Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Martýrium

22. 10. 2005
7
0
2004
Autor
Mermomoc

Byl liduprázdný podvečer...

Byl liduprázdný podvečer a nohy již pociťovaly čtyř kilometrovou zátěž, když se z křoví za zatáčkou vynořil kynologický skvost a posadil se uprostřed cesty. Německý Ovčák bez vodítka a bez pána ho poněkud znervózňoval, ale působil klidně. Beno věděl, že nesmí zpanikařit a jakkoli změnit směr, i když byl jediným pohyblivým bodem v okolí. V podobných případech mu protřelí běžci radili, že je nejlepší, psisko v běhu – přesně a silně - nakopnout do čenichu. Říkali to, jakoby celý život nedělali nic jiného, než kopali psy do nosu. „Zakňučí a uteče, uvidíš. Hlavně se tref napoprvé, protože druhý pokus by nemusel vyjít.“  

Kdesi četl, že kdosi prý v ohrožení popadl psa za uši a ukousl mu nos. Zvíře bylo na místě mrtvé. Podobné nehumánnosti vyžadovaly silnější žaludek, který ovšem neměl.

Zmenšující se vzdálenost zvyšovala tepovou frekvenci, ale nezpomaloval.

Rovněž mu vyvstala sekvence z filmu, kdy bachař poštval psy na vězně, kteří ulehli na zem a nic se jim nestalo. Představil si, jak uléhá pár metrů před krotkým chlupáčem a usmál se. Co dál? Co když nezareaguje? Plazil by se pryč? Čekal na pomoc? Jakou? Málokdo tudy chodil a pes by se jistě dřív sebral a jednoduše odešel, tedy, jestli by dřív nezemřel smíchy.

V okamžiku míjení zatajil dech, připraven nastavit předloktí, ale pes se ani nehnul a dál apaticky seděl. Běžel dál, aniž by zvolnil, ale několikrát se mimoděk otočil. Zvíře dřepělo tam kde před chvílí a hledělo na říční hladinu. Doma o tom ještě chvíli přemýšlel, ale jak přečetl pár stránek, byl už myšlenkami jinde. O to víc ho šokovalo, když se následující čtyři dny - na stejném místě a ve stejný čas – situace opakovala. Pátý den se odhodlal a vzal sebou dva špekáčky. Usedl před chlupáče na paty a sledoval, jak zírá na dlaň s buřtem. Než se pes nesměle přiblížil; podivně až roztomile otáčel hlavou do strany. Hladově je zhltl a začal Benovi bez zábran strkat čumák do kapes tak vehementně, až se v momentě oba váleli špinaví po zemi. Vzájemná obliba vzrůstala, ale stran zvířete ohraničená padesáti metrovým kruhem, takže veškeré pokusy ho odlákat a nabídnout přístřeší, končily nezdarem. Kolem desáté to Beno vzdal, rozloučil se a odešel domů. Trápil se, snaže přijít tomu na kloub. Kdo mohl odkopnout takového krasavce? Asi jen idiot. Ztratil se? Také hloupost. Čekal tam pět dní; možná i víc. Našel by ho i pitomec. Možná se mu stýskalo po páníčkovi, který ho tam venčil, nebo … Náhle mu svitlo. Doma se zdržel jen krátce a co nejrychleji běžel zpět. Chlupáč ho ihned poznal a několikrát mu olízl tvář. Když ho škrábal na krku, litoval, že tak spěchal a nevzal pro něj nic z ledničky. Zpod bundy vyndal baterku a začal se prodírat houštím ke břehu, odkud se pes pokaždé vynořoval. Pes šel mlčky za ním. Po pár metrech si proklestil cestu k statnému topolu, vedle kterého stála prázdná rybářská stolička, pruty, kožená brašna, z které vyčuhoval podběrák.   

 

 

 

 


Mermomoc
23. 11. 2005
Dát tip
my už jsme si to Petře vyříkali, že? :( Vojtěch_rákoska opět nezklamal :) a slečna: ...jakože mi to jde lépe? kdepak, běhám sám myslíte Ji_Pac_Blbmastera? :) ...a né-li, tak kterého? ...a když jeho, tak proč zrovna jeho a proč zrovna za kadeře? :) ...jo a rybář? třeba pár kilásků po proudu, nafouklej, ošklivej, nevím, otevřený konec :) každopádně děkuji za návštěvu

Vojcek
17. 11. 2005
Dát tip
To mi připomíná, když jsem dirigoval Obrázky z výstavy.

Marcela.K.
17. 11. 2005
Dát tip
Piš radši prózu a jestli běháš s Jirkou...chyť ho za pačesy :-)Co ten rybář - uplaval ;-) ?

Měrka_out
13. 11. 2005
Dát tip
tak jsem si to přečetl, ale protože nehodlám být krutý, nebudu komentovat. Nicméně zatím tuze hezky petr

Aimee_Dee
07. 11. 2005
Dát tip
libi :)

Mermomoc
07. 11. 2005
Dát tip
děkuji

Aimee_Dee
07. 11. 2005
Dát tip
neni zac

Mermomoc
07. 11. 2005
Dát tip
názor, návštěva, úsměv - vždy je zač poděkovat :)

Bezinka
04. 11. 2005
Dát tip
Krásně popsaný příběh, mrazí mě z něj v zádech...:-) Zkus jen opravit překlepy.... jasný t*

Mermomoc
26. 10. 2005
Dát tip
smrt rybáře z pera Mermomocnáře :) děkuji za návštěvu a hvězdičky prátelé

zaujímavé

pekylau
24. 10. 2005
Dát tip
Výstižně popsané ´´všední´´ běžecko-psí problémy. Druhá půlka taky není k zahození. tip.

Marnotrat
23. 10. 2005
Dát tip
čím dál lepší

wedle_vazy
23. 10. 2005
Dát tip
*

StvN
23. 10. 2005
Dát tip
Dobry:)

Woey
22. 10. 2005
Dát tip
Moc hezké...obdivuju, když někdo umí na pár řádkách krásně popsat celý příběh :-)

fungus2
22. 10. 2005
Dát tip
Tak to se povedlo**

flisa
22. 10. 2005
Dát tip
Od začátku do konce ani kousek nenudí! moc líbí.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru