Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ptačí chřipka a zelí

Výběr: sidonia, vesuvanka, , a2a2a, atkij, Gora
18. 11. 2005
45
29
16735
Autor
Vaud

Trocha osvěty neuškodí ;-))

         Čínské ministerstvo zdravotnictví doporučuje jako lék proti ptačí chřipce zelí. Ano, obyčejné zelí. V doporučení se neuvádí, jestli jde o zelí bílé či červené nebo zda ho podávat nakyselo. Tah je to podle mě geniální. Léky proti virům nejsou na skladě ani u nás ani v Číně,  ale zelí je všude dost. Veřejnost se zklidní:  při chřipkových příznacích si každý z nás uvaří knedlo-zelo-vepřo a jsme poléčeni.  „Mámo, mám ještě 37,6 st.C – přidej zelí ať srazíme teplotu!“ Podpoří se tím místní výrobce a napáchá to mnohem méně škody než masivní panická konzumace antivirotik. Snad s jednou výjimkou – zelí je totiž strumigen. V překladu to znamená, že se po něm zvětšuje štítná žláza. Tento stav se lidově nazývá vole. Takže nebudete mít asi ptačí chřipku, ale naroste vám vole, čímž se začnete podobat holubovi (ale bez chřipky).

 

         Na podobná doporučení se nevztahují téměř žádné zákony a normy. Na chřipku klidně můžete propagovat Krušovické pivo a snažit se nemoc vyležet v milé společnosti ležáku. Dokonce můžete tvrdit, že je to prostředek nejlepší, stoprocentní, zaručeně přírodní a podobné barnumské výmysly. Případně ho mohou  doporučovat lékaři nebo vědci, což je oblíbený reklamní trik. Pokud chcete být věrohodnější, pak uvedete, že vědci jsou kalifornští nebo australští  (čím dále od nás, tím je vědec důvěryhodnější). Pak je tu také přesvědčivých devět z deseti lékařů. Nikdy jsem se podobného výzkumu neúčastnil a pochybuji, že některý z mých kolegů ano. Až uslyšíte reklamu na prostředek na mytí záchodu, tak předem prohlašuji, že  nechodím na návštěvy a nekoukám se,  jak kvalitně máte spláchnuto, což je specialitou mé reklamní kolegyně dr. Suralové. Ne všichni lékaři jsou k  reklamě vhodní. Dobrý je lékař-nelékař Chudík alias primář Sova nebo dr. Šafránek-Kříž z Básníků. Málokterá agentura si vybere doktora Cvacha-Vinkláře. Neviděl jsem prodávat potravinový doplněk, který by doporučovali polští vědci nebo albánští zubaři či dokonce nigerijští patologové. Má-li být prostředek přírodní, pak ho propagují nejlépe čínští lékaři. Přitom většina těchto zaručeně přírodních látek vidí přírodu poprvé  až cestou ven z organismu.

 

         Dnešní zákon o reklamě naproti tomu zakazuje lékům při jejich propagaci užívat superlativa. Asi se v tom nevyznáte, tak musím udělat malou osvětovou vsuvku. Výroba nového léku stojí kolem 900 miliónů dolarů. Těmto lékům se říká originální léky. Jsou pečlivě zkoušeny a platí pro ně velmi přísná pravidla. Pak tu máme kopie, neboli generika.  Generika nejsou až na výjimky zkoušeny.  Musí je zbaštit pouhopouhých 6 zdravých dobrovolníků (podle mě je to smutně málo a organismus zdravého dobrovolníka se jistě zásadně liší od těžce nemocného člověka), což stačí k registraci. Tedy pokud  mají dobrovolníci stejnou koncentraci účinné látky v krvi jako po požití  originálu. Pak může být lék podán nemocným. Stačí  oprásknout  původní recepturu po vypršení patentové ochrany. Blbej kdo dává, blbější kdo nebere. Touto cestou se mimochodem ubírá naše zdravotnictví. Znamená to, že budou léky levnější, ale dostanou se k nám až po vypršení patentové ochrany u originálů. Mně tu trochu schází možnost vlastní volby. Pak je tu  třetí skupina, ve které je kámen úrazu - potravinové doplňky.  Ty mají ve vínku jedinou podmínku - nesmí být zdraví škodlivé.  O nějakém účinku zde není ani zmínky. Abyste docílili stejných účinků jako mají některé léky, museli byste baštit i 6 a více tablet denně. Většinou vás při polykání prášků velkých jako krabičky od sirek opájí mylný hřejivý pocit, že pečujete o vlastní zdraví.

 

         Máte-li jediný lék proti chřipce nebo jiné zdravotní patálii na trhu, nesmíte to nikomu říct. Takový je zákon a ze zákona je zakázáno tvrdit, že je  daný preparát nejlepší, jediný či jinak  užívat superlativa. Musí (či spíše může) to vědět jen váš osobní pilulkin (ve Šmírbuchu českého jazyka Patrika Ouředníka jde o výraz pro lékaře), protože veřejnosti nesmí být reklama na lék určena (kromě USA a některých dalších států, kde o svém osudu a zdraví lidé rozhodují o trochu více). Na laickou veřejnost může působit jen potravinový doplněk nebo jiná takzvaně „zdraví prospěšná věc“. Známý sexuolog může v reklamě hlásat, že zná stoprocentně účinný prostředek na mužskou potenci (protože jde o potravinový doplněk). Stejný člověka ještě před pár lety tvrdil: „Vakuová pumpa, postaví ho, lumpa!“.  Ve sto procentech nemůže být účinné nic. Třeba právě proto, že  nemáte „lumpa“. 

 

         Náš stát tento systém  lidem moc nevysvětluje. Doplácí na to samozřejmě ti nejméně informovaní. Důchodci utrácí tisíce za žraločí chrupavky, vitamíny E (podle studií neúčinný), vitamín C (účinný na kurděje nebo nachlazení, ale zvyšuje úmrtnost v některých kardiovaskulárních studiích a je spojen se vznikem ledvinných kamenů), pochybné výrobky na posílení imunity, zlepšení paměti, krémy po kterých rostou prsa, mizí vrásky nebo se hubne. Jen pro zajímavost - výrobní cena krému např. s aloe vera je někde kolem 10Kč, prodejní cena kolem 100-200Kč. Znáte jinou podobnou loterii? Málo jsou propagovány vitamíny, které fungují – například některé typy vitamínu B u těhotných v prvním trimestru. Důvod? Jsou příliš levné. Moji známí baští  ve velkém předraženou vitamínovou kombinaci na snížení homocysteinu, ačkoliv nic takového prokazatelně nefunguje (viz Kongres American Society of Hematology, San Diego 2004). Na druhou stranu důchodci nejsou ochotni si připlatit za kvalitní léky, protože jim logicky nezbyly peníze. Mohou tedy dostat v nejlepším případě levnější generikum, kde je zpravidla nižší doplatek.  

 

         Je to už pár let, co mě vyvedli z přednášky (s pohoštěním) týkající se vlněných dek. Nějaký pán tam tvrdil, že 100 % nemocí způsobuje odkopávání. Ano odkopávání, tzn. v noci si odkopete jinou méně kvalitní deku. Snažil jsem se jeho teorii dokumentovat na praktických případech z medicíny. Nikdy jsem se neproodkopával ke slepému střevu, trimaleolární fraktuře nebo k chorobě beri-beri.  Ve spacáku jsem se taky nikdy neodkopal.  Vyhodili mě bez občerstvení. Důchodci odešli s dekama za patnáct stovek a sadou struhadel zadarmo.

 

         Také vychází nová kniha o urinoterapii neboli pití moči. Nejde v ní překvapivě o blahodárné účinky slovenského piva Topvar. Pití exkrementů je spíš psychiatrická úchylka než léčebná metoda. Doufám, že fekální gastronomie zatím nepokročila od nápojů k hlavním chodům. Nejvíc mě v poslední době pobavil výplach střeva. Z inzerátu v tisku jsem se dozvěděl, že nějaký inženýr ve svém panelákovém 3+1 vyplachuje střevo. Asi za 500 Kč, ale zato teplou i studenou vodou! Při 10 pacientech za den to dělá 100 000 Kč za měsíc. Slušný na trik s gumovou hadicí a vodou z vodovodu! Už Švejk věděl, že na klystýrech stojí Rakousko-Uhersko. Příslušnou proceduru vám udělá ve špitále sestra zadarmo před některými lékařskými zákroky. Známá, která byla u dotyčného inženýra,  mi tvrdila, že to musí být vědecké, protože inženýr má certifikát. Certifikát na proplach. Nechci proplachový certifikát nějak zlehčovat. Třeba pracoval dotyčný inženýr u kanalizací, kde si vysloužil proplachové ostruhy. Čistě teoreticky si založím Společnost přátel proplachu (lékařské společnosti žádný takový certifikát zcela jistě nevydávají) a příslušný certifikát si vydám. Nebo možná šlo o diplom ze soutěže v proplachu střeva. Finalista v teplé vodě, loňský šampión ve studené! Lidská důvěřivost nemá meze.  Přemýšlejte o tom, až půjdete koupit vánoční léky. Pokud však máte volných 500 Kč, tak se stavte v pondělí u mě v ambulanci. Klidně vás propláchnu i zelným nálevem. Teplým!

 


29 názorů


a2a2a
30. 03. 2020
Dát tip

A teď se dívám, že jsem ti kdysi výběr stejně dal. Alespoň jsem se znovu dobře pobavil.


a2a2a
30. 03. 2020
Dát tip

Milý Michale, určitě bych ti dal výběr, kdybych ještě byl redaktorem, vtipný, lehký, čtivý a na informace bohatý text. Ale přece jen jsem předpokládal u tebe vyšší inteligenci. Nedomyslet, že když otevřeš hubu, že odejdeš s prázdnou a bez struhadel zadarmo. No nevím, jako bys ve škole neměl dějepis.


ALOHA
27. 03. 2020
Dát tip Vaud

JohyKrupa, s tými potravinovými doplnkami pozor ;) Radšej to liečivo, alebo nefarmakologický postup :-) 

Supplementa


lawenderr
27. 03. 2020
Dát tip Vaud

skvělé! - nemoc jako nemoc ... tohle se hodí vždycky :)


Johanakrupa
26. 03. 2020
Dát tip Vaud

Pobavilo. Musím jen podotknout- je škoda, že se nevyrábí nějaký potravinový doplněk na podporu"obyčejného" selského rozumu. A lék proti blbosti by své uplatnění našel veliké.

Jo a zelí mi bohužel moc nechutná :-), budu muset najít jinou alternativu, pokud tu hnusnou nemoc chytím..


Jarodějka
24. 03. 2020
Dát tip Vaud

Musí to být ale čínské zelí 


aleš-novák
22. 03. 2020
Dát tip Vaud

dobré. dík za vylovení z archivu...


Gora
22. 03. 2020
Dát tip Vaud

Fajn, že Jitka objevila, ráda se přidávám, velmi zábavné!


atkij
22. 03. 2020
Dát tip Vaud

Kéž by zelí fungovalo i v dnešní situaci:)

Ale raději nešířit jako reklamu. Při současném kolapsu a nedostatku paralenu atd. by mohlo dojít i k vykoupení tohoto "alternativniho léčebného prostředku":-)


Vaud
14. 03. 2009
Dát tip
jestli nepiješ pivo, tak se v něm můžeš koupat některé slovenské pivovary vaří koupací piva hlavně kvůli tomu, že se kdysi Vašáryová v pivě tak hezky koupala

Ječmen je zázračný jedině v kombinaci s chmelem.

Vaud
13. 03. 2009
Dát tip
zazracny jecmen :-)) na zdravi se da hrozne zbohatnout koukam :-))

Vaud
25. 02. 2009
Dát tip
to je zdravotní šrapnel :-)

můj tatínek má na nemoci osobní lék - nejdřív vše zkusí mírovou cestou - sní celé plato prášků (které by mu dle předpisu mělo vydržet dva týdny) a zapije to předepsanýmka kapkama. Tuto kombinaci nechá 24 hodin uležet a čeká jestli to zabere... když ne, přejde k drsnější medicíně-do velkého hrnku nakrájí jednu velkou cibuli, dva stroužky česneku, tři lžíce medu a 2 deci slivovice. Každé nemoci je jasné už při přípravě tohoto zabijáku že nemá šanci a bere roha. Otec tak léčí vše - od chřipky až po zlomenou ruku. *

Vaud
24. 01. 2009
Dát tip
mooooc díky!!!

adolv
23. 01. 2009
Dát tip
Musel jsem se zaregistovat, a to jenom proto, abych tomuto článku vysekl hlubokou poklonu, protože tak dlouho jsem se ještě nikdy nesmál. Adolv

Vaud
02. 01. 2009
Dát tip
zrovna jsem si dal na Tvou počest vitamín :-))

Vaud
30. 12. 2008
Dát tip
to jsem rád :-)) ostatní autoři mi budou závidět dlouhověké čtenářky :-))

čučenka
30. 12. 2008
Dát tip
Pětiminutovým řehotem jsem si prodloužila život o půl roku a to i bez vitamínů :-D.

:DDDD kde to máš ordináciu?:D a čo bude tá brečka obsahovať? keby si napísal modrou..tak by som mala obavy z Modrej skalice:DDDD *

MKbaby
29. 12. 2005
Dát tip
Jo jo, blbost lidská nese nejvíc. Tedy blbost těch druhých... *tip :))

Kytiii
03. 12. 2005
Dát tip
ač to mělo býti zábavné čtení, běhal mi spíše mráz po zádech... člověk si fakt už nemůže být ničím jistý... nejsem přehnaným pojídačem léků... má lékarnička (domácí i pro účely práce zdravotníka při pobytech dětí) zahrnuje akorát klasický paralen, stopangin ve spreji, nasivin, balení C24 (to je sice asi jen marketingový tah, ale tomu jsem podlehla), endiaron, zyrtec, a gynopevaryl... s čímž si vystačuji... a musím podotknout, že pouze v akutních případech... Spíš by mě zajímala nějaká podobná studie, která by se zabývala účinností různých dostupných antikoncepčních pilulek... zda je levnější horší než ta drahá, zda ta drahá opravdu má tak významný podíl na snížení výskytu akné atp... Jsou to stejně mrchy... ti doktoři i ti lékárníci...

Kytiii
03. 12. 2005
Dát tip
ale jinak je to super počtení a výborný článek... takže si určitě tipnu

Vaud
03. 12. 2005
Dát tip
Elyn, jeen, Kytiii - díky moc!!!

jeen
29. 11. 2005
Dát tip
:-))) !!! Ještě v noci se budu chechtat ze spaní a určitě smíchy odkopu deku ! ***** jak dobře vyzrálá lihovina

Elyn
26. 11. 2005
Dát tip
:) *

Vaud
25. 11. 2005
Dát tip
Gemi - ahjoda a díky!

sidonia
23. 11. 2005
Dát tip
:)))

gemina
23. 11. 2005
Dát tip
hahaha t

Nicollette
22. 11. 2005
Dát tip
heleď ty tomu asi rozumíš, ale náhodou o tom pití moči mi řikal jeden známej..... on to argumentoval tim, že moč má několik druhů tvrdosti vody a to je prej dobrý no a že jeho kamarádi už to pijou léta a sou v klidu.... :o)

Vaud
22. 11. 2005
Dát tip
Hihi, proč by někdo pil moč kvůli různé tvrdosti vody?? Ať zkusí pít různě tvrdou vodu. Močí se člověk zbavuje škodlivin, které nepotřebuje. Ale je to hezký pokus, jak se stát živým perpetuum mobile. Ale jestli mu to dělá dobře, tak ať si pije co chce. A kamarádi to pijou léta - to jako spolu? "Ahoj, díky za pozvání na návštěvu. Tady vám nesu pozdrav od tchýně. Celou tuhle pětilitrovku nachcala sama samička! A bacha je tam možná ledvinnej kámen, ale na chuti to nevadí."

zelva
22. 11. 2005
Dát tip
no fůj ty si prase a to mi ještě posíláš avízo...no tak myslím že sme se konečně dobrali a vyřešilo jádro problému...já v tom mám celkem jasno...klystýr ano moč pít nikdy...došla sem k tomu co na začátků...to je slušný ne :-)))

Delahaye
22. 11. 2005
Dát tip
Vaude ... Ty si kůň ... :-))))))))))

Zbora
22. 11. 2005
Dát tip
A kolik by stála taková pětilitrovka? Předpokládám, že se její cena odrazí na stupni uleželosti...podobně jako u vína.

Ariela
21. 11. 2005
Dát tip
zabavne a osviezujuce, moc fajn :)))) suhlas so slivovicou...ta z Myjavy lieci vsetko...bolave zuby, spatne travenie i depresie :)))

podezdívka
21. 11. 2005
Dát tip
Skvělé!!! ...není co dodat - *TIP!

Delahaye
21. 11. 2005
Dát tip
bezva ! :-) skoro začínám pochybovat, že bys snad byl menší šarlatán než zbytek lékařského stavu ? :-)) jen blbůstka "mYlný pocit" .-) a důležitější : působí to na mě, jako bys byl velký odpůrce klystýrů ... asi ale určitě víš, že klystýr je např. v lázních ve Varech běžnou (hrazenou) procedurou ... A já se i domníval, že "nečištěná" střeva - ráj to potenciální infekce organismu Tak jak to je, chlape ? :-) P.S. Vakuová pumpa, postaví ho, lumpa ! :-))))))

Vaud
21. 11. 2005
Dát tip
sqělá hrubka, dík za upozornění, musel jsem trochu uplatnit své šarlatánské vzdělání ;-)) klystýr - v zásadě nikomu nerozmlouvám, jen 1) ne od nějakého pana inženýra 2) infekce ve střevě je furt - dělá to takzvanou mikroflóru, která je prospěšná (sám jsem si ji vybil antimalariky někde v thajském pralese, tak toho dnes celkem lituji; -)) Zatím se to dělá, protože tomu lidí věří. Nikdo (ale zapátrám v medicínských odkazech) zatím neprokázal, že by to něčemu zabraňovalo. Určitě to nefiguruje v žádném oficiálním doporučení pro nemocné s rizikem nádorů tlustého střeva jako jsou třeba některé familiární polypózy. Ale každý ať si utratí své prašule po svém. Jen se jim většinou dostane informací od nějakého samozvaného zdravotníka. Taky jde pouštět žilou (máme o trochu víc krve, než ve skutečnosti potřebujeme, takže aby proudila ideálně, tak by jí mohlo být méně) či proplachovat nos a bůhvíco ještě.

Vaud
21. 11. 2005
Dát tip
Tohle jsem se dočetl na internetových stránkách věnovaných klystýru: ..klystýr nejen jako zdraví prospěšný, ale jako velmi vzrušující prostředek netradičních erotických her, rozvoji fantasie, porozumění vlastní touze, tělu i poznání partnera ... Hra s klystýrem je směsí dráždění erotických zón, nahoty, erotických poloh, odevzdanosti, poznávání sebe sama partnera... Zálibu v těchto hrách může nalézt každý kdo se nebojí poznávat nové a krásné rozměry erotiky, své touhy i přání partnera....

Delahaye
21. 11. 2005
Dát tip
:-)) bezva ale mně už Ti pouští žilou takovejch lidí, že to s díky nevyužiju .. .-) (té větě s "familiární polypózou" moc nerozumím ... )

Delahaye
21. 11. 2005
Dát tip
:-)))) supééééér ! Budu odteď balit baby na klystýr ... "přijď ke mně, drahá, mám bezva nové hadičky a vodičku přesně 36, 7 Celsiů ... " .-))

Vaud
21. 11. 2005
Dát tip
Aha, těm, kteří mají skutečný problém a hrozbu například rakoviny střeva bohužel klystýr nepomůže. Zrovna jsem si prohlédl několik stránek příznivců klystýru a je mi z toho lehce nevolno. Na internetu jsou celé kluby příznivců klystýru ;-)) To je fakt síla.

Delahaye
21. 11. 2005
Dát tip
:-))) zkus Stránky Příznivců Pouštění Žilou ... to bude teprv maso (ale home page ČSSD se nepočítá .-)) )

Vaud
21. 11. 2005
Dát tip
já myslím, že k vánocům vyfasujeme všichni podobnou soupravičku Schválně jsem se koukl, jestli nějaká taková stránka existuje a zaujalo mě na www.feminismus.cz: Odborník na rituály léčí postiženého muže v prázdné menstruační chýši. Léčba zahrnuje pouštění žilou a požívání výkalů manželky nejstaršího bratra. Tady se ukazuje, že je celkem výhoda nemít Velkého Bratra ;-)

Vaud
20. 11. 2005
Dát tip
pozorovatel - asi nejzdravější je umřít hlady ;-)) já jsem zrovna kovářova kobyla, která byla dnes na strapačkách v jedné slovenské restauraci, abych učinil prevenci zadost a2a2a - se železem není žádný zásadní problém, nemělo by se přidávat v době infekce, protože živí bakterie. V době infekce, ale krev nedáváš, takže je to OK.

a2a2a
20. 11. 2005
Dát tip
Děkuji, další dotazy nemám, ale na případnou osvětu se těším. A s tím zelím máš asi pravdu. Na Valašsku to bylo kdysi nejběžnější jídlo. A jak jsou pořád veselí.

Craerassy
20. 11. 2005
Dát tip
ježíš, ještě že požívám vitamíny jen v přírodní podobě:-))) *

zelva
20. 11. 2005
Dát tip
a2a2a: my sme tu furt veselí a jenom slivkou a zelím to není:-))) Míšo...no sem zas o trochu chytřejší...no ale abych se přiznala, že když si taťka donese od doktorky nějaký ten vitámin...toš si jen tak pro dobrý pocit jeden dám :-)))...jinak jen v přírodní formě

a2a2a
20. 11. 2005
Dát tip
Želvičko, víš, ty na tom nemáš žádnou zásluhu, když jsi byla odkojená slivovičkou a jinak já jsem také z valašské krve

zelva
20. 11. 2005
Dát tip
já slivku nepiju vůbec...takže proč žádnou zásluhu...já piju jen vínečko a vodečku ( vodka tabletnaja )...broskvovou :-))) pacoši v nemocnici si nejvíce teskníjú, že sa jim nedostává vitámínu S :-)))

a2a2a
20. 11. 2005
Dát tip
To mi připomíná, jak si staříček Prumenský stěžoval na smrtelné posteli, když mu bylo 90 roků: Kdyby mi ten doktor před třiceti rokama tú slivovičku nezakázal, tak sem tu eště mohl být

basnikalex
20. 11. 2005
Dát tip
Byznys založený na lécích je strašný, ale v tvém podání, zase zábavný. ;-) Naprosto mě iritují léky na bolení v krku, protože zásadně nepomáhají. TiP

sirka
20. 11. 2005
Dát tip
ja se stavim:))))) Takže nebudete mít asi ptačí chřipku, ale naroste vám vole, čímž se začnete podobat holubovi (ale bez chřipky). Až uslyšíte reklamu na prostředek na mytí záchodu, tak předem prohlašuji, že nechodím na návštěvy a nekoukám se, jak kvalitně máte spláchnuto, což je specialitou mé reklamní kolegyně dr. Suralové. ja te zeru:)))))))))))))))))))))))))) *


pacajda
20. 11. 2005
Dát tip
Michale, jako vždy: špíca! Mimo jiné mne zaujalo, kolik je tu Valachů: tož také sa k nim hlásím - moja babička vyznávala slivovicu do konca svého bohatého života. Ať máme vždy dostatek slivovice! Připomínám se - mohl bys mi poslat svůj VÝBOR? T

Vaud
20. 11. 2005
Dát tip
Crae - díky moc za návštěvu!! basníkalex - pár jich na bolest krku funguje, ale běžné nachlazení je asi nejmíň probádaná oblast medicíny ;-)) sirko díky!! příjď! Slůňo ahoooj a dík pacajdo - díky, trochu nestíhám, slivovice z toho vychází nejlíp ;-))

Vaud
20. 11. 2005
Dát tip
plovárno - vitamín C - ono bych musel napsat celé pojednání o něm a na to nejsem asi dost vzdělaný, protože je to celkem okrajová věc. Nicméně - vitamín C ano kvůli kurdějím, ano při nachlazení, snad u katarakty (šedého zákalu). Aby něco fungovalo, tak většinou musíme platit daň, že to někde jinde škodí. U vitamínu C je to oxalóza (tvorba ledvinných kamenů), v kardiovaskulárních studiích zvyšuje riziko - čili zkracuje život některým typům populací. Jsou zprávy, že zvyšuje riziko nádorů ve vysokých dávkách. Převažují ale zprávy opačné, že působí blahodárně v prevenci rakoviny děložního čípku, zažívacího traktu (dutina ústní, jícen, žaludek, slinivka, tlusté střevo), prsu a plic. Problém je, že studie obhajující jeho účinek nejsou většinou podle pravidel evidence-based medicine. Já taky věřím, že vitamín C je kámoš, ale docela bych chtěl, aby to někdo dokázal současnými vědeckými postupy. Takže spíš než poselství - hrrr jezte syntetické vitamíny v tabletách by mělo zaznívat - stravujte se zdravě a jezte hodně ovoce a zeleniny.

Vaud
20. 11. 2005
Dát tip
Bigu - úplně s Tebou souhlasím. Statistika je věc. V medicínské statistice se například uvádí takzvané NTT - number needed to treat. Podle toho poznáš kolik lidí musíš léčit, abys zabránil 1 smrti nebo vzniku či opakování nemoci. Když je NTT 30 (což je celkem fajn číslo) znamená to, že lék 29 lidí baští zbytečně, ale jednomu zachrání život. Ale nikdo se nedozví komu ;-)) Na druhou stranu je spousta oblastí, kde se léčí podle empirie - zkušeností a podle toho co si kdo myslí. Ono je to někdy fajn. V kardiologii je známý případ, že jistý lék zabraňoval jednomu typu arytmie. Tak se dával. Když se ale udělala studie na několika tisících lidech, tak se zjistilo, že ti s arytmií žijí statisticky déle než bez arytmie. Proto jsem spíš pro léky prověřené studiemi než cokoliv jiného.

Milly
19. 11. 2005
Dát tip
oprav si: "mylný", jinak mám doma nějaký knížky, kde se píše, že výplach střev je zdravý proti zahnívání zbytků potravy v nich..

Pacer
19. 11. 2005
Dát tip
Naděje, že tento velmi navštěvovaný server budou sponzorovat lékové firmy se po tvém článku rozplynula jako pára. Pravda, ještě zbývá Vatikán a KDU - protože jsi nezmínil nejslavnější reklamu: "to víra tvá tě uzdravila". Ale jak tě znám, ty nám i tuto cestičku brzy zavřeš. Tak * tady máš - a spolni prášek!

Pacer
19. 11. 2005
Dát tip
mno jo, nevzal jsem poránu gingko:)) Už je tam

Pacer
19. 11. 2005
Dát tip
after all, bude-li česká populace baštit tuto sezonu zelí, bude alespoň české oslovení vole celoplošně správné:))

Vaud
19. 11. 2005
Dát tip
rybko -trochu jsem se obával, že to bude hodně dlouhé pro běžného Písmáka, tak dík za čtení sidonio - díky za tip i výběr!! Lyrae - mě příjde, že napsané s odstupem a humorem si to lidi víc zapamatují než suchá fakta zelvi - ginkgo není zakázané ;-)), nefér je styl reklamy na léky na prostatu, protože využívá motiv strachu vesuvanko - Jani díky moc!!

zelva
19. 11. 2005
Dát tip
nechceš jít náhodou do politiky tam taky uhýbají od tématu či opakují to co už jednou řekli...

prasonym
19. 11. 2005
Dát tip
:-))) a velké T

vaud je bůh!:-) tohle by se mělo zveřejnit v novinách!!! kotel tipů a avíz přeju hej, ale tím nálevem bych to radši nedělala, mimoto zastávám názor, že vše vyléčí slivovica...:-)

eleja
19. 11. 2005
Dát tip
slivovica? mozna tak na masirovani noh :-))) ale je fakt, ze takovy clanek kdyby se vytiskl nekde v Blesku, tak je z toho senzace jak hrom :-)) s uctou autorovi *

Markel
19. 11. 2005
Dát tip
Souhlas, moc líbilo, taky kupuji dost takových preparátů, budu se nad tím muset vážně zamyslet, ale letos už jsem to nestihla, neb jsem nakoupila už pod stromeček půlku lékárny :-))) - T

Zbora
19. 11. 2005
Dát tip
Jsi jeden z mála u koho mi nevadí prokousat se tak dlouhým textem...většinou si odnesu nějaké ponaučení. ......a to propláchnutí teplým zelným nálevem by mi fakt pomohlo? ...tak v pondělí. :o)) t.

pozorovatel
19. 11. 2005
Dát tip
tak teda vážně zemřeme.... :)) V tomhle pokračuj...*!

Vaud
19. 11. 2005
Dát tip
zelvi - sorry, to jsem nepochopil. Ginkgo je OK. Piracetam je celkem nanic při poruchách prokrvení. Na poruchy paměti máš Ty i Tvoje kolegyně ještě asi 50 let čas ;-)) jecko - Tvůj postoj se mi moc líbí! Milly - ta knížka o proplachu - asi to není Gastroenterologie prof. Mařatky nebo někoho seriózního? To je asi na samostatnou diskusi, ale budu rád, když mi řekneš proplachový zdroj, protože jsem na tohle téma jednou s někým polemizoval. flétnistko - patologové mají většinou taky smysl pro humor ;-)) B_G - u nás se tváříme, že pacienti nemají do léčby co kafrat, tak je tady prostor pro různé šarlatány (naštěstí je jich už míň). Je zajímavé, že k provozování např. homeopatické praxe nemusím mít žadnou zkoušku, protože homeopatii klasická medicína neuznává, tak stačí se prohlásit homeopatem a vyplachovat střevo. 10 výplachů za den po 500 Kč je 100 000 za měsíc. Slušný na trik s gumovou hadicí a vodou z vodovodu. Pacer - třeba nás budou sponzorovat ty serózní firmy, protože těch je naštěstí většina ;-)) prasonym - velký dík!! poslednísklenička - ;-))))) slivovica je určitě nej! eleja - někdy se nestačím divit, kde mi co vyjde ;-)) Markel - asi vyrobím nějaký top ten výrobků za něž se vyplatí v lékárně utratit peníze Zboro - díky, že ses prokousal, ahoj v pondělí ;-)) pozorovatel - díky!! Každá sranda jednou skončí.

a2a2a
19. 11. 2005
Dát tip
Michale, předně tě rád znovu zdravím a děkuji za tuto přednášku. Na rozdíl od tvých jiných textů, kde stavíš především na vtipu, tady je znát, že jdeš spíše jako lékař po hlouposti, byť s humorem sobě vlastním. Ve své stati jsi naznačil řadu zajímavých věcí, pro mne například s těmi vitamíny, ale i jiné. Právě díky zřetelně faktologicky zaměřenému textu jsem četl skutečně se zájmem, vtípky jsem bral jako bonus. Dávám t + v, ale zaplať mi za to informací, jak je to s tím vitamínem E a C. Trochu podrobněji.

zelva
19. 11. 2005
Dát tip
cos nepochopil...já furt enom nechápu proč pořád mluvíš o Ginko když je OK aj kdyby podle tebe nebylo tak bych to stejně jedla jo tomáš pravdu že dřív než u neurologa skončím u psychiatra :-))) takže Piracetam až potom jinak už vím na co je Elidel, když jsi mi na to neodpověděl toš sem mrkla na net

Vaud
19. 11. 2005
Dát tip
Ahoj Jirko, díky moc za Tvé ohodnocení. U vitamínů se předpokládalo, že hrají důležitou roli v léčbě nemocí, kde je zapojen oxidativní stres (kardiovaskulární nemoci, rakovina, neurovegetativní poruchy). Bohužel se jejich příznívý efekt ve velkých studiích neprokázal (například studie HOPE-TOO). Dokonce vysoko dávkovaný vitamin E zvyšuje celkovou mortalitu a neměl by se používat ve zvýšeném množství (http://www.annals.org/cgi/content/abstract/0000605-200501040-00110v1) Vitamín C je celkem v pohodě. Vylučuje se močí, tak jeho zřejmě jediné riziko spočívá v nadměrné tvorbě močových kamenů. Nejlepší je v zelenině či ovoci, nejhůře je dostupný v mutlivitamínových tabletách Překvapivě je jeho konzumace sdružena s vyšším kardiovaskulárním rizikem (vyšší šance, že člověk dostane infarkt nebo mrtvici) např. u diabetických žen. Výhody vitamínu C jistě převyšují jeho rizika (např. riziko kurdějí, katarakty, vliv na průběh nachlazení a podobně). Koukal jsem se na internet na toto téma (můj kolega, který měl na toto téma dizertační práci ji nedokončil vzhledem k publikovaným studiím) a je to dost zajímavé. Velké americké medicínské společnosti (pro rakovinu a kardiologická) udělaly studie, kde vitamín C spíš škodil, ale okamžitě se do nich pustila řada menších farmaceutických firem a výrobců potravinových doplňků, že to jsou gauneři. Pak jsou tady béčka. Musel bych se podívat která béčka (tuším B6 a kyselina listová) by se měla dávat v prvním trimestru těhotným k podpoře rozvoje nerové soustavy plodu. No a konečně relativně nový rizikový faktor kardiovaskulárních onemocnění - homocystein. Jeho sérová koncentrace se dá snížit koktejlem z vitamínů B - asi B-komplex. U nás na tom někdo chce vydělat prachy, tak vymyslel vlastní vitamínový koktejl - specialistu na homocystein. Problém je, že užívání vitamínu B u pacientů s vyšším homocysteinem neovlivní jejich kardiovaskulární riziko. Abych parafrázoval Cimrmana, můžeme o tom vědět, ale to je asi tak všechno, co se proti tomu dá dělat. Když ale výrobce založí svou reklamu na tvrzení, že by všichni měli baštit vitamíny snižující homocystein, tak je zas jen nekalý reklamní trik. Snad jsem aspoň něco zodpověděl.

Vaud
19. 11. 2005
Dát tip
Nevím, jestli to bude srozumitelné - abych předešel nedorozumění: vitamín C snižuje (napsal jsem to předtím nesrozumitelně) riziko kurdějí, katarakty a podobně... Vitamíny B se dají užívat v různých formách u nás je asi nejznámější B-komplex. Ostatně skoro celá neurologie stojí na vitamínu B ;-)) a píchání B12.

pozorovatel
19. 11. 2005
Dát tip
hezky, díky za informace ale co teda mám jíst? :)))

a2a2a
19. 11. 2005
Dát tip
Michale, děkuji moc. A ještě dotaz. Jako pravidelný dárce krve a plazmy dostávám Biovit C 60 a někdy železo, takové zelené tabletky. Mají nějaký praktický význam ?

rybka
18. 11. 2005
Dát tip
hehe :-))))

zelva
18. 11. 2005
Dát tip
skvěle sem se pobavila... souhlasím s tebou, že na ptačí chřipku zelí není, ale na obyčejnou to bych už tak skeptická nebyla a k paralenu ho klidně přidala céčka je tam dost :-))) ale musíš uznat, že se člověk u těch reklam skvěle pobaví...u takové pasty Flory nebo reklam při potížíš s prostatou...toš u té fakt nemožu...chodíte často, cévkování...toš to se fakt bavím...nebo na plísně na nohách kupovat si vytamíny a jiné doplňky je fakt na dvě věci, ale jediné, co si kupuju je Ginkoprim, ale teď sem si koupila ten novy GS Ginko Forte...mě to teda pomáhalo nevím jestli to pocítil můj mozek ale moje nohy teda ano co to je za mast Elidel to sem nikdy neslyše¨la a ani žádnů reklamu na to sem neviděla ...no ale co placebo efekt...když nečemu věříš toš aj zázrak se stane nemyslíš ? urinoterapie to sice nepraktikuji, ale slyšela sem že když si udělaš oblad z vlastní moči na pohmožděninu či vyhozený kontník toš to působí blahodárně otok zmizne...nezkoušela sem to ale kotník už sem měla vyhozený asi 15 krát toš to třeba na po 16 zkusím možná:-))) pít ju ale toš to nevím jestli to nějak blahodárně funguje jen vím, že se to má pit studené přímo z ledničky :-))) u klystýru mimo předoperační přípravu...i o tom sem slyšela a myslím, že to má něco do sebe jako prevenci nádorů střeva,ale za 500 to si teda troufá inženýrek hm Hradec Králové mám celkem z ruky toš zas nic...ale kdyby to bylo grátis toš to bych ještě zauvažovala...jakou máš v tom praxi jsi odborník v provádění klystýrů...dělals to vůbec někdy? :-))) To víš 500 Kč nenajdu na chodníku a dávat ju někomu kdo nemá proplachový certifikát...toš to je o hubu veliký TIP

Vaud
18. 11. 2005
Dát tip
rybko - díky za čtení! zelvi - na léky na prostatu reklama je protizákonná, protože využívá motiv strachu /operace, kastrace.../, což je zakázané a žalovatelné - ke ginkgu: nevím, kdo má dohromady poruchy paměti a studené nohy. Když jsi zapomněla pin ke kreditní kartě - měla jsi u toho studené nohy? To je jen reklamní tah. Na studené nohy (Raynaudův fenomén) funguje ginkgo celkem dobře (mám tady o něm i jeden článek). Lepší jsou některé kalciové blokátory, které fungují až v 60% případů. Jinak nový GS Ginko F je celkem dost starý. - Elidel odsud vyhodím, protože je na předpis (jinak je dost drahý, naprosto skvělý, jen rakovinotvorný) - moč obsahuje amoniak, který dezinfikuje, ale pytlík s ledem přiložený na kotník míň smrdí - inženýr je z Prahy, ale jako prevence nádorů je to nesmysl (spíš obráceně - ovlivníš si mikroflóru)

rybka
18. 11. 2005
Dát tip
no na me je to uspech, cist neco tak dlouhyho na Pismaku :-) ale tohle je vtipny a plny infa, vazne povedeny, sis s tim musel dat docela praci*

sidonia
18. 11. 2005
Dát tip
to sedí, a fest rozepisovat se, jako vždy, nebudu *tv

Lyrae
18. 11. 2005
Dát tip
opět jsem se skvěle bavila, moc dobré, ikdyž vcelku dlouhé tentokrát...každopádně tvůj nick je pro mě zárukou kvalitního humoru (černý nebo jiný, na barvě nezáleží), tak jsem do toho šla a nelituji. moc povedené! tip

zelva
18. 11. 2005
Dát tip
ale mě se líbí ať je protizákonná či ne studené nohy nemám ani poruchy paměti ( aspoň myslím :-)) ), ale měla sem pocit, že se mi líp prokrvují, protože sem je něměla oteklé a nebolely mě...rozhodně lepší než moje prdlé spolužačky , co papinkali Piracetámeček 800mg kartu mám, ale jen že ji mám ještě sem nevybírala a ani nebudu ještě nějakou dobu já ju mám jen kvůli kolejnému možná v budoucnu...já ju vůbec zatím nepotřebuju...naši mi dají peníze když potřebuju a taky dojedu dom...to jen asi kdyby bylo něco akutního ...nevím jestli budu mít studené nohy, ale myslím, že to bude mnohem horší až budu stát tváří v tvář proti bankomatu :-))) všechno co je teď nové bylo už davno objeveno...prostě takové znovupoznání a na co je kvělý já fakt nevím neznám tento superlék já používám gelový pytlík :-))) znáš zkratku OSEL při první pomoci při poranění kotníku taky netvrdím klystýr ordinovat každý den takže ty popíráš, že se tím dostane ven všechen zbytkový bordel ve střevě co tam zůstává jednou za 1-2 měsíce to by zas mukrofloře nevadi nebo jo E. Coli by to přežila nee:-)))

vesuvanka
18. 11. 2005
Dát tip
výborná úvaha, pobavila jsem se skvěle :-))) TIP a V

jecko
18. 11. 2005
Dát tip
krásná úvaha. akurát trošku depresivní. ale šibeničný humor mám rád. a podla mňa je najlepším liekom smiech a dobrá životospráva (a hlavne dobrá nálada). a občas prepláchnuť ladviny pivkom... :-) *tip j.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru