Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Leguan

08. 10. 2005
6
0
1555
Autor
pekylau

 

 

Natáhl  ruku a zavěsil se prstem do malého otvoru ve skále. Nepopsatelný pocit, kdy život visí na malém kloubku horní končetiny. Přitáhnout, levá pata na úroveň ramene a pravá opatrně vyrovnává. Prodloužit  levou a zachytit výraznou římsu. Chvilka uvolnění.

 

 

´´To přeci není možný!´´ řval na Ivana, který přes všechny lékařské tituly vypadal ve svém bílém plášti najednou tak strašně malý. ´´Bež  s tím svým šarlatánstvím do prdele. Nevěřím ti ani slovo. Jste tu všichni gauneři a debilové´´, křičel ještě ve skleněných dveřích, které pod jeho náporem nebezpečně zaúpěly. Cítil, jak mu srdce buší na poplach.

´´Počkej přeci!´´ slyšel ještě z dálky Ivanův hlas, ale to už se jeho zlost vybíjela do pedálů  horského kola. Nepříčetný vtrhnul do staré kůlny, kde byl navršen materiál pro další expedici, na okamžik se zastavil, pak nepřítomně sebral malý bágl a sedl  znovu na kolo.

 

 

Pravá ho bezpečně dostala nad malý převis a leguán vytetovaný na  předloktí, jako by se na něho nepatrně pousmál. Byl pyšný na tuhle přezdívku.  Být ve skalách jako on. I v  největším prásku si pohybově zachovat tu chladnokrevnou rozvahu. I když srdce buší na poplach. Na zemi to nedokázal. Tady ve stěně ano.

 

 

Normální vyšetření. Před uzavřením každé takové smlouvy se chodí na vyšetření. Uskutečnění  všech jeho lezeckých snů bylo najednou na dosah.

 

 

Cvaknul karabinu do kruhu a podíval se pod sebe. Černá linie zapadajícího slunce se posunovala stěnou vzhůru. Oba chtěli k vrcholu. To nemůže stihnout, prolétlo mu bezděčně hlavou. Jak den a noc, nebe a peklo, dělící čára nezadržitelně se posouvající výš a výš.

Další metry ho pohltily svojí náročností. Znovu ten pocit absolutna, nezatížený lanovým pojištěním, chvíle, kdy každá chyba je chybou poslední.

 

 

V uších mu zněla Ivanova slova. Ne, to nechtěl. Ani nahoře, ani dole. Tady je na vrcholu.

 

 

´´Kurva!´´ špička nohy  zklouzla a on se na nečekaně houpal na pravé ruce. Že by se špatně koncentroval? To se mu v téhle cestě ještě nestalo. Jeho pohled bezděky zabloudil na stěnu pod sebou.  Černé moře se přibližovalo. To nestihne, pomyslel si znovu, zatímco se jeho ruka začínala bouřit proti jednostrannému zatěžování.

 Stačilo se jen přitáhnout.

 


Markel
12. 02. 2006
Dát tip
*

pekylau
08. 11. 2005
Dát tip
jolbach, alanwilder - Díky.

jolbah
10. 10. 2005
Dát tip
Snad to není jen ta 'blízkost kamene', že mě tahle povídka zaujala. Zkusím přecíst znovu... Ne. je to i v něčem jiném. TiP.

alanwilder
10. 10. 2005
Dát tip
jo jo

bulim
09. 10. 2005
Dát tip
Fakt bezva. tip

pekylau
09. 10. 2005
Dát tip
terapeut - prima nápad, nevím jen, co na to Rammsteini. Textově trochu vzdálené, ale muzika se hodí stoprocentně. Dík za komentář. bulim - to vždy potěší. I tobě dík.

Chtělo by to k tomu připojit zvukový soubor, aby pod čtení hráli Rammstein Ohne dich:-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru