Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kap - kap.

16. 11. 2005
6
0
3879
Autor
StvN

pruhované slunce dlouhý nos kaskáda netrpělivost

Když vyjdu z kostela - překročím práh - musím přimhouřit oči. Sestupuji po schodech, kap-kap, a domy plavou jako ve vlnách. Z malé kašny na boku kostela vytéká voda ? dotýká se okraje, plazí se po kameni a padá na chodník. Zatéká do puklin a ztrácí se v zemi. Kap ? kap. Na náměstíčku stojí vysoký muž ve fraku. V dlouhých špičatých prstech drží bílý míček. Očima sleduje vodu, kostel, moje nohy. Kap ? kap. Popraskané listy opouštějí větve starého dubu jako vetché čluny potápějící se parník. Za kouzelníkem proběhla dlouhovlasá dívka

a já

sestoupil

o schod

 níž.


Čumák
10. 05. 2006
Dát tip
:D

StvN
10. 05. 2006
Dát tip
V podstatě vystihuješ mou tvorbu.

Čumák
10. 05. 2006
Dát tip
:o) to je psycho

StvN
07. 12. 2005
Dát tip
To, co říkáš, je blbost.

waldekke
07. 12. 2005
Dát tip
jasně, StvN, jsi king!

StvN
07. 12. 2005
Dát tip
Ne, já jsem jenom princ.

waldekke
07. 12. 2005
Dát tip
:o) a také podle toho píšeš.

waldekke
06. 12. 2005
Dát tip
jesus--ten dub je matoucí. opadává to až na jaře, ale to jsou kašny ještě vypuštěné.

evalota47
26. 11. 2005
Dát tip
toho kouzelníka jsem pochopila,jen nevím jestli se mám já osobně do něčeho takového pouštět,ale nechám si to projít hlavou....

StvN
25. 11. 2005
Dát tip
Nebudu to vysvětlovat. Možná se to nepovedlo, jak jsem chtěl. Ale dlouhý nos má přece ten kouzelník:)

Nicollette
24. 11. 2005
Dát tip
kde je pruhované slunce a dlouhý nos? líbí vlastně i když mi to taky přijde o ničem, ale líbí...

StvN
19. 11. 2005
Dát tip
Je to krátký, dík. Nechtěl jsem příběh. pekylau - taky tam je všechno:) díky

StvN
17. 11. 2005
Dát tip
Je to smyslem tohodle cvičení. Neni to dílo, který bych posílal k vydavateli. Sakra, tak si přečti taky něco jinýho, jestli mě chceš soudit.

_Amnesiac_
17. 11. 2005
Dát tip
StvN: Ok, přečtu

hai_mal
17. 11. 2005
Dát tip
já jsem, myslím, četla skoro všechna díla z té soutěže a podle mého tohle rozhodně nepatří mezi ta nejhorší je to přece soutěž a kdo chce, může se jí zůčastnit můj názor tedy :-)

StvN
17. 11. 2005
Dát tip
Není to soutěž.

hai_mal
17. 11. 2005
Dát tip
dobře...není to soutěž:-)

pozorovatel
17. 11. 2005
Dát tip
bomba! tohle jsem vlastně nečekal.... tys toho viana snad hodil do fraku sice je to chudší na fantazii asi, ale jak už se tu pořád o tom píše - je vyrovnaná

Alojs
17. 11. 2005
Dát tip
je to o atmosféře. je to jednoduché, ale ve svém celku dostačující. co na to říct? asi to: když se někdo jiný pustí do podobného tématu a zaprasí tím dvě áčtyřky, tak u toho většinou zívám nudou. Ale tady... tipnu si. tady to je dobře "navržené". můj názor.

MeTB
17. 11. 2005
Dát tip
Ne. Je mi to líto, ale já atmosféru těch šesti slov dost silně necítím. Něco ano, ale pro není to pro mě dost. Když to porovnám třeba s "Easy", tam byl můj pocit po přečtení mnohem silnější. Nicméně beru, že ses rozhodl jít jinudy - úplně potlačit děj a soustředit se na obrazy; zkrátka mě to jen tentokrát netrefilo. T.

Alojs
17. 11. 2005
Dát tip
možná se to nehodí do kategorie... ale jinak pořád pokyvuji hlavou.

MeTB
17. 11. 2005
Dát tip
Ještě mě něco napadlo, když si to znovu (poněkolikáté) čtu: 1) Cítím z toho spíš trpělivost, než netrplivost. 2) Něco v tom skutečně je; když se tak sebezpytuji, nějaký pocit v sobě mám. Ale zároveň zjišťuji, co mi vadí - že je to tolik krátké. Teď pro vysvětlení: vím a chápu, že tady jde o atmosféru jednoho okamžiku, o snahu zachytit určitou chvíli... Jenže můj dojem (a ten prostě mám, ať dělám, co dělám, ať si to vysvětluji, jak chci) je, že je to až moc krátké. A při druhém zamyšlení myslím, že vím, čím to je - zařadil jsi to jako povídku; a já tak podvědomě čekal nějaký příběh. Ale tohle není povídka tak, jak já ji chápu. A při nejlepší vůli tenhle text jako povídku nemůžu ohodnotit výrazně kladně. (Píšu tohle tak, jak mě to napadá, tak se omouvám, jestli jsou ty myšlenkové skoky matoucí.)

MeTB
17. 11. 2005
Dát tip
"možná se to nehodí do kategorie..." Alojs to řekl jednou větou. :-) (Já bych jen vypustil možná.)

pekylau
17. 11. 2005
Dát tip
Respekt. Zůčastnit se jako organizátor [ne]soutěže a oblíbený kritik, to vyžaduje opravdového muže. Co se té ´´úlohy´´ týče, myslím, že kdo bude chtít, najde tam všechno. Přeji ti hodně čtenářů, kteří chtějí. t.

Zbora
17. 11. 2005
Dát tip
Já Ti nevim...z inkriminovaných slov jsem tam našel jenom kaskádu...ale možná neumim číst :o)

_Amnesiac_
16. 11. 2005
Dát tip
Pěkně se to čte, má to až kouzelnou atmosféru, ale upřímně - je to o hovně

StvN
16. 11. 2005
Dát tip
Skvěle. Jsi dost nezávislej čtenář na to, aby mi nikdo nemohl vytknout, že jsem nenapsal to, co bylo cílem:) Fakt sorry, ale tohle má bejt o atmosféře, viz upoutávka Povídkáři.

fungus2
16. 11. 2005
Dát tip
Já si to dokáži celkem živě představit**

_Amnesiac_
16. 11. 2005
Dát tip
Aha, tak sorry, už sem to četl. Účelem bylo napsat povídku o hovně, v tom případě si to zvládl na jedničku:-)

_Amnesiac_
16. 11. 2005
Dát tip
Tak sorry, asi nemáš rád přímý vyjadřování, takže to řeknu takhle: Atmosféra se povedla, ale nevim, jestli má smysl psát dílka, která nemají smysl. Myslim, že atmosféra je k něčemu, jenom když se zároveň spojí s dobrym příběhem a neni samoúčelná - takže tak A neber to, prosím, jako osobní útok

plovárna
16. 11. 2005
Dát tip
Já jsem zákonitě zaujatá čtenářka, takže si mojí kritiku asi budeš vykládat zaujatě, ale přece nebudu za někoho, kdo se bojí říct názor... Zkusím to vzít věcně. Atmosféra netrpělivosti. Pokud jsi ji chtěl vyjádřit opakem, že je totiž netrpělivost vlastně to samé jako trpělivost, pak ano. Mně se ten okamžik zdá věčně trpělivý. Atmosféra kaskády. Dobře. Vjem scházení dolů a kapání vody k tomu docela stačí. Atmosféra dlouhého nosu. Tu tady nevnímám, nenacházím. Atmosféra pruhovaného slunce, kámen úrazu všech... Bezpochyby fajn je nenapsat, že uvnitř byla tma a venku to září světlem, ale dám tam "musím přimhouřit oči". Ale atmosféra pruhovaného slunce, to ne. Když si to přečtu bez předsudků, nenapadne mě, že by v tom okamžiku mělo pruhované slunce nějaké místo. Když už je to zařazeno v kategorii povídky, jako taková sama o sobě zrovna neobstojí. Dobře, mně jsi vyčetl příliš mnoho děje a pointu. Nemusí tu být, to ne. Ale na povídku to takhle myslím nestačí. Já vím, že se ti to vzhledem k našim zprávám nebude pozdávat. Tak na to zkus neragovat, je to jen můj názor a vím dobře, že je jiný než tvůj.

StvN
16. 11. 2005
Dát tip
Smyslem tohodle díla byla atmosféra. Jestli chceš podívej se do Klubu čítačů povídek, kde jsou shromážděny (kategorie:pruhované slunce) všechny povídky na toto téma a můžeš posoudit, jak se s daným tématem poprali ostatní.

_Amnesiac_
16. 11. 2005
Dát tip
StvN: Díky, mrknu na to. Smyslem díla nemůže bejt jen atmosféra, pak mu něco chybí, je to jako mít ženskou bez k....ehm přirození...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru