Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Sestína pre Lásku

30. 01. 2001
4
0
1733
Autor
Sýkorka

Láska mi pred časom prišla povedať, že už ju to prestalo baviť. Vyhovorila som jej to ;o) PS: Z teórie: Sestína je básnická strofika provensáleskeho pôvodu. Obsahuje šesť šesťveršových strof a jedno záverečné trojveršie. Verše sú jambické desaťslabičné (alebo jedenásťslabičné ženské) nerýmované. Namiesto rýmov sa používa zvláštny spôsob striedania posledných slov vo veršoch. 1.strofa: ABCDEF 2.strofa: FAEBDC 3.strofa: CFDABE 4.strofa: ECBFAD 5.strofa: DEACFB 6.strofa: BDFECA záverečné trojveršie je: AF+CE+DB :o)))))))))) Trvalo mi skoro dve hodiny, kým som zladila jambické verše s opakovaním slov vo veršoch a mojou myšlienkou. Aj keď som s výsledkom spokojná, nabudúce ostanem pri voľnom verši... ;o) Inak, toto je názorná ukážka toho, čo vznikne, keď študenta pri príprave na skúšku zaujme teória ;o)))))))))).

Na kraji cesty ohrdnuté tiene... Tak šľapeš si svoj posledný štich do tmy. Tvoj pohľad skalený v mdlomatných očiach na rukách agonickej smrti stopy, a prázdne rany krvavý plášť skrýva no nechce zoslaniť svoj semiš láskou! A takú som Ťa volávala – Láskou, No srdce tlelo, len tlčúce tiene, ktoré aj to lacné zrkadlo skrýva tak tuho, priesvitne, temer až do tmy tie zablatené, zamlžené stopy chvejúcich svetielok v hlbokých očiach Uvidíš krásny náhly prerod v očiach, keď srdce zatrilkuje sladkou láskou, a nechá na pevných kameňoch stopy, odumrie všetky žiletkové tiene ďaleko, zneprístupnene až do tmy? To ako šperk sa vo vlasoch skrýva, tak nenavyklo sa pod kožou skrýva pravdivé nebo v guruových očiach. Záporným vstupom mnohých hodnôt do tmy nevznikáš... Ani podmienečnou láskou, rodia Ťa prijaté skutočné tiene - len takto ľúbené priamo ”zlé” stopy Nechcú byť menené, tie moje stopy, milota ich iba naoko skrýva. Sú svoje (!) - milované, tvrdé tiene. Motýlí dotykopohľad aj v očiach si vybuduješ len PRÍLIŠNOU láskou, ktorá si ”ľúbim” smeruje i do tmy Ponoríme sa osvetlene do tmy vtisneme chybám aj po bozku stopy, Tak prežijeme celú večnosť láskou. Plač môjho srdca v rukách sa Ti skrýva a cítiš páliť slano dlaní v očiach Tak láska! Poláskaj zblúdené tiene - uchvené tiene pohltené láskou, ktorá v ich očiach drahocenne skrýva miznúce stopy po vteleniach do tmy...
Wopi
28. 11. 2001
Dát tip
:) *

Silvinka
12. 02. 2001
Dát tip
:o) Yeziiinka: Dopadla super! :o) Dík

Falka
07. 02. 2001
Dát tip
Stálo t oza to, ne? Už kvůli Merlíkovi ;o)

Yeziiinka
04. 02. 2001
Dát tip
Silvinko, já určitě tipuju především za snahu, protože na čtenářku jako já je to přesložité! :) Musela to být vážně dřina...Btw: doufám, že ta zkouška dopadla výborně :)

Yeziiinka
04. 02. 2001
Dát tip
Silvinko, já určitě tipuju především za snahu, protože na čtenářku jako já je to přesložité! :) Musela to být vážně dřina...Btw: doufám, že ta zkouška dopadla výborně :)

Bix
01. 02. 2001
Dát tip
Uff, Silvi, to si sa musela potrápiť !! Za to máš môj obdiv - forma nie je moja silná stránka. Čo sa týka obsahu...budeš musieť vyčkať - je to na mňa príliš dlhé, aby som to vedela tak vypovedať teraz, :o)) Dotykopohľad...ale...nádherné...A dozvedela som sa niečo nové...

Bacil
31. 01. 2001
Dát tip
Tak tohle si budu muset přečíst někdy v klidu (jestli to někdy u mne bude...)

Merle
31. 01. 2001
Dát tip
nezvládám takhle po ránu... ale mámlem se ti podařilo donutit mě myslet :-))

pampelin
30. 01. 2001
Dát tip
Uf! Je to trochu dřina,ale máš ho! titip

poorboy
30. 01. 2001
Dát tip
po formální stránce nádhera, obsahově trochu mlhavé - ale celkově skvělé! tip

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru