Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

DVEŘE

24. 09. 2005
6
0
1562
Autor
pekylau

 

  Sedím na větvi.

Sedím na větvi a je mi nedobře.

Myšlenky se na okamžik rozptylují. To byl přeci nějaký film? Jakubisko, Polívka? Nevím. Všechny duchaplné komedie  předních humoristů tohoto světa mi zplývají v šedé nejasno. Sedím na větvi a ani stádo rozchechtaných Chaplinů mě rozesmáti nedokáže.

Sedím na větvi.

A na konci.

Praštil jsem dveřmi s přesvědčením, že už nikdy nebudu potřebovat kliku a stejně jako většina podobných dveřozavíračů ted čekám, kdy mě to výzývavé a vzpupné na druhé straně zavolá neomluvně a nepokorně zpátky. No a já , naoko také neomluvně a nepokorně, přesto však v roli jednoznačně poraženého, vklouznu zpět do té zlaté, vypolstrované, ale navzdory všemu luxusu, pořád  jenom obyčejné klece.

Tak.

Praštil jsem dveřmi.

A udělám to znovu a znovu.

To tam za těmi dveřmi mačká, svírá, utiskuje, dusí... !

A tak jsem s nimi praštil. Poprvé, posté, potisícíčtvrté.  Dělat si čárky na kmen stromu, asi by to ten dřevěný ubožák dávno nepřežil.

Na rozdíl ode mne.

Já žiji.

 S pocitem křivdy, bezpráví a ublížení na těch nejcitlivějších orgánech mého těla.

No jasně.

To všechno´´TO´´, ´´ TO´´  tam  za těmi dveřmi!  Já kdybych jenom mohl. Ale ´´TO´´ mi to nedovolilo! ´´TO´´ je tím vino, že už to dál nevydržím, že už toho mám plné zuby, že mě to nebaví, že..... , že jsem nezamknul dveře!

Cože jsem nezamknul?

Dveře?

No ano. ´´TO´´  může za to, že jsem nezamknul dveře!

No to už je vrchol!

 

Sedím na větvi a nájednou nevím. Nevím proč jsem na větvi, ale pomalu tuším, proč jsem nezamknul. ´´TO´´ za to určitě nemůže.  Ten klíč je totiž (byl tam opravdu vždy?),  zastrčený na mé straně. Opravdu. Je tam a funguje. Starý, zrezavělý, železný,.......nepoužitý.

Vrátit se?

Nebo se nevrátit?

Zlost, stále více ředící se časem a přiznáním si své viny, se postupně proměnuje v strach. Strach! Vlastnost, která se tak ráda schovává za zodpovědnost, povinnost a plno jiných, námi používaných vlastností, sloužících k lepšímu ovládnutí.

Vrátit se?

Nebo se nevrátit?

´´Za osmdesát let tady nikdo ze žijících lidí nebude´´, proletí mi hlavou myšlenka jednoho z nežijících myslitelů. ´´No a já ještě dříve´´, odvážuji se tento skvost doplnit o své osobní poznání.

Čekat?

Znovu čekat na další opakování?

 

Už nesedím na větvi.

Zamykám nikdy nezamčené dveře a s klíčem v kapse odcházím.        

               

                                                                                            


pekylau
15. 01. 2006
Dát tip
Děkuji Andulko.

Andulka
05. 01. 2006
Dát tip
Zajimavy. Zase provokujes ctenare k zamysleni.....I kdyz zustavas na povrchu.....ma to spad, je to dobre postaveno, nenudi.....a ctenar si (diky tomu, ze tam necpes osobni detaily) muze dosadit za to co chce....Tohle se mi zatim libilo uplne nejvic. Jak po strance obsahove, tak jak je to zpracovane!* Je to moudre a dokaze to probudit pocity ( kazdy z nas obcas sedel na vetvi, kazdy z nas obcas bouchnul dvermi)....a ty pocity se vraceji sami, aniz bys je musel popisovat. Koncem, muzeme lehce veci pokazit.....ale tady si lepsi zaver vymyslet nemohl!

bulim
08. 10. 2005
Dát tip
Řeším podobný problém, jen se nemohu odhodlat k tomu otočení klíčem. Já asi odejdu a nezamknu...ale kdoví, jak to opravdu dopadne... tip

pekylau
08. 10. 2005
Dát tip
StvN - díky. bulim - ono každé to zamčení dost bolí, ale máme ´´prý´´ každý možnost volby. Takže držím palce.... dobře to dopadne. Dík.

StvN
02. 10. 2005
Dát tip
Celkem poutavá sonda do nitra dveřozavírače.

pekylau
28. 09. 2005
Dát tip
Myslim, ze neni ´´nebeznych´´ temat. Dekuji vam, mravenci.

hmm...jo...je to takový docela běžný téma, ale napsaný fakt pěkně...že nás to i při té délce bavilo číst...TIP

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru