Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Večerní etudy (1)

Výběr: vesuvanka, Print
12. 11. 2005
7
3
5588
Autor
Markel

Ráda se procházím večerními do tmy namočenými ulicemi, zvlášť když trochu poprchává či mží. Zejí tajemnou prázdnotou, já se trochu bojím..., ale jenom docela maloučko :-))


Venku se tmí, mrholí a lezavo sedí na parapetech. Nikde ani človíčka. Musím se vzchopit a jít vyvenčit domácího mazlíka. Je černý a chlupatý jako medvěd, špatné počasí mu nevadí a lítal by od rána do večera po lese, což mu bohužel nedopřáváme v takovém rozsahu, jak by si představoval. Nejsme pro něho ti správní páníčci, říká nám často ukřivděným pohledem. Měl sis najít jiné,lepší, říkáme mu naoplátku. Vybral si jednoznačně, když byl štěně, on nás a ne my jeho.

Vcházíme do čurací uličky podél tenisového kurtu, obehnaného křovinatým porostem, kterým se šikovně provlékají kosí bratři a pochutnávají si na černočerných bobulích, které jako zvláštní lesklé ozdoby visí na větvičkách.
Kosům chutná a já na ně koukám a přemítám, jestli vědí, co jedí, jestli jim někdo řekne, co z těch různých kuliček a trávních plodů je k jídlu a co by měli obletět velikým obloukem. A nebo je možné, pátrám v paměti, že ptačí trávicí systém sešrotuje bez problémů i takovou potravu, která by u lidí měla za následek starosti příbuzenstva, kterak narychlo sehnat levnou dřevěnou schránku.
V malém parčíku u polámaného kolotoče leží na lavičce unavený bezdomovec a já si myslím, že možná byl kdysi úspěšným trhačem norem a členem brigády socialistické práce, nyní stal se, ne možná vlastní vinou, páchnoucím individuem. Snad ho manželka vykopla z bytu a nahradila úspěšnějším modelem a nebo byl vždycky tak trochu budižkničemu, jak mu říkala už v mládí jeho matka. Jindy přátelský a lidi milující Tom na nej zpovzdálí tlumeně vrčí. Stává se východem první hvězdy úplně jiným tvorem, již ne tak přátelským, zhrubne mu hlas a jde z něho strach. Dnes je nebe bezhvězdné, tak tuto proměnu zapřičinil vzdálený hlas zvonu, který osmkrát prolomil houstnoucí šero. Obcházíme to tělo nasáklé alkoholem, pes má ve svém postoji jasno, já již méně. Cítím jakousi vinu za to, že se vrátím za pár minut do teplého útulného domova a on nejspíš bude přespávat kdesi venku. Představa, jak stojím přede dveřmi bytu a držím za ruku svého bezdomovce za trvalého mručení rozumnější němé tváře…, dál už moje vize nesahá, se rozpadá. Vím naprosto určitě, že manžel by nesouhlasil. Je už takový, snad má i pravdu, že bez jeho realistického pojetí života by se naší rodině nedařilo dobře.
Rozhlížím se, zda mohu odpoutat vodítko a dopřát zvířeti radostné uvolnění. Tu se přede mnou vynoří zčistajasna obtloustlé agresivní cosi. Kde se tu dnes všichni berou a odkud spadli? Mám já to dneska pech. Trhá bezový prut a volá, pozorrr pes, pozorrr pes, pes, péééés a já teprve začínám chápat, že si opatřuje zbraň proti krvelačné šelmě, která rozpačitě přešlapuje u mých nohou. Zaostřím zrak, vyhodnotím situaci a je mi jasné, že tento ošuntělý muž v zeleném vaťáku nemá šanci, sotva stojí na nohou. Obloukem, dnes večer již druhým v pořadí, obcházíme řvoucího, možná trochu se bojícího pána a já ho najednou poznávám. Chodí prohrabávat každý pátek okolní kontejnery, nevím však, proč zrovna v pátek, snad podle jakéhosi nepsaného rozvrhu.
Čekáme a vykukujeme trpělivě za rohem tovární budovy, až zelenokabátník začně hledat své štěstí v nedaleké popelnici. Vracíme se na cestičku, snad již bude možno vykonat psíkovi malou potřebu na zatrávěné ploše, které vévodí planá jabloň s krásnými jablky. Drží se zuby nehty křehkých černých větví. Ta spadlá vyhledává Tom v trávě a nutí mne k tomu, abych si představila, že nahnilý plod je báječný tenisový míček vhodný k aportování. Uhýbám, seč to jde a domlouvám a přemlouvám, nic naplat. S přemáháním odhazuji do tmy rádobybalónek a za pět minut intenzivního hledání mi s radostným poblafáváním ten šikulka vkládá do dlaně olemtanou kulatou věc. Vím, že Tomáš nešidí a donesl jistě to mnou odhozené jablko, jeho profesní čest středního knírače-čichače by mu nedovolila, aby popadl jedno z mnoha na zem spadlých, vůní mých rukou nedotčených jablek. Odhazuji ještě asi desetkrát tu mokvající hmotu a pak jdeme spokojeně domů. Kosi šli už dávno spát, kde asi mají svoje postýlky, mí okřídlení bratři.
Okna svítí důvěrně v ústrety, dveře se ptají, kde jste se tak dlouho brouzdali, vždyť už je tma tmoucí a klíč nachází hned napoprvé cestu. Výtah kovově zpívá a můj zrak jako pokaždé stoupá vzhůru po hnědých plátech kabiny ke kontroverznímu nápisu. Trochu se jako pokaždé zlobím a říkám nahlas, že já teda nejsem ten kosočtverec, který je uvozen větou „všichni v tomhle domě jsou“. Tomáš pokyvuje hlavou a vrtí loajálně ocáskem. Dneska si tak nějak víc považuji, že mám kde bydlet a mám co jíst a že za dveřmi mého báječného panelového bytu (pan Havel by to nepochopil) je někdo, kdo mne má rád. Alespoň v to doufám.

Není nad večerní procházku.

3 názory

Markel
23. 08. 2007
Dát tip
Lakrov_: díky za milou návštěvičku, přijď zase, budu potěšena :-))

Lakrov
22. 08. 2007
Dát tip
První odstavec má atmosféru, která příměje pokračovat (tak nějak se asi mají psát začatky, nenechávat si to lepší až na později :-) ) A dál je to vlastně takový záznam, fotka, dokument - myšleno v dobrém :-) Vidím v tom spíš fejeton než povídku, ale já se moc v určováňí literárních útvarů nevyznám.

pekné čítanie;) Aj ja som dosť často idealista;), ktorému sa ľudia snažia ocvakať krídielka aspoň na realistu, keď už nie na pesimistu;)

Markel
02. 08. 2006
Dát tip
Oldjerry: Díky moc za Tvé pochválení, snad zase začnu psát nějaké ty vyprávěnky. Po dlouhé době jsem si tohle dílko přečetla, koukám, že tam mám nějaké otazníky, co tam dříve nebyly, ach jo, chtěla jsem opravit i jiná dílka, dříve to šlo, dneska opravím, ale oprava se neuskuteční, tak nevím. Měj se krásně, můj pilný čtenáři a díky moc za Tvůj čas :-))

Oldjerry
01. 08. 2006
Dát tip
Tohle je opravdu etratřída, moc se mi to líbí a taky vidím, že s každou napsanou povídkou se lepšíš - i včetně těch mezer. V tom je narváno všechno včetně poezie - no nebudu to rozrýpávat. Moc fajn. Poslední dneska - jdu spát a tobě taky dobrou !

Markel
30. 11. 2005
Dát tip
guy: díky moc za kukýnka, je moc fajn, že jsi měl také knírače a víš tudíž z praxe, co to obnáší mít zvířátko zvané knírač. :-)) Psí blázen a komik, co si budeme namlouvat. Někdy docela náročné pro páníčky. Měj se krásně :-))

guy
28. 11. 2005
Dát tip
jo, toho zelenokabátníka jsem ve Srázný v akci viděl ... určitě netuší, že se stal postavou literárního díla ... a měli jsem taky černýho středňáka, Brita, takže s tím jabkem & spol. si to umím vybavit naprosto přesně - vystihlas to dokonale :-)*

Diana
15. 11. 2005
Dát tip
Ale měla bys psát i prózu! Ty "experimenty" jsou velmi zdařilé :-)))

Markel
15. 11. 2005
Dát tip
Diana: Děkuji za povzbuzení a pustím se zase do prózování o víkendu, uvidím, co se mi v hlavě zrodí. Měj se krásně :-))

Markel
14. 11. 2005
Dát tip
Craerassy: díky za kukýnka, já vím, že máš pejska, co pěkně hlídá na balkoně holoubky :-)))

Craerassy
14. 11. 2005
Dát tip
nooo..to nebyl dobrý příklad:-))))

Diana
13. 11. 2005
Dát tip
Moc krásně napsané. Fakt! T*****

Markel
13. 11. 2005
Dát tip
vesuvanka: díky za krásný obrázek a milá slova, T a V, jsem ráda, že se dílko líbilo. Náš Tomášek není výstavní,ale také má krásný exterier, říkal pan psí doktor. Měj se krásně, nedělně :-)) Diana: díky moc za kukýnka a T, potěšila jsi mne, já moc prózu nepíši, tak je to vždy u mne tak trochu experiment

Craerassy
13. 11. 2005
Dát tip
nádherně popsaná procházka, Markel...taky mám pejska, tak rozumím:-) *

dadíková
12. 11. 2005
Dát tip
hezky, pěkně... já jsem se nedonutila dnes jít ven.....)) t

Markel
12. 11. 2005
Dát tip
dadíková: já za chvíli zase vyrážím za dalším dobrodružstvím, tedy šest našich nohou, díky za kukýnka a t,potěšilo, povídky svojí délkou většinu čtenářstva odrazují, jsem ráda, že u Tebe to neplatí :-))

Zuzulinka
12. 11. 2005
Dát tip
todle je myslím knírač, ale nejsem si jistá u nás bylo hezky dneska ještě bych Ti tady mohla dát fotku muže, je totiž Tom:-)*

dadíková
12. 11. 2005
Dát tip
u mě to právě platí, ale někdy se stane vyjímka..:)) bylo mi to blízký.....

Markel
12. 11. 2005
Dát tip
Zuzulinka: Jo, to je náš Tom!! - jenom tomu našemu zapomněli kupírovat ouška, jinak je to stejnej pošuk, jako ten na obrázku, raději by se utopil, než by přišel bez klacíku. Fotku svého muže pošli, možná má lepší vousy než náš Tomislav a taky jiné než hnědé oči, díky moc za návštěvičku a T, potěšilo, srdce ohřálo :-))

Markel
12. 11. 2005
Dát tip
dadíková: to jsem ráda, žes udělala výjimku, o to víc si považuji :-))

Markel
12. 11. 2005
Dát tip
*Zezulinko, viz nahoře, zapomněla jsem asi na avízko :-))

Zuzulinka
12. 11. 2005
Dát tip
Muž má hnědé očka a fousy nenosí..je to holátko:-)) zeptám se ho, jestli ho můžu vystavit:-))

Markel
12. 11. 2005
Dát tip
Zuzulinka: Radší se neptej a vystavuj, protože jestli je tvůj muž jako můj muž, tak to nedovolí, neboť všude čeká na číhající nebezpečí v podobě zneužitelnosti své identity, svýho nouhau a čeho já vím ještě, měj se krásně a pěkný večer, můj mužík kouká na fotbal a já si tady píšu a probírám dílka na P. :-)) P.S. Už jsme vyvenčený, zase jsme potkali opilce, mám pocit, že se v naší ulici koná tento týden nějaký sjezd milovníků dobrého moku, co to ale v konečný fázi nezvládnou :-))

Zuzulinka
12. 11. 2005
Dát tip
ano máš pravdu, byl by proti mlhavě si vzpomínám na jeho nevstřícné reakce i na zveřejnění mých fotografií ale budu respektovat jeho soukromí...:o)) Tobě taky krásný večer..i psíkovi

vesuvanka
12. 11. 2005
Dát tip
Krásně a citlivě napsané dílko, zaujal mě již prolog a první odstavec - vtáhnul do atmosféry večerního města.... při popisu psa jsem si vybavila velkého knírače (a on to knírač je, i když o trošku menší :-))) , zamyšlení nad bezdomovcem i závěr. Těším se na další etudy......TIP a V

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru