Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pohled do bezedna

23. 09. 2005
6
0
1496
Autor
pekylau

 

 

Podívali jste se někdy ovci do očí?

Ne, počkejte. Ne té, co sedí vedle vás [ať už mužského, nebo ženského rodu].  Myslím té opravdové, vlnové, běhající po loukách.

Že nepodívali? To je chyba. Při troše dobré vůle byste tam nemohli přehlédnout něco, co v očích lidských jen těžko pohledáte. Hloubku, pokoru, klid, rozvahu... . A když ji nevylekáte, budete to vy , kdo první uhne, se stejně provinilým pocitem, jako při pohledu do nezkažených očí malého, ne zrovna rozeřvaného nemluvněte.

Jo, že jen na vlnu a později na maso, říkáte? Když vynechám choulostivou otázku, komu, že na maso a komu, že to na vlnu [mám také rád jehněčí a vlna mě často zahaluje),  potkal jsem ve svém životě mnoho lidí, kteří nepřispěli světu ani zdaleka tak velkým dílem.

Že je to surové, to šmiky, šmiky, šlachty, šlachty? Když opět vynechám choulostivou....viz. výše napsané, postačí titulní stránka denního tisku, ochucená obrázky zpráv prvního televizního programu, jako úvodní lekce do světa opravdové brutality. Navíc, jen tak mimochodem, jít jednou za rok k holiči? To jsme na tom podstatně hůře a ´´tam´´ musíme stejně dříve, či později všichni.

Aha! Smysl života! To máte pravdu. Myslíte jako náš, nebo ovcí?  Oklepte to zbytečno námi vytvářené a zbyde  vám podstatné jádro, nejen u ovcí. Co děláme my, co ovce neumí? Jezdíme na kole, abychom umřeli zdravější, stavíme domy, aby mohly být zase zbořeny,  píšeme básně, aby byly časem zapomenuty,.... nějak mi ten rozdíl ne a ne vlézt do pera.

Staráme se o koryto. To hlavně! Plodíme potomstvo, abychom ho celý život [v tom horším případě] ochraňovali, páříme se a rozcházíme, chodíme na pastvu, stavíme si stáje. Ať dělám co dělám, ovce vede na body. Ovce si nechá postavit stáj, naplnit koryto a viděli jste někdy ovci, volně se pasoucí na alpských stráních? To máme my tak možná o dovolené, u ovcí je to životní standard. A že je nakonec sežereme? Vynechám-li opět choulostivou...viz. na začátku, je to pořád lepší, než-li se žrát smyslem života  celý život.

Čím více se do toho zaplétám, tím více se mi na mysl vrací bezedno těch  velkých očí. Vlastně bych to měl asi celé škrtnout, protože se tam zračí obraz životní jednoduchosti a ta, jako kdyby v dnešní době byla něčím přísně nežádoucím.

           


infinite
21. 02. 2006
Dát tip
Dobrý. Ale i jako ovce bych si ráda občas odskočila třeba zalyžovat :-) Tvojí úvahu vnímám jako nesouhlas s uspěchanou dobou, ve které si lidi často hrají na to, co nejsou.

pekylau
21. 02. 2006
Dát tip
Predstavim-li si lyzarske stredisko v plne sezone za slunneho pocasi...myslim, ze by ovce jen nechapave kroutila hlavou [jsem nadseny lyzar, takze mohu...] Diky za navstevu a pochopeni me milovane ´popelky´.

pacajda
27. 01. 2006
Dát tip
Mám ráda ovce... *

Andulka
05. 01. 2006
Dát tip
Meli jsme ovecku na zahrade....krasnou a k mazleni....pak z ni byl beran, divokej a ja se ho desne bala....pak z nej byli salami a parky a obedy....a me to desne chutnalo....Podobne to u nas bylo s prasatky, kraliky, kacenkami, housatami, slepicemi.....Jako male dite me na tom nic neprekvapilo....bylo to soucasti zivota.....jako chodit do skoly, myt nadobi, chodit s odpadky........a jediny zajem byla hra s kamaradkami a jidlo...:-) -> Vysledek, do dneska si nedokazu vytvorit cit ke zvireti ....a do dneska neustale hubnu...:-))) I to je soucasti zivota. Hledani smyslu......ten kdo ho najde, zjisti, ze je to v uplne obycejnych vecech....treba ve snaze, abychom ze sebe udelali co nejlepsiho cloveka......a pritom rozdavali lasku a pomahali druhym....Roztahnout kridla k nasemu moznemu potencialu a zit proto, aby nas zivot mel smysl. A v tom je ten rozdil.....ovce se nesnazi byt tou nejlepsi ovci jakou muze byt, ovci je jedno osud jinych ovci.....ovce se stara jenom o sve pudy. Ja jako verici vim, ze vsechno ma svuj rad, svuj smysl, ze az jednou zpopelnim, ze moje duse tu bude nadale....ze bude pokracovat v ceste.....A tak se snazim zit jak nejlepe umim, jednat podle sveho svedomi......ktere se snazim ochranovat jako oko v hlave....:-) .....A jako ja, je spousta lidi, a tim je rozdil mezi nami a ovcemi....takhle to alespon vidim ja...:-) Jinak uvaha je fajn, vtipna, lehce napsana, zajimavy uvod, ktery vtahne ctenare do textu, privede jednoho k zamysleni.....jen v tom konci se lisime....:-)))*

pekylau
29. 09. 2005
Dát tip
Díky za upozornění, snad už je to ted v pořádku.

Loutka
23. 09. 2005
Dát tip
mě to nějak divně zobrazuje hacky carky, nevim jak ostatnim

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru