Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kterak si Omsk chystal počteníčko

30. 09. 2005
1
0
1553
Autor
houda

zase ti dva...

Tak třeba pozorovat naše dva přátele v městském parku, to je vážně k popukání. Drobí kupříkladu za teplého odpoledne nachylujícího se již k večeru dobrosrdečný a přívětivý Pantělejev ptáčkům, drobí a vyhládlí čiperkové slétají se kolem lavičky, na níž ten starý dobrák od kosti dobromyslně trůní a rozhazuje z pytlíku drobty plnými hrstmi do všech světových stran. Jen za sebe jaksi ne a ne vrhnout. Vždyť je tam stejně křoví.

Ptáčkové, ti zase vrhají se všemi směry a jeden přes druhého bezhlavě po soustech a v panice rvou si je chvatně do zobáčků. Jen rychle, rychleji.. než mi můj soused zleva či zprava urve můj kousek od bohatě prostřeného stolu pro všechny! Myslí si asi. A bacha na napadení shora, uvědomí si ulekaně a uskočí z ničeho nic stranou. A přitom si cpou do svých úzkých hrdélek stále větší a větší sousta, jež se jim nakonec jistojistě vzpříčí v těch jejich nenasytných tlamách a malí nenažranci se začínají dusit. Očka jim lezou z důlků, hrudníčky se mocně dmou, ptáčkové modrají a jeden po druhém padají v křečích k zemi. Namoutě, brzy s nimi bude amen. A všude kolem tma jak v ranci.

 

Tu za svitu poněkud obstarožních a časem poznamenaných luceren nastupuje ten starý trumbera Omsk a ve snaze ptáčkům pomoci, dupe zoufale a z posledních sil po jejich nafouklých bříškách, aby zpětným tlakem vyrazil uvízlá sousta z ptačích hrdélek a všechna ta opeřená boží stvoření mohla konečně volně vydechnout. Nebo spíš nadechnout. Tak či tak, hlavně nezdechnout. A Omsk poskakuje a dupe a činí se až do svítání, celé ráno i dopoledne a ještě něco přes poledne, to pro jistotu. Do akce nastupují ovšem okamžitě jak ho zmerčí spořádaní občané, procházející v tu dobu parkem, vrhají se na málem šíleného Omska a strhávají ho k zemi. „Dupat ptáčkům na bříška, neřáde! To se dělá? No, jen počkej, my už ti to spočítáme!“ A zatímco spořádaní občané na prstech počítají, kolik Omskovi za jeho křupanství, krutost a bezohlednost vysázet, Pantělejev pečlivě skládá vyprázdněný pytlík, promne si dlaně, aby je očistil od jemného poprašku rozdrceného pečiva, vytáhne z aktovky Omskovy noviny, rozevře je a spokojeně se do nich ponoří.

 

Zato Omsk, ten si dnes, jak to tak vypadá, asi moc nepočte. Snad zítra, dá-li Bůh.
houda
03. 10. 2005
Dát tip
nech: a on na to? martyxx: to by jistě šlo, ale já to nechám takhle rokokově rozprostraněné, jak to vyrostlo...

houda
03. 10. 2005
Dát tip
avi zase

houda
03. 10. 2005
Dát tip
...jo? zajímavé... a o čem to?

houda
03. 10. 2005
Dát tip
..ale tam se jistě neděla takováto zvěrstva?

houda
03. 10. 2005
Dát tip
..hmm, ha, raději nevycházet...

Marty73
30. 09. 2005
Dát tip
má to nápad, akorát bych to trochu očesal.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru