Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Praha, Praha...

17. 08. 1999
0
0
2269
Autor
Saša

Maprachovi jako odpověď na jeho Praho, Praho! Bez něj a Mrštíkovy Santa Lucia (odkud čerpám některé slovní obraty) by tato básnička nikdy nevznikla.

A byla to Praha, poetická, stověžatá Praha, se skalnatými srázy, teras břehy vysokými, ukrytá v nedbalkách bílých vltavských mlh, Svůdnice černá s rysy své tváře kamennými, Praha zbudovaná lety, posvěcená pravěky, o mythických postavách dějin pověstí plná, spící město, opásané bílou stuhou Vltavy, vysněná bytost pohádkami vyzlacená, kterou každý spatřit touží a o ní sní, a krásou v rudé záři polen v krbu hořících sveden je fantomy mladistvých dní v žhavých barvách iluzí nadsmyslných. „Ještě jednou, dřív než umru, Prahu chtěl vidět bych rád"... V tichu šedé noci temně duní Vltava, jak láme se o jezu šikmý slap a těžkým zurkotem padá pod krajky ledu bílé... Stojíc na půdě Prahy, její vzduch dýchajíc, hledajíc památné pro naše srdce cíle, sajeme barvy šedých začmouzených ulic. Jako by všechno, co svět moderní připomíná zapadlo ,když zamíříš na Stranu Malou, za rozevřenou branou mosteckých vížek. Že v šestnácté století vchází duši se mimoděk zdálo. O Praze sníce, s Prahou uléhajíc k spánku, s Prahou vstávajíce ráno... V mlhách se koupají vzdálené obrysy mostů, chlouba národa kdesi tamo...
Doubi
26. 09. 2001
Dát tip
taky znám jednu o Praze: V Praze je draze.... :-)))))))))))

novacek
20. 08. 1999
Dát tip
"...To musím honem říct mamince. Má starost, ... že se tam v té Praze ztratíš. Lídé prej jsou tam takoví falešní, prohnaní, zlí,.....slyšela to. "Není prý jim co věřit."
A jaké to v té Praze vlastně je? Hej, pražáci, jací teda jste?... :o)))

Saša
20. 08. 1999
Dát tip
"...a vypravoval jí o Praze. Jakou má rozkošnou vyhlídku z okna, jak ji celou má před sebou, jak mění svůj ústroj, převlíká šaty, hned bílá leží mu u nohou, hned černá a nahá líbati se dává slunkem. Praha navečer, zrána, v poledne, o půlnoci, Praha, když usíná, Praha, když spí, jak oddychuje a hlučí a kamenná žije v náručí celých staletí, jak po ní toužil, pro ni nespal, jak ji líbali tenkrát v noci, jak dýchali, s jakou rozkoší ssáli do sebe tenkrát věky setlelý její prach, jak si ji odnesl potom zpátky, skutečnou, živou, s rachotem ulic, šedou a černou, pokropenou sněhy; jak se na ni těší, až zima roztrhne své poklady a Praha posněžená vynoří se z par, až ji zas uvidí bílou, přehozenou stříbrem měsíčních krás; co před ní prosedí hodin, co promyslí, prožije chvil, jak se na ni bude chodit dívat od Rajské zahrady, Petřína, Hradčan, Karlova mostu, Letné i s boků vyšehradských skal, jak s ní prosní celou zimu a čekat bude jaro, které v Praze posud nikdy neviděl.....tu je v letě krásně.....a začala líčit svoje procházky parkem, svoje projížďky po vodě, po řece vzhůru až k Svatojánským proudům, svoje večery v ozářených zahradách, kde až pozdě do noci hraje hudba, své výlety do polí, do Šárky, Kunratic, na Lišku, v Podole k Horům, všude, kde se tančí - pak ta jízda zpátky, kolikrát hvězdičky už svítí a po vodě je tma ... to se teprv podíváte, až leto bude v Praze, jak je tu krásně; jen jednou si někam vyjdete z brány a ani se vám chtít nebude odtud, jak je tu pěkně..."

maprach
20. 08. 1999
Dát tip
O:))))))))) Vidíš, a já před měsícem pochyboval, jestli tu vydržím - jesli se mi tu bude líbit. No a i kdyby třeba ne, tak se prostě vrátím sem a hned mi bude líp :-) :-) Takže za to :-)

Bibša
20. 08. 1999
Dát tip
Sašo? Nedá se to srovnat s tvými krásnými rýmovačkami, je to ne o třídu, ale přinejmenším o tři čtyři lepší ... neutíkej nám !!!

Saša
19. 08. 1999
Dát tip
maprachu, rád bych, ale ... Prahu znám z knih, básní a písní, z vyprávění, z pověstí, pohádek ... O nedostižných láskách a snech vznikají konec konců ta nejlepší díla, no ne? I když tohle mohlo být ještě lepší - jen chtít ... :c)) Ale do Prahy přijíždím rád a občas se cournu aspoň po Václaváku nebo Staromáku, a zase spěchám domů, kde nad obrázky a knížkami sním o PRAZE, PRAZE a PRAZE ... :c))

Merle
19. 08. 1999
Dát tip
Vidíš, že to de... :-))

maprach
19. 08. 1999
Dát tip
Aha! Tak to vítej na palubě :-) I když, já se snad už brzy přešoupnu o třídu výš! Díky Slávkovi už vím, kde je hotel Olšanka :-) :-)! V každém případě, díky.

maprach
18. 08. 1999
Dát tip
Ejhle báseň!!!!!!!! No, a je to tu zas: čelist až na klávesnici a sedmička vlevo dole tentokrát pod stolem :-) :-) -) Heleď, to zní, jako bys tu Prahu skutečně dobře znal. Nechceš mě vzít ma malou objížďku? Zrovna se ji učím milovat, protože bez milovaného "rodného" města nedokážu žít . . . :-) :-) :-) A jinak, moc díky.

slavek
17. 08. 1999
Dát tip
kéž bych mohl o Praze mluvit tak pěkně jako Ty..

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru