Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

PODMILEŠOVSKÉ RONDO

07. 10. 2005
16
0
7554
Autor
vesuvanka

PODMILEŠOVSKÉ RONDO

Šestý říjnový den se probouzí v mlze, ale s nadějí na modrou oblohu a pěkný výlet. Impresionistické obrazy krajiny nesměle ozářené sluncem ubíhají při pohledu z vlaku. Proměny barev, kdy žluté, oranžové, červené a karmínové si vítězně dobývají cesty do zeleně. Zahrádky ještě kvetou, ovocné stromy se pyšní dozrávajícími plody,. Psí víno obrůstající zdi domů, ale leckde i stromy, se červená.
Okolí tratě poněkud posmutnělo.Zdá se, že přehlídka květů skončila., ale během cesty zjišťuji, že ne tak docela.

Blížíme se k Roudnici, kde to vypadá, jakoby někdo mávnul čarovným proutkem. Znovu tu rozkvetla divizna modrými květy hýří nízký a rozvětvený hadinec , žlutě září jestřábníky a dokonce i kozí brada... to vše vypovídá o místním teplejším podnebí.

Z Lovosic vede naše další cesta pod Milešovku. Podzimní tóny barev zvýrazněné sluncem dodávají středohorským kopcům plastičnost, zejména pak jemně okrové vrcholy. Jejich jednotlivá pásma jsou odstíněna podle vzdálenosti.

Kráčíme lesem, sluneční paprsky prosvětlují zlátnoucí a červenající koruny stromů. Listy se zvolna a tiše snášejí k zemi. Sledujeme jejich pohyby. Některé padají přímo, ale jiné doslova tancují ve vzduchu než jejich pouť skončí na zemi. Nasáváme tu jedinečnou vůni schnoucího listí.

Po levé straně máme Milešovku, která tu strmí do obrovské výšky, nikdo by neřekl, že má pouhých 837m nad mořem, Upoutá nás tlumenějšími odstíny barev v nichž je přimícháno i trochu tmavě fialové.... to jsou buky. Na vrcholu hory bělostně září meteorologická observatoř s rozhlednou. Dostala zřejmě nový kabát ke svému stoletému výročí. Posadili jsme se a kochali pohledem na královnu Středohoří a modrou oblohu bez jediného mráčku.

Příjemné teplo a ticho lesa, ani ptáček nepípne, dokonce i sojka, která tu přeletěla, na nás nereagovala. . A už je tady - rezavý s černými skvrnami... poletuje kolem nás sem tam až si sedne na vyštěrkovanou cestu a rozevře křídla. To je ono, přesně tak to potřebujeme, abychom ho poznali. Má pěkně vykrojená křídla. Je to babočka bílé cé - jmenuje podle bílé skvrnky na rubu tmavých křídel, která připomíná C. Kontrasty barev motýla a čediče...

Po chvíli pokračujeme v cestě, na jejímž okraji se v trávě krčí osamělý květ ocúnu. Necháme se zlákat prosluněnou loukou pod jihozápadním svahem Milešovky., Na dohled jsou i její Výří skály. Na pravé straně se nám rozevře nádherný pohled na Ostrý, Lhotu a Milešovský Kloc. Na dohled je i zámek v Milešově.

Louka je ohraničená pod Milešovkou hustým a neprostupným listnatým lesem, na jehož okraji jsou šípkové keře obalené šípky a brsleny s tmavě růžovými plody.. Zaujme nás svěží zeleň louky, která je místy trochu vlhká. Jsme překvapeni kvetoucími kopretinami, třezalkou, zvonky, rozrazilem s nápadně modrými květy, řebříčkem, pryskyřníky, jestřábníky, fialově kvetoucím pcháčem šedým, dokvétá ještě řepík lékařský. Modrý kakost luční a tmavě růžový kakost bahenní. Objevujeme další ocúny a koberce rozkvetlé máty lesní. Nechybí ani různé těžko určitelné okoličnaté rostliny. Tu a tam zahlédneme kobylku luční, sluníčko sedmitečné, zahlédneme dvě babočky admirál a běláska, na květu pcháče čmeláky a včely.

Projdeme pomalu loukou k posedu, odkud chceme pokračovat cestičkou dolů k silnici. Ale cesta tu žádná není. Jen vysoká tráva, kopřivy, které mi sahají k ramenům, bolševníky přesahující mých160 cm a touto džunglí se na slunce prodírají malé doubky a jasany. A teď se tu prodíráme my. Občas na nás jukne z trávy kámen porostlý mechem. Členitý terén, mimořádně bohatá vegetace, to je drama sopečné krajiny.. A od Milešovky, která na nás shlíží, zafouká vítr zvláštním neobvykle hlubokým hlasem - ano to je Milešovská fuga, při které listí doslova prší.

Klesáme dost prudce a na dohled jsou osiky, topoly a olše. Narazíme na stezku zvěře, která nám sestup trochu usnadní a po chvíli nás čeká přechod potůčku. Vděčíme kamenu, že naše nohy zůstaly suché. Pomalu, ale jistě se blížíme k silnici, na jejiž přítomnost nás upozorní barokní socha, která se tu nečekaně vynořila z podrostu. U sochy nenacházíme žádný nápis, takže se nám nepodaří zjistit, koho představuje. U jejích nohou je poměrně čerstvá kytička chryzantém.

Silnice zvolna stoupá a sluníčko je již dost nízko nad obzorem. Jeho paprsky dodávají stromům zvláštní teplé odstíny barev. Na obloze se objevují drobné bílé řasy. Silnice je lemovaná listy podbělů a mochny husí. Na pokraji lesa objevujeme rozkvetlé pomněnky a zajímavou vyšší rostlinu s odkvétajícími růžovými květy - konopáč sadec..

Náš okruh se uzavírá, před námi je tradiční cesta na nádraží. Loučíme se nejen s Milešovkou, ale i s dalšími kopečky, které se zvolna noří do podvečerního oparu,
Podzimní pohádka dnešního dne končí, ale zanechává v nás hluboké dojmy a pocity radosti.


















vesuvanka
30. 03. 2006
Dát tip
Usmáty_autor - děkuji moc za návštěvu, hřejivá slovíčka i tip :-)))

krása, zase si ma dostala...*

Oldjerry
20. 02. 2006
Dát tip
I ten, kdo tu nikdy nebyl už teď - po přečtení - ví, jak je tu fajn. Já už na Milešovce nebyl dvacet let, ale mám to někde zasuto a občas se to klube.*******

vesuvanka
20. 02. 2006
Dát tip
Oldjerry - děkuji za milé zastavení i tip. Těším se, až se to vyklube :-)))

vesuvanka
30. 10. 2005
Dát tip
synáček Petře, udělal jsi mi velikou radost svojí návštěvou a kouzelným obrázkem podzimní Milešovky s malebnými mraky.... díky moc, i za tip

synáček
29. 10. 2005
Dát tip
T****

Craerassy
27. 10. 2005
Dát tip
teď tu moc nebývám, protože hodně pracovně cestuji, ale pročtu moc ráda postupně všechny tvé krásné procházky, ves:-) *

vesuvanka
27. 10. 2005
Dát tip
Craerassy mám radost, že se Ti moje procházky líbí, děkuji z návštěvu, milá slova i tip

vesuvanka
18. 10. 2005
Dát tip
Snoopík - děkuji za milé zastavení, hřejivá slovíčka i tip

Markel
13. 10. 2005
Dát tip
Četla jsem si pěkně pomalu a byla jsem tam s Tebou - díky a zasílám velký Tipík

vesuvanka
13. 10. 2005
Dát tip
Markel - mám radost, děkuji za milé zastavení i tip,

Lotoska
10. 10. 2005
Dát tip
...stále jde vyčíst, jak máš tento kraj ráda...:-)

vesuvanka
10. 10. 2005
Dát tip
Lotoska děkuji za milé zastavení i slova :-))), mám ten kraj moc ráda, má zvláštní kouzlo - nejen zajímavý dramatický reliéf kuželovitých kopců, ale i velice bohatý život příznačný pro krajiny sopečného původu - V období romantismu se České středohoří těšilo oblibě umělců a v Evropě bylo známé - pohyboval se zde J. W. Goethe, který tu měl svoji lásku Ulriku von Lewetzov, Ludwig van Beethoven, Richard Wagner, přírodovědec a cestovatel Alexander von Humboldt a mnozí malíři - jeden německý malíř (Ludwig Richter) srovnával středohorskou krajinu s krajinou v Itálii - tehdy si malíři často jezdili pro inspiraci do Itálie. Náš Emil Filla se také do Českého středohoří doslova zamiloval a v posledních letech života namaloval celý soubor panoramatických obrazů této krajiny

etna
10. 10. 2005
Dát tip
moc pěkné, dýchá z toho na mě příjemný optimismus a radost *

vesuvanka
10. 10. 2005
Dát tip
etna mám radost, že dílko působí tak jak píšeš, děkuji za milé zastavení i tip

Lotoska
10. 10. 2005
Dát tip
... je vidět Vesuvko, že tvé zalíbení v krajině není malé, máš i širší znalosti nejen o kraji a to se velmi cení:-) člověk si říká o kolik je pozadu, leccos zná a vidí, ale málokdy si vše zapamatuje. obdiv:-)

vesuvanka
10. 10. 2005
Dát tip
Lotoska děkuji za další milá slova.... je to také jeden z mých koníčků, ale jinak jsem dost jednostranná, takže o mnoha jiných oborech nemám "ani páru" :-)))

pacajda
09. 10. 2005
Dát tip
vesuvanko, tolik pohody, tolik krásy! Díky Tvému peru to všechno vidím, a jak to voní!

vesuvanka
09. 10. 2005
Dát tip
pacajda děkuji za milé zastavení a krásná, hřejivá slovíčka, která mě moc těší.....

Smetiprach
08. 10. 2005
Dát tip
Jojo, já se pořád nikam nedostanu, tak jezdím v duchu s tebou... Hezkej víkend. J. *

Print
08. 10. 2005
Dát tip
Milé...*

KayTee
08. 10. 2005
Dát tip
krásná procházka *

vesuvanka
08. 10. 2005
Dát tip
dadíková - děkuji za milé zastavení, tip i přání :-))) i Tobě krásný víkend Smetiprach - díky za milé zastavení, slova i tip, i Tobě krásný víkend Print - děkuji za návštěvu, milou kritiku i tip KayTee - díky za návštěvu, milá slova, tip a klub

dadíková
08. 10. 2005
Dát tip
vesu zdravím, hodně sil na další výlety....:))) ta touha je pořád že....

Arienalia
07. 10. 2005
Dát tip
Taky zanechala dojmy a pocity :) Děkuji za ně... *!

Zuzulinka
07. 10. 2005
Dát tip
zazvonil zvonec...létu je konec...chvílema vábí..už jen to babí:o))*

Velmi hluboké dojmy... :) ×

Diana
07. 10. 2005
Dát tip
Ten tvůj kraj, kde jsem nikdy nebyla, se mi pomalu stává domovem. Na těchto procházkách si jej prohlížím tvýma očima a za chvíli tam snad budu znát každý kamínek, každou kytičku. T****

vesuvanka
07. 10. 2005
Dát tip
Arienalia - potěšila jsi mě milými slovíčky, díky za návštěvu i tip :-))) Zuzulínka - díky za návštěvu, milé veršíky, krásný obrázek i tip :-))) Kid_A díky za návštěvu a milou kritiku, která mě moc potěšila, i za tip :-))) Čokoládová - díky za milé zastavení, krásný obrázek i tip :-))) Diana díky za návštěvu, hřejivá slovíčka i tip :-))) Moc bych Ti přála výlet do Českého středohoří, ta krajina má zvláštní kouzlo a jiskru, rozdává radost

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru