Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

. . . scházíš

19. 11. 2005
16
1
2361
Autor
hai_mal

 

 

Vracíš se zpátky přemítáš

něco je špatně bylo to tak vždycky

všechno je důležité nějak napůl

i další půlka za moc nestojí

                   zadržuj dech

 

 

Pročítáš úspěchy cizíma očima

s účastí sobě vlastní gratuluješ

jo - byl jsi tehdy Frajer 

              to bylo kdysi

 

 

hraješ si nervózně s psacím perem

začal jsi znovu žít  nedávno

díru do světa už neuděláš  zase

snad do sebe bys jednou mohl  

                                umírat

                         nepřestávej

 

 

Zmuchlaný vzpomínky nevyžehlíš

přes síto procezené největší kusy

za všechno v životě

se platit musí   zpětně

něco je špatně bude hůř

 

                             

 

... a s perem v ruce scházíš

                         chybíš mi

 

                   neumírej dnes

 

 

 


1 názor

KayTee
19. 04. 2006
Dát tip
líbí*

Imminici
09. 04. 2006
Dát tip
Moc krásný! Takový melancholický. Dávám jednoznačně TIP!

hai_mal
30. 11. 2005
Dát tip
maartin - děkuju

hai_mal
21. 11. 2005
Dát tip
dílo vloženo do klubu *Tipy písmáků*

maartin
21. 11. 2005
Dát tip
mně se to líbí *

Yeziiinka
20. 11. 2005
Dát tip
Ano, hezké... pěkně se čte, děkuju za zážitek. **

a2a2a
20. 11. 2005
Dát tip
Trochu mám s básní problém. Rozhodně má zajímavý obsah, oživuje ji kompinace jakéhosi vnitřního vzpomínání sama se sebou s krátkými osloveními další osoby, možná i sebe sama na konci slok. Navíc tato oslovení mají acharakter jakéhosi apelu, tedy vnášení do textu důraz a vhodně tímto způsobem jednotlivé sloky uzavírají. Problém mám spíše s místy silným výrazivem, které mi není srozumitelně vysvětleno - hned v první sloce - zadržuj dech - ve třetí - snad do sebe bys jednou mohl umírat nepřestávej - a v závěru - neumírej, Celkově mi báseň přijde snadno srozumitelná či si ji umím po svém vysvětlit, ale tyto silné výrazy ji příliš akcelerují, dávají jí patos, který sice přirozeně vychází z autorovy snahy vyjádřit se, ale kdyby namísto nich přišly metafory méně "prudké", snad by, podle mne ovšem jen, celý text zjemnily. Přesto nemám pochybnosti o upřímnosti sdělení a přidávám tip

pěkné... (dávám jubilejní desátý *:-))

sakryš, to byl asi jen devátý...pardon...

hai_mal
20. 11. 2005
Dát tip
a2a2a - díky moc, že sis zřejmě jako jediný vůbec dal nějakou práci analyzovat tuhle báseň. Ano, je to takový dialog sám se sebou. První sloka je bilancování (smutek z poznání,že všechno až dosud byla marnost/zadržuj dech -myšleno ve smyslu výdrže, soustředění se na přijetí sebe sama/snad bylo vhodnější "dýchej zhluboka",ale já to cítím právě opačně). Třetí sloka (díru do světa už neuděláš/zase/ snad do sebe bys mohl/udělat díru-neboli poznej sám sebe(introspekce), což se často rovná symbolickému umírání(umírat/nepřestávej). Závěr básně (scházíš/postupné oslabování vůle, energie,chuti do života.../ chybíš mi/chybí dřívější elán, motivace/, neumírej dnes/ apelování :vzchop se, nerezignuj, snaž se...atd...) Ano, je jisté, že jemnější výrazy by tu báseň posunuly zřejmě někam jinam a v tom případě by ta báseň nebyla vyjádřením právě těchto pocitů... Když si tu báseň pročítám zpětně, myslím, že bych na ní nic zásadního neměnila, protože je tam vše, co jsem chtěla říct , ikdyž se čtenářům jeví jinak a sama podle reakcí vidím, že nebyla pochopena, což je jistě vina mých výrazových prostředků. Zda je báseň průměrná (jak tvrdí Zbora) či nestojí vůbec za reakci od jiných (zde úspěšných autorů) nevím, vím jen, že jsem to já kdo ji cítil a podle toho napsal....v každém případě mě potěšilo, že aspoň někdo si udělal čas a nad tou básní přemýšlel a za to ti chci poděkovat. Děkuju. Yeziiinka, poslední sklenička - velké díky:-)

a2a2a
20. 11. 2005
Dát tip
i já děkuji, je dobře, že především stavíš na vlastním prožitku, na vlastním já, to ostatní už je přidaná hodnota. A asi jsi to cítila intenzívně, proto i silnější výrazivo. Nemyslím však, že kdyby jsi použila jiné, že by báseň posunulo jinam, jen by ji poskytlo větší nadhled. Ale podstatné je, že především dbáš na to, aby jsi byla svá. A krom toho já těžko mohu proniknout do nitra tvé básně jako ty.

sidonia
20. 11. 2005
Dát tip
"za všechno v životě se platit musí zpětně něco je špatně bude hůř".....<-tohle je děsně good jinak grafika mi vadí/ale vzhledem k tomu, že slova se mi líbí děsně moc, tak nad ní - pro sebe - přivřu oko;) *t

hai_mal
20. 11. 2005
Dát tip
poslednísklenička - díky moc:-) a2a2a - ano, něco podobného už mi někdo žíkal, budu o tom přemýšlet, děkuju. sidonia - díky za shovívavost :-)

sidonia
20. 11. 2005
Dát tip
jezis tak to nemelo vyznit!!!:)))

hai_mal
20. 11. 2005
Dát tip
sidonia - psané slovo je strašná síla ! :-) od mluveného se značně liší....... díky :-)

romale
19. 11. 2005
Dát tip
Mi se líbí... hlavně to jaksi... vhodné propojení slok... mně to přijde... tak... jo... Jen ale takto graficky udělané texty mi to vždycky nějak rušili, to nikdy nebylo moje (ale to je moje chyba). ##

hai_mal
19. 11. 2005
Dát tip
jo, vím jak to myslíš.... v podstatě to mohou být dvě básně - proto to rozdělení, ale zároveň je to jen jedna báseň... díky moc

romale
19. 11. 2005
Dát tip
jojo, a texty rušilY, žeano... ještě, že umím tak dokonale česky;).

jaza
19. 11. 2005
Dát tip
kdybych to slovo uměl napsat tak bych k tomu řekl že je to velmi pozoruhodná "změť" (snad) slov

dadik
19. 11. 2005
Dát tip
mně ta grafika asi vadí....představuji si to napsaný jinak..

hai_mal
19. 11. 2005
Dát tip
romale - ani jsem si nevšimla :-)) jazza - jo, nějaká změť (snad) slov tam asi bude -díky za názor:-)

jaza
19. 11. 2005
Dát tip
takže sem to trefil:)

zdjr1976
19. 11. 2005
Dát tip
Jo jo mě se líbí :o) TIP

Alexisss
19. 11. 2005
Dát tip
...az zitra :) je to pekne, grafika mi nevadila, protoze se to tak cte dobre!

hai_mal
19. 11. 2005
Dát tip
zdrj1976, Alexisss - děkuju :-)

hai_mal
19. 11. 2005
Dát tip
no, vidím, že s tou grafikou má většina problémy - upravila jsem to tedy pro Vaše oči .........snad je to líp stravitelné:-) díky všem

Alexisss
19. 11. 2005
Dát tip
ne, tak vis co, kdyby tam byla pomlcka, tak to vyjde na stejno...! proste to byly dodatky k te veci...

hai_mal
19. 11. 2005
Dát tip
Alexisss - ne, myslím, že to nevyjde nastejno :-) pomlčka a mezera je asi rozdíl....- ovšem je to tvůj názor a já ti ho neberu. Tak mě napadlo - četla jsem teď kritiky co jsem ti napsala pod tvá díla......jo, i já mám svoje názory jako každý :-)

dadíková
19. 11. 2005
Dát tip
tak dobře....ale stejně nevím co jsi změnila....:))) t

Alexisss
19. 11. 2005
Dát tip
:)) samozrejme! jak rika jedna uzasna osoba:"kdyby vsichni meli stejne nazory, tak bychom nemeli duvody se hadat" :) pro me jsi uprimnej a objektivni clovek a jsem zato rada :)

hai_mal
19. 11. 2005
Dát tip
dadíková - ten text byl trochu dál od sebe (větší mezery) díky moc:-) Alexisss - upřímá ano (v mezích možností), objektivní těžko:-) můj pohled na tvorbu je víceméně subjektivní, jsou to pocity, dojmy a trochu té rutiny co už možná mám...díky:-)

Alexisss
19. 11. 2005
Dát tip
tak pro me je dulezity, ze mi aspon reknes (napises), co je mam "spatne" a nebo co mi tam naopak schazi! :)

Zbora
19. 11. 2005
Dát tip
Průměrná.

dadíková
19. 11. 2005
Dát tip
četla jsem ho, co by dadik...:)))

hai_mal
19. 11. 2005
Dát tip
Alexisss - "špatně" je zavádějící slovo... Třeba tahle moje báseň může být průměrná (jak píše Zbora a ten se jistě vyzná), můžeš jí srovnat s podoprůměrnými, nadprůměrnými nebo dokonce s Výběrovými - tohle posouzení je vždycky na tobě a je velmi subjektivní :-)

Alexisss
19. 11. 2005
Dát tip
"spatne"-napsala jsem ho schvalne do tech uvozovek, protoze jsem ho nemyslela doslova...kdyz to vezmu podle sebe, tak zadna basen neni spatna, ba dokonce prumerna, podprumerna, nadprumerna nebo vyberova! basne jsou o tobe! o nikom jinem...basen pises tak, jak se citis a to by se nemelo posuzovat...! muzes rict, ze jsem to mohla rozdelit nebo dat dohromady...podle me

hai_mal
19. 11. 2005
Dát tip
já osobně nikdy neposuzuju city v básních (nepochybuji o tom, že jsou naprosto ryzí) a myslím, že to tak dělá hodně lidí. Dílo by se taky nemělo posuzovat pod vlivem nějakých vazeb třeba k autorovi (kladných nebo záporných) - ale tohle už je pro mnoho lídí dost těžké...i proto je to velmi často subjektivní. Jenže když máš pod dílem napsáno, že stojíš o hlubší kritiku, tak musíš počítat s tím, že bude velmi často i negativní (tedy jak u koho,že), někdy se jen pochlebuje a někdy se opravdu chválí... Tak jo....jdu zase něco dělat:-) Díky za názory.

Alexisss
19. 11. 2005
Dát tip
ano :)

vesuvanka
19. 11. 2005
Dát tip
líbí se mi.... TIP

romale
19. 11. 2005
Dát tip
Je to lepší.;)

donedele
19. 11. 2005
Dát tip
fajn...*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru