Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

PRUHOVANÝ SVĚT

11. 11. 2005
9
0
3662

pruhované slunce dlouhý nos kaskáda netrpělivost

Stojím u okna, čelo tisknu na chladivou skleněnou plochu. Pozoruji svět přes mříže. Jak se zdá být všechno jiné. Jiné nebe, jiné stromy… i to pruhované slunce je teď jiné. No vážně, ty pruhy mu vůbec nesluší. Také mé slzy stékají tak nějak v pruzích. Ještě, že už zrušili ty pruhované mundůry. To už by ta jednota byla neúnosná.

            „Co blbneš?“ ozve se mi za zády.

            „Všimla sis, jak je odtud celý svět pruhovaný?“

            „Si vadná nebo co?“ hlasitě si odfrkne moje současná spolubydlící.

            „Ne, fakt. Přes ty mříže je všechno pruhované…“

            „No a? Myslíš, že kolečkovaný svět by ti chyběl míň?“

            Chyběl by mi stejně. Úplně stejně. Odlepím čelo od okna a na pruhované slunce udělám dlouhý nos. Posadím se na židli, lokty opřu o kolena a do dlaní uložím bradu. Mám tady tolik času na přemýšlení, že mě to chvílemi děsí. Kromě toho, jak jsem si zvorala život, přemýšlím i o mnohem více povznášejících věcech. Nedělá mi problém se přenést stovky kilometrů daleko a žít si svůj jiný soukromý svět.

            „Už zase čučíš do zdi?“ kroutí hlavou spolubydlící.

            Nechce se mi odpovídat na její hloupé otázky. Nesnáším rozhovory s ní. Ona je klasická kriminálnice. Takové jsem si je vždycky představovala. Já sem přece nepatřím… Jenže to už je teď problém někomu vysvětlovat. On vůbec můj život padal směrem dolů v takových pravidelných intervalech. Nadneseně bych to snad mohla nazvat životními kaskádami. Krátký pád, plošina, další pád a zase chvíli na úzké (pak i šikmé) ploše… Ach ty moje kaskády… A taky eskapády…

            „Nesnáším ty tvoje vyvalený oči!“ křičí na mě Irena. „Bulvy máš jak kráva. Hé. Bůůů.“

            Chce si se mnou zase povídat. Nudí se. Každý se tu nudí. Netrpělivost tu vyzařuje z každého pohybu, z každého slova. Jen rychle, rychleji ukrátit tu dlouhou chvíli. Ven, ven, honem ven… Každá minuta tu má tíhu olova…


tonas
11. 01. 2006
Dát tip
Dobrý den Lucie, byl jsem se nad ránem ukonejšit k dalšímu spánku tvými pěknými básničkami i úvahami.

vesuvanka
11. 01. 2006
Dát tip
je moc hezky napsaná, vtáhne do atmosféry - obdivuji díla psaná na zadaná slova (nevím konkrétně o jakou soutěž se jedná), ale věřím, že vyhraješ a držím Ti palce a dávám TIP

Děkuji za milá slova.

evalota47
10. 12. 2005
Dát tip
Dobré zpracování,mně líbí T.

Lakrov
29. 11. 2005
Dát tip
Ti ti dali! To máš z toho, že se pouštíš do... že si hraješ s dětmi. Můj komentář stále platí (a nemění se s každým spadlým listem).

Stoppa
16. 11. 2005
Dát tip
Plovárno: nad tím bych se tak nevzrušoval. Plevel typu "tak nějak" roste na literárních záhoncích LP hojně, buďme rádi, že patří k autorům, kteří nemají hrubky. Nosná myšlenka črty je přece zajímavá: mezi vězni se najdou i takoví, kterým se tam nelíbí. A to je v české literatuře docela novinka.

plovárna
16. 11. 2005
Dát tip
Teď se vzrušuju diskusema úplně nekde jinde. Tj. pod svojí vlastní povídkou :o) Takže tohle mě netrápí, no

plovárna
15. 11. 2005
Dát tip
Postavila ses k tomu po svém, taky jsem zprvu myslela, že budu psát o vězení :o) Že bych v tom nějak cítila požadovanou atmosféru, to ani ne, ale víc mě rušily jiný věci, stylistický, třeba: slzy stékají tak nějak, mnohem více povznášejících, svůj jiný soukromý svět, rychleji ukrátit dlouhou chvíli... Ono to všechno je možné napsat, ale špatně se přes to dostává, ptám se pak v duchu "dá se dlouhá chvíle krátit pomalu a rychle?" a zaseknu se :o)

flisa
14. 11. 2005
Dát tip
chybela mi poenta,ale kdo rika,ze musi byt,docela me rusilo caste opakovani stejnych slov a nemyslim,ze je to povidka,spis takova crta.

sidonia
13. 11. 2005
Dát tip
viz Cobra

Narvah
13. 11. 2005
Dát tip
tohle nee

Myna
12. 11. 2005
Dát tip
velmi dobré. T

Lakrov
11. 11. 2005
Dát tip
Soutěže (o to jde, že jo?) mě s... nelákají. Přiliš připomínají překotnou přítomnost. Je to nenásilné. Ty 'linky' by v tom nikdo nehledal. Asi vyhraješ (aspoň u mě). Přeju (za oba). TiP.

Děkuji. Nejdřív jsem se toho vůbec účastnit nechtěla, ale pak mě přemohla zvědavost, co bych z těch slov vytvořila... :-)

Vihar
11. 11. 2005
Dát tip
ano, tak to je T

fungus2
11. 11. 2005
Dát tip
Dobře napsané**

jolbah
11. 11. 2005
Dát tip
'zvědavost, co bych z těch slov vytvořila' To je ušlechtilý důvod. Budiž Vám omluvou za tu mladickou dravost.

StvN
11. 11. 2005
Dát tip
Zpočátku jsi budovala atmosféru vkusně. A vlastně i ke konci. Ale vadí mi opakování slov. Lakrov - není to soutěž. Nikde jsem nepsal, že má být. Je to výzva pro ty, kdo si myslí, že umí napsat krátkou atmosferickou prózu. Pro ostatní je to možnost pohrát si s textem. Jde o literaturu, ne?

Shellinka
11. 11. 2005
Dát tip
Začátek je bezva, ale nenašla jsem si v tom pointu.

Zbora
11. 11. 2005
Dát tip
Tahle je celkem fajn.

Cobra
11. 11. 2005
Dát tip
Nevím proč, ale špatně se mi to čte. Připadá mi to takový hranatý a šroubovaný. Opakování slov tomu moc nepřidává, i když mi zas tak moc nevadilo.

Amka
11. 11. 2005
Dát tip
Lucie, to je skvělé. Obdivuji, jak lehce dokážeš vymyslet povídku. Máš nesporný talent. Já se tak akorát zmůžu na nějakou tu básničku. Jsi fakt dobrá. Nakoukla jsem na Tvoji tvorbu a myslím si,že budeš patřit mezi mé oblíbené autory. TIP

Mně to přijde trošku patetické :).

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru