Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Tři písně války

27. 01. 2001
2
1
5085
Autor
Ansuz

...válka je nepřítelem všech. Je silným nástrojem mocných. A je temná a černá.

Bubny duní, trubka volá
je tu válka hola, hola.
Muži, chlapci běží sem,
chránit chtějí naši zem.

Byl květen, třistačtyřicátýsedmý rok nového letopočtu, když naší Říši znovu roztřáslo dunění válečné. Barbarské kmeny válečníků, pozvedly svůj černý prapor a opět po sto letech dostaly zálusk na území Říše. Nad ležením třináctého oddílu kopiníků se snášel soumrak. Mezi muži vládla stísněná nálada. Zítra se střetnou s nepřítelem. Barbaři postupovali rychle a za sebou nechávali jen spáleniště. Toto byla již třináctá armáda, kterou Říše sestavila proti barbarskému nájezdu. Dvanáct armád před nimi neuspělo a zemřelo. Dvanáckrát vyhrál černý prapor barbarů nad bílým praporem Říše.

Co bude tentokrát. Smrt, nebo život. Tma, nebo Světlo. S těmito myšlenkami usínal nejmladší kopiník, šestnáctiletý Kirlberg z blízké vesnice.

"Třinácka je nešťastné číslo. Zemřete." zvučel temný hlas v Kirlbergově hlavě.

Kirlberg se probudil. Všichni okolo ještě spali. Všude bylo ticho. Jen vítr kvílel: "Zemřete, zemřete." "Mám zůstat nebo prchnout", ozval se strach v Kirlbergově mozku, "Hrdina se přece nebojí větru. Byl to jenom vítr?" Kirlbergovi stekl po tváři pramínek ledového potu. Cítil nepřítele. Cítil nepřítele, který si nebere zajatce. Kirlberg zalapal po dechu. Najednou věděl, že je pozdě. Otočil se a utíkal. Utíkal domů.

O několik málo minut se na západě objevil první sluneční paprsek. Za Kirlbergovýmy zády se ozval ryk, při kterém tuhla krev v žilách. Poté se za ním ozval dusot kopyt, a pak to přišlo. Přišla smrt.

Bubny duní, trubka volá
je tu válka hola, hola.
Supy mají večeři
dříve než se sešeří.

Armáda barbarů postoupila až ke Kirlbergově vesnici. Touto vesnicí prošli barbaři stejně jako všemi předchozími. Muže zabily, vesnici zapálili a ženy znásilnili. A nakonec zde zbyla černá pláň. Krásná černá louka na níž kvetl černý popel. Krásná černá louka nad níž vlál černý prapor. Blížil se zánik říše. Jediné živé co po barbarech zůstávalo byli znásilněné ženy.

Bubny duní, trubka volá
je tu válka hola, hola.
Ženy ječí, muži úpí a zem mizí.
Co je to? Jen válka mezi námi.

V popelu vesnice se pohnul ohořelý trám a vylezl stařík. Jen zázrakem přežil nájezd na vesnici. Stařík spatřil spálenou vesnici, pár bědujících žen a z očí se mu vyronily slzy. Zde už nebylo jeho místo. Tohle můžou udělat jen barbaři. Stařík se vydal na cestu. Na cestu na sever. O několik set metrů dál uviděl na zemi tělo chlapce s kopím v zádech. Ten chlapec byl jeho vnuk Kirlberg. Ve staříkovi se náhle vzedmul obrovský cit k nepříteli. Tím citem byla nenávist. Stařík tušil pravdu. Blížil se konec Říše.

Nastal úsvit temna...

1 názor

úsvit temna - to je dobrý.

MdF
25. 04. 2003
Dát tip
Ansuzi, já mám rád šťastné konce! Souhlasím, že ty bojový písně se ti povedly a jsou cool, za ně tip, já chci pokračování nebo ho napíšu sám!!! :)

Ansuz
30. 03. 2003
Dát tip
Jarodějka, bohužel, když jsem to kdysi psal, tak jsem byl plný pesimismu, a proto je to dílko takové jako je.

Jarodějka
30. 03. 2003
Dát tip
aktuální, dobře napsané dílko, ale bez pokračování je to jenom stará pravda, že válka je zlo, něco musí následovat ! sám jsi mi to řekl, tady ale schází ta naděje, že něco uvnitř nás, se nedá zabít díky

Reistlin
04. 01. 2002
Dát tip
Přišlo mi to moc obyčejné, bez novýho nápadu, sorry

Ansuz
11. 10. 2001
Dát tip
Dík :-)

Ansuz
08. 10. 2001
Dát tip
Nepíšu básničky, nejde mi to:-))

Wolfling
08. 10. 2001
Dát tip
Podle me ti to naopak docela jde :-)

Wolfling
06. 10. 2001
Dát tip
Koukám, že mě Adanedhel přdběhl, i když osobně bych měl ambice jen na povídku. Napsané je to hezky, jenomže je to o ničem. Osobně většinou preferuju formu před obsahem, ale v tomhle případě opravdu tip nedám. A mimochdoem ty bojové písně nebo co to je jsou hezký. Píšeš básničky?

Adanedhel
20. 04. 2001
Dát tip
Ahojda. Tak nevím co napsat. Vlastně jo. Mám jeden obrovský sen a sice napsat pořádný fantasy román. Už jsem to i zkoušel, ale k tomu příběhu pořád ne a ne nalézt úvod. TeĎ jsem si přečetl tvé dílko a ehm...no....tohle je úvod jak řemen! Fakt dost dobrý.....ale budu muset něco vypotit sám...huh. Nechám se, ale inspirovat...:-)

Ansuz
20. 04. 2001
Dát tip
Povolení použít to tě bude stát velký prachy, ale povoluji ti to. :-))

Ansuz
10. 02. 2001
Dát tip
Menahen, tvá otázka mi nedá, tak odpovím. Nepíšu jen temný věci. Bohužel zde se objevili akorát ty věci, který jsem nesmazal, nezmačkal a nevihodil. A teď dopisuji, řekněme světlejší fantasy.

Anonym
10. 02. 2001
Dát tip
ok

Menahen
09. 02. 2001
Dát tip
Ansuzi no hezké, stejně je nejlepší ten Hamburk nebo co:) Ale, proč jinak píšeš jen o temných věcech? radši neodpvídej díky:)

Ansuz
06. 02. 2001
Dát tip
Simone, bratře, Ódin mi věří :-))

Ansuz opovaz se prestat !!!! :)))) jinak si to s Tebou Odinn vyridi :)

Ansuz
31. 01. 2001
Dát tip
Byl to vskutku jen pokus, většinou píšu něco jiného. :-)

Ansuz
30. 01. 2001
Dát tip
Jen takový pokus :-))

Ansuz
30. 01. 2001
Dát tip
Já už jsem to psát přestal :-)) Byl to jen pokus

Amitabha
30. 01. 2001
Dát tip
Proc rovnou prestavat? Nedej se odradit par Pismakama, chce to psat, psat, psat!!!

Amitabha
28. 01. 2001
Dát tip
Zajimavy styl, taky jsem jednou zacala neco podobneho psat :-)))

zdarile,ale mohlo to byt lepsi...nektere vety maji podivny slovosled,na to si davej pozor... :)

StvN
27. 01. 2001
Dát tip
Čte se to dobře. Chová se trochu jako začátek něčeho většího, takhle samotný je to skoro o ničem. Nikdy bych si nemyslel, že budu zrovna já říkat tohle: přečti si to po sobě, máš tam pár překlepů a hrubku.

Ansuz
27. 01. 2001
Dát tip
Mrknu se na hrubky

Ansuz
27. 01. 2001
Dát tip
Simone, které věty přesně?

Ansuz
27. 01. 2001
Dát tip
Mimochodem StvN to možná bude pokračovat. Možná.

StvN
27. 01. 2001
Dát tip
Ansuz: určitě to bude pokračovat a slovosled byl sice místy jiný než nás učili ve škole, ale podle mě to neni na škodu, piš jak umíš.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru