Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Záhadné setkání v jednom knihkupectví na Karláku I.

03. 02. 2001
12
0
5400
Autor
Katerina

8. října 2002: tentokrát konečně s diakritikou!

 

Listopad 1990

 

Odpoledne se vleklo jak líný šnek, nudila jsem se, jako nikdy předtím. Vedoucí vzadu ve skladu přebírala dodávku nových knih, Karla jí tam pomáhala. Byla jsem sama za pultem. Venku bylo zataženo, až měl člověk dojem, že už je večer. Pohledem na hodinky jsem se ujistila, ze je teprve půl druhé odpoledne. Ještě pět a půl hodiny!
Jeden po druhém se začali trousit zákazníci; starý pán, který se vždycky ptal, jestli už vyšel nový česko – švédský slovník a dvě ženské neurčitého věku. Duchem nepřítomná jsem je sledovala jak si šeptají u regálu s knihami o zdravé výživě. Vypadalo to, že jdou rovnou od kadeřníka, obě měly čerstvou trvalou. Přemýšlela jsem o tom, jak budu vypadat, až mi bude čtyřicet a budu mít čerstvou trvalou, jako obvykle na mě při myšlenkách na budoucnost padla tíseň. Viděla jsem se, jak bydlím sama, někde v garsonce, pomalu stárnoucí, a pak už mi nepomůže ani ta trvalá…
"Prosím?" vytrhla jsem se ze zamyšlení, někdo na mě promluvil. Před pultem stál kluk přibližně mého věku, na něco se mě ptal. Měla jsem silný pocit, že ho odněkud znám, ale přitom jsem si byla jistá, že jsem ho v životě neviděla.
"Máte momentálně nějakého Zapletala?" zopakoval svoji otázku. Tvářil se tak vážně, že jsem si v duchu poupravila svůj první odhad jeho věku, klidně mu mohlo být přes dvacet. Líbil se mi, kdybych byla hezká, pokusila bych se s nim navázat kontakt, tak jak to dělá Karla, usmála bych se na něho a utrousila bych nějakou duchaplnou poznámku, dali bychom se do řeči a dohodli bychom si rande na večer.
"Momentálně vůbec nic, je mi to opravdu líto," řekla jsem. Záměrně jsem se vyhnula slovu nemáme, které mi připadalo příliš otřepané pro takového zákazníka.
"Hm, tak na shledanou," řekl a obrátil se, sledovala jsem ho pohledem, dokud za ním nezapadly dveře obchodu. Bylo mi líto, že jsem nebyla schopná na něho nějak promluvit, nechala jsem ho odejít. Určitě tady byl jenom náhodou, nikdy předtím jsem ho neviděla a podle všeho ani neuvidím. To jsem cela já! Nechám si takhle ujít všechno a než se vzpamatuji, bude mi čtyřicet a budu sedět u kadeřníka s natáčkami.
Ty dvě ženské se konečně rozhodly, zabalila jsem jim jednu z těch nově vyšlých dietních kuchařek, patrně dárek pro nějakou jejich společnou známou. Dala bych ruku do ohně za to, ze má také trvalou.
Celé odpoledne chodili zákazníci, měla jsem tedy co dělat. Hodina se vlekla za hodinou, mezi čtvrtou a pátou se setmělo úplně, neklamné znamení blížícího se konce pracovní doby. Vedoucí Šimůnková začala nanovo organizovat knihy v regálech, Karla podle jejích pokynů nosila štosy knih sem a tam a přitom k mému obveselení v nestřežených okamžicích dělala různé škleby na její adresu.
Mechanicky jsem balila knihy, vyplňovala jsem účtenky a vracela drobné, v duchu jsem si představovala moji oblíbenou romantickou scénu: Ležím u praskajícího krbu, v nějaké chatě uprostřed lesů, daleko od civilizace. Venku je mráz a hustě se chumelí, pomalu padá noc. Pořád ležím u toho krbu, ležím na boku a dívám se do plamenů, poslouchám praskot ohně, po těle se mi rozlévá příjemné teplo, když tu najednou cítím něčí přítomnost, někdo je vedle mě, nějaký muž, a zlehka se mě dotýká… Dál jsem se nikdy nedostala, líbily se mi právě ty něžné dotyky, připadalo mi to hezčí, než cokoliv, co by mohlo přijít potom a o čem jsem měla jenom teoretické představy. U kterých patrně zůstane až do smrti.
Po šesté večer jsem konečně vypadla z práce, na ulici jsem se zhluboka nadechla pražského vzduchu. Rozhlédla jsem se po Karlově náměstí. V parku svítily pouliční lampy, jejich světlo dopadalo na nesklizené listí na chodnících, kterým se za šustění brodili občasní chodci. Vykročila jsem přes park na metro, pospíchala jsem na jeho druhou stranu. Koutkem oka jsem zaregistrovala někoho na lavičce, na protější straně trávníku po mé levé ruce. Hned jsem věděla, kdo to je. Byl to ten zákazník, co se začátkem odpoledne ptal na Zapletala.
Co tam dělá? Koho by napadlo sedět v parku za sychravého listopadového večera? Byla jsem si jistá, ze to je on, poznávala jsem jeho vlasy neurčité barvy a rovný nos. Jestli teď projdu kolem a nic neudělám, propásnu i tu opravdu poslední šanci. Ale co mám dělat? Mam jít k němu a oslovit ho? A zdlouhavě mu vysvětlovat, ze jsem ta prodavačka, které se dneska odpoledne zeptal, jestli momentálně nemáme nějakého Zapletala… takový trapas! Ještě pár sekund a minu ho, něco musím udělat! Podřepla jsem a rozvázala jsem si tkaničku polobotky, začala jsem si ji pomalu a důkladně znovu zavazovat a přitom jsem horečnatě přemýšlela, co tedy udělám. Ten neznámý kluk mě přitahoval, celou bytostí jsem cítila jeho přítomnost.
Už jsem nemohla déle otálet, tkanička byla zavázaná, nezbývalo než pokračovat v chůzi na metro a nasednout do prvního vlaku, co přijede na zastávku. Vstala jsem a málem jsem vykřikla překvapením, ten kluk stál přímo přede mnou.
"Trvá ti vždycky tak dlouho, než si zavážeš tkaničku u boty?" zeptal se mě zcela vážným hlasem. Nebyla jsem schopná cokoliv říct, jenom jsem na něj třeštila oči. V hlavě mi doznívala jeho slova.
"Jo," promluvila jsem konečně, "vlastně ne!" Cítila jsem, jak se mi hrne krev do tváří, doufala jsem, že to v chabém osvětlení není vidět.
"Doprovodím tě," navrhl mi, jako kdybychom se znali od dávna. Jenom jsem přikývla. Vykročili jsme směrem na stanici metra, šla jsem po jeho boku jako ve snách. Můj společník se po mě co chvíli podíval, stále se choval tak samozřejmě. Pomalu jsem se uklidnila, nenápadně jsem si prohlížela jeho tvář z profilu. Vypadal docela obyčejně. Ten pocit, že cítím jeho přítomnost, mě neopouštěl. I se zavřenýma očima bych věděla, že je vedle mně.
"Ty se nebojíš," ozval se nečekaně, "ty se vůbec nebojíš."
"Ne," řekla jsem. Shlédl ke mě a usmál se, najednou nevypadal obyčejně. Nemohla jsem si pomoct, ten kluk mě přitahoval. Měl světlé, ne však blonďaté vlasy, trochu odrostlé a neupravené. Jeho nos se mi líbil obzvlášť, takový výrazný a rovný, dokonale se hodící k jeho obličeji. Obrátil se ke mně a mě znovu zaplavil ten pocit, ze ho odněkud znám, stejně jako když jsem ho úplně poprvé zahlédla v knihkupectví.
"Kdo jsi vůbec?" zeptala jsem se ho, "známe se odněkud?"
"Těžko říct," pokrčil rameny, "nikdy předtím jsem tě neviděl."
"Já tebe taky ne, ale i tak mám dojem, že se známe. Jak se jmenuješ?"
"Filip, a ty?"
"Dana." Byla jsem čím dál zmatenější, věděla jsem, že ho znám. Bylo to jako setkání se starým přítelem. Při tom pomyšlení jsem ztrácela půdu pod nohama, bylo to málem jako ta  závrať, která se mě zmocňovala pokaždé, když se mi stávaly věci, jak jsem tomu v duchu říkala.
"Musíš se tam šíleně nudit, v tom knihkupectví," poznamenal.
"Dneska jsem prodávala místo kolegyně, normálně nemusím stát celý den za pultem."
"Byla jsi duchem nepřítomná, měla jsi se vidět, když jsem tě vyrušil."
"Cože? Duchem nepřítomná? To se ti zdálo," upadala jsem do rozpaků.
Opustili jsme park a přešli jsme přes ulici, následoval mě po schodech do stanice metra. V jasném světle zářivek jsem ho konečně uviděla pořádně. Kráčel vedle mě s rukama v kapsách kožené bundy, při chůzi se mírně nakláněl dopředu. Byl o hlavu vyšší než já, nepříliš štíhlý ani silný, na pohled nezajímavý kluk.
Došli jsme na nástupiště, bylo tam narváno jako obvykle, ale já jsem dění kolem nevnímala. Filip stál přímo přede mnou, všimla jsem si jeho šedomodrých očí. Se zájmem opětoval můj pohled, už poněkolikáté mi vyrazilo dech poznání, že ho znám, ale odkud? To nebylo obyčejné
déjà vu.
"Co se děje?" Usmál se na mě, nečekaně mě zaplavil silný pocit štěstí, tak silný, že jsem měla co dělat, abych se nerozplakala. Nikdy jsem nevěřila, ze je možné se na první pohled do někoho opravdu zamilovat a teď se mi to stalo, to je ten pocit, ze mi je povědomý.
"Pořád si myslím, že se odněkud známe, nemůžu se toho zbavit."
Z tunelu zavanul studený vzduch, do stanice se přiřítilo metro a lidé kolem nás se začali hrnout do dveří, jakoby jim šlo o život. Můj staronový známý v tom zmatku nepozorovaně zmizel, najednou po něm nebyla ani stopa. Nechala jsem se dostrkat davem do vagónu, zazněla obvyklá hláška, dveře se zavřely a vlak se rozjel. Pátrala jsem zrakem kolem, doufala jsem, ze se Filip odněkud vynoří, ale ne, byl nenávratně pryč. Co když se mi to všechno jenom zdálo? To na tom jsem tak spatně, že začínám mít halucinace?


Zbyhoň
14. 07. 2004
Dát tip
Jak moc je to reálné? Nějak mi nesedí ty roky…podle mých výpočtů Ti v listopadu 1990 bylo tak třináct… ? Jinak, ačkoli tenhle styl nevyhledávám, tohle se mi docela líbí. Výborné, trošku orwellovské opakování detailů (trvalá, natáčky- jako třeba jeho „obřezat dáte tělo své“) Ta narážka na telenovelovitost byla fakt jen ve vztahu k té jedné větě. To mě asi napadne u každé věty, kde se objeví hned dvě jména, dosud neznámá…. tip

pampelin
18. 12. 2003
Dát tip
Byla jsem si jistá, ze to je on, poznávala jsem jeho vlasy neurčité barvy a rovný nos Jeho nos se mi líbil obzvlášť, takový výrazný a rovný, dokonale se hodící k jeho obličeji Nosophile :)

Rowenna
22. 05. 2003
Dát tip
Povídky na Písmáku většinou nečtu, ale tá tvoje písmenka se loukají sama. ***

houba
19. 11. 2002
Dát tip
ahojky,je to dobrý,začetla jsem se a tak mi bylo trochu líto,že to najednou skončilo (teda ne že by tam musel být happyend,to zas ne),spíš jsem čekala nějakou narážku na minulý životy...no,ale to už je spíš moje fantazie,je fakt,že se mi to taky stane,někoho potkám a mám pocit,že se známe,co je svět světem....dobrý:-))

Zilla
10. 11. 2002
Dát tip
Je to dooost dobrý...! Co dodat...? Snad jen * :o)

LaMouette
09. 11. 2002
Dát tip
jojo to znááám... měla jsem větší štěstí... mám ho už 13 let doma:-)))*

Seregil
21. 10. 2002
Dát tip
Fajn. Velmi čtivé, velmi pěkné a takový smutný konec ... Ale život takový bývá, jen teď mám různá deja vu velmi často... :-)

Katerina
08. 10. 2002
Dát tip
Konečně mám nainstalovaný český Windows a klávesnici...!! Trošku jsem to upravila a hlavně přidala diakritiku.

Wopi
08. 10. 2002
Dát tip
To je fajn! :)

Terry
05. 01. 2002
Dát tip
Kouzelná povídks *!*

dimitrij
27. 07. 2001
Dát tip
Ani jsem to nedočetl, nemám čas, ta Tvá kniha obsahuje první díla, který semně tady faklt líbí a dám jim taky první tip. Je to konečně něco normální, žádná snaha o pseudoumění. Ještě víc a ostatní si berte příklad. Umělec tady nejste nikdo, tak pište na co máte. Tohle se mně moc líbí.

Katerina
27. 07. 2001
Dát tip
dimi :-)))) pseudoumeni??? pch!!! diky... doufam, ze si me prectes celou :-))) hodne zabavy!!!

Klárka
20. 06. 2001
Dát tip
Wopi: nojo, ja verila udajum na jejich www :) Ovsem, znovu podotknu "anglicky pisici" - cili, kdyz ptrelozim Ruzove FI do anglictiny, urcite me vytisknou :))))

Wopi
20. 06. 2001
Dát tip
:o))) jo, učitě :o)))

Wopi
20. 06. 2001
Dát tip
:o))) jo, učitě :o)))

Wopi
20. 06. 2001
Dát tip
koktá mi připojení....

Wopi
19. 06. 2001
Dát tip
Klárka: to není tak úplně pravda, naopak - tato "literatura" je oblíbený způsob přivýdělku některých českých autorů (ovšem pod anglicky znějícím pseudonymem :o)))) )

Katerina
19. 06. 2001
Dát tip
Wopi: presne tak, ja jsem Rosie Ann McFlowers, ale pst!!!

Wopi
19. 06. 2001
Dát tip
:o)) - no ale bez legrace - vim o dvou lidech (z toho 1 písmák), kteří pod obdobným pseudonymem píší... :o)

Katerina
19. 06. 2001
Dát tip
vazne?? no na to si vzpomenu az nebude co do ust :-))) a jak to vydelava??? a vubec....!!! Kdysi jsme se sestrou utvorily autorskou dvojici a uz jsme mely priblizny dej naseho prvniho harlekyna, ale pak jsme se pohadaly o saticky na Barbinu a bylo po spolupraci :-(((((((

BadAngel
19. 06. 2001
Dát tip
Až napíšeš nějakýho Harlekýna v ich formě a s tragickým koncem, tak mi dej vědět, milerád to koupím sestřičce k Vánocům :-))

Katerina
19. 06. 2001
Dát tip
Jen co napisu segre omluvny e-mail.... :-)))

Katerina
28. 05. 2001
Dát tip
Ze bychom zalozily Harlekýn Bohemian s r.o.?? Zasadne v ich forme a zasadne s tragickym koncem?? ;-)))

Katerina
26. 05. 2001
Dát tip
BadAngel: tak vidis :-)))

Klárka
26. 05. 2001
Dát tip
BadAngel: Harlekýn, bohužel, kupuje jen od anglicky píšících autorek ;-))))

BadAngel
24. 05. 2001
Dát tip
Žensky naivní... ještě padesát stránek a můžeš to prodat do Harlekýna, určitě by to mělo úspěch. I když to se většinou nepíše v ich formě...

Katerina
22. 02. 2001
Dát tip
affirmation: pokracovani je ve stadiu vyvoje, uz vim co a jak, jen to napsat...

Klárka
15. 02. 2001
Dát tip
moc pěkné, Kate, moc, jdu si číst dál :)

affirmation
15. 02. 2001
Dát tip
Hezký, vžila jsem se do děje :)Taky doufam v pokračování ! :o)

Katerina
08. 02. 2001
Dát tip
ticho: nemam nainstalovanou ceskou klavesnici :-(((

pampelin
06. 02. 2001
Dát tip
Parlapa!Ale aby sis nemyslela,že ti budu mazat medik kolem rtíku,honey,jen proto ze mam pro tebe slabost,tak trosku mi trhl za rasu(to r je s hackem:-)) opakovany popis onoho mladika. Ale nez ukapnes slzu,vez,ze plamen meho nadseni plapola vysoko nad mou hranici tipu.:-)

Katerina
06. 02. 2001
Dát tip
Pampelin: nekolikrat jsem si to po sobe precetla, opravdu je tam toho popisu tolik? Spis jen tu a tam par narazek aby si ctenar postupne vytvoril predstavu. Ktery popis konkretne mas na mysli? Kdyztak ty pochybne pasaze okopiruj a nalep sem nebo do zpravy abych to mohla pripadne prepracovat. Diky, ze mi nemazes med kolem ust :-))) Carodej: prvni dil nema hlucha mista, ale co druhy dil??? Diky za povzbuzujici a konstruktivni kritiky!!!

Carodej
04. 02. 2001
Dát tip
To je skvěle napsané, realistický styl, nechává čtenáře žíznit po dalším díle. Vykreslení prostředí i postav je brilantní. První díl nemá hluchá místa, nenašel jsem ani pravopisné chyby. Trochu chybí diakritika, ale to je technická záležitost. Jednoznačně tip. *!

hubenour
03. 02. 2001
Dát tip
krásné. přirozené. jsem se do toho začetl, že jsem si ani nestačil všimnout absence diakritiky (nevadí). doufám (už jen kvůli tobě) že to bude mít nějaké pokračování (ne nutně literární, stačí ve tvém "občanském" životě).

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru