Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

TO JE HNUS...

22. 10. 2005
10
0
2535

„Jenže tohle já dál nepustím,“ rozčilovala se žena v bílém kostýmku. Z pečlivě uvázaného drdolu se uvolnil jeden neposlušný pramen a trochu tak narušil dojem z jejího bezchybného vzhledu. Noha v módní bílé lodičce nervózně podupávala.

„Ale lidi je potřeba šokovat!“ bránil se mladý muž nedbalého vzhledu. „Vždyť jde o životy. Podívejte se, jak to na těch silnicích vypadá. Kdekdo si plete dálnici s autodráhou…“

„Ne! Nevidím důvod, proč lidi děsit.“ Žena očividně ztrácela trpělivost. „Nic se nemá přehánět.“

„A ta statistika se vám jako nezdá přehnaná. Umíte si vůbec představit, kolik je za těmi ciframi lidského neštěstí?“ Oči muže zaplály potlačovaným vztekem.

„Podívejte se, můj milý, buď to uděláte, jak chci já nebo tady nemusíte dělat vůbec,“ pronesla žena ledovým hlasem, báječně korespondujícím s jejím chladným pohledem, „rozuměli jsme si?“

„Jak myslíte…“

„Tak mi ukažte další…“ nervózně pohlédla na zlaté hodinky, obepínající útlé zápěstí.

„Jako další tu máme šot s bezpečnostními pásy…“

„To nemyslíte vážně!“ vyskočila už za okamžik žena z koženého křesílka. „Vy jste se zbláznil? Umíte si vůbec představit, co by se stalo, kdyby se něco podobného dostalo do televize?“

„Ubylo by nehod? Mohlo by to zabránit zbytečným úmrtím?“ ironie v jeho hlase byla víc než troufalá.

„Co si to dovolujete? Myslíte, že záběry na zmrzačené části člověka něčemu zabrání? Jen vnesete mezi lidi vlnu hnusu!“

„Slyším dobře? Mluvíte o lidském těle jako o hnusu? O rozbitém lidském těle?“ Nevěřícně kroutil hlavou. Ta železná lady mu byla bytostně odporná. I živí a krásní lidé můžou pozvednout vlnu hnusu…

„Podívejte se, tohle nikam nevede. Své jsem vám řekla. Nemám na vás celý den.“ Odkráčela se vztyčenou hlavou a jen klapot podpatků se ještě chvíli nesl chodbou.

Žena rychle prošla vstupní halou. Vchodové dveře jí galantně přidržel muž v tmavém obleku. Věnovala mu povinný úsměv a pospíchala na parkoviště ke svému novému BMW. Po usednutí do vozu si pečlivě urovnala záhyby na oblečení. Měla před sebou ještě jednu důležitou schůzku. Nastartovala, ale než se rozjela, na malý okamžik zaváhala. Před očima se jí mihlo několik záběrů nepřipoutaných řidičů, které shlídla před chvílí. Už už sahala po pásu, aby se připoutala… Pohled na bezvadně nažehlenou blůzku a sáčko jí však stačil k tomu, aby od svého záměru upustila.

Fronta aut, táhnoucí se až k tunelu ji doháněla k zuřivosti. Nervózně bubnovala prsty do volantu přesně do rytmu melodie linoucí se z puštěného rádia. Vtom ji někdo s černým Mercedesem předjel zprava. A nejen ji, ale v podstatě celou kolonu. No vida i tak lze. Aniž by dala znamení o odbočování, najela si do pravého odstavného pruhu po vzoru Mercedesu. Zpět do kolony se zařadila téměř bez problémů. Povzbuzená úspěchem se rozhodla ještě trochu zariskovat. Tentokrát chtěla využít prázdný pruh vlevo. Doprava z protisměru zřejmě vázla z důvodu některé z častých zdejších nehod. Přes hlasitou hudbu nemohla slyšet hasičskou houkačku…

Airbag jí zlomil vaz skoro okamžitě, takže už neměla možnost sledovat další osud svého těla…

„Jděte dál, tady není na co koukat…“ snažil se postarší policista udržet hejno čumilů v dostatečné vzdálenosti.

„Ty vole! Viděls to?“ obrátil se mladík na svého kamaráda.

„Jo, vole, tu hlavu, co? A kde má ruku?“

„To je hnus…“


bestye
27. 07. 2006
Dát tip
patří jí to - potvoře :c)*

reka
13. 12. 2005
Dát tip
nezaujalo. pointa vycuhovala z povidky po prvnich dvou odstavcich. a vyber postav je tak typizovany (zapaleny mladik versus hloupa dama v kostymku) a popsany tak typizovanymi znaky, ze me to docela silne iritovalo. tvoje prozy na pokracovani se mi libi mnohem mnohem vic.

plzeňský
03. 11. 2005
Dát tip
Řekl bych, že hlavním úkolem povídky je, aby byla čtivá. A když má ještě pointu a vyplyne z ní nějaké ponaučení, tím lépe. Tahle povídka má všechno.

chicoria
02. 11. 2005
Dát tip
moc dobré, nebude zase nějaká proza na pokračování?:-)*

Moc děkuji za kritiky a za tipy. Próza na pokračování už se píše, ale s jejím uveřejněním si počkám, (minimálně do doby) dokud to nebude celé hotové :-)

vesuvanka
24. 10. 2005
Dát tip
dobře napsané, nápadité .... charakteristika dámy v bílém kostýmku i muže nedbalého vzhledu je výstižná.... TIP

Stoppa
23. 10. 2005
Dát tip
Povídka by měla taky bavit. Toto je čítankovina.

dusk
23. 10. 2005
Dát tip
Je tam pár zajímavých míst, ale celkově je to moc plytké a předvídatelné. Možná že kdybych měl řidičák, tak bych se na to díval jinak...

StvN
23. 10. 2005
Dát tip
Tohle už je spíš karikatura než typizace. Čtenář pak přesně ví, co se po něm chce a nemá chvilku svobody, takže dílo nepůsobí dobrým dojmem. Nicméně sloh je celkem dobrý.

Delahaye
23. 10. 2005
Dát tip
byl jsem dílkem protažen pevně svírán jemnou ale tuhou ručkou železné lady je to jako naučné video pro BESIP ale svým způsobem se mi to líbilo ... proč asi ? takový pocit pohody, že nemusím moc přemýšlet a všecko dopadne jak má ? :-)

Hele, je to dobrý, moc, akorát... jak je na začátku "bezchybného vzhledu............. nedbalého vzhledu" To opakování mě docela rušilo. Ale jinak fakt super. ×

fungus2
22. 10. 2005
Dát tip
Hustý**

Buendía
22. 10. 2005
Dát tip
LÍBÍ: Slyším dobře? Mluvíte o lidském těle jako o hnusu? To mě teď taky dost často trápí, jak si lidi málo váží sami sebe, jak touží po ideálu dokonalosti a krásy těla, aniž by si uvědomili, že sami dokonalí nejsou a jednoduše se s tím nesmířili...no, možná to není moc kritika, ale tahle věc mě na tvé povídce zaujala asi nejvít, takže tip.

Mermomoc
22. 10. 2005
Dát tip
ojé, převelice*

flisa
22. 10. 2005
Dát tip
Hezky zpracovaná realita a taky souhlasim s Čokoládovou

liska
22. 10. 2005
Dát tip
Moc dobré. Spíše výborné ... *

Atýska
22. 10. 2005
Dát tip
Skvělé!!!! Tip

Ona "typizace" je pro dnešní dobu charakteristická. Určitá zaměstnání či společenské příčky si onu typizaci přímo vynucují... a lidem nečiní potíže ji přijmout za svou. Takže dáma v bílém kostýmku nasedající do nového BMW není ničím výjimečným - nemělo jít o nic výjimečného. Oproti tomu muž nedbalého vzhledu plně vystihuje běžný obrázek člověka zapáleného pro věc, kterému víc než na bezchybném oholení a nažehlené košili záleží na důležitějších věcech. Drdol, čili uzel, se opravdu váže... Bílá lodička k bílému kostýmku je samozřejmostí :-) Jinak kategorii črta nebo slohová práce jsem tu jaksi opravdu nenašla :-)))

Děkuji všem za jejich kritiky. (a děkuji také za tipy, které vždy potěší :-)

Mermomoc
22. 10. 2005
Dát tip
povídka by měla cosi říci a snad i poučit - to zde nalézám. Nevadí mi jakkoli barevný kostým ani nejnovější bavorák, protože ti symbolizují jakýsi druh dokonalosti, narozdíl od jednání a neposlušných vlasů nositelky. ...ale pozor, toto je názor n e k r i t i k a. :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru