Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zelený chrám

24. 01. 2001
1
0
2007
Autor
ARC

Zelený chrám 1991 Stojím v čtvercovém bazénu ve skalách. Skleněná, zlatem zdobená střecha do skal asi 100 m nade mnou zakotvena. Ve střeše otvor velikosti bazénu, kterým snáší se z tichého bledého Slunce mžící kapky do zeleného šera chrámu. Pomalu a líně snáší se krev sluneční. Nehnutě sálá pustý disk na nebi, jako lampa, jíž zapomněli zhasit, přestože již je poledne. Kolem bazénu pod poklopem temnězelená džungle s rudými květy ztrácející se ve skalách 500 m vzdálených, ukrývající překrásné dravé šelmy, jejichž řev tlumeně sem doléhá. Nemožno učinit prudší pohyb, aniž by chrám se nezbořil, aniž by ztěžklá pára nezačla bolestně řvát. Tmí se. Kol tuctu živých soch výsměšně na mě kývá, jež bohyněmi a bohy, šelmami skrytými mými šílenými i světlými jsou, nejen zde v podzemním chrámu zrodu, ale i ve všech snech tíživých nahoře pod vrahem ohnivým... Pomalu brodím se živou vodou, jako loutka, jako stroj... Z mlhy vystupují podobní olovění lidé. Kývavě mlčky se brodí, jako já - oči lesknou se nám nemocí, touhou, šílenstvím a moudrostí. Usmíváme se na sebe tajemně. Nám patří čas. Vše bylo řečeno a není otázek. Ale času rychle ubývá, nestačíme si už nic říci - a je toho tolik! Je strašně pozdě... Jak se všichni mýlíme !!!
Bhati
22. 03. 2005
Dát tip
Trocha patosu...:-)

Anonym
15. 02. 2001
Dát tip
Možná zvláštní styl trochu, říkám si, že takového ARC neznám...ZCH není špatná, ale je patrný rozdíl od ostatních...asi ten čas... její mírná "umělost" se mi líbí, dodává knižní nádech...určitě není tuctová. Sfinx

Carodej
30. 01. 2001
Dát tip
Velice zajímavé dílko, zvolený styl mylně uvádí čtenáře do pocitu mnohem většího stáří povídky, poslední věta mi přijde poněkud našroubovaná - takový výkřik do prázdna, všichni se mýlíme - to už jsem v různých obměnách slyšel často, ale chybí mi zde alespoň trochu reálný podklad, jako čtenáři - o co jde. V čem, na základě čeho - předcházející řádky povídky mne k tomu nenavádějí..... Jinak pěkné...

Taky nemám žádné umělecké záměry a většinou píšu automaticky, ale vypadá to pak úplně jinak.

ARC
29. 01. 2001
Dát tip
Díky za jediný ohlas....taky je to 10 let starý....je to vlastně sen, je to dětství, je to pocit můj do asi 10 let...to není umělecký záměr, Klárko, to je něcio jako automatický psaní.....já žádný záměry nemám, já "přepisuju" to co kolem lítá....no, 100 metrů....možná to bylo tak 80, 85, už si nepamatuju:)

Klárka
24. 01. 2001
Dát tip
Díky voleným slovům a především pak jejich pořadí, působí na mne tvoje povídka poněkud uměle. Použitá číslovka pak dosti cizorodě. Ovšem, může to být záměr.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru