Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Křídelnice

Výběr: Aymi
02. 11. 2005
4
0
1591
Autor
protiproudu

Křídelnice je vraná hmota, pnoucí se několika svaly, tvořící smích nebes. Je to těleso s pravidelnou vnitřní stavbou, která je tvořena ústy teplot, bez dotyku země a tlumoku nadměrnosti. Její okohybné svaly vdechují malé bytosti, točící svými životy. Mám strach, že mne vzhloubne, jednou ve svém šatu tvořeným hmatem. Křídla, mohutná křídla, jejichž zvuk , když vrhá nebesa, navozuje neobyčejné záchvěvy v srdečnici. Bezmezně neutichající cirkulace atonalit, dává lidu pokleknout až k tušené linii něžné mikrováhy.

        Budu vám opěvovat její prostory, jež jsem navštěvoval v nejistotě, trpící strachem z jejích arén, prostoupených tvářemi kletých dimenzí. Napřed jsem byl opleten vakuovou formou, abych mohl být spolknut. První, rudý, prostor byl tvořen křivkami pátého stupně jsoucna. Všude jen básnické vrypy do pelyňkových stěn. Prostupoval jsem tímto prostorem dlouho a nakonec jsem došel k malé louce u lesa. Stromy visely za mohutná lana, přivázaná na poněkud obézní trojsféru. Louka se vrásčitě třásla na velké obezděné točně, která byla ovládána myšlenkami z negativu. Můj přesun do místnosti, tvořené prázdnem, neohraničeným prostorem, byl poněkud těžkopádný, jelikož mé nohy slábly pod nekonečným zemětřesením dechu křídelnice. Třetí místnost jako iluze. Uprostřed ničeho čnělo jakési impérium drobných hlav, jež jsem musel obejít s maximální opatrností, abych nepoškodil jejich aury. Do čtvrté místnosti vedla chodba cévnatou rostlinou. Zde jsem poznal první bouři polárních souřadnic. Dal jsem se do běhu abych….A záře…Bohatýrský zpěv!...Čtvrtá komnata, která se mi stále zaměňovala s myšlenkami kletých zvonců. Ze země vyrůstaly kvadrátové dlaně, které se mne snažily strhat poslední šanci k prostoupení do páté komory křídelnice. Ale pátý prostor nebyl vůbec zřetelný. Byl slyšet pouze skřípot křídel. Při chybné souhře ohebných svalů se ozval nářek srdečnice, jež jsem nikdy nespatřil. Do páté komnaty jsem byl přenesen pouhou myšlenkou na ni. A zde jsem usedl a učinil poznámky o tajemném rozpoložení obsahu atmosfér. V tom nebeské těleso otevřelo božská ústa a vzhloublo mne až kamsi za hranici nepochopitelného nekonečna. A psal jsem do písku ještě nerozvité květy srdečnic. A počal jsem kolem sebe pojídat prostor, dokud nezbylo jen pouhé nic.


Miniatur
05. 12. 2005
Dát tip
*

Beruško dej mi tečku, alespoň jednu ze zadečku. Každému moudrému surracionalistovi se vybaví tento infantilní rým pochá- zející z jakési idiotské dětské písně vždy, když očima nahlédne do této povídky. To není Stejskal, to je spíše Nezval, kdyby svoji surrealistickou a poetistickou zkušenost infiltroval do svých bu- dovatelských poém. Pan Protiproudu by se svým stylem přes- ně do tohoto iluzionistického nerealizovaného směru dal směle zařadit.

Aymi
02. 11. 2005
Dát tip
nemůžu jinak než t+V a byt ticho.

Sael
02. 11. 2005
Dát tip
Výborná * (taky mlčim)

Loutka
02. 11. 2005
Dát tip
no sureál ano ale ne v až takhle nepochopitelné a žbleptavé podobě (asi jsem debil)

absurd
02. 11. 2005
Dát tip
paráda!!vybavil se mi Martin Stejskal,nevím proč..dílo moc!

StvN
02. 11. 2005
Dát tip
Po našem bych řekl, žes to překombinoval, popřípadě naddimenzoval.

jecko
02. 11. 2005
Dát tip
ok, musim uznat, ze som literarni ignorant (necitaj preto dalej, ak nechces byt rozladeny nazorom laika), ale nakolko toto forum sluzi na kritiku, musim ti otvorene povedat (napisat), ze podla mna je toto dielo... no, a teraz co napisat, aby som ta neurazil. surrealizmus je urcite uzasny literarny smer, ale to co tvoja mysel vyplodila by som nenazyval povidkou (musim vsak uznat, ze odvahu mas). napriek tomu som ale v tomto texte zaznamenal par vcelku vydarenych obrazov. nerozmyslal si niekedy nad inym smerom ako surrealismom? ak hej, hura do toho, napis, uverejni a potes osamele srdce. budem sa tesit. j. ps: pripominam, ze som laik (na pismak som sa registroval pred necelou hodinou), tak ma nemusis brat celkom vazne. je to len moj nazor...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru