Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Sluníčko

01. 11. 2005
8
5
6027
Autor
tonas

Jsi sluníčko

Uprostřed věcí prostých
jsem doma a jsem rád.
Z těch ostatních mám ostych.
Uprostřed věcí prostých,
chtěl bych tě potkávat.

Potkávat den co den,
těšit se s tebou z nich.
K životu mému patří
stůl, židle, skříňka knih.

Jsi vlídné sluníčko,
mé i mých drobných věcí.
Všednost je nevšední,
když na nás spočine
tvůj pohled hřejivý,
tvůj pohled, který léčí
jen z jedné nemoci,
jenom z té jediné.

Na nebi končin mých
laskavé slunce svítí.
Pro ně jsem zahořel
a nechci vychládat.
Tak bude na věky,
tak bude, není zbytí.
Ve světě prostých věcí
budu tě potkávat


5 názorů

Zamila
17. 01. 2013
Dát tip

Moc pěkná :-) Trochu se v tom vidím, i když své verše nechci přeceňovat ... :-)


damaxy
08. 10. 2008
Dát tip
je to o láske a je to pekné a s ňou by mal deň končiť a ráno začínať ... a nech si vraví kto chce,čo chce

avox
02. 04. 2007
Dát tip
jsem tady znovu, a stejný pocit, kdybych tak mohla z tohoto záhonku vyškubnout tu jedovatou kytku, s chutí bych to udělala, jako likviduji na zahradě plevel... úplně mi zkazila dojem, proč nejde ječet na pavlač? Ale nenechal ses odradit a to je dobře :-))

maracaibo
22. 03. 2007
Dát tip
Strasne, ale strasne moc mi to evokuje Sramkuv Splav!

avox
18. 03. 2007
Dát tip
otrávila mne nevhodná debata pod hezkou básničkou. Trochu mne odrazuje milý autore tvůj komentář k obhroublé kytce, ale básnička sama se mi líbí a nemyslím, že je přeslazená */

slunicko85
03. 11. 2005
Dát tip
uvidíme uvidíme :-))

hehe....někomu prostě stačí málo....a každý na to má jiný názor. Já už ho řekla..... a to je konec..

vesuvanka
02. 11. 2005
Dát tip
milá a hřejivá... TIP

slunicko85
02. 11. 2005
Dát tip
a jéje, o mně beze mě? grrr! teď enem nevím, esli dřív zabít trojče bo piště a janka...asik bude snazší varianta a) bo varinta b) by skončila ouplně jinak..bych nemělo asik jako u té vany, ni tu nejmenší šanci..:-))

hech, tak to si enem myslíš... :-))

Noe1
01. 11. 2005
Dát tip
avi

K_Anče
01. 11. 2005
Dát tip
...nemám sice ráda zdrobněliny - a tady už v názvu, ncm stejně jsem přečetla a nelituju. Pěkná milostná...potěší

MazLenka
01. 11. 2005
Dát tip
Krásné vyznání. *

hehe....obzvláště vypasené rýmy...den- patří hehe, jaké je to vlastně frázování, se v tom nějak ztrácím...ať to beru z jaké cu strany, mám pocit, že rytmus je úplně v p....ech.... jistěže nechceme by někdo vychladl, ale milej autoree, si z nás tady děláš srandu, viď! děkuji velectěnému vrchnímu lovci.... má u mě bonbon ( na předání se domluvíme) :-))) a vítej v klubu...nechám na ansámblu, kam to bude... :-))

Smetiprach
01. 11. 2005
Dát tip
autor:Potkávat den, co den, co ta interpunkce pane kolego? Noe si může prásknout dvakrát, teda tím bičem... :-) Já bych byl za, co představenstvo? Jo, Pišta mi kouká přes rameno a říká, že taky jo... a společně s bratrem ještě avi sluníčku...

hech, tak aspoň, že kouká.... voni mu amputovali ručičky? chudáčkovi... dvojčí mi do toho netahejteee.... bude mít zase vyrážkuuu.. kdo se vo ni má furt staraaat....!

Smetiprach
01. 11. 2005
Dát tip
starat? ty! a neamputovali, je upatlanej vod barvy... :-)

jistě, náhodou ju vychovávám... učím ji pít... a říkala mi vo vás samý škaredý věci!! styďte se.... coo? neříkej, že si maluje novej ksichtík?! :-)

tonas
01. 11. 2005
Dát tip
Nevím, co jsi zač, ale dokážeš být pěkně nabroušená, řekl bych, že místy neurvalá, ale to mne z míry nevyvádí. Zkoušel jsem (jak sis povšimla, jsou tu dvě mé první věci), co se tu nosí. Připouštím, že to rýmování je z cukrkandlu. Abys však neměla jen ty potěšení ze štulců, které jsi mi dala, upozorňuji tě dobrácky jen jemným pošťouchnutím, a nic za to nechci, že tvá mluva rovněž žádným skvostem není. Jsi-li, ,jak se domníváš, literární kritičkou, nauč se své mateřštině nejdřív sama Mimo jiné objevuje se ti v ní zasmrádlá šmata "mít pocit" . Budeš-li pozorná, zjistíš, že tento výkal české řeči se zjevuje už jen v hubách těch nejpotroublejších politiků a dalších lidí, vydávajících se bezdůvodně za intelektuály.(Víc práce si s tebou zatím nedám). P.S.: Budu uvažovat o založení klubu postkomunistických prznitelů češtiny. Tam bude místo i pro tebe. A abych nezapomněl: ten bonbon si pusť do výstřihu.

Smetiprach
01. 11. 2005
Dát tip
to seš hodná, že o ní tak pečuješ... myslím, že moc nepotřebuje (v tomhle směru)... ona ti říkala o tom šampaňském? a o té vaně? hmm, to by asi neměla... novej ksichtík ne, starej, ale válečnejma barvama, tak bacha... :-) a vůbec, nevykecávej se mi tu pod tonasovým dílem, buď tak hodná, jo? Hůůůůůůš !!!

tonas
01. 11. 2005
Dát tip
Předchozí připomínka byla k tvoru, jenž si říká "Květinka..." Tato patří vám, pane Smetiprach: Podívám se do pravopisné učebnice. Bude-li třeba, opravím. Ale vaši interpunkci opravovat nebudu.To si udělejte sám. Potřebovala by to.

Smetiprach
01. 11. 2005
Dát tip
tonas: v poznámkách pod dílem bych vám pane interpunkci neopravoval, ale v díle samotném je to na pováženou, pokud najdete nějakou gramatickou nesrovnalost v mých publikovaných textech, rád si nasypu popel na hlavu, ovšem, dost o tom pochybuji... a omlouvám se za ten spam,za sebe i za květinku.

tonas
01. 11. 2005
Dát tip
Myslel jsem si, že tam máte toliko překlepy, ale ono to bude horší, když pochybujete. A ještě prosbu za sebe a jistě i za další amatéry: výraz spam se v českém spisovném slovníku nenachází. Poučte nás.Děkuju.

Smetiprach
01. 11. 2005
Dát tip
ale filípku...

tonas
01. 11. 2005
Dát tip
Ano filípku. Ještě čekám na ten spam. Pouč amatéry.

Noe1
01. 11. 2005
Dát tip
B_G: nevím neví, zda zasloužím pochvalu. Když jsem sledoval autorovy reakce, ruce bych si přerazil, že jsem na něj upozornil. Už šel do neoblíbenejch a hodlám jej důsledně ignorovat.

tonas
01. 11. 2005
Dát tip
Pán se neurazil. Vy jste uráželi pána a on se jen bránil.Kritika jistě . Urážky nikoli. Pro nikoho nejsem ani velectěný vrchní lovec, ani pojídač jakýchsi bonbonů od nějaké květinky a nejsem ani nějaký filípek.Zdůrazňuji pro nikoho z vás Naučte se nejdříve způsobům a teprve potom se pokoušejte být redaktory servru. A co je spam doopravdy nevím. Když se mi někdo omlouvá, tak by to snad mohl napsat česky. . Mimochodem ta moje druhá básnička tu má po prvních několika hodinách sedmdesát dva čtenářů. Nemáte tu mnoho takových. A dejte mi už prosím pokoj.

já jen, nemám zájem se tu nějak dalekosáhle vyjadřovat... ale... drahý a milý autore kurva, píšu jak mi zobák narostl v kritikách, komu se to nelíbí, nechť si to strčí třeba do prdele, mi je to fakt někde... pokud něco píšu, tak samozřejmě musím počítat s kritikou díla, protože když už to dáš do fóra, tak bys měl počítat s tím, že si to redaktoři přečtou a promiň, trochu se snaž být soudný, když už s takovou sračkou lezeš na veřejnost. a k těm "Tvým přečteným" kruci, je to pochopitelné, když to plácneš někam, kde si to skoro každý přečte! tak a tímto končím, nechám ze sebe smýt špínu a prach a běž si hrát na pískoviště! howgh!!!

jo a když už mi budeš psát něco, tak bych ocenila, kdyby mi došlo avi od Tebe!!! to snad zvládneš při své inteligenci, ne?!

a za to poslední se omlouvám, došlo mi avi... takže poslední předcházející řádky beru zpět!

Edhelien
01. 11. 2005
Dát tip
Mně se to líbí. Je to takový miloučký, příjemný. A já zdrobněliny moc ráda. Nevím, jaký tu máte problém s interpunkcí, podle mě pro interpunkci v básni žádná pravidla neexistují. Rytmus to taky má, rýmy nejsou špatný (tam kde jsou), zvlášť první sloka je formálně hezká. Netvrdím, že mě to zvedá ze židle, ale je to příjemné počtení a já od básní často ani o moc víc nevyžaduji. Myslím, že i ten tipík můžu dát, s přimhouřenýma očima.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru