Bůh by měl snad pochopiti, proč zoufalý jsem ve svém žití a proč jsem v něm tak rozerván. Obraz, který zde propast není, nemůže sloužit za znamení. Znamení dávám v černý van... (...)

obluda a čo ten to:" Každý sme šľapkou svojho svedomie."???

obluda a čo ten to:" Každý sme šľapkou svojho svedomia."???

obluda
24. 09. 2005
Dát tip
toto je velmi dobry aforizmus.. podarene.... *

diki

Sunmoon
22. 09. 2005
Dát tip
hezký! t*

vďaka,si zatiaľ s dankou najlepší čitateľ

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru